bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2014 május 5, hétfő 14:22
# 1027

Jónapot kívánok Doktor Úr!

Ez lesz az utolsó kérdésem megígérem. Tegnap volt egy olyan probléma hogy kint voltunk a telken ami a hegyen található és slaggal locsalták a betont. Nagy szél volt és éreztem hogy a vízpermet az arcomra szállt lehet egy kicsi ment a szemembe is illete a szám szélére amit utána reflexböl megnyaltam. A szám kicsit sebes volt kívül is és belül is. Mint később kiderült a víz a kertben lévő kútból jön. Habár a kút levan zárva mégis nagyon megilyedtem hogy van más bejárata is vagy akár ezen a bejáraton bebújhatott valami és esetleg beleesett a vízbe. Ha veszett állat került a vízbe akkor ilyenkor az összes víz fertőző lett ? És elég lenne a vízpermet hogy elkapjam a fertőzést ? Vagy sok vízzrl feloldódva felhígul és hatástalanná válik? Vagy meddig marad fertőzőképes a vírus vízben? Azt olvastam hogy a vírus az ép nyálkahártyán is felszívódik habár nekem kissé sebes volt belül a szám. A rakonomék talán zuhanyoztak is benne meg régen ittak is belőle. Van okom félni ha tehát veszettség vírus volt a vízben és egy kis vízpermet érintkezett a szememmel vagy a kissé sebes számmal vagy kissé sebes nyálkahártyámmal a számban ? Vagy ilyen kis mennyiségben és hogy ráadásul nemis tömény nyál volt nincs okom félni? Tényleg utolsó kérdésem volt és köszönöm ha ismét válaszol és köszönöm eddigi válaszait is!

Kedves Bence!

Ön retteg a veszettségtől-teljesen alaptalanul fantáziál erről és ezáltal beteggé teszi önmagát  lelkileg.

Nagyon kérem nyugodjon meg, semmi oka nincsen rá, hogy ezzel a témával foglalkozzon.

A veszetteség rendkívűl ritka dolog és ahogy ezt már leírtam, a veszett állat nyálával és testváladékaival terjed.

A fertőzöttség kialakulásához megfelelő vírusmennyiségre van szükség, ami az Ön által leírt szituációkban még akkor is kizárt lett volna, ha a vízpermet tartalmazott volna vírust.

Kérem, nyugodjon meg és nem foglalkozzon ezzel a témával!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 4, vasárnap 01:59
# 1026

Tisztelt Doktor Úr!
Előre is nagyon szépen köszönöm ha elolvassa a történetem és azért tényleg örökké hálás leszek ha válaszol!
Nemrég én voltam aki az iránt érdeklődött hogy el lehet e kapni veszettséget ugy hogy egy utánfutó haladt el mellettem egy veszett kutyával. Körülbel egy hónapja egyik barátom nyúlkált egy másik barátom macskájának a szájában majd az én számba is belenyúlt. Ezután rámdobta a macskát és az megis karmolt ugy hogy vérző sebem is volt. Elmentem sebészetre és azt mondták hogy 14 napos megfigyelés alá vonják a macskát. Egyik barátom macskája volt de azt mondta hogy nem volt senki ellenőrizni a macskát hogy mi van vele. Én ettől nagyon bepánikoltam és egyre jobban elkezdtem kutakodni a betegség után és ugye kérdezősködtem a macska után hogy mi van vele. Azt mondta az illető hogy nincs semmi baja a macskának. Egy hónap elteltével kérdeztem a barátaimat akik voltak nála (ahol a macska található) és őkis látták hogy tényleg nincs semmi baja. Ezután elhittem hogy tényleg nincs semmi baja és hogy nem kaptam el semmit. De valahogy mégis a betegség iránti olvasgatásaim kiépítettek bennem egy olyan érzést hogy ha kezet fogok valakivel annak az embernek már rajta lehet a kezén a veszettség és hogy bármilyen ismeretelen tárgyal érintkezek, bármit megfogok, vagy bármihez hozzáérek azon már rajta lehet a veszettség vírus. Azis megfordult a fejemben hogy úgyis elkaphattam a betegséget hogy a macska nem volt veszett de a karmán rajta volt a vírus. Bár mielőtt megkarmolt a lakásban járkált a macska tehát gondolom " letörölte vagy elpárolgott" volna a vírus a karmairól még ha esetleg rajta is lett volna.  Az utóbbi majdnem 2 hónapban ez sajnos megkeserítette az életem. Azóta mindent hanyagolok ami állatokkal kapcsolatos illetve nemis járok azóta olyan emberekhez akiknek van otthon kutyájuk vagy macskájuk. Emiatt sok hátrányt élek meg 19 évesen.
Annyira rettegek azóta hogy megtudtam hogy létezik ilyen betegség. Tudom hogy 1994 ben volt utoljára fertőzött ember és hogy mára nagyon ritka a betegség az állatok között is de valamiért mégis rettegek ettől. Ma mentünk barátaimmal egy szórakozóhelyre. A járdán mentünk és én valamiért letértem a járdáról és ahogy haladtam az úton egy fehér szőrcsomót vettem észre. Kb 1 méterre voltam tőle. Ekkor már megvolt a félelmem a macskáktól és kutyáktól szóval visszamentem a járdára és akkor vettük észre hogy egy elütött macska volt és még a nyaka is kivolt csavarodva. Ha esetleg veszett volt igy elkaphattam hogy kb 1 méteres közelében voltam ugy hogy fújt a szél és hogy sebes volt a szám illetve a számon belül is sebek illetve afták voltak?
Lehet nevetséges ez az egész de egy életet változtat meg kielégítő válaszával!
Köszönöm szépen, el sem tudja hinni mennyire köszönöm!

Kedves Bence!

Levelében részletesen beszámol félelméről a veszettséggel kapcsolatban.

Az Ön által leírt szituációk egyike sem alkalmas arra, hogy veszettség betegséggel fertőződjön.

Ahogy Ön is tájékozódott, a veszettség, hála a kiterjedt sok évtizedes oltási programoknak, rendkívül ritka Magyarországon. A fertőződés kizárólag veszett állat nyálával (harapásával) történhet illetve a denevérek esetében belélegzéses fertőződés is ismert, de ehhez nagy mennyiségű virusrészecske belélegzése lenne szükséges, hosszabb idő át-lásd barlangászok.

Leírja, hogy ez az veszettség fóbia megkeseríti az Ön életét, amit őszintén meg tudok érteni.
Állatoprvosként többet nem tudok segíteni, minthogy leírom a fertőződés lehetőségeit ésazt, hogy ennek alapján az Ön esetében kizárható a fertőzés esélye.

Javaslom, hogyha nem sikerül megnyugodnia, keressen fel pszichológust, aki segíit a fóbia leküzdésében.

PS. Az Ön eseten nem egyedi, a praxisomban van egy idősebb férfi, akit ugyanez a probléma nyugtalanít, ugyanúgy teljesen alaptalanul, mint Önt.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 április 29, kedd 19:03
# 1025

Tisztelt Doktor Úr!

2 éves komondorunknak az év elején jött a hátsó comb részén, az állatorvos szerint egy zsircsomó, ami kb. kicsit nagyobb volt  a borsó szemnél. Akkor ezt kimütötte, és mondta, hogy ez egy szabadon lévő csomó volt. A  napokban észre vettük, hogy ugyan ilyen csomó van most a másik oldalán is. Ez most kb. mogyoró nagyságú. Aggódom, hogy a sok altatás ártani fog neki, mert ugyebár megint meg kell müteni. Ön szerint mitől jönnek ezek a csomók? Köszönöm válaszát! B.-né

Kedves Mutter!

 

Történt-e szövettani mintavétel az eltávolított képletből?

Ez sokat segített volna az Ön kérdésének megválaszolásában.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 április 28, hétfő 18:00
# 1024

Tisztelt Doktor Úr!

Ma mentem biciklivel az út szélén és elment mellettem egy kocsi aminek volt egy utánfutója aminek a ketrecében egy kutya volt, és éreztem a menetszelét az arcomon. Igy el lehet kapni a veszettséget ha esetleg veszett volt, hogy a nyálának vagy verejtékének permete az arcomba szállt (nem éreztem csak feltételezés) és tegyük fel sebes volt a szám, vagy a szemembe szállt? Vagy a fertőzés függ a mennyiségtől is, és ez olyan csekély hogy még ha veszett volt sem vagyok veszélyben? Olvastam hogy denevérekkel teli barnalgban ellehet kapni belélegzéssel is. Ez vonatkozik más állatokra is? Lehet nevetséges de ez nyugtalanít. Köszön szépen előre is válaszát!

Kedves Bence!

Szeretném megnyugtatni, nincsen veszélyben az élete.

Magyarországon- hála  az évtizedek óta zajló kötelező kutya veszettség oltásoknak és az évtizedes múltra visszatekintő  rókavakcinázásnak a veszettség nagyon ritkán fordul elő.

Megjegyzem, hogy Bács megyében, Kecskemét környékén tavaly találtak veszett rókát!

Arra az esély nulla, hogy valaki veszett kutyát fuvarozzon egy utánfutóban.

De ha mégis így lett volna- hangsúlyozom, hogy ez lehetetlen- akkor sem lenne veszélyben mert ilyen rövid idejű és alacsony koncentrációjú vírusterhelés akkor sem okozott volna megbetegedést.

A barlangban aerogén úton fertőződött barlangászok hosszú ideig voltak kitéve nagy  mennyiségű virusterhelésnek, ezért betegedtek meg. 

Az Ön esetében ez teljességgel kizárt.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 április 27, vasárnap 12:21
# 1023

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 8 éves németjuhász keverék kutyám (fiú).Egy hete észrevettünk benne egy nagy kullancsot.Próbáltuk eltávolítani,de mivel elég érzékeny helyen van (nemiszerv környéke) nem hagyta.Most újra megnéztük,hátha kifordult belőle,de sajnos nem! A kullancs beleszakadt,valószíűleg próbálta magából kiszedni.A seb környéke már be is pirosodott. Nagyon aggódunk érte,félünk,hogy elpusztul.Kérem,írja meg,hogy mik a kilátások,lehet e segíteni,esetleg valamivel bekenni?! 

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Réka!

A kullancsot minél előbb szakszerűen el kell távolítani az állatból (emberből), hogy lehetőség szerint megakadályozzuk a kórokozók átvitelét.

TILOS bármivel bekenni a kullancsot, mert ha eltömődnek a légzőnyílásai, fuldoklás közben köpi be a kórokozókat a gazdaállatba.

 

A szívás körül kialakiuló bőrpír lehet egy szimpla gyulladásos reakció,de lehet a Lym-kór első tünete is.

Javaslom, hogy használjon egész évben megfelelően hatékony kullancs elleni készítménytkedvence védelmére.

Jó minőségű spot on vagy nyakörv használatát javaslom.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
VÁC

kutya gazdit keres
Komárom

Gazdit keres!
macska gazdit keres
gyál

kutya gazdit keres
Budapest