bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2012 január 8, vasárnap 16:56
# 1053
Ashleey
Ashleey

Kedves Dr. Nő/Úr!

Van egy kiscicám néha nyávog ha leugrik valahonnan vagy csak sétál, de ha elkezdek vele játszani semmi baja, ha meg is nézem hogy nem-e történt a lábával valami akkor sem nyávog. Azért nyávogna mert csak unatkozik?

És hogyan tudnám a cicámat kiszoktatni a kertbe hogy ha ha el is megy vissza is jönnön? (Pórázzal már próbálkoztam, de 1 óra mire rárakom és mindig bemászik a bokor alá akkor meg feltekeredik)

Üdv: Adrienn

Kedves Adrienn!

 

A cica szokott nyávogni. Ez nem kóros.

A kiszoktatás fokozatosan történjen, legalább 2-3 hétig csak a lakásban tartsa,hogy ott biztonságban érezhesse magát.

Ha már ott biztonságban érzi magát, hagyja nyitva résnyire az ajtót. A cica ki fog surranni, szép lassan felfedezi a tágabb környezetet. Egyre távolabb fog merészkedni és ha megijed, vissza fog surranni a lakásba. Későbbiekben érdemes macskaajtót beszerezni, ekkor önállóan fog majd ki-be közlekedni és Önöknek is kényelmesebb lesz az életük, nem kell örökké nyitogatni a cicának az ajtót.

Pórázra nem lesz szükség, nyugodtan felejtse el.

 

Sok sikert!

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 január 7, szombat 06:36
# 1052

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

Van egy 12 hetes beagke kan kutyánk!Ez elmúlt két napban a délutánjaink azzal teltek, hogy séta után mikor hazaértünk, a kutya folyamatosan pisilt!Ezt úgy értem, hogy két pont között a lakásban pisicsíkot húzott maga után!Lent nem csinálja ezt!Akkor idefent miért?

Kedves Zsuzsanna!

 

Kölyökkutyák szobatisztaságra szoktatása sok türelmet igénylő feladat.

Lehet, hogy az utcán érte őt valamilyen kellemetlen élmény, ami miatt visszatartja a dolgát és a lakásban, számára biztonságosnak vélt körülmények között már elvégzi. Érdemes lenne a lakásban kutyapelenkát és helyhez szoktató spray-t alkalmazni, talán hamarább megtanulná, hová szabad pisilni.

Türelem, meg fogja tanulni a helyes viselkedést.

Sok sikert!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 január 5, csütörtök 16:33
# 1051

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

 

Van egy 2 éves fekete, hosszúszőrű ónémetjuhász "családtagunk"..Mikor pár hónaposan hozzánk került semmi probléma nem volt, majd néhány hét elteltével elkezdett hullani (?) a szőre, száraz bőraprólékokat hullatott és szegény rettenetesen büdös volt. Azt hittük rühes.. El is vittük egyből egy helyi állatorvoshoz, aki aztán továbbküldött minket az állatorvosi klinikára, ahol kaparékot, illetve vért vettek a kutyától, majd "megállapították", hogy SEMMI BAJA...Különféle módszerekkel próbálkoztunk akkor (pl. megfürdettük speciális bolhaölő stb szert tartalmazó vízben; csepegtettünk a füle mellé, stb.), míg végül egyszercsak elmúltak a tünetei. Gondoltuk "kinőtte" a rejtélyes bőrbetegségét.

A java sajnos csak ezután következett, ami miatt a T. Címzetthez is fordulok/fordulunk.

 Kb 1 éves lehetett a kutya, amikor elkezdte véresre nyalogatni/rágcsálni a lábait; vakarni a teste különböző részeit. Azt hittük (megint), hogy bolhás így vettünk a célnak megfelelő cseppet, illetve nyakörvet.

Sajnos nem múltak el a tünetek, sőt a kutya egyre rosszabbul lett, belázasodott és szó szerint több sebből vérzett már (egy idő után felgyorsultak a tünetek és egyre hevesebben vakarta magát), amikor szintén állatorvoshoz fordultunk.

 Az állatorvos megvizsgálta a kutyát (vérvétel, stb nem történt) és azt a diagnózist állította fel, hogy a kutyánknak autoimmun betegsége van, ami abból áll ez esetben, hogy a kutya szervezete ellenanyagot termel és ez viszket a kutyának...(Elnézést a laikus diagnózis összefoglalásért)

Mivel az orvos szerint ez csak kezelhető állapot így javasolt egy Medrol - Zinat kúrát, ami helyre is hozta a kutyánkat..

Sebei begyógyultak, szőre az érintett helyeken visszanőtt, nem vakarta magát.

 

Eltelt pár hónap és újra megjelentek a tünetek, így hallgatva a doktornőre megint elkezdtük a gyógyszerkúrát és ismét helyrejött a kutya.

Egy idő után sajnos egyre kisebb lett a két gyógyszerkúra közötti időintervallum, továbbá májvédőt is adtunk már a kutyánknak...

Most vagyunk túl egy nagyon súlyos tünetsorozaton..megint megcsináltuk a gyógyszerkúrát, helyrejött a kutyus de rettenetesen el vagyunk keseredve a jövőbeli állapotának kilátásaival kapcsolatban..Nem akarjuk tönkretenni a sok gyógyszerrel a máját, illetve az immunrendszerét.

A doktornő szerint egy autoimmun vizsgálat több 100ezer forint, illetve csak olyan megoldások létezhetnek még, melyek költsége még ennél is magasabb...

 

Kérdések ezekután:

 

- Ön szerint milyen betegségre utalhatnak ezek a tünetek?

 

- Ha ez egy autoimmun betegség mi a leghatékonyabb módja ennek megállapítására/kezelésére (tekintve, hogy kiskorában a vérvétel, kaparékvizsgálat kapcsán az állatorvosi klinikán nem találtak semmiféle rendellenességet)?

- Ismer-e, esetleg tudna-e ajánlani egy specialistát, vagy egy olyan állatorvost, akinek ez a szakterülete (ilyen és ehhez hasonló autoimmun betegségek)?

 

Várjuk megtisztelő válaszát!

 

U.I.: Elnézést a terjengősségért, illetve a helyenkénti formai összeszedetlenségért, de kétségbe vagyunk esve.

 

Nagyon szeretjük a kutyust és szeretnénk MINDENT megtenni, amit meg lehet és meg tudunk tenni azért, hogy helyrehozzuk szegényt.

Bármilyen egyéb kérdése lenne állunk rendelkezésére!

 

Előre is nagyon köszönjük, hogy időt szánt problémánkra.

 

Tisztelettel:

 

Galambos Attila és családja

Tisztelt Galambos Attila!

Inkább köszönöm a részletes összefoglalót...

Látatlanban nem lehet diagnózist fölállítani, de nagy esélye van a kutyusnak az ún. DSH-pyoderma nevezetű betegségre, amely a német juhászokra jellemző autoimmun betegség, genetikai háttérrel.

A korrekt diagnózis fölállítása szerintem nem kerül százezrekbe.

Amit javasolnék: Vérlabor, bőrbiopszia szövettani feldolgozása, esetleg egy újabb,korrekt bőrkaparék.

Igazán kitűnő specialista kolléganő: Dr. Tarpataki Noémi, SZIE ÁOTK Belgyógyászati Klinika, Bp. 1078. István u. 2. Tel.: 478-4100

 

Tiszta szívvel javaslom Őt.

Sok sikert!

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 január 4, szerda 21:07
# 1050

Tisztelt Doktor Úr!
Az 5 hónapos kiscicámnak egy ideje a szemöldökénél kihulott a szőre, s ma észrevettem hogy az egyik füle sebes belül, és kivül kis pukli is van.
A szája alatt szintén egy picike részen kihullott a szőr.
De egyik se feltűnő és a cica is normálisan viselkedik, játékos mint mindig.
Viszont vakaródzik. Lehet hogy mindezek oka vmilyen atka vagy bolha?
Azt gondolom hogy a fülét szerette volna kaparni de azt nem éri el, ezért a szeme fölötti részt vakarta, lehet h ez az ok?
Egyébként házi cica, de van mellette egy olykor bejárós kinti cica is.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Hajnalka!

 

Sürgősen vigye állatorvoshoz a kiscicát.

Ami fölmerül: fülrühösség, bőrgomba ((emberre is fertőző), allergiás bőrgyulladás.

 

A kórképek kezelése abszolut más, a helyes diagnózis felállítása és a célzott terápia meghatározása állatorvosi feladat.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2012 január 3, kedd 21:50
# 1049

Tisztelt Doktor úr!

9 éves uszkár-pumi keverék kutyusomról tavaly novemberben kiderült, hogy cukros. (21,5 volt a cukra.) Azóta reggel és este Caninsulint kell neki adni. (Szerencsére a legminimálisabb adagot kapja.) Diétát írtak neki elő, ami csak zsírmentes húsból állhat. Mivel nagyon megviselte a hirtelen étrendváltás a gyomrát (előtte száraz és konzerves tápot evett) azt tanácsolták adjak neki a hús mellé főtt répát. (hús-répa 60-40%, majd 70-30% arányban) Attól tartok, hogy ezt a fajta táplálkozás nem tesz igazán jót az emésztésének. Úgy tudom jobb lenne, ha napi négyszer kapna kevesebbet enni, de sajnos a napi kétszeri etetést tudom csak megoldani (reggel - este) a munkám miatt.Páran a gyógytápokat javasolták kiegészítésként, vagy a kölyök tápokat, amelyekben a hústartalom több, mint 50%. Attól tartok, ha mással is elkezdem  etetni, akkor borul a beállított inzulin szintje... Mit ehet igazából egy cukros kutya? Válaszát előre is köszönöm!!!! 

Kedves Anita!

A cukorbeteg kutyák vércukorszintjének beállítása mindíg egyedi és személyre, azaz kutyára szabott feladat.

Javasolt a napi többszöri etetés, kis adagokban, lassan lebomló szénhidrát forrást érdemes adni a kutyusnak. Ilyet tartalmaznak a gyári táplálékok. A legjobb gyártóknak van a palettáján kifejezetten cukorbeteg pácienseknek készült táp.

Lényeg, hogy az etetés mindíg előzze meg az inzulin-adagolást.

Nélkülözhetetlen a rendszeres ellenőrzés. Gazdinak ez vizeletből tasztcsíkkal történő elemzést jelent1-2 hetente, az állatorvosnak pedig 3-4 havonta vérből történő elemzést. Ezek alapján lehet eldöntetni, hogy helyesen van-e beállítva az inzulin-adagolás. Az étkezések lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjenek, ugyanolyan mennyiséggel.

Nem írja, milyen ivarú a kutyája, szuka kutyáknál az ivartalanítás sokat javíthat a cukorbetegek állapotán és csökkenthető az inzulin mennyisége is.

Sok sikert!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Tiszafüred

kutya gazdit keres
Bonyhád

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Debrecen

kutya gazdit keres
Debrecen