bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2013 október 7, hétfő 18:23
# 1048

Tisztelt Doktor Úr!


Szeretném segítségét kérni. Tavaly, szinte napra pontosan 1 éve (okt. 10.) ilyenkor hagyott itt minket kedvenc cicánk. Lakásban tartott volt, mégis FIP-es lett. Ha jól emlékszem így rövidítik a vírusos hashártyagyulladást. Kérdésem az lenne, hogy egy év elteltével, lehet-e újra itt cica? Nem fertőtlenítettük a lakást ill. akkori játékait, nem volt ehhez lelkierőnk. A kérdés, hogy az a bizonyos vírus még élhet-e itt? Lehet-e még hatással esetleg egy új cicára?

Köszönöm mielőbbi válaszát.

Gábor

Kedves Gábor!

Nyugodtan vállaljanak cicát- nem lesz semmi baja.

Persze a szokásos oltásokról, féreghajtásokról feltétlenül gondoskodni szükséges!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 október 6, vasárnap 11:15
# 1047

Tisztelt Doktor Úr!
2 éves Golden Retriever-emnek májnagyobbodást és vesenagyobbodást állípottak meg. Nem akar inni, enni, levert, alig mozog és hány (sárgás-zöldes, habos). A helyi állatorvos felírt neki gyomorsavcsökkentő gyógyszert, amit be is adtunk neki. Viszont, Ő lemondta a reményt arról, hogy a kutya valaha is meggyógyul. Ön szerint mit kéne csinálnunk? Érdemes még hinni benne, vagy altassuk el?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Richárd.

A más és/vagy vesemegnagyobbodás nem korrert diagnózis.

Mitől nagyobbak a szervek?

Történt-e laborvizsgálat? Laborvizsgálat nélkül szinte kizárt megmondani, pontosan mi a baja a kutyának.

Történt-e májbiopszia?

Mi volt a kórelőzmény? Kullancs volt-e a kutyában korábban?

Ha  a kolléga megállt a "májnagyobbodás" diagnózisánál, sürgősen keressenek másik, állatorvost, hátha még nem késő...

Sok sikert!

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 október 5, szombat 13:10
# 1046

Tisztelt Doktor Úr!

 

Van egy 3,5 éves ivartalanított perzsa kandúr cicám, aki lakásban van tartva. Csütürtökön összeeset  (nincs rá jobb szavam), kicsit olyan volt mintha elájult volna, de a szemei végig nyitva voltak és leginkább a nyöszörgéshez hasonló hangokat adott ki magából és semmire nem reagált és meg sem mozdult (nevén szólítottam, kezemet mozgattam előtte)  . Ez kb 2-3 percnél tovább nem tartott, először a nyöszörgést hagyta abba. Miután „magához tért” mintha bizonytalan lett volna, mint aki nem tudja hogy hol van.

 

Mára viszont mintha nem történt volna semmi ugyanúgy viselkedik mint eddig. Evet rendesen, az ő mércéjével mérve (nem egy kövér cica 4,3 kg, pedig van előtte folyamatosan önadagolós száraztáp és naponta kétszer háromszor kap nedves tápot), aludt és játszott. Nem értem hogy mi történhetett vele. Elvigyem orvoshoz? Mi lehet a baja?

 

Előre is köszönöm a tanácsát, és a válaszát!

 

Üdvözlettel:

Ildikó

Kedves Ildikó!

A jelenség  felveti a szívbetegség gyanúját.

Mindenképpen vizsgáltassa ki állatorvossal!

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 október 4, péntek 11:26
# 1045

Dokor úr!!

Két kan macskám van, testvérek...most már 8 hónaposak...még nem ivartalanítottak....az elején egy alomba végezték a dolgaikat...most ár az egyik..az istenért sem akar bele...inkább mellé, vagy a kádba teszi ezt....mit tegyek?

Kedves Krisztián!

1. Nagyon sürgősen ivartalaníttassa a macskáit, különben hamarosan elviselhetetlen kandúrszag lesz a lakásukban, elkezdenek minden tárgyat jelölgetni a vizeletükkel.

 

2. Szerezzen be még egy alomtálcát és almot.

A macska rendkívűü kényes a "WC" tisztaságára és nem csinál bela abba az alomba, amit másik macska használ és már van benne csomag.

A megodás: 2 alomtálca és gyakori alomcsere.

Nagyon jól működnek a kristályos almok. Igaz, hogy drága, de sokkal ritkábban kell cserélni és elég csak a szilárd tartalmat eltávolítani, a nedvességet tökéletesen magába szívja.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 október 2, szerda 10:46
# 1044

Kedves Doktor Úr!

A kis szuka boxerünk a napokban lesz fél éves. Bent lakik velünk a házban. Kb. 1,5 hónapja bélhurutja volt. Előtte már éjszaka nem végezte el a házban a nagy dolgát, hanem megvárta, míg reggel kiengedjük. Mióta volt ez a betegsége, azóta újra találunk reggel ürüléket, van, hogy 2 kupacot is. Úgy gondolom nagyon sok a széklete (bár nem tudom mi a normális, de neki előfordul, hogy egymás után kétszer is van). Eléggé pépes, teljesen zöld volt a széklete, eddig happy dog tápot kapott. Most átálltunk Brit care-re, azóta kezd bebarnulni, és keményebb, de még mindig sok. Az adagokat betartjuk! Emellett, ha nem vesszük észre, és nem szólunk rá, megeszi a székletét mindig!!! Van, hogy "sunyin" elrejti amég ott vagyunk, és később kimegy az udvarra megenni. Igazából mindent megeszik, nem csak megrágja. Ez is nagy baj! Az ágyát (fonott kosár), a linóleumot (ezeket akkor, ha dolgozunk, és egyedül van, ha otthon vagyunk ilyet sosem csinál), leveleket, virágokat, fáról leeső szilva, meggy, cseresznye... bármit! Minden trükköt kipróbáltam, ecet, csípőspaprika, de még azokat is szerette!!!! Mi lehet ennek az oka, mit tegyünk? Minden nap 2 órát sétálunk vele, és nem hagyjuk unatkozni, minden percben velünk van, ha otthon vagyunk. Elég akaratos,domináns, de a falka szabályokat is betartjuk, még akkor is, ha vele minden nap meg kell "küzdeni" a falkavezér szerepért. Azt gondoltuk nem jó neki a táp, és éhes marad. Nincs elhanyagolva, nevelve van, de erről akkor sem tudom leszoktatni, látszik rajta, hogy tudja, hogy nem szabad, de olyan mintha szüksége lenne rá, mint a "zugevők".

A másik kérdésem az lenne, hogy mikor lehet ivartalanítani? Illetve 1 hónapja kiderült, hogy súlyos szívelégtelensége van, szívritmus zavara, pitvartágulata. Így is megcsinálják rajta a beavatkozást???

Ha megengedné üzennék az oldal olvasóinak: Aki szeretne kiskutyát venni, NE szaporítótól vásároljon, hanem tenyésztőtől, vagy fogadjon örökbe!!!!! Tanuljon mások hibájából!!!! Nem csak azért, mert rengeteg pénz utána, hanem legfőképpen azért, mert el sem lehet képzelni mekkora fájdalom, mikor kiderül, hogy súlyos beteg, és ki tudja meddig él. És azon gondolkodni, miért érdemelte ezt????? Az ivartalanítás nagyon fontos!!!!! Ha beteg kiskutyák születnek miattunk, azzal fájdalmat okozunk másoknak, és a piciket is szenvedésre ítéljük! Bízzuk ezt a tapasztalt tenyésztőkre. Mi rosszul döntöttünk, de a sors akarta, hogy hozzánk kerüljön a kiskutyánk, mert ő "talált" ránk. Most már itt van, vállalom a felelősséget érte, de nagy árat kellett fizetünk a rossz döntésért, nem csak pénzben, lelkiekben is. Kérek mindenkit, aki szereti a kutyákat, gondolkodjon!!!!!!!!!

Köszönöm Doktor Úr! Szép Napok kívánva, Ildikó!

Kedves Ildikó!

Először is megköszönöm az olvasóknak szánt mondatait-maximálisan egyetértek minden szavával!!!

Sajnos, tisztelet a kivételnek, a minőségi kutya iránt nincs kereslet ebben az országban, a neves tenyésztők zömmel külföldre adják el a kölyköket, a szaporítók pedig lenyomják az árakat. Hogyan is???

Úgy, hogy pl. ketrecben tartják a kistestű kutyákat sorban egymás mellett, méltatlan körülmények között, minden tüzelésből igyekeznek kölyköt gyártani-ezalatt mérhetetlenül lezsarolják a szukát. Ezek a "kiszuperált" anyakutyák már pár éves korukra tönkre mennek, sorsuk a menhely vagy eutanázia.

Spórolnak a takarmánnyal, az állatorvosi költségekkel. Semmi sem számít, csak a mennyiség, olcsón jó sok kutyát eladni-ez az egyetlen céljuk. Szerencsére ez már a NAV-nak is feltűnt és foglalkozik a kutyatenyésztőkkel.

A múlt héten volt a kezemben egy cane corso kölyök, akinek a fülét a "tenyésztője" vághatta le, két feles után bátorságra szert téve-gondolom érzéstelenítés nélkül. Hihetetlen látvány volt, erről többet nem is írnék... Érdekes, hogy pl. pedikűrös, műkörmös, ács vagy redőnyös úgy lehet az emberfia, hogy elvégez valamilyen iskolát, ahol papírt adnak róla, hogy dolgozhat az adott szakmában.

Kutyatenyésztő viszont bárki lehet, aki vesz egy fajtatiszta szuka kutyát és befedezteti.

Anélkül, hogy a leghalványabb fogalma lenne a kutya küllemtanáról, a vemhességről, a fialás normális menetéről, a velszületett rendellenességek felismeréséről.... Hosszan sorolhatnám.

Ideje lenne, hogy a jogalkotók vizsgához köthessék a kutyatenyésztést, adójogi és állatvédelmi feltételekről nem is beszélve.

 

Visszatérek az Ön kérdésére:

A sok széklet oka lehet-rossz minőségű-azaz nehezen emésztődő táp, ami sok salakanyagot képez. Lehet oka a kutya emésztőapparátusának a hibája is - pl. enzimtermelődési zavar.

A gyengébb minőségű tápokat adalékolják ízfokozókkal, ami miatt imádják a kutyák- ez az ízfokozó gyakran még a széklettel is távozik és ezt a "kívánatos" székletet gyakran megeszik még egyszer a kutyák.

Hogy mindent megeszik ezen kívül is a kutyus, valóban utalhat minőségi éhezésre.

Javaslatom: Végeztessen bélsárvizsgálatot kedvencénél parazitológiai szempontból-gondolva a ritkább férgekre is (Trichuris, Giardia). Esetleg érdemes lenne egy máj és hasnyálmirigy működést ellenőrző vérvizsgálat elvégeztetése is.

Ha mindez negatív, váltson prémium minőségű tápra-amit az előírt mennyiségben és módon etessen-meg fog oldódni a probléma.

Ami a szívbetegségét illeti, ebben a korban ez valószínűleg valamilyen veleszületett  probléma.

A műtétre való alkalmasság felderítése és az altatási kockázat kiderítése gyakorlott szívultrahangos, kardiológus specialista feladata.

Ha szeretné katrdiológiai szakrendelésre elvinni kedvencét, magánban szívesen ajánlok specialistát.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Szilasliget

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
VÁC

kutya gazdit keres
VÁC