bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2014 szeptember 6, szombat 19:23
# 1050

Tisztelt Doktor Ur!

Kanarival kapcsolatban szeretnek segitseget kerni: kis feher recessziv Sophie-m 3 es fel eves, sok betegsegen van tul (mariatovissel es gyermeklancfuvel ugy tunik meggyogyult majbetegsegbol, valamint a szarnyan van egy abnormalis tuszo kinoves, ami sokaig gondot okozott, ujra es ujra kihuzta, de egy ideje nincs vele gond). Mariatovis teat azota is kap (hetente egyszer, illetve amikor latom, hogy a szeklete spenot zoldes- sargas lesz). Viszont amit mostanaban latok,az kicsit aggaszt: a madar gyakorlatilag majd` lefolyik, ugy ul az agon, es amikor megtapogatom a hasanal, a hasa borzasztoan nagynak tunik. Nem tudom, sajnos, hogy ez igy volt-e korabban is (majbetegseg alatt azert elegge lefogyott, de azota ujra 26-28 gramm). Ettol fuggetlenul: eszik (minden nap kap vmilyen zoldseget v gyumolcsot), enekel (tojo letere nagyon szepen), egyedul az alvassal kapcsolatban erzekelem azt, mintha sokkal tobbszor mocorogna ejjel. Ezeken kivul pedig, ami az egyik legaggasztobb megis legnehezebben definialhato dolog foleg ilyen tavolrol: az, hogy a szarnyan amin az abnormalis tuszokinoves is van, mellette par mm-rel kb 1 honapja nagyobb lilas, pirosas kidudorodas van. Mintha a csont lenne begyulladva/ bedagadva, letezik ez? Fajni nem tudom faj-e neki, repulni repul, de picit remeg a szarnya normalis helyzetben is. Ezen a kinoveses teruleten (ami egyebkent mintha novekedne) nincs toll. Aloe verat probalok neki ra csepegtetni, de leeszi. Aggodom erte nagyon, recessziv leven konnyen ledonti barmilyen betegseg. Megkoszonom, ha barmilyen tippet tud nekem adni, mi lehet a gond a szarnyaval, illetve miert ul igy az agon/eteton mostanaban, hogy majd lefolyik. Allatorvoshoz nem tudom elvinni jelenleg. Itt kulfoldon korulbelul 40 ezer forintomba kerul, elvinnem, ha tudnam. Koszonok mindent elore is! Lilla

Kedves Lilla!

Kedvenc kanárijának betegségét látatlanban nem lehet megitélni. Nem definiálható a "kinövés" a szárnyán, amit Ön leír.

A hastérfogat növekedése májbeteg állaton nem ritka jelenség.

Mindenképpen mutassa meg állatorvosnak kedvencét, aki meghatározza a szökséges terápiát.

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 szeptember 3, szerda 11:19
# 1049

Kedves Doktor Úr!

Nagy segítségre lenne szükségem. Két éve várásoltam tenyésztőtől egy bolognese kiskutyát. Később derült ki, hogy semmit nem hall. Valami történhetett a férjem és a kutyus között, mert megharapta őt. A következő harapáskor a férjem megrugdosta a kis állatot, és mindenképpen túl akar adni rajta.Naponta van szinte már harapás, amit a rugdosás követ. A kutya hozzám rendkívül kötődik, én is nagyon szeretem, rá sem merek gondolni, hogy elveszik tőlem. A kisállat halálát jelentené. Nem tudom mitévő legyek, van valami megoldás, hogy ne harapjon? Annyi rossz tapasztalata lehet az emberről, hogy nem tudom miként lehetne ezt felejtetni, hogy  kedves, emberszerető kutyus legyen belőle. Nagyon szomorú vagyok, lelki beteg emiatt.

Reménykedem, hogy van megoldás.

Köszönöm, hogy elmondhattam, nagyon várom a választ.

Üdvözlettel: Mili

Kedves Emilia!

A hallóképesség megitélésére létzezik objektív vizsgálati módszer, ezelsősorban szavatossági ügyekben szokott fölmerülni.

Nem írja a kiskutya ivarát,kan kutyáknál a kasztráció csökkenti az agresszív viselkedést. 

Esetleg érdemes lenne viselkedés terapeuta szakértelmét is igénybe vennie. Keressen rá a neten Dr. Sátori Ágnesre, aki állatorvos és etológus is, tudományos szinten foglalkozik kutyák viselkedészavaraival.

A férje viselkedése számomra elfogadhatatlan. Próbálja valahogy elmagyarázni neki, hogy ez egy kis állat és a rugdosás egyre rontani fog a dolgon.

Ha ezt ő nem hajlandó megérteni, mindenkinek jobb lesz, ha új gazdát talál kedvencének. Ne izguljon, ebbe a kiskutya és Ön sem fog belehalni. Idővel mindenki megszokja majd.

Üdvözlettel:

 

 

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 szeptember 2, kedd 11:37
# 1048

Tisztelt Doktor Úr!

Angoll bulldog kutyusom 9,5 éves. Sose volt epilepsziás tegnap reggel fél hatkor ébredéskor azonnal rájött a roham ahogy felkelt. Természetesen azonnal hivtunk orvost ,de senkit nem tudtunk elérni ilyen korán. Hét óra felé vállalta egy orvos az út szélén  ,hogy félúton találkoztunk. Ő sevenal injekciót adott be neki ,de akkor már a kutyus nagyon rossz állapotban volt. Azt mondta ha egy órán belül nem javul nagy baj van.Nyolc óra felé már elértünk egy orvost vidékről 9-re értünk hozzá ,infuziót kötött be neki ,meg görcs oldót adott neki ,de semmit nem javult ,talán még rosszabb lett a kutya már 4 órája megállithatatlan rohamja volt nem volt magánál és már csak nyűsitett. Könyörögtem tegyenek valamit ,de azt mondták ennél többet nem tudnak ,igy kértem altassák el mert nem birtam tovább nézni ahogy szenved. Őn meg tudta volna menteni a négy órája folyamatosan tartó görcsös ,rángatozó ,tudatvesztett kutyámat ,nagyon szépen kérem válaszoljon ,tudnom kell ebben a nagy fájdalomban. Vagy jó döntés volt hogy elaltattam.

Köszönöm előre is válaszát.

Tisztelettel: Nyári Zoltánné

Kedves Nyáriné!

 

AQz Ön kutyájánál ún. epilepsziás státus alakult ki. Sajnos ez az állapot gyakran nem reagál az epilepszia ellenes gyógyszerekre. Ebben az esetben az eutanázia megfelelő döntés lehetett.

Én is ezt tettem volna.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 szeptember 1, hétfő 12:56
# 1047

Tisztelt Doktor úr! Van egy 6 éves közepesnél kicst nagyobb keverék kutyusom, aki extrém módon fél a mennydörgéstől! Nemcsak remeg, hanem szinte őrült módjára támadja a két nimfa papagáj ketrecét, szinte lehetetlen megfékezni. Egyébként egy nagyon barátságos kutyus, egyszerűen nem értem, hogy ilyenkor miért támadja a madarakat? Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valami nyugtató gyógyszer, amit recept nélkül is megkapok a patikában? 72 éves vagyok, egyedül nem tudom elvinni a rendelőbe. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Berczikné!

 

Többféle vény nélkül kapható nyugtató kapható kutyák számára, ami alkalmas a zajfóbia tüneteinek a csökkentésére. Az én javaslatom a Calmex kapszul lenne, de emellett több más gyógyszer is adható.

 

Hogy miért támadja a nimfapapagájok kalitkáját-, azt én sem tudom.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 augusztus 31, vasárnap 19:27
# 1046

Tisztelt Doktor Úr!

Az idén márciusban fogadtam örökbe egy 4 éves foxi-shit-zu keverék kan kutyust.Nagyon szerető családban élt 4 évig,gyerekekkel.Sajnos városba költözés miatt úgy döntött az előző gazdija,hogy nem panelba való,nekem előtte pusztult el egy foxi keverék,igy a kutyamentők segitségével létrejött az örökbefogadás közel 300 km-es távolságból.Mert nem volt már kölyökkutya,tudtam nehezebb dolgom lesz,hogy megszokja az új környezetét/kertes,falusi családi ház/,igy esténként előkerült a póráz és vittem sétálni,gondoltam igy jobban megszokjuk egymást.Ezzel nincs is baj,imád sétálni a közeli réten és erdőben,sőt most már ki is követeli a sétát,mert séta közben végzi el a nagydolgát,itthon még nem láttam kakilni.A baj csak ott van,hogy senki mással nem megy el sétálni,csak velem.Próbáltuk,hogy kisebb gyerekek vitték, aztán a 23 éves nagyfiam,de semmi.A kapuban megáll és sehova tovább.Nem tudom ez esetleg trauma nála,hogy egyszer már elhagyták azok akiket szeretett és engem is szinte imád,rajong értem,vagy pedig engem tart falkavezérnek.

Kérdésem az lenne,hogy hogyan tudnánk rávenni,hogy a családból mással is sétáljon,hiszen velem bármikor történhet valami.

Egyébként 2 hét alatt teljesen belakta magát az új környezetben,nincs vele semmi baj,azonkivül,hogy ha nyilik a kapu akkor szökik és szaladgál egy ideig,amit a szomszédok nem néznek jó szemmel.Hiába mondom nem szabad csak fut,de pár perc múlva magától vissza is jön.Ezen a szokásán lehet e változtatni,mert sokszor fut a kerékpár után és elkisér a boltig.

Válaszát előre is köszönöm,üdvözlettel:  

                                                                                                 Rosemarie

Kedves Mária!

Milyen érdekes, az életem korábbi szakaszában jó barátom volt egy  Ligety Mária (igen, ipszilonnal...)

A kérdésre rátérve:Én is úgy gondolom, ahogy Ön. Ennek a kutyusnak Ön  a falkavezére és valószínűleg volt egy nagy traumája, amikor valaki más vitte valahgova pórázon. 

Azt kellene megpróbálni, hogy ne egyedül vigye sétálni, hanem másod- vagy harmadmagával, akikre később rá szeretné bízni a sétáltatást. 

Sok-sok alkalom után egyszercsak maradjon ki Ön a sétából és vigye el az, aki az Ön társaságában már sokszor sétált vele és MINDÍG CSAK A MEGSZOKOTT ÚTVONALON!

 

Így építhető fel a bizalma a másik személy iránt.

A kapun való kiszaladgálás nem szerencsés, autó is elütheti, elveszhet-erről feltétlenül szoktassa le.

Az én kutyámnál az vált be, hogy az egyik távoli ismerősöm a seprüvel várta a kapunál és megismertette vele, amikor önhatalmúlag átlépte a demarkációs zónát...

 Sok türelem rózsát terem.

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Bátonyterenye

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Miskolc