bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2013 január 9, szerda 10:34
# 1027

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsot szeretnék kérni újra Öntől.12 és fél éves szuka német juhász kutyánkról van szó. C.E.C. betegsége van, amit kezeltetünk. 2010. júliusban emlődagant miatt  műtéte volt, a szövetten alapján nem malignus eredetű volt. Most októberben észleltük, hogy az legutolsó mellbimbóban (amit nem tudtak eltávolitani) nő egy daganat, intenzíven. A hideg miatt, az idegrendszeri problémái miatt állatorvosunk és mi sem akarjuk megműteni, esetleg ha jó idő lesz és nem áttét. A problémánk az, hogy kutyánk most már állandóan nyalja kb jó diónyi daganatot. Félünk, hogy ez árt neki, de tudunk valamit ellene tenni?

 

Válaszát is előre köszönöm !

  Tisztelettel: V.Éva       

Kedves Éva!

 

Mielőbb műttesse meg az emlődaganot!

Mi az hogy nem lehetet eltávolítani a legutolsó emlőtelepet?

Ilyen nincs...

Műtét. műtét, műtét!

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 január 8, kedd 10:29
# 1026

Tisztelt Doktorúr!

Az lenne a kérdésem önhöz, hogy van egy felnőtt magyarvizsla kutyusom, egészen kiskora óta együtt élt egy tacskóval, imádták egymást. De sajnos a tacskó pár napja elpusztult. Szegénykém nem bírja feldolgozni, hogy elment a társa, egész nap megállás nélkül ugat,nyüszít bármit csinálok,játszok vele simogatom,próbálom elterelni a figyelmét,addig jólvan, utána ugyanúgy folytatja. Nagyon szeretem őt,de egész éjjel is folyamatossan ezt csinálja, nemtudunk azóta aludni sem rendessen a szűnni nem akaró ugatás miatt. Ön szerint mi lenne a megfelelő megoldás. Sajnos új kutyust nem áll módunkban befogadni mellé. Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Annamária!

A gyász megjelenik a magas fokon szocializált, ember közelében, velük szorosan együtt élő kutyák viselkedésében.

Idővel ez nyilván csillapodni fog, addig esetleg gyógyszeres támogatásra lehet szükség.

Xanax, Seduxen a humán készítmények közül, Calmex, D.A.P.  párologtató vagy spray az állatorvosi készítmények listájából merül föl, mint adható,adandó szer.

Persze egy másik kutya lenne a legjobb megoldás...

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 január 7, hétfő 23:36
# 1025

Tisztelt Doktor Úr!

Két leopárdgekkóm van, egy hím és egy nőstény.
A nőstény tavaly elszökött és fél évig nem került elő, valószínűleg a szekrény mögött élt. Akkor nem volt semmi baja, mindig egészséges volt.
Sajnos még a nyár folyamán meghalt a harmadik gekkó, a lány. Egyik napról a másikra étvágytalan, gyenge és erőtlen lett, majd egyik nap csak azt láttam, hogy holtan fekszik a terráriumban.
Amikor kiszedtük, láttuk, hogy egy nagyobb, vörös folt van a hasán.
Most a másik gekkóm került hasonló helyzetbe.
Egyik napról a másikra ő is étvágytalan és gyenge lett. Egyik nap arra lettem figyelmes, hogy remeg. Kivettem azonnal a terráriumból, próbáltam felmelegíteni a kezemmel és felmelegíteni a terráriumot is, azt gondoltam, fázik.
Utánaolvastam, és azt írták több helyen is, hogy vitaminhiány okozhat ilyen étvágytalanságot, és remegést. De mivel már nem evett, ezért vizzel kevertük el a vitaminport és azt próbáltuk valahogy beadni a szájába. Ezt a "kúrát" már két napja csináljuk, de nem jártunk sikerrel. Ma kivettem a terráriumból, és azt láttam, hogy már szó szerint haldoklik, teljesen erőtlen, a szemét is alig tudja nyitva tartani. Megnéztem a hasát, neki is van egy sötétebb színű foltja, de ez nagyon kis méretű.
Mi lehet a baja? Meg lehet még gyógyítani? Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves Fatima!

Világéletemben esküdt ellensége voltam az egzotikus állatok otthon való tartásának.

Az emberek legtöbbje divathóbortból, a legkisebb hozzáértés és ismeretek nélkül tart egzotikus állatokat.

Önnek vajon miért nem volt furcsa, hogy fél éven át az egyik "féltve őrzött" kedvence nincs meg, miért nem kereste alaposabban?

A rossz tartási és takarmányozási körülmények miatt ezek a hüllők fogságban legyengülnek, ellenállóképességük csökken és emiatt különböző kórokozók megbetegítik őket.

Az Ön állatai már valószínűleg ebben a stádiumban vannak.

Forduljon hüllők ellátásában járatos állatorvoshoz, pl. Dr. Sátorhelyi Tamáshoz www.exopet.hu.

Szívem szerint azt tanácsolnám, NE tartson egzotikus állatokat egyáltalán.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 január 6, vasárnap 15:48
# 1024

Tisztelt Doktor Úr!

11éves bulmasztiff kutyánknál középsulyos veseelégtelenséget diagnosztizáltak. Kapott 1 héten át infuziót,injekciókat, ennek hatására összességében 30-40%-os javulás  lépett fel. A kezelés után pár napig jól volt, evett, ivott, de az állapota ismét romlik, nem iszik, nem eszik, hasmenése van. Több helyen is utánna nézten, ésugy tudom, hogy a veseelégtelenséget gyógyítani nem lehet, csak tüneti kezelés lehetséges. Ez alatt 1 hét alatt 4 orvos is kezelte, és mindegyik mást mondott. Az egyik orvos szerint kell gyógyszeres kezelés és infuzió nem, a másik szerint kell infizió, és gyógyszeres kezelés nem.Kérem, adjon tanácsot mit kéne tenni, mert igen tanácstalan vagyok. Ha kell infuizió akkor meddig? A nagy kutyakönyv szerint élete végéig.

Segitségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Szalókyné szabadka Marianna

Kedves Marianna!

Sajnos nincs jó hírem-a veseelégtelenség nem gyógyítható. Emberekben ilyenkor dialízis kezelés és vesetranszplantáció merül föl. Sajnos ez kutyáknál nem kivitelezhető-kisérletek folynak ebben a témakörben.

Röviden összefoglalva: Addig van esélye a kutyusnak hosszú távon, amíg eszik.

Ha már nem eszik, hányás, hasmenésáll fenn, akkor az élete napokban mérhető.

A folyadékpótlás és a vese vérkeringését elősegítő gyógyszerek mindössze tüneti kezelést jelentenek. Ha anyagilag bírja, a folyadékpótlás biztosan jót tenne a kutyusnak-véleményem szerint.

 

Üdv:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 január 5, szombat 00:26
# 1023

Tisztelt Doktor úr!

Elnézést, ha egy kicsit hosszú lesz az írásom. Nagyon kétségbe vagyok esve, remélem, tud tanácsot adni nekem. Két napja nem találom a 8-9 hónapos, (még) nem ivartalanított kislány cicámat. Az eltűnésének körülményei eléggé speciálisak, ezért gondolom, hogy egy szakértő talán látatlanban is tud tanácsot adni. Talán, ha sikerülne megértenem, mi játszódhatott le a kis fejében, könnyebb lenne megtalálnom.

A két ünnep között vettem észre, hogy a cicáim füle atkás. Az állatorvosunk szabadságon volt, gondoltam, majd ha visszajön, megmutatom neki a cicákat. Biztos viszketett a fülecskéjük, de nem voltak rosszul. Aztán január 2-án este észrevettem, hogy gond van az egyik cica egyensúlyával, ő az, akit most nem találok. Jó étvággyal evett és látszott, hogy tudatánál van: a szemei tiszták voltak, aranyosan bújt az ölembe.   „Csak” dülöngélve, furcsán, „részegesen” járt, ügyetlenül mozgott, szédelgett. Nagyon megijedtem, arra gondoltam, hogy szegénykémnek középfülgyulladása lehet az atka miatt. Akkor este már nem találtam orvost, de elhatároztam, hogy másnap reggel mindenképpen elviszem egy állatorvoshoz.

Összesen nyolc macskánk van. Mind egy családba tartoznak, nagyon jól megvannak együtt: sokat játszanak, összebújva alszanak, stb. Kinti macskák, van egy jó nagy kertünk, az az ő területük. Nem szoktak elkóborolni, ki se lehet őket robbantani a teraszról, az ajtó elől. Esténként is a teraszon alszanak a saját kis házukban, amit jól be tudnak szuszogni.

Nagyon gondolkoztam, mi legyen a szédülő cicával reggelig. Be akartam vinni magammal a házba legalább aznap estére, mert nagyon aggódtam érte. Csak aztán aranyosan bebújt a többi cica mellé a házukba. Arra gondoltam, inkább hagyom aludni a szokott helyén, és reggel, amint lehet, szerzek időpontot az állatorvosnál, és elviszem. De mikor január 3-án reggel kinéztem rájuk, a beteg kiscica már nem volt sehol. Már két napja keresi-szólongatja az egész család a kertben, a környékbeli utcákon, mindenhol, de egyszerűen nem találjuk. A kertünk  tele van potenciális rejtekhelyekkel, tényleg nagyon sok helyre bebújhatott.

Tudom, hogy iszonyúan hülye és felelőtlen voltam, egy pillanatra se lett volna szabad magára hagynom, be kellett volna vinnem magammal a házba! Mindent megtennék, ha csak egy kicsit visszamehetnék az időben, és helyre hozhatnám! De a látszat ellenére nem vagyok rossz gazdája, nagyon szeretem, és megőrjít a tudat, hogy nem találom, pedig segítségre van szüksége.

Mi történhetett? Zavarták volna a többiek a pihenésben, és elbújt volna? Tipikus viselkedés a macskáknál, hogy ha betegek, elbújnak? Mit kellene tennem? Van rá esély, hogy előjön magától?

A segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Adore!


Semmiképpen ne legyen lelkiismeretfurdalása. Nem gondolom, hogy a hallójárat gyulladás súlyosbodott volna pár nap alatt. Elhanyagolt esetben sem szokott ez a betegség egyensúlyzavart okozni.

Az egyensúlyzavarnak más oka lehetett szerintem, fagyállómérgezés kezdeti szakaszban szokott ilyet előidézni -például. De más koponyaűri folyamat,sérülés is okozhat ilyet.

Még az is lehet, hogy megindult nála a tüzelés és a mézesheteit (napjait) tölti valahol. Esetleg bezárták véletlenül a szomszédok a fáskamrába, pincébe.

Reménykedjünk, mé előkerülhet!

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Veszprém

kutya gazdit keres
Szolnok

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Galgahévíz