bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2014 szeptember 16, kedd 13:16
# 1027

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 2 éves nőstény cicám, aki 1 éves korában macskainfluenzás volt. Három napon át nem evett, nem ivott, nem mozgott (fecskendővel próbáltam itatni, illetve elvittem állatorvoshoz, ekkor kapott antibiotikumot és infúziót) A cicának valószínűleg maradt valamilyen szövődménye a tüdején, mert azóta kerüli a testmozgást, már egy kis megerőltetéstől is gyorsan elfárad és nagyon hangosan, sípolva szuszog. Ennek ellenére született négy gyönyörű, egészséges kiscicája. A kiscicák már hat hónaposak.

Az állatorvos szerint akihez vittem a cicát, a macskainfluenzán átesett macska szervezetében lappangva benne marad a vírus. Ezért aggódom a pici cicák miatt, mivel a kicsik és a mama cica egy háztartásban laknak (együtt esznek, ugyanabba az alomba járnak, tisztogatják egymást).

A kérdésem tehát az lenne, hogy a kiscicák megfertőződhetnek-e így, vagy ez nem reális veszély? A kicsik 3 hónaposan kaptak egy kombinált védőoltást, és a következő oltást egy hónap múlva javasolja a doki (ekkor 7 hónaposak lesznek).

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: KL. Péter

Kedves Péter!

Súlyos légúti fertőzésnek sajnos lehetnek maradandó szövődményei, pl. krónikus hörgőgyulladás, eltokolt tüdőtályog.

Ezesetben nem arról van szó, hogy az "influenzavírus" ott bujkál a cica légutaiban,többnyire baktériumos szövődmények okozzák a tüneteket.

A felnőtt cicánál javasolnék egy mellkas röntgent és egy légútiu endoszkópiát, amely során mód nyílik a kórokozó kitenyésztésére és rezisztenciavizsgálatának elvégzésére is.

A kölyökcicák véleményem szerint nincsenek fertőzésveszélyben.

A megfelelő védőoltások beadatásáról természetesen gondoskodni kell.

4 hónapos korukra meg kellett volna kapniuk minden oltásukat, nem értem a késlekedés okát.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 szeptember 13, szombat 15:51
# 1026

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát!

Érdeklődni szeretnék hogy bolhairtásra Priterin extrát használok,de viszont a bőrkorpásodásra nem találtam még semmit sem! esetleg tudna ajánlani valami erősebb bolha irtót, és erre a bőrkorpásodásra valamilyen szert amivel meg lehetne állitani?

előre is köszönöm a válaszát!

                Üdvözlettel: János

Kedves János!

A Piretrint felejtse el- egy életre. A por kiszerelési forma önmagában káros, mert eltömi a bőr finom pórusait- ez önmagában is viszketegséget okozhat.

Sokkal korszerűbb hatóanyagok és kiszerelési módok léteznek már.

Sorolom:

- rácsöppenthető ún. spot on készítmények- ezeket havonta kell ismételni,

- prémium minőségű, tartós hatású nyakörvek

- és a legújabb: szájon keresztül adható tabletta, amely 3 hónapig hatékony bolhák és kullancsok ellen. 

Készítményneveket szándékosan nem említek. Állatorvosa segít Önnek a megfelelő megoldás kiválasztásában.

Az fontos, hogy az egy helyen tartott összes állaton hatékony bolhairtás történjen, különben a kezeletlen állat idővel vissza fogja fertőzni a többieket.

 A korpásodás feltehetően meg fog szűnni, ahogy megszűnik a kiváltó kórok. Segíthetnek a gyógyulásban különféle bőrtápláló táplálék kiegészítők, ebből számtalan készítmény áll rendelkezésre.

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 szeptember 12, péntek 15:25
# 1025

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, van egy másfél éves Rottweiler kutyusunk!  Ő ugy érkezett hozzánk 7 hónapossan eléggé ramaty állapotban!

Nemrég bolhairtáson és kétszeri fürdetésen esett túl!  Szőre állandóan hullik fésülés közbe sok jön neki ki! bőre mintha hámlana de viszont nem látok rajta sehol sem bolha csípést vagy valami hasonlót!  nem tudom hogy mitől hálik a bőre a hátán és mitől lehet neki ez  a nagy szőr hullása?
 Köszönöm a Válaszát előre is!

Kedves János!

A szőrhullás egy bizonyos mértékig normális, természetes dolog a szőrtakaró váltódása, azaz a vedlés.

A bőr hámlását, korpásodását okozhatja pl. az is, hogy túl erős, fémsertéjű kefével fésüli és ez felsérti a bőrét a kutyusnak. A viszketegséggel járó kórképek pl. egy allergiás bőrgyulladás is járhat korpásodással, fokozott szőrhullással. 

Természetesen a rendszeres és hatékony készítménnyel való bolhairtás is elengedhetetlen a kutyus egészsége érdekében.

 

Ha a szőrhullás foltokban történik, vagy rendellenesen sok , mindenképpen mutassa meg kutyusát az állatorvosuknak.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 szeptember 11, csütörtök 04:09
# 1024

Tisztelt doktor úr!

Körülbelül 10 hetes kicsmacska mániája, hogy ha "megtalálja" az ujjunkat, akkor azonnal rágcsálni kezdi. Érdeklődnék, hogy ez kóros-e, mitől van, vagy ki fogja nőni?

Tisztelt Kérdező!

 

Teljesen normális. Egy kölyökmacska így játszik. Harapdál, rágcsál, verekedést imitál. Örüljenek neki, milyen aranyos.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 szeptember 10, szerda 18:19
# 1023
ildike88
ildike88

Tisztelt Doktor Úr!
A tanácsát szeretném kérni 12 éves basset hound kan kutyánkkal kapcsolatban. Az elmúlt fél évben rohamosan elkezdett öregedni, a szó szoros értelmében. Kezdődött azzal, hogy a szemén szürkehályog szerű elszíneződés alakult ki, ami mára már teljesen szürke, nem lát rá, sokszor begyulladt, de mostanság az antibiotikumos krémmel tudjuk kordában tartani. A nagyobb probléma a hátsó lába/lábai. Kb. fél évvel ezelőtt elkezdett sántítani a jobb hátsó lábára, majd ez a sántítás reszketésbe, remegésbe ment át. Részben eltűntek az izmai, nagyon látszik a gerince, és kissé a medencéje, igaz, hogy akkor diétára fogtuk, de régebben meg tudtam markolni a bőrét, ma már ez nem nagyon megy. Naponta 2x kap enni, délelőtt konzervet, rizst, vagy házi kosztot, este kutyaeledelt.  Mostanság, ha sokáig fekszik egy helyben nehezen kel fel, ingatag a járása, sokszor ráesik a hátsó lábára és maga alá gyűri, vonszolja szegény. Vettünk neki 2 fázisú porcvédő tablettát,(arthronis, ha jól emlékszem, 2 hónapig tartott) most fejezte be a kúrát, mivel falun élünk és a doki messze van, így látatlanban küldött neki injekciókat, de semmit sem hatottak neki. Régebben 2x műtötték gyomorcsavarodásra, előtte 2 másik gyomor és bélműtéte volt, mert nagyon mohó kölyök volt, még a betont is megette. A varratszedés, és egyéb okok miatt már 7x volt altatva, így már nem szeretnénk a röntgen miatt altatni.
Kb. 1 hónapja adunk neki MSM port az ételbe. Ma vettük észre nála, hogy a farkán itt-ott kihullott a szőre, és az első lábain a könyökénél is kopik neki. Ez a sok fekvéstől lehet?
A tenyésztő C vitamin és béres csepp kúrát javasolt + izületvédőt.  Voltunk természetgyógyásznál is, biorezonanciával mérte meg, gabonaérzékenységet, szív gyengeséget és gyenge veseműködést állapított meg nála valamint ízületi kopást. 
Most 10 napig metacam szirupot kapott, ettől nagyon jól érezte magát, de az állatorvosunk nem javasolja a hosszú távú szedését a gyomorfekély veszélye miatt.
Nagyon szeretjük őt, de nem akarom, hogy szenvedjen, 2 kis barátja van, néha még egy kis játékban is benne van velük, a közérzete nem rossz, ha lehet szeretném még egy kicsit kitolni az életét, fájdalommentesen.
Tudna nekünk ajánlani vlmilyen táplálékiegészítőt vagy gyógyszert, amit szedhetne élete végéig?
Köszönöm, hogy végigolvasta és várom a válaszát!
Üdvözlettel,
Soós Ildikó

Kedves Ildikó!

 

Levelében több csodálkozást kiváltó momentumot említ...

Mi az, hogy az állatorvos látatlanban injekciókat küld??

Vizsgálat és diagnózis nélkül?

Falun is van élet (én is faluban lakom) és falun is van állatorvosi ellátás. Magyarország kicsi ország, 30- 40 km-en belül komolyan felszerelt állatorvosi rendelő szerintem bárhonnan elérhető az országban. 

A természetgyógyászt most nem  szeretném minősíteni...

Próbálok segíteni, én mit tenék, ha az én betegem lenne: 

A bőr és szőrelváltozások pajzsmirigy alulműködés gyanúját vetik fel. Javasolt egy vérvétel, teljes vérkép, máj és vesefunkció, pajzsmirigy hormonszint -mérés. Ha beigazolódik a pajzsmirigy működészavara, gyógyszeres terápiával remekül helyreállítható a betegek normális anyagcseréje.

A hátsó testfél gyengülése, mozgászavara nagyon jellegzetes, különösen egy idős, hosszú hátú, "tacskóalkatú" kutyában. Nagy valószínűséggel a gerinccsigolyák betegségéről van szó. Ön is leírja, hogy a mozgásszervi tüneteken jelentősen javított az alkalmazott fájdalomcsillapító.  Vannak olyan fájdalomcsillapítók, amily hosszú távon, nagyon kis kockázattal adagolhatók a kutyák számára. Pl. a carprofen hatóanyagú állatorvosi készítmények ilyenek.

A gyomor védelme nagyon olcsón megoldható pl. az emberek számára készült Quamatel tablettával. Ebből én egy bassetnak 2x20 mg-ot adagolnék.

A mozgásszervi betegség terápiáját nagyon jól egészíti ki a kúraszerűen adott porcregeneráló szer.

Az Ön által alkalmazott Arthronis Phaes 2 is ilyen, de számtalan más termék is piacon van, tabletta, por vag yakár folyadék formában is.

Az időskori lencsehomály elvileg műthető már Magyarországon is, de a műtét bonyolutsága és a magas kötségek miatt csak kevesen vállalkoznak erre kedvencükkel. A vakság kutyánál kevésbé tragikus, mint embereknél, ugyanis kitűnő hallásukkal és szimatukkal jól kompenzálják az elveszett látásukat.

A legokosabb az lenne, ha egyszer rászánná magát és elvinné kedvencét egy jól felszerelt praxisba a közelben. A gerinccsigolyák betegségeinél  egy natív röntgenfelvételnek nagyon ritkán van értékelhető információtartalma, ezért egyre kevésbé indokolt az elvégzése. Tehát ettől ne tartson, emiatt nem fogják kedvencét elaltatni. Egyébként egy idős, egyébként jó állapotú beteg is altatható. A kórházakban is meg szokták operálni az idős betegeket és többnyire minden a legnyagobb rendben szokott lenni náluk is.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Kőszeg

kutya gazdit keres
Miskolc

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Szolnok

kutya gazdit keres
VÁC