bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2011 június 30, csütörtök 23:59
# 1053
Tisztelt doktor úr!

Befogadott,9 hónapos  fekete labrador jellegű keverék kutyánk van,jelenleg első tüzelését éli,valószínűleg ivartalaníttatjuk.Szeretném megkérdezni,hogy a tüzelés elmúltával mennyi időnek kell eltelnie a műtéthez?A másik kérdés,a füle nem simul a fejéhez,nagyon magasan feláll,és a vége egy kicsit visszakonyul.Fog változni,vagy így marad?Lehet műtéttel korrigálni,vagy hagyjuk így?Az igazság az,hogy furcsán néz ki,azonkívűl minden belemegy a fülébe,mert nem védi semmi.

Köszönöm válaszát

Ziz

Kedves Daniné!

 

Az ivartalanítás a legfontosabb dolog, amit egy gazdi megtehet a kedvence egészségének megőrzése miatt.

Ezt nem győzöm hangsúlyozni minden fórumon. (Lsd. korábbi válaszaim hasonló témákban, méhgyulladás, emlődaganat, petefészekciszta stb.)

A műtéttel érdemes várni legalább egy hónapot az ivarzás elmúlta után. A fülével kapcsolatban azt javaslom, hogy csak akkor korrigáltassák a fül állását, ha az orvosilag indokolt. A "furcsán néz ki" számomra ehhez nem elegendő indok. Talán egy hosszú farkú rottweiler is "furcsán néz ki", mert nem ehhez vagyunk hozzászokva, de ma már a legnevesebb tenyésztők nem vágatnak farkat ebben a fajtában.

El fog telni pár év és megszokjuk őket hosszú farokkal. Akkor majd a csonkolt farkú fog "furcsán kinézni".

 

Tehát én csak akkor nyúlnék hozzá a kutyus füléhez, ha az hátrányt jelent számára ebben az állapotban. Ha mégis úgy döntenek, érdemes ilyen kérdésekben tapasztalt sebészhez fordulni.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 június 30, csütörtök 13:38
# 1052

Tisztelt Doktor Úr! Van 10 csirkénk, 2 kacsánk és 2 libánk a baromfiudvarban. A csirkék és kacsák összeszokott "falka", de a két libát az egyik szomszédtól kaptuk kb. 2 hónappal ezelőtt. Most lehet a két liba kb. fél éves. Tegnap már láttuk az egyik kacsával nem stimmel vmi. Mára tiszta kék zöld a lába és a tolla is megvan tépve. Szerintünk az egyik liba vagy mindkettő megverte. Azonnal külön raktuk őt egy nyugodt helyre a többiektől. A helyzet az, hogy tavaly az egyik kacsánk már elhunyt, mert hoztunk egy gácsért az alomba és az annyira megverte az egyiket, hogy hiába vittük állatorvoshoz, nem igazán hatotta meg, hisz kacsát nem szoktak vinni orvoshoz, csak lapozgatta a könyvét, de nem tett semmit. Mi pedig zokogtunk a férejmmel, majd a kezeim között halt meg. Szóval mi nem evésre tartjuk őket. A csirkék is a tojás miatt vannak, de nem vágjuk le őket, egyszer csak meghalnak. Eléggé megvisel, hogy most ismét ez van. Mit tudunk tenni, hogy jobban legyen a kacsánk? Mit tudunk neki adni, hogyan kezeljük? Nem szeretnénk elveszíteni őt. Nem akar se enni, se inni. Mit vegyünk a patikába? Kérem segítsen! Nagyon köszönöm válaszát előre is! Bella

Kedves Tímea!

 

Amint az Ön leveléből is kitűnik, még egy baromfiudvaron belül is vannak rangsorviták, amelyek komoly állatorvosi problémává fajulhatnak. A nagyobb, erősebb baromfi elverheti a nálánál gyengébbet, sőt a kannibalizmus sem ritka közöttük.

A sérült állatot különítse el és próbáljon adni tört adagban emberi lázcsillapítót, pl. 1/4 Algopyrint.

Érdemes fecskendővel itani és a kedvenc táplálékát (pl. csalánlevél, muhar) a közelébe vinni.

Ha közel lakik Budapesthez, szívesen látjuk rendelőnkben. Kollégám madárspecialista, gyakran fordulnak meg kezei között különféle házi és vadmadarak. Kacsa éppen tegnap volt nála, szívesen látjuk Önt is.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 június 28, kedd 08:41
# 1051

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm válaszát! Leszoktunk a máj evésről, csak alkalmanként kap jutalomfalatként egy kis darabot.

Most egy másik  kérdéssel fordulok Önhöz

Egyik ismerösőmnek van egy westi kutyája, amelyik valószínüleg allergiás (nem tudom biztosan, a gazdi ezt mondja). Egyfolytában rágja a lábait, már nincs is rajta szőr, elég csúnya sötétrózsaszínű a bőre. De nem csak a lábán, már a hasán és a mellén sincs szőr. Szegényt nagyon sajnálom, valószínű nagyon viszket neki.

Azt mondta a gazdi, hogy volt vele orvosnál és valamilyen humán allergia gyógyszer felét kell naponta szednie. (A nevét nem tudom). De nekem nem úgy tűnik, mintha javulna, inkább egyre rosszabb.

Azt szeretném megkérdezni,hogy van e esetleg olyan szer (sampon, vitamin), amit megtudnék venni esetleg ajánlani tudnék nekik, ami egy kicsit javít az állapotán.

Tudom, inkább egy alapos kivizsgálás kellene, amire megpróbáljuk rábeszélni a gazdit. De addig is szeretnék segiteni annak a szegény kutyusnak.

Várom válaszát.

Köszönettel és üdvözlettel:H. Mönika

Kedves Mónika!

A Westi nagyon hajlamos az allergiás bőrbetegségekre. Valószínűleg így van ez az Ön ismerősének kutyájánál is.

A humán allergia-ellenes gyógyszerek, illetve a helyileg alkalmazható kenőcsök, fürdetőszerek mindössze tüneti kezelést jelentenek. Az igazi oki terápia az allergia teszt alapján elvégzett deszenzibilizáló kezelés lenne. Ez kétségtelenül költséges, de látványos javulást szokott eredményezni az esetek többségében. Próbálja rábeszélni ismerősét erre a kezelési módszerre.

Addig is alkalmazzanak emberi allergia ellenes készítményeket, fürdessék hetente antiallergiás samponnal és szükség esetén használjanak helyi kezelést, fülcseppet.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 június 21, kedd 21:28
# 1050

Üdvözlöm doktorúr!

Van egy lassan 2 éves 3,5 kg-os mozgékony Yorkshire terrierem. Tavaly agusztusban allergiára kapott szteroidos ínyekciót ami elvileg 1 hétre elmulasztotta a viszketését.

Most mióta bejött a nyár, szegény megint írtózatosan vakaródzik, már számunkra zavaróan. Félek, hogy megint megjellenek apró irritációk a bőr felületén ami a sok vakaródzás eredménye. Apró piros pöttyök, amik egyre nagyobbak lesznek.

Sajnos írtozatosan drága az allergia teszt és csak nem is pontos. Az orvosom tavaly azt mondta hogy pollenallergiája lehet.

Viszont nem szertném szteroiddal lövetni a kutyám, ami egyrészt igen drága lenne egész nyáron, más részt nem tenném ki ennek a hatásának.

A kérdésem az lenne hogy ilyen viszketés ellen milyen homepátiás gyógyszert lehetne neki adni, és milyen mennyiségbe? illetve milyen más lehetőség lenne?
Válaszát köszönöm

Kedves Krisztina!

Szeretném rábeszélni az allergiavizsgálatra. Nagyon sok kutyán alkalmaztuk. Pontos és az ez alapján készült deszenz. oldattal sikeresen csökkenthetők az allergia tünetei.

Valóban nem olcsó, de még mindíg sokkal kevesebb, mint egy yorkshire ára. :-))

A hosszan tartó szteroidadagolás valóban káros lehet az állat számára.

Én magam még nem láttam olyan kutyát, amelyik tartósan és jelentősen javult volna az allergiás tüneteiből pusztán homeopátiás kezelés hatására.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 június 14, kedd 11:42
# 1049

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék az egyik görényemmel kapcsolatban.Csipiszem 4 év körüli,a HÉROSZ állatotthonból hoztam el 2 évvel ezelőtt.Nőstény volt,de másfél éve ivartalaníttattam,a gennyes méhgyulladása miatt.Sikerült megszelidítenem is,mivel nagyon vad volt,és mindenkit megtámadott,de visszatérő gondot jelent az időnként jelenkező hányásos-hasmenéses tünetsorozata,ami lázzal jár,és allargiának tűnő bőrgyulladásai jelentkeznek,melyek elsősorban a fején látható.Ekkor bedagad mindkét füle,szeme,alig lát,és folyton vakaródzik.Pár nap után elmúlik-valószínüleg azért,mert pár napig nem eszik semmit,csak vizet iszik-és újra elemében van,kb.2-3 hétig.És ez így megy már 2 éve.Többször jártam állatorvosnál vele,de eddig nem jártunk eredménnyel,nem sikerült megoldani a problémát.Már lecseréltem az eledeleit is,mivel sokáig junior macsaeledeleket kapott,a másik görényemmel együtt,de görénytápra váltottam,amiben kerülöm a szárnyasokat,mert az utolsó tanács ez volt,bár ez sem segített.A másik görényemmel nincs ilyen gond,pedig együtt laknak,ugyanazt eszik.Élősködőjük nincs,4 havonta Frontline Combo-t kapnak,féreghajtóval együtt.Mivel szombaton próbamunkán jártam Önnél,megtudtam,görényspecialistaként sokat foglalkozott görényekkel,ezért,kérem,ha módjában áll,segítsen megoldást találni a Csipiszemnek,mert már nagyon sajnálom,ahogyan szenved,köszönettel:Ildikó.

 

Kedves Ildikó!

A leírtak alapján bennem is a tápanyag allergia merült föl. Javaslom, hogy próbáljanak meg eliminációs diétát alkalmazni, ez a következőt jelenti: Csak egyféle fehérjehordozó (húsféle) következetes etetése 2-3 héten át, más állatfajból származó húst ne adjon neki ezidő alatt. Ez lehetőleg olyan állatfajból származzon, amivel korábban még nem találkozott. (Pl. tengeri hal, birka, nyúl). Ha ezalatt nem jelentkeznek a tünetek, akkor az adott fehérjehordozóra feltehetően nem allergiás kedvence. Ekkor meg lehet próbálni mást is etetni, hogyan reagál a szervezete az újfajta fehérjére. Fontos, hogy egyidőben csak egyféle új dolgot kínáljon neki. Ha az új táplálék után kialakulnak a tünetek, akkor azt haladéktalanul el kell vonni tőle és a jövőben kerülje az etetését. Idővel igy több dolgot be lehet vonni az állat étrendjébe. Ha ez nem vezetne eredményre, érdemes lenne egy részletes kivizsgálást kezdeni (vérkép, vércukor szint mérés, hasi ultrahang-vizsgálat).

Szívélyes üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Szedres

macska gazdit keres
Miskolc