bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2012 január 12, csütörtök 08:36
# 1050

Tisztelt Dr.úr!
10-éves Foxterrier kutyusom van, nagyon vakarózik szőre hiányos emiatt
ideges!Orvoshoz vittem és csirke allergiát állapított meg.Minden szárnyas ennivalót
megvontam,de sajnos semmi nem változott!Visszavittem az orvoshoz injekciót kapott illetve
allergia gyógyszert 10-napig speciális korának megfelelő tápot vásároltam Dr úr javaslatára.
Étvágy nagyon jó ennek ellenére sovány mindig megkapja évente a féreghajtót
.Újból visszavittem látom, csak találgat, és nem tudja,mi okozhatja ezt az állapotot!
Kérdésem ön szerint mi lehet a probléma és hogyan tudnék segíteni mivel nagyon rossz
látni, ahogyan szenved és feszült!
Kertes házban lakom és a szomszédomba nagyon sok szárnyas van, esetleg befolyásolhatja,mivel a tolluk átrepül hozzánk!
Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!
Tisztelettel:Erika

Kedves Erika!

Mi alapján állapította meg a kolléga a csirkehús allergiát?

Erre igazán egyetlen módszer való, a vérből történő allergén meghatározás.

Ez a vizsgálat egyébként fényt deríthetne arra, nincs-e más allergiát okozó faktor.

Ennek a vizsgálatnak a folytatása lehetne az úgynevezett hyposzenzitizáló kezelés, amelynek során egy kifejezetten az Ön kutyája számára készített speciális injekciósorozattal kezelve a kutyust csökkenthető vagy megszüntethető az allergiás készség.

Ha ezt a vizsgálatot nem végezte el a kolléga, fogalmuk nincs arról, valójában mire, (mikre) allergiás a jószág.

Fontos persze a korrekt bolhamentesítés is, ugyanis a viszketegséget okozó faktorok összeadódnak.

Sok sikert!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 január 10, kedd 15:52
# 1049

Kedves Doktor úr!

Sajnos kedvenc kiskutyám és húséges kis társam száj és fog ápolására nem fordítottam kellő figyelmet eddigi élete során! Most lesz 12 éves és a fogkő okozta betegségek igen erősen jelentkeztek mostanra! Többek között az EPULISZ nevű ínydaganat is! Épp tegnap égette le az orvos a metszőfogak mögül! Attól tartva, hogy kiújul esetleg elkezdtem keresgetni a neten a témával kapcsolatban annak érdekében, hátha találok valamit, ami kis kedvencem segítségére lehetne hátralévő idejében.

Nos, az alábbi linket találtam:http://www.rakesagomba.eu/

Ebben Dr. T. Simoncini római onkológus professzor többek között az alábbiakat írja:

„A gombák szaporodásával kapcsolatos probléma az volt, hogy hogyan lehetne megtámadni őket a szöveteken belül, miután ott nem lehet alkalmazni a sót annak erőssége miatt. Ezután eszembe jutott, hogy a szájüregi daganatos kisgyermekek esetén a szódabikarbonát gyors és erős fegyvernek minősül, amely 3-4 nap alatt megszünteti a betegséget. Úgy gondoltam, ha ezt nagy mennyiségben lehet alkalmazni szájon vagy vénán keresztül, én is hasonló eredményeket érhetek el. Szóval elkezdtem a saját vizsgálataimat, amelyek kézzelfogható eredménnyel szolgáltak.”

"Garat tumor
Az  anatómiai elhelyezkedés, hogy a szervnek külső kapcsolata van, nagyon egyszerű kezelést tesz lehetővé a szájban és a nyelven, a szájpadláson vagy a garatban lévő daganat esetében. A 1,5 teáskanálnyi szódabikarbonát oldatot vízben feloldva, kétszer egy nap kell bevenni  10 napig. A kezelés megismételhető 10 napig, de ilyenkor naponta egyszer kell meginni az oldatot.
A kezelés egy hét kimaradása után megismételhető, ha valamennyi visszamaradt a kóros szövetből.
Ha irritáció lép fel, a szódabikarbonátos oldatot egy pihenőnap erejéig nátriumkloridra lehet cserélni, ami egyszerűen só vízben. Ha az orrüreg is irritált, az inhalálás is hatásos lehet.
Tehát a kezelés nagyon gyors. Akkor válik bonyolulttá, ha mélyebben van a kóros szövet, amikor az gyarapszik a szervezetben. Lehetetlen elérni őket kívülről, ezért helyi kezelést is alkalmazni kell.”
 
Kedves doktor úr!

Kíváncsi lennék a véleményére de legalább nyugtasson meg, hogy ha kipróbálom, nem ártok vele a kutyusnak!

Tisztelettel: Babus Mátyás Gyöngyösről

Kedves Mátyás!

 

Óva inteném attól, hogy a legjobb szándék mellett "kisérletezgessen" bármilyen állaton, akár a saját kutyáján is. Az állatkisérleteknek rendkívül szigorú személyi és tárgyi feltételei vannak az Unióban.

A konkrét esettel kapcsolatban: Az epulis általában jóindulatúan zajlik kutyák szájában, lassan nő, áttétet nem szokott okozni.

Az eltávolított képlet szövettani vizsgálata fontos információt jelente a prognózis tekintetében.

Állatorvosa végeztetett ilyen vizsgálatot a képletből?

Továbbá nagyon fontos a szájhigiénia fenntartása,feltehetően most megtörtént a fogkövek eltávolítása is.

Nagyon sok olyan termék, táplálék kiegészítő van forgalomban, ami késlelteti a fogkövek kialakulását, de mindezek mellett legfontosabb tényező a rágatás.

A szódabikarbona ilyetén felhasználásáról személyes tapasztalatom nincsen, nem tudok róla, hogy ezt az állatorvosok alkalmaznák ilyen esetekben többnyire nincs is szükség erre.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 január 8, vasárnap 16:56
# 1048
Ashleey
Ashleey

Kedves Dr. Nő/Úr!

Van egy kiscicám néha nyávog ha leugrik valahonnan vagy csak sétál, de ha elkezdek vele játszani semmi baja, ha meg is nézem hogy nem-e történt a lábával valami akkor sem nyávog. Azért nyávogna mert csak unatkozik?

És hogyan tudnám a cicámat kiszoktatni a kertbe hogy ha ha el is megy vissza is jönnön? (Pórázzal már próbálkoztam, de 1 óra mire rárakom és mindig bemászik a bokor alá akkor meg feltekeredik)

Üdv: Adrienn

Kedves Adrienn!

 

A cica szokott nyávogni. Ez nem kóros.

A kiszoktatás fokozatosan történjen, legalább 2-3 hétig csak a lakásban tartsa,hogy ott biztonságban érezhesse magát.

Ha már ott biztonságban érzi magát, hagyja nyitva résnyire az ajtót. A cica ki fog surranni, szép lassan felfedezi a tágabb környezetet. Egyre távolabb fog merészkedni és ha megijed, vissza fog surranni a lakásba. Későbbiekben érdemes macskaajtót beszerezni, ekkor önállóan fog majd ki-be közlekedni és Önöknek is kényelmesebb lesz az életük, nem kell örökké nyitogatni a cicának az ajtót.

Pórázra nem lesz szükség, nyugodtan felejtse el.

 

Sok sikert!

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 január 7, szombat 06:36
# 1047

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

Van egy 12 hetes beagke kan kutyánk!Ez elmúlt két napban a délutánjaink azzal teltek, hogy séta után mikor hazaértünk, a kutya folyamatosan pisilt!Ezt úgy értem, hogy két pont között a lakásban pisicsíkot húzott maga után!Lent nem csinálja ezt!Akkor idefent miért?

Kedves Zsuzsanna!

 

Kölyökkutyák szobatisztaságra szoktatása sok türelmet igénylő feladat.

Lehet, hogy az utcán érte őt valamilyen kellemetlen élmény, ami miatt visszatartja a dolgát és a lakásban, számára biztonságosnak vélt körülmények között már elvégzi. Érdemes lenne a lakásban kutyapelenkát és helyhez szoktató spray-t alkalmazni, talán hamarább megtanulná, hová szabad pisilni.

Türelem, meg fogja tanulni a helyes viselkedést.

Sok sikert!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 január 5, csütörtök 16:33
# 1046

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

 

Van egy 2 éves fekete, hosszúszőrű ónémetjuhász "családtagunk"..Mikor pár hónaposan hozzánk került semmi probléma nem volt, majd néhány hét elteltével elkezdett hullani (?) a szőre, száraz bőraprólékokat hullatott és szegény rettenetesen büdös volt. Azt hittük rühes.. El is vittük egyből egy helyi állatorvoshoz, aki aztán továbbküldött minket az állatorvosi klinikára, ahol kaparékot, illetve vért vettek a kutyától, majd "megállapították", hogy SEMMI BAJA...Különféle módszerekkel próbálkoztunk akkor (pl. megfürdettük speciális bolhaölő stb szert tartalmazó vízben; csepegtettünk a füle mellé, stb.), míg végül egyszercsak elmúltak a tünetei. Gondoltuk "kinőtte" a rejtélyes bőrbetegségét.

A java sajnos csak ezután következett, ami miatt a T. Címzetthez is fordulok/fordulunk.

 Kb 1 éves lehetett a kutya, amikor elkezdte véresre nyalogatni/rágcsálni a lábait; vakarni a teste különböző részeit. Azt hittük (megint), hogy bolhás így vettünk a célnak megfelelő cseppet, illetve nyakörvet.

Sajnos nem múltak el a tünetek, sőt a kutya egyre rosszabbul lett, belázasodott és szó szerint több sebből vérzett már (egy idő után felgyorsultak a tünetek és egyre hevesebben vakarta magát), amikor szintén állatorvoshoz fordultunk.

 Az állatorvos megvizsgálta a kutyát (vérvétel, stb nem történt) és azt a diagnózist állította fel, hogy a kutyánknak autoimmun betegsége van, ami abból áll ez esetben, hogy a kutya szervezete ellenanyagot termel és ez viszket a kutyának...(Elnézést a laikus diagnózis összefoglalásért)

Mivel az orvos szerint ez csak kezelhető állapot így javasolt egy Medrol - Zinat kúrát, ami helyre is hozta a kutyánkat..

Sebei begyógyultak, szőre az érintett helyeken visszanőtt, nem vakarta magát.

 

Eltelt pár hónap és újra megjelentek a tünetek, így hallgatva a doktornőre megint elkezdtük a gyógyszerkúrát és ismét helyrejött a kutya.

Egy idő után sajnos egyre kisebb lett a két gyógyszerkúra közötti időintervallum, továbbá májvédőt is adtunk már a kutyánknak...

Most vagyunk túl egy nagyon súlyos tünetsorozaton..megint megcsináltuk a gyógyszerkúrát, helyrejött a kutyus de rettenetesen el vagyunk keseredve a jövőbeli állapotának kilátásaival kapcsolatban..Nem akarjuk tönkretenni a sok gyógyszerrel a máját, illetve az immunrendszerét.

A doktornő szerint egy autoimmun vizsgálat több 100ezer forint, illetve csak olyan megoldások létezhetnek még, melyek költsége még ennél is magasabb...

 

Kérdések ezekután:

 

- Ön szerint milyen betegségre utalhatnak ezek a tünetek?

 

- Ha ez egy autoimmun betegség mi a leghatékonyabb módja ennek megállapítására/kezelésére (tekintve, hogy kiskorában a vérvétel, kaparékvizsgálat kapcsán az állatorvosi klinikán nem találtak semmiféle rendellenességet)?

- Ismer-e, esetleg tudna-e ajánlani egy specialistát, vagy egy olyan állatorvost, akinek ez a szakterülete (ilyen és ehhez hasonló autoimmun betegségek)?

 

Várjuk megtisztelő válaszát!

 

U.I.: Elnézést a terjengősségért, illetve a helyenkénti formai összeszedetlenségért, de kétségbe vagyunk esve.

 

Nagyon szeretjük a kutyust és szeretnénk MINDENT megtenni, amit meg lehet és meg tudunk tenni azért, hogy helyrehozzuk szegényt.

Bármilyen egyéb kérdése lenne állunk rendelkezésére!

 

Előre is nagyon köszönjük, hogy időt szánt problémánkra.

 

Tisztelettel:

 

Galambos Attila és családja

Tisztelt Galambos Attila!

Inkább köszönöm a részletes összefoglalót...

Látatlanban nem lehet diagnózist fölállítani, de nagy esélye van a kutyusnak az ún. DSH-pyoderma nevezetű betegségre, amely a német juhászokra jellemző autoimmun betegség, genetikai háttérrel.

A korrekt diagnózis fölállítása szerintem nem kerül százezrekbe.

Amit javasolnék: Vérlabor, bőrbiopszia szövettani feldolgozása, esetleg egy újabb,korrekt bőrkaparék.

Igazán kitűnő specialista kolléganő: Dr. Tarpataki Noémi, SZIE ÁOTK Belgyógyászati Klinika, Bp. 1078. István u. 2. Tel.: 478-4100

 

Tiszta szívvel javaslom Őt.

Sok sikert!

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Csákvár

macska gazdit keres
Oroszlány

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Gödöllő