bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2013 szeptember 28, szombat 11:36
# 1026

Tisztelt Doktor Úr!

Arrol szeretné kérdezni,hogy magamhoz vegyek egy kóbor pulikutyát tömblakásba.Röviden :Van egy hobbikertem, a szomszéd kiskertbe beköltözött  2 kutya.Titokban átszöktek a macskák ennivalóját megenni,egyszer megetettem őket ,azóta odaszoktak. Még két állatszerető szomszédom(férfiak) is etetik őket.A puli nyáron oda ellett .Mind a 3 kertet védik, de az emberek félnek tőlük, mert kint fekszenek az úton. Nem türik a pórázt. El akarják vitetni a " sintérrel". Az állatmenhelyen dupla a létszám ,nem tudják befogadni. Ha elhozom a pulit, a másik kutyát a szomszég befogadja. Nem tudom ennyi idő után nevelhető-e.Ragaszkodik hpzzám, de a szabadságot nagyon szereti.Mi lenne jó? Élete végéog ketrecben élni, vagy elaltatni,vagy magamhoz venni?Ha válaszol nagyon megköszönném.Tisztelettel:Virághné

Kedves Virághné!

A döntést Önnek kell meghoznie, én -tekintettel arrra, hogy nem ismerem pontosan a körülményeket-csak támpontokat mondhatok:

1. A kutyatartás többnyire 8-10 éven át járó folyamatos felelősség, feladat és költség.

("Ha megszelíditettél, felelős vagy értem.") Slampos idézet a Kis herceg-ből, ha esetleg emlékszik :-)

2. Tekintetbe kell venni az Ön életmódját, korát, a szomszédok esetleges reakcióját.

3. Anyagilag belefér-e a keretbe? ( Etetés, állatorvosi költségek, esetleg kutyakozmetika).

4. Mi lesz vele nyaraláskor- ha Ön elutazik, kire tudja rábízni?

A puli elég makrancos, ugat is, harap is többnyire, igen bátor kiskutya. A gazdi részéről határozottságot, kemény kezet követel meg ez a tulajdonság, főleg a kanok esetében. Milyen lesz a lakás, ha egy havasesős, félórás séta után visszamennek a lakásba?

Az semmiképpen nem járja, hogy a nyaralás alatt etetgetjük a kóbor kutyát/macskát, ősszel aztán a sorsára hagyjuk. Nehogy félreértse, nem Önre gondolok, hanem hosszú évek alatt sok ilyen esetet láttam már.

Gondolja át és döntsön felelősen.

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 szeptember 27, péntek 11:28
# 1025

Tisztelet Doktor Úr!

Van egy hét éves bolonese kan kutyám.És már lassan négy hónapja folyamatosan fáj a hátsó két lába.Injekciókat kapott.Egy darabig használtatak.Most ott tartunk,hogy kéthetente kaja őket.Volt olyan,hogy a két hátsó lábára nem tudott ráálni.Most sántít vele,de fáj neki.Gyógyszert szedett.De mi lehet ez nála?Tisztelettel: Selmeczi Zsuzsanna

Kedves Zsuzsa!

Szerintem a gerincével lehet a baj, ha mindkát hátsó lábát fájlalja.

Forduljon ortopédiában jártas szakemberhez.

Az Ön lakhelyéhez közeli kollégát is fog találni a www.kisallatortopedia.hu oldalon.


Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 szeptember 25, szerda 09:48
# 1024

Köszönöm Doktor Úr!

Hétfőn szinte egész nap kivizsgálásokon voltunk. Ismét vettek vért, vizeletet, volt hasi ultrahang és du. szív ultrahang is. Ödémás lett a szeme, a hasa, a tokája. Kapott vízhajtót, sőt este életmentő vércsere is lett. A hasából is vettek folyadék mintát. Sajnos tegnapra sem lett jobb az állapot......tegnap elaludt örökre. : ((. Nagyon hiányzik.....

Azt mondta a doktornő, aki hétfőn vizsgálta, hogy ő " leukémiára " gondol, mert annyira rossz volt a vérképe. Ezen a héten akarta még a csontvelő vizsgálatot és a lép viszgálatot megejteni. Így tulajdonképpen csak találgatni tudunk, hogy mi lehetett a baja ?!  

2013 szeptember 24, kedd 10:15
# 1023

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 7 éves nőstény macskánk, akit a kisebbik lányom nyert tombolán az iskolában. Három évig velünk lakott, de amikor kisfiam megszületett elvittük egy rokonhoz, ahol 4 évig volt. A macska sosem járt szabadban, csak szobában volt. Csak kétszer volt oltva a cica. Sajnos másfél hónappal ezelött vissza kellett hoznunk a cicát, mert a rokon kórházba került hoszabb időre. Fiam nem nagyon hagyta napközben aludni a macskát, állandóan játszani akart vele, amibe beletartozott egy kis farokhúzás, gyömöszölés. A macska talán egyszer karmolta meg másfél hónap alatt. Általában csak mancsolta illetve harapta, de még a bőrén sem látszott semmi. Sajnos teljesen felborult az életvitele a cicának. Nappal fent volt, éjszaka aludt. Ha a gyerekre rászóltunk, hogy hagyja a cicát békén, vagy elvittük előle, akkor a cica állandóan őt kereste, miákolt utána.


A múlt héten szüleim jöttek vigyázni fiamra, ők nem  teljesen ismertetlenek a macska számára. Felöltöztették a gyereket és mentek volna sétálni, édesapám tapsolt egyet az előszobában, a második tapsolásnál már a térdébe harapott többször a macska. Anyukám megpróbálta a gyereket kihozni a szobából, mire a macska rátámadt és őt is megharapta illetve szétkarmolta a lábát. Kisebbik lányom próbálta lenyugtatni a cicát, mire hazaértünk nem higgadt le teljesen, nekünk is morgott, csapkodta a farkát. Beszéltünk több állatorvossal, és azt mondták, hagyjuk meg teljesen lenyugodni a macskát. Elmentünk mindannyian a kórházba a rokonhoz és kb. 3 óra múlva jöttünk meg. Fiam odaszaladt a cicához szokás szerint elkezdte simogatni, és belebújni az arcába. Én az előszobából szóltam neki, hogy vigye a fejét a macskától távolabb, mire a macska kb. 5 m-ről nekem rohant morogva, fújtatva és szintén megharapott és összekarmolt, nagy nehezen sikerült beterelni a szobába, ahová csak akkor engedett be amikor kaját vittem neki. Bárki aki be akart menni azzal támadólag lépett fel. Mélyen az ember szemébe nézett, csapkodott a farkával, felborzolta hátán a szőrét és ugrásra készen állt. Aznap nem sikerült a szobánkban aludni. Mivel hétfőn sem tudtunk bemenni a szobánkba, a hatósági állatorvos javaslatára elszállítattuk a cicát, mivel a megfigyelését saját környezetében lehetetlen lett volna kivitelezni.

Kérdésem az lenne, hogy vissza tud-e állni a régi életvitelére a cica, ha nyugodtabb környezetbe kerül. Sajnos nem szeretném kitenni gyerekeimet hasonlóknak, ezért szeretnénk neki találni valami nyugodtabb gazdát. Sajnos egyelőre nem találtunk a rokonok és ismerősök között befogadót, vasárnapig tartják bent megfigyelésen. Egyáltalán lehet-e ilyen eset után bárkinek odaajándékozni.

Köszönettel:
Gavajda Zoltán

Kedves Zoltán!

A cicát feltehetően megviselték a változások. Lakhely- illetve környezetváltozás, személyek jövésmenése.

Általánosságban pár dolog, ami eszembe jut:

Állatot tombolára fölajánlani (csak azért, hogy szabaduljunk tőle), etikátlan és állatellenes.

Ha már elvállalták, miért kellett lepasszolni? Én is fölneveltem két gyermeket folyamatos macskatartóként és mindenki túlélte.

A hatósági állatorvosnak reflexszerűen a veszettség jutott eszébe, mint a viselkedésváltozás egyik lehetséges oka.

Persze, a veszettség is járhat viselkedésváltozással, de egy állandóan lakásban tartott macskánál ez teljes mértékben kizárt.

A kolléga nyilván Önöknek szeretett volna segíteni a pár napos elkülönítéssel.

Javaslom, hogy keressen a cicának egy alkalmas gazdát, ahol lényegesen nagyobb biztonságban és nyugalomban van, mint eddig. Hátha le tud majd higgadni...
Sok sikert a cicának!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 szeptember 23, hétfő 08:54
# 1022

A párom bátyja szerzett egy kutyát, amit egy pesti állatorvossal vizsgáltatott meg most auguszuts 26-án (most nálam és páromnál van debrecenben), tehát elég messze az orvos. Most inkább meg szeretnénk válni a kutyustól.

A problémám az a kisállat egészségügyi kiskönyvvel, hogy hagyott benne az orvos egy ív matricát, amin 6 db chip számok vannak külön, viszont van "ALVIC Complete HU" és "Steril bis : 05/2017" feliratú is, amit nem ragasztott a könyvbe. Illetve mi is vettünk neki két féreghajtó tablettát (amiből 7-én az elsőt, 21-én a másodikat kapta meg) és kaptunk hozzá matricát a boltból, de ugye ez sincs beragasztva (persze ahogy láttuk, a könyvébe bele ragasztottak másféle féreghajtó tablettát aug. 26-án, de mi észrevettünk rajta ezek ellenére, hogy húzza a fenekét a földön, ezért vettünk neki még).

A kérdésem az, hogy a be nem ragasztott matricát el kell fogadnia majd az Örökbefogadónak (amit az orvos hagyott benne)? A mi általunk vett tablettához kapott matrica így érvényesnek mondható, hogy sajnos nem konzultátunk az orvossal?

Köszönöm a választ

Gergely

Kedves Gergely! ( A leveleket megszólítással szoktuk kezdeni.)

Az állatorvos bechipezte a kiskutyát, a chipszámok matricáit odaadta Önöknek, számomra rejtély, hogy miért nem ragasztott be egyet a könyvbe.

A chip akkor ér valamit, ha regisztrálva van egy adatbázisban és visszakereshető a tulajdonos ez alapján.

Előszöri is arról kellene meggyőződniük, hogy az adott chipszámot regisztrálta-e az állatorvos.

Lépjen be a www.petvetdata.hu oldalra és a megfelelő mezőbe gépelje be a matcicán látható 15 számjegyből álló chipszámot. Ha a rendszer nem találja ezt a számot, az azt jelenti, hogy nem lett regisztrálva. Ilyenkor Önnek nincs más teendője, mint hogy figyelmeztesse az új gazdit, hogy vigye el a kiskutyát állatorvoshoz, aki majd az ő nevére regisztrálja a chipet. Ha megtalálható a rendszerben a chipszám, akkor az új gazdi állatorvosa fogja átírni az adatokat a Petvetdata adatbáziásban.

Bölcsen tették, hogy többször féregtelenítették a kiskutyát, ez fontos az Ő egészsége és az Önök egészsége szempontjából is, mert a kutya férgei emberre is veszélyesek lehetnek! Az a tény, hogy nincs beragasztva a féreghajtó tabletta matricája a kiskutya oltási könyvébe, lényegtelen.

A fenék földön húzgálása azonban nemcsak férgesség esetében alakulhat ki, a végbél körüli mirigy feszülése, gyulladása is hasonló tüneteket okoz.

Ezt érdemes lenne megmutatni állatorvosnak, aki szakszerűen kitisztítja a kiskutya bűzmirigyeit.

 

Üdvözlettel:

 

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
VÁC

kutya gazdit keres
Szigetszentmiklós

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budapest