bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2014 május 22, csütörtök 08:08
# 1049

Tisztelt Doktor Úr!
Van egy 3 éves keverék, közepes méretű (12 kg) kan kutyám. A legutolsó szilveszter óta nagyon fél a dörgéstől ,durrogástól. Előtte ezzel semmilyen probléma nem volt. Most legutóbb beengedtük dec. 31-én a házba. (Családi házról van szó, a szüleim élnek a kutyával. Nincs megkötve, szabadon mozog a kb 800 m2-es telken, kutyaháza van a terasz alatt, védett helyen.) Szilveszter másnapján már szüleim nem engedték be a házba, mert már nem volt olyan sokszor durrogtatás, azt gondolták semmi baj nem lesz. A következménye az lett, hogy a kutyus teljesen szétrágta a bejárati ajtót, és azóta minden zajtól retteg. Nem csak az égdörgéstől, petárdától, tüzijátéktól, hanem már attól is, ha a gyerekek a ház előtt labdáznak, vagy ha teherautóról dobálnak le bármit pl a szomszéd udvarán. Az ajtót azóta is többször megrágta, mert szüleim nem mindig vannak otthon, vagy nem mindig hallják, hogy rág a kutya, vagy bármi dörgés lenne. Próbáltuk már fenyítéssel, szavakban és volt, hogy már összetekert újságpapírral is megcsapkodtuk, de nem használ neki.  Megkötni nem szeretnénk, mert sajnáljuk, és úgy gondoljuk az nem megoldás. Olvastam nyugtató gyógyszerekről, de azt olvastam, hogy azok olyan esetekre a legalakmasabbak, amikor várhatóan stressz helyzet éri a kutyát (pl. szilveszter, petrádázás, vihar...), de amikor csak bestresszel a kutya a labdázás hangjától, akkor mit tehetek vele? Vagy ha hirtelen éjjel vihar jön, és dörög az ég? Vagy ha nincs otthon a gazdi néhány napot? Van egyáltalán olyan gyógyszer, amit állandóan lehet adni neki? A szüleim már idősek, nem nagyon tudnak vele foglalkozni, tanítgatni,vihar esetén játszani vele, nyugtatgatni, stb... Annál többet nem tudnak tenni, hogy beengedik a kutyust. Én valami gyógyszerre, nyakörvre gondoltam. Vagy esetleg ha elvinném kutyaiskolába, pl heti 1x, az segíthetne-e? Nem szeretnénk megválni tőle, de ha semmi sem segít, nincs más megoldás, mert nem szeretnénk h állandóan azon kelljen stresszelni, hogy mikor teszi tönkre a kutya az amúgy sem olcsó ajtót. Egyszer már lezártuk a pincébe, h ott nem hallja annyira a vihart, egy darabig elvolt, de éjjel arra keltünk del, hogy nagyon ugat és szanaszét szedett mindent a pincébe. A pince ajtó napközben is mindig nyitva van, de soha nem megy le magától, ha fél :(
Kérem segítsen megoldást találni.

Üdvözlettel,László Gabriella

Kedves Gabriella!

 

A zajfóbia nagyon gyakori probléma kutyák között, jellemzően több átdurrogtatott szilveszter után szokott kialakulni (Nem nagyon értem, hogy az emberek attól miért érzik jobban magukat, ha szilveszter környékén extrém zajhatásokat keltenek maguk körül. Unintelligens baromságnak tartom, sokszor még magasan képzett emberek is élvezetüket lelik ebben- igazi állatbarát irtózik az ilyesmitől).

A kutyák hallása köztudottan sokkal jobb, mint az embereké, ilyen dörejek fizikai fájdalmat és rettegést váltanak ki legtöbbjükben.

 

Gyógyszeres megoldás több is létezik, dez ezeket a várható zajhatás előtt több órával kell beadni. A szilveszteri ökörségre ilyen értelemben fel lehet készíteni a kutyát, akár napokkal előbb a gyógyszerekkel.

Egy váratlanul kialakuló égzengés, mennydörgésre viszont nem. 

Ilyenkor az a legjobb, ha beengedik a lakásba és nyugtatgatják az  eb által biztonságosnak vélt helyen, a gazdi társaságában.

Ilyenkor érdemes hangosan rádiózni, tévézni, hogy csökkentsük a külső zajok hatását.

 

Szóba jöhető gyógyszerek: Calmex kapszula, SOS Bonbons. 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 21, szerda 08:56
# 1048

Kedves Doktor,

Van egy 4 éves tacskó kutyusunk és most nagyon rosszul van. Lázas és nincs kedve mozogni. Voltunk állatorvosnál és ő adott neki görcsoldót és fájdalomcsillapítót de az állapota nem javult.

Ma visszük vissza este. Mi lehet a baj? Olvastam tacskó bénulásról, és nagyon aggódunk hogy valami nagy baj lesz vele.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdv:

Laci

Kedves Laci!

 

Távgyógyászatban gyenge vagyok, szerintem mutassa meg kedvencét egy másik állatorvosnak is. Diagnózist csak alapos vizsgálat után lehet kimondani.

A leírtak alapján nem zárható ki a tacskóbénulás sem.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 19, hétfő 17:51
# 1047

Kedves Doktor!  

Egy ideje már észrevettem hogy kutyusomnak ( aki 13 éves szuka Palotapincsi ) szúrös szagú a pisije és piros a nemi szerve. Kamillával borogattam neki egy ideiv mindig el is múlt. Most viszont duzzadt és sok vér ürült ki neki. Pontosan nem tudom hogy hogyan mert éjszaka történt. Eleinte tüzelésre gondoltam de ennyi vér még sohasem távozott tőle. Viszont normálisan pisil. Arányosan annyit amennyi vizet elfogyaszt. Közérzete jo. Nem bágyatt. Tudom hogy korkép tudná pontosan kimutatni de Ön szerint mitől lehet? Vagy tényleg csak a tavaszi tüzelés? Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel Vinkler Jennifer!

Kedves Jennifer!

Sürgősen vizsgáltassa meg kedvencét állatorvossal.

A nemi utakból ürülő véres váladék gennyes méhgyulladásra, esetleg hüvelyi daganatképződésre utal.

Biztosat csaka vizsgálat után lehet mondani, az időveszteség súlyosan veszélyezteti kedvence életét.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 18, vasárnap 16:30
# 1046

T. Doktor úr!

Van nekünk egy 2 év körüli, sintér telepről mentett kutyánk. A szőre színe olyan sárgás, vöröses, a bőre elég világos. Ezt  csak azért írom le, mert az embereknél is a fehér bőrű, vöröses hajú gyerekek sokkal betegesebbek,mint a többiek (tapasztalat). Szóval evvel a kutyával az a problémánk, hogy időről időre hol az első, hol a hátsó lábainál a hajlatokba  bepirosodik a bőre, sebes lesz, majd orvos által felírt kenőccsel kezelve  pörkösödik, és gyógyul. Mi étel allergiára gondoltunk, és az orvos is, Aki látta.  A csirkehúst már ki is vontuk az ételéből, de sajnos ritkábban ugyan, de újra és újra megjelenik ez az elváltozás. Bizony elég csúnya látvány. Gondolom, hogy fájhat is neki, bár nem nyalogatja, és a viselkedésében sincs változás. Érdekes módon viszont sehol máshol a testén, nincs csak ott. Tanácsot szeretnék kérni, hogy esetleg  milyen vizsgálatot  javasolnának, vagy  tápot keressünk Neki?

Köszönöm válaszát!  Tóth Istvánné

Kedves Motoros Ildi!

 Én is allergiás bőrbetegségre gyanakszom.

 

Az allergia okának kiderítéséhez allergiavizsgálatra van szükség. A csirkehús az egyik lehetséges, gyakori ok, de emellett sok más tényező is szerepet játszhat a folyamat kialakításában.

Allergiateszt nélkül csak próbálkozás, sötétben tapogatózás az egész.

Az allergiateszt eredményének ismeretében a kutyus táplálákából szigorúan kizárandók az allergiát okozó komponensek, a többi allergén (virágporok, penészspórák, poratkák stb. ) ellen pedig deszenzitizáló oldatsort készít a labor. Ezzel a kezeléssel jelentősen csökkenthető, akár meg is szüntethető az allergiás hajlam.

Számtalan beteget kezeltünk már így -sikerrel.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 16, péntek 10:13
# 1045

Jó napot kivánok!

Két napja vásároltunk 7 hetes kan pitbull kutyust, de már 3 éve van tengerimalacunk. Szeretnék tanácsot kérni hogyan lehetne őket

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Lovasberény, magántanya