bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2010 július 18, vasárnap 15:54
# 1050

Tisztelt Doktor Úr/Nő

 

Van egy 1éves múlt ivartalanitott sziámi keverék lánycicánkTeljesen egészségesnek túnik,jó étvágya van és nagyon szeret játszani a másik cicánkkal.Kb.2 és fél hónapja barna kávézaccszerű piszkos a kis fülei.Több cseppet is kiprobáltunk már mig végül az állatorvosunk kitisztitotta a füleit

két napja.Leirom hogy mi és hogyan is történt mert nem vagyok biztos teljesen hogy szakszerűen járt e el annál is inkább mert igy két nap elteltével is ugyanolyan a füle belseje mint elótte.

Borzalmas volt számomra és szerintem a cicám számára is...

Megkapta az altatóinyekciót, viszont majdnem azonnal el is kezdte a tisztitását amire a cicám nagyon felsirt.

Ekkor én megkérdeztem hogy mégis nem kellene megvárni amig elalszik és csak ezért annyi ideig várt mig a cica már nem mozgott de TUDATÁNÁL VOLT!!!!

Még soha igy nem hallottam sirni,biztos hogy nagyon fájt neki!!!

Mikor azt mondta hogy most már tiszták a fülei akkor megnéztük megint avval a kamerával, és bár már nem volt barnás piszkos, viszont teljesen pirosas és véres volt.

Azt mondta hogy ez annyira véres amennyire kell neki mert ettől biztos hogy mostmár tényleg tiszta.Nyomott bele még tisztito szert ami nagyon csipte majd aztán avval a kenőccsel töltött bele amit hazaadott nekünk kezelésre.

Kértem tőle minta vizsgálatot amit majd akkor tudunk meg hogy mi is okozta ezt az egészet mikor kedden vissza kell mennünk vizitre.A kenőcs neve TETRA DELTA TŐGYINFÚZIÓ A.U.V. amivel este kell a fülébe nyomnunk.A füle alatti csomókra azt mondta hogy a hallószervek végeit érezzük mert be van gyulladva.

Azt is mondta hogy a hallószerveknél már eléggé megvastagodott a bőr,de azt nem mondta hogy akkor ez most nagy baj e vagy mikor elmúlik a gyulladás visszaáll e illetve hogy ez mit jelent?

Azt is mondta hogy vannak cicák akik egész életükben fülgyulladással szenvednek.?!?!

Ugye ez nem igy van hiszen ha tudjuk mi a baja és arra van kezelve akkor megkell hogy gyógyuljon nem

Meg azt sem éertem hogy ő nekünk a harmadik cicánk és az első ugyanebben a környezetben(panellakás soha sincs utcán)15évig élt soha nem volt beteg.

Majd miután meghalt lett egy második cica aki 3éve él velünk és neki sincs semmi baja,és Pannika itt él majdnem egy éve és a panaszok kb.2hónapja léptek fel előtte ő is jól volt.

Szóval hogyhogy a többinek nem volt soha semmi bajuk.

Egyébbként cicám akkor aludt el mikor elhagytuk a rendelőt és több órán keresztül aludt,kellett neki majd egy egész nap hogy ójra a régi legyen.Szóval kedden vissza kell vinni hozzá és nagyon félünk mert megint megfogja "tisztitani"neki és mint mondta nem fogja altatni újra,szóval megint szenvedi fog....

Elnézést hogy ilyen hosszú levelet irtam meg hogy itt"zaklatom"a problémámmal de mindenképpen kell egy második vélemény és én megbizom magában.

Nagyon szépen kérem irja le őszintén mit gondol,főleg a cicám gyógyulási esélyeiről is.

Köszönöm szépen!

Bálint Erika

Kedves Erika!

Az Ön által leírt tünetek alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a cicának fülrühössége van, amit élősködő atkák okoznak.A kezelés első lépése a hallójárat mechanikus kitisztítása, a váladék eltávolítása, amit az állatorvos el is végzett. Ha az öblítés előtt belenézett volna a cicus fülébe műszerrel, látnia kellett volna az ott lévő atkákat. Belenézett?? Az atkák elpuszítására speciális, parazitaellenes készítmények valók, az Ön által említett Tetra-Delta tőgyinfúzió nem tartalmaz parazitaellenes összetevőt.  A  hallójárat gyulladása miatt a kezelés eleinte fájdalmas, emiatt érdemes az állatot bódítani. Hogy miért nem sikerült kivárni az állat elalvását, azt a kollégától kellene megkérdezni. A kezelést véleményem szerint érdemes lenne parazitaellenes fülkenőccsel vagy fülcseppel folytatni. Ha 1-2 hetes kezelés után se történne látványos javulás, javaslom a hallójáratban lévő váladékból történő mintavételt és a minta mikrobiológiai vizsgálatát laboratóriumban.  tisztelettel:

 

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2010 július 8, csütörtök 16:26
# 1049
szenasiallatvedok
szenasiallatvedok

Kedves Tamás!

Érdeklődni szeretnék, mennyiért és hol végeznek kutyákon zöldhályog-eltávolítást valamint műtét után milyen utókezelésre van szükség?

Válaszát köszönjük.

Kedves Szénási Állatvédők!

 

Az alábbi szemész specialista kollégákat javaslom. A szakmai részletekről és az anyagi természetű kérdésekről őket kell megkérdezni a műtéttel kapcsolatosan:

Dr. Szentgáli Zsolt, SZIE Állatorvostud. Kar Sebészeti és Szemészeti Klinika: Bp. VII. István u. 2.

Tel: 06-1-478-4100, vagy

Dr. Szakmáry Katalin, Kőbányai Kisállat-rendelő Bp. X. Bihari út 27.

Tel:06 1 262 06 20, 06-30-952-5770

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2010 július 7, szerda 08:43
# 1048

Tisztelt Szakértő!

5 hónapos basset kutyuson 3 napja azt vettem észre, hogy rettentően kaparódzik, a farka végét egy éjszaka alatt véresre marta. a hasán piros pöttyöcskék jelentek meg, ami azonban reggelre elmúlt. a tappancsai szintén bepirosodtak, ami reggelre szintén elmúlt. a hátán két oldalt mintha barnás lenne a bőr. parazita-védelemmel el van látva, nem bolhás. konzerv eledelt kap száraz táppal keverve. esetleg ételallergia lehet a gond vagy komolyabb a probléma? válaszát nagyon köszönöm!

Kedves Marcang!

Az Ön által leírtak elsősorban bolhaallergiára jellemzők, de a perianalis mirigy (bűzmirigy) pangása illetve gyulladása is hasonló tünetekkel járhat.

Nem írta, milyen parazitaellenes készítményt használnak, ez fontos lenne. Ha több állat (kutya, macska) van a kis basset körül, őket is bolhátlanítani kell, különben folyamatosan ott vannak a bolhák a környezetben.

Javaslom, keresse fel állatorvosát, aki segít a megfelelő bolhaellenes készítmény kiválasztásában illetve szükség esetén kitisztítja a perianalis mirigyeket.

Az eleségallergia ebben a korban kevésbé valószínű, ennek jelentkezésekor a viszketegségelsősorban a fejen és a lábvégeken alakul ki. A tej adását mindenesetre kerüljék, gyakran okoz kölyökkutyákban bőrtüneteket.

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2010 július 7, szerda 07:46
# 1047

Üdvozlom! Nekem ugyan nem egészségügyi, hanem neveléssel kapcsolatos kérdésem van, de abban reménykedem, hogy tudnak nekem segíteni. Van egy 15 hónapos keverék, középtermetű kutyusunk, belgajuhász fajtát látnak benne többen. Nagyon szép és aranyos. Egy gond van vele, a rágás. A lábtörlőtöl elkezdve, a medencén keresztűl, a homokozójátékig, meg fadarabokat (ami nem baj, sőt gondolom jó a fogainak, meg a lelkének). A legnagyobb bánatunk a medence, amit tavaj kirágott, akkor még nagyon is kölyök volt, de idén nem mertünk venni medencét. Lábtörlőböl már nagyon sok volt nekünk. Sajnos a kutyaiskolát nem tudjuk finanszírozni. Igyekszünk sokat foglalkozni vele. Szófogadó, csak lefeküdni nem hajlandő, meg a rágást elhagyni. Rágókája is van. Lehet, hogy kinövi, vagy valamit gyökeresen elrontottunk. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Rita!

A rágás sajnos gyakran okoz bosszúságot és jelentős anyagi hátrányt a gazdiknak, emellett veszélyezteti a kutyus egészségét. A lenyelt tárgyak okozhatnak bélelzáródást, vagy a nyelőcső és a bélfal sérülését.

Általában 1 éves kor után, mire "benő ebünk feje lágya", elhagyják a folytonos rágást. A gazdi által kiválasztott rágókák nem mindig felelnek meg ebünknek és előnyben részesítik a lábtörlőt, papucsot, széklábat. Ha ez az unalom miatt lép fel, megoldást jelenthet egy másik kutya beszerzése, aki lefoglalja. A megvédeni kívánt tárgyakat érdemes bekenni erős paprikaolajjal, vagy más "elrettentő" ízű, de egészségre nem ártalmas anyaggal.

Felmerülhet esetleg  nyugtató hatású feromonkészítmény adása is.

Végső esetben érdemes lehet kikérni kutya viselkedéstanban jártas szakember tanácsát, magán emailben tudunk ajánlani ilyen kollégát igény esetén.

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2010 július 6, kedd 11:37
# 1046

Kedves Szent Bernát! Nagymamámnak van egy idős roti-kopó keverék, kissé elhízott, 13 éves kan kutyája, aki a mellső lábaira eléggé ízületes, fájlalja a mancsai feletti csuklókat, nehezen áll fel stb. A gyógyszeres kezelés nem jöhet szóba, mert az idős hölgy nem tudja kifizetni. Hallottam 4-6 hetente ismételhető szteroid(?) inekciókról ami jóval olcsóbb, viszont nem tudom milyen mellékhatási jelentkezhetnek, egyáltalán megfelelő lehet-e a szóban forgó kutyának az alkalmazása? Fiatalabbaknál azt hallottam nem is használják a mellékhatások miatt. Köszönöm, ha tudnak segíteni!

Kedves Vilmos!

Idős állatoknál gyakoriak az ízületek megbetegedései. Ezek többnyire meszesedéssel, mozgászavarral és krónikus fájdalommal járnak. A fájdalom csillapítása nagyon fontos, ezzel javítható a kutyus életminősége. A legjobb eredmény az állatok számára kifejlesztett készítményektől várható-kétségtelen, hogy ezek viszonylag drágák. Vannak lényegesen olcsóbb emberi gyógyszerek, ezekkel már több mellékhatás fordulhat elő. Ismétlődő szteroid injekciók adását nem javaslom, rengeteg súlyos mellékhatással járhat alkalmazásuk. Javaslom, állatorvosa segítségével próbáljanak kompromisszumos megoldást találni, ami Önök számára anyagilag még elfogadható. Kiegészítő kezelésként javaslom a porcvédő anyagok alkalmazását, ebből bőséges választékot talál minden állatpatikában.

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Vác

kutya gazdit keres
Várpalota

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Vasad