bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2012 november 9, péntek 08:54
# 1050

Tisztlet Dr Úr!
Öt hónapos nőstény Németjuhászunk egy hete elkezdte kergetni a farkát. Elvittük orvoshoz, de nem igazán tudott vele mit kezdeni. Megnézte a farka végét, élősködőt nem talált benne, a bűzmirigyét kinyomta mert fel volt telve. De a probléma még most is fent áll. Féreghajtót is rendszeresen kapott. A kutyával mindennaposan foglalkozunk, napi séta, játék és vezényszavak tanítása. Leginkább akkor csinálja amikor vele vagyunk, ugyanis akkor elkezdi csóválni, észreveszi, hogy mozog és szinte elkezd vadászni rá. A kérdésem az lenne, hogy ez kölyökkori felfedezés és játék lehet nála és kinőheti, vagy valami betegség? Válaszát előre köszönöm.

Kedves Tamás!

 

Sajnos ez komoly dolog is lehet. A farokkergetés egy viselkedészavar, ami sajnos rögzülhet a magatartásmintájában.

Mindenképpen forduljonmielőbb kutyapszichológiában járatos szakemberhez.

Javasolnám Dr. Sátori Ágnes állatorvos, etológust, elérhetőségét megtalálja a neten.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 november 8, csütörtök 16:11
# 1049

Tisztelt Doktor úr!

A 7 éves ivartalanított, nappal kijáró, éjjel bent alvó lány házicicámról kiderült, hogy érzékeny a gyomra. Két évvel ezelőtt hányt először, ekkor kicsi láza is volt, és az orvos ezt mondta rá, kapott 1 injekciót, másnap már evett.
Az idén többször előfordult, hogy hányt (többnyire volt benne fű, de jópárszor csak nyál, meg gyomorsav). Egyébként bőszen legel. Többször jártunk orvosnál vele, kapott szurikat, pasztát a gyomrára, és általában 1 napon belül visszatért az étvágya. Viszont 1 hónapja szerdán este hányt egy kis gyomorsavat, és azután nem volt hajlandó semmit elfogadni 4 napon keresztül, kivéve egy nagyon kevés májast (nem konzervet) naponta egyszer, vizet azt ivott eleget, sőt lehet kicsit többet is a megszokottnál.
Pénteken elvittem orvoshoz, kapott 2 injekciót meg Calo-Pet pasztát. A helyzet annyit “javult”, hogy hétfőn megkínáltam egy kis nyers csirkemájjal, azt megette. Sütöttem is neki belőle, azt is megette. Kedden az alutasakos konzervről lenyalogatta a szaftot. Szerdán evett egy kis csirkemell sonkát is. Péntek reggel meg azt tapasztaltam, hogy nehezére esik az ivás. Odaáll a vizes tálkához, és nem tud lefetyelni, szinte harapja a vizet. Viszont azt a kevés májat, amit aznap kapott, azt meg felnyalogatta a tányérjából.
Délután ismét elvittem orvoshoz, aki megnézte a torkát, a fogait, de nem tapasztalt semmi rendkívülit. A testhőmérséklete 38,8. Az orvos szerint nincs baja, valószínűleg fáj a nyelőcsöve a hányás miatt (csak egyszer hányt, kétszer öklendezett), szerinte jó erőben van, és nem kell aggódnom (azért fogyott-kb. fél kilót, de lehet, hogy többet-a 4 napos nemevéssel). Miután haza jöttünk, odaállt mellém, és kérte az ételt. Kapott pulykamell sonkát, de csakúgy nem ette meg, így összerágtam neki, így megevett pár falatot, de úgy nyelte le, mint akinek fáj a torka, esetleg a foga. Ingere lenne az evésre, de mikor elé kerül az étel, valamiért nem eszi meg. Az orvos szerint, ha nem eszik, adjam neki a Calo-Pet pasztát (2 napig adtam, de attól féltem, ettől a pasztától mindent megkap, ezért még azt a kevéske ételt sem eszi). Egyébként szinte úgy viselkedik, ahogy általában szokott. Sokat alszik, ha fent van figyel, érdeklődik, játszik.
Másnap elvittem egy másik orvoshoz, aki szintén megvizsgálta, a fogain látható egy kis fogkő, a hője 38,7. Szerinte sincs nagy baj, az étkezésén kellene változtatni, kissé el van hízva (most 4,5 kg -a fogyás után), bár sosem volt az a nagyétkű cicus, mégis tényleg elég pufi. Eddig wiskas-kitekat alutasakos konzervet ettek (van még 2 másik cicám), és szárazat, húgykövesség elleni szárazzal kiegészítve. Viszont ő max. a szaftját nyalogatta le mindig is (kivéve kölyök korában), bár szeret/ett az asztalnál kéregetni, és az onnan leeső falatokat szívesen megette. Az új orvos happy cat light szárazat javasolt, és kapott féreghajtót (a nyakra csepegtetős fajtát).
A napokban megint hányt egy kis füvet (egyszer), és azóta csak a szaft és a nyers csirkemáj megy nagy nehezen, esetleg egy kis pizzasonka, de nagyon-nagyon kevés. Egyébként nem lehangolt, tisztálkodik, sőt játszott is a többi cicával. A vízivás helyreállt, azóta nem tapasztaltam a vízharapdálást.
Próbálkoztam sokféle étellel, amit régen kedvelt, a csirkemell nyersen, sütve, kacsahús, most egyik sem menő. Maximum megnézi mi az, de semmi reakció.
A vizelete rendben, a széklete szintén.

Pár napja újra van étvágya, de tegnap reggel meg azt láttam a jobb első lábán fent, hogy kb. 3-4 cm hosszan, 2-3 cm szélesen nincs rajta szőr. Sebet nem látok rajta, nem vakarja, nem harapdálja. A szőre egészségesnek néz ki.
Naponta egyszer-kétszer köhög. Egyébként élénk, érdeklődő, nem levert.

Ön mit javasolna? Vigyem megint orvoshoz? Labor?
Nem szereti az orvoshoz járkálást, de elsiklani sem szeretnék semmi felett, nehogy súlyos betegsége legyen, én meg elmulasztom az időben való észrevételt, kezelést.
Tegnap felhívtam az orvost, aki azt mondta, ha nem vakarja, harapdálja, egyelőre tudjuk be egyfajta sérülésnek, ha nem múlik, esetleg súlyosbodik, vigyem el.
Annyit olvastam a neten a szőrhullásról, és egyből a legrosszabbat láttam bele a dologba (belső szervi megbetegedés), bár a két orvos egymástól függetlenül jó állapotúnak ítélte meg a cicámat, a hányástól eltekintve egészségesnek. Önnek mi a véleménye a leírt tünetek alapján? Nem diagnózist várok látatlanban, hanem bármiféle támpontot, javaslatot, ötletet.
Bármit megtennék érte/értük!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Kiss Etelka

ui.: a hányás szőrlabda miatt lehetséges, illetve ezért legel, és esetleg a hányás annyira megviseli, hogy nem esik jól neki az evés, csak napok múlva, mikor már nem fáj a gyomra? Adhatok neki szőrlabda elleni pasztát?

Kedves Etelka!

 

Tényleg nehéz látatlanban... :-)

Zárjuk ki a súlyosabb problémákat!

Oltásai? Leukózis ellen be van oltva?

javaslatom: Vérvétel, T. vérkép, leukózis és AIDS-teszt.

Ha mindez negatív, szóba kerül endoszkópia, ehhez már specialistához kell fordulnia

( gyomorfekély, daganat?)

Ha van étvágya, csak visszahőköl az evéstől, a szájüreg betegségeire lehet gondolni. Fogai biztos, hogy nem fájnak? FORL-szindróma nem áll fenn?

A bőrével szerintem is várhat, de ha rosszabbodik, mutassa meg állatorvosnak.

Egyelőre ezek jutnak eszembe.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 november 7, szerda 10:50
# 1048

Tisztelt Dr. Úr!

Először is szeretném kifejezni, hogy nagyon becsülöm Önt a munkásságáért, gyakran olvasom a beérkezett leveleket és az Ön őszinte, jó válaszait.

Most én is egy kérdéssel fordulok Önhöz. 
Az egyik kutyusom nemsokára eléri a 14, életévét. Már nem hall olyan jól és a látása sem a régi, de ez tény, hogy visszafordíthatatlan és ez a korral jár. Szeretném megkönnyíteni az öregkorát, érdeklődnék, hogy mit tehetek érte? Mire van szüksége egy öreg kutyának? Étel, vitaminok stb. Egy magyar pásztorkutya mixről van szó. (szülei is keverékek voltak).
Várom mielőbbi válaszát! Előre is köszönöm!

Kedves Ágnes!

Köszönöm elismerő sorait! :-)

Ami az idős kutyust illeti...

A magyar pásztorkutyák a szívem csücske, stabilak, egészségesek, jó genetikai háttérrel rendelkeznek többségükben.

Javaslatom: Ne hízlalja el kedvencét, mozgassa minden nap mérsékelten.

Táplálja egészségesen: kevesebb, de biológiailag értékes fehérje, több vitamin és mikroelem. Ha tápokban gondolkodunk: Jó minőségű senior tápok adása javasolt, ha hagyományos táplálékban: több növényi táplálék, kevesebb hús.

Táplálékkiegészítők??? Se szeri, se számuk az idős kutyák számára javasolt étrendkiegészítőknek.

Plerasan, Béres Minera, Karsivan, Immunovet???? Ez nem a reklám helye, csak lehetséges válaszok a kérdésre.

 

A  szűrővizsgálatok nagyon fontosak, évi egy vérvétel + vizeletvizsgálat segít időben fölismerni az esetleges rejtett problémákat.. Szájhigiénia: rendszeres szájhigiéniai vizsgálat és fogkőeltávolítás szükség esetén.

A  munkahelyemen éppen ebben a hónapban van geriátriai hónap, kedvezményes árú szűrővizsgálatokkal. :-))

Kívánok kedvencének hosszú, egészséges életet!

Üdv: 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 november 6, kedd 10:37
# 1047

Tisztelt Doktor úr!

3 hete vettünk egy kislány yorkshire-t (8 hetesen), az 6 hónapos kisfiú yorkie mellé.A kisfiú nagyon ragaszkodik hozzánk, ha tehetné egész nap az ölünkben ülne. A kislány viszont abszolút az ellentéte, csakis a kisfiú kutyus társaságát igényli. Állandóan őt követi. Hiába próbáljuk szeretgetni, simogatni, játszani vele, nem igazán barátkozik velünk. Az lenne a kérdésem, hogy ez így is marad később is, vagy csak míg el nem éri a felnőtt kort? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, tisztelettel és üdvözlettel: Bősze Barbara

Kedves Barbara!

 

Szokatlan dolog, amit Ön tapasztal. Általában egy kölyökkutyának a gazda és családja ugyanolyan falkatársnak számít, mint az esetlegesen vele egy fedél alatt élő fajtársai.

Azt javaslom, próbáljanak minél többet vele lenni, minél szorosabb kapcsolatba kerülni vele. Simogatás, beszéd, kommunikáció, játék. ÍIdővel Önökkel is ugyanolyan bizalmi kapcsolatba kerü majd,mint fajtársával.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 november 5, hétfő 12:02
# 1046

Tisztlet Doktor ÚR!

Egy olyan genetikai kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehetséges e kölyök s apa kutya közötti kapcsolatot kimutatni genetikai vizsgálattal. Tudom könyebb dolog lenne az anyuka s a kölyök apuka hármas, de sajnos az anyuka nem áll rendelkezésünkre csak a két feltételezett apuka s a kölyök. Lehetséges a mintából kimutatni hogy ki a valódi apuka?

Válaszát köszönöm

Kedves Doggen!

Fogalmam sincs. 

Keresse meg Dr. Zöldág László Professzor Urat az Állatorvos-tudományi Karon.

Tel.:06 1- 478 4100.

Sok sikert!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
XX.ker.

macska gazdit keres
Dunavarsány

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budapest