bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2016 április 28, csütörtök 06:59
# 1050

Tisztelt Doktor Úr!

Már nagyon sokszor segített tanácsaival, éppen ezért fordulok ismét Önhöz.
A cicánk 1 éves, ivartalanított fiú. Panelban élünk, nem jár ki a lakásból. Azt olvastam, hogy a lakásban tartott cicák idős korukra agresszívvá és depresszióssá válhatnak emiatt. Önnek mi a véleménye erről? Sétáltatnunk kellene?
A választ előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Rózsa Bianka

Kedves Bianka!

 

Én nem szeretnék egy ivaros kandúrral egy lakásban élni a kellemetlen ivaros szag miatt.

A cicának is jobb,mert így nem kínozzák a hormonjai és a beteljesületlen szerelem. :-)

Jól döntött az ivartalanítással.

 

P.S.: Miközben ezt írom, az ölemben ül a 14 éves ivartalanított  kandúrcicánk.

Dorombol és egyáltalán nem agresszív. :-)

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2016 március 29, kedd 11:03
# 1049

Tisztelt doktor úr

3 hete hoztam haza a menhelyről egy Uszkár nöstény kutyát amelyik a tavaly novemberben volt ivartalanitva és akkor mondták hogy a belső varratok miatt még egy darabig néha szivárog egy kis folyadék de a mütétje már teljesen be van gyógyulva alig látszik és onnan biztos nem folyik semmi viszont a nemi szervéből látom hogy csepeg az a bizonyos folyadék azért most tudni szeretném hogy ez elmúlik magától vagy valami sokkal komolyab baja van mert akkor orvoshoz viszem hogy rendben hozzák ha pedig nem lehet gyogyitani akkor úgy marad de minden képen meg akarok tenni mindent érte ha lehet

Elöre is Köszönöm Válaszát

Nagy Ilona

Kedves Ilona!

 

Olcsó húsnak többnyire híg a leve.

Menhelynek kevés a pénze, sok az ellátandó állat. Ezért gyakran alkalmaznak kezdő, gyakorlatlan állatorvosokat, felhasználnak lejárt, kétes sterilitású anyagokat, rossz minőségű fonalakat.

 

Megjegyezném, hogy mindezeket kockáztatja mindenki, aki egy ivartalanítási műtét elvégzésekor a legolcsóbb ajánlatot választja.

Az állattartóknak tudomásul kellene venni, hogy ...-ból nem lehet várat építeni.

A minőségi anyagok igenis nem olcsók, az altatógépes altatás drágább, de sokkal biztonságosabb. Az olcsó ár csak azon az áron érhető el, hogy valami hibádzik. 

Például a  steril körülmények, a jó minőségű fonal, a műtét után adott fájdalomcsillapító.

 

Az Ön kedvencénél leírt jelenségek sajnos lehetnek ezen tényezők következményei.

Mindenképpen vigye el kedvencét magas fokú sebészeti jártassággal rendelkező kollégához, mert egy ilyen -esetleg hashártyagyulladással küzdő- állat hasüregének a rendbetétele esetenként komoly kihívást jelenthet még egy gyakorlott sebész számára is.

Gyógyulást kívánok kedvencének.!

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2016 március 26, szombat 17:40
# 1048

Tisztelt Doktor úr!

Most hoztunk el egy 6 hetes bichon havanesét.Tudom,hogy korai de az előző gazdája nem akarta se féregteleníteni sem oltatni,szabadulni akart tőle.Az lenne a probléma,hogy nálunk csak kézből eszik  fecskendővel ittatjuk.Két napig próbálkoztunk,hogy magától egyen igyon de semmit nem evett ivott.Most így eszik de inni még mindíg fecskendővel adunk neki.Vizet tápszert is.Az lenne a kérdésem,hogy ilyen esetben mi a teendő?Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kevin!

Ön bedőlt egy lelkiismeretlen szaporítónak, aki a pénzt szereti és nem a kutyát.

Magyarországon törvény szabályozza, hogy mikor lehet elválasztani egy kutyakölyköt az anyjától.

A 6 hetes kor ennél jóval kevesebb.

Nemzetközi ajánlások szerint a kölyökkutyákat 2,4,6, 8,10 hetes korben kell féregteleníteni és utána 3 havonta. Ha beszél angolul: www.esccap.org

A férgekkel terhelt kiskutya nem fejlődik, mert a férgek elszívják a táplálékot előle. Az immunrendszerét súlyosan megterhelik, emiatt a beadott védőoltásokra sem tud megfelelően reagálni. 

Gyakori, hogy ezek a fejletlen, férges, legyengült kutyakölykök vírusok vagy banális bakteriális  fertőzések miatt elpusztulnak.

Azt is érdemes lenne tisztázni, nincs-e a kiskutyának fejlődési rendellenessége, ami a nyelését akadályozza (pl. szájpadlási hasadék).

Tehát: Javaslom, forduljanak mielőbb állatorvoshoz, aki megkezdi a kiskutya ellátását.

P. S.: Kár bedőlni a szaporítók olcsó ajánlatának, mert többnyire vagy jelentős többletkiadást jelent a fejletlen, beteg kiskutya rendbe hozatala, esetleg a kiskutya elvesztése komoly szomorúságot okoz a családnak.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2016 március 15, kedd 18:40
# 1047

Tisztelt Doktor úr!

 Volt egy 9éves tacskó keverék kiskutyám, akit 03.05-én altattak el. Magyarázatot a betegségére sehol nem kaptam, így kérném az ön véleményét mit gondol mi lehetett a baja. 2hete vasárnap elment a hangja, amit akkor vettem észre, mikor reggel kiengedtem a lakásból. Olyan volt mintha megfázott volna, ugatott de nagyon rekedten. Elvittük orvoshoz, torokgyulladást állapítottak meg nála. Kapott rá injekciót és Enroxil Flavour gyógyszert. Másnap észrevettem, hogy furán emeli a hátsó lábait és léptei instabilak lettek. azt hittem a gyógyszer miatt, de kedd reggelre teljesen lebénult a hátsó lábaira. Azonnal vittük orvoshoz aki megnyomkodta a gerincét és azt mondta sérv. Kapott rá Metypredet és másnap vissza kellett vinni röntgenre, hogy műthető-e a sérv. A szerdai röntgen kép alapján az orvos azt mondta nem műthető, de a gyógyszertől újra lábra fog állni. Csütörtökre már a mellső lábaira sem tudott ráállni és péntekre már mozgatni sem tudta. Aztán jött a hasmenés ami 90% vér volt és borzasztó fájdalmai lehettek, mert sírt de csak éjjel és pánikrohamok törtek rá. Hevesen kalapált a szíve amit a saját fülemmel majdnem hogy hallottam, zihált és levegőért kapkodott, de úgy tűnt nehezen lélegzik és az ételt szinte már nem tudta megrágni. Szombat reggel elvittük egy állatklinikára, ahol az orvos újra megröntgenezte és azt mondta sérvnek nincs nyoma, de a tüdő hörgői tele vannak folyadékkal és a szíve hatalmas lett. Konkrét választ nem adott a betegségre, rengeteg vizsgálatot kellett volna csinálnia, csak sejtése volt hogy agydaganat. Nagyon le volt gyengülve, de érzett mind a négy lábával, csak mozgatni nem tudta. Ott el is altatta az orvos, aki szerint nem lehetett volna megmenteni. Nem tudom elfogadni a történteket úgy, hogy nem tudom mi baja volt a kutyámnak. Csak a véleményét kérném, hogy ön szerint mi lehetett a betegsége. Köszönöm válaszát.

Kedves Teréz!

Egy olyan betegről véleményt alkotni, akivel egyszer sem találkoztam- nem vizsgáltam és nem kezeltem- szakmai felelőtlenség.

Ezért kérem Önt, hogy az itt leírtakat tekintse pusztán biofilozófiának.

1. Az először jelentkező tünet- a rekedtség kialakulhatott a gégeizmok bénulása miatt is, pl.egy nyaki  gerincvelőben vagy az agyban képződő tumor következményeképpen.

2. A hátsó végtagoktól előrefelé terjedő bénulás oka a z agy- vagy a gerincvelőben keresendő.

Megjegyzem, hogy egy natív ( kontrasztanyag nélkül végzett) röntgenfelvételen az esetek döntő többségében nem lehet diagnosztizálni a porckorongsérvet. Ehhez kontrasztos felvétel, de méginkább gerinc CT vagy MRI vizsgálat szükséges. Ezek elérhető dolgok Budapesten.

3. A véres bélsárürítés oka valószínűleg a szájon át alkalmazott szteroid súlyos mellékhatása lehetett, amely fekélyt okozott az emésztőcsatornában. Kapott gyomornyálkahártya védelmet nyújtó gyógyszert a sztteroid mellé? ( Quamatel, Controloc)?

4. A szívmegnagyobbodás és a mellkasi folyadékgyülem oka a legkevésbé megmagyarázható számomra. Elképzelhető, hogy a keringés heveny összeomlása (shock) miatt alakultak ki ezek a tünetek.

Az Ön kérdéseire korrekt választ, csak egy kórbonctani-kórszövettani vizsgálat adhatott volna.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2016 március 13, vasárnap 10:37
# 1046
Kate9
Kate9

Tisztelt Dr. Úr!

A segítségét szeretném kérni, mert nagyon aggódunk egy cicusért. Az unokahúgom cicájáról lenne szó. Kb. 2 hónapja vettték észre,  hogy a cius kihánnya amit megeszik. Az alábbi képeken a fogai és a szája látható. Arra gondoltak talán összefügg a kettő. Egy másfél hónapos ivartalínott fiú cicusról van szó, és azt még hozzá kell tennem, hogy a cicus folyton iszonyú büdöset pukizik, de már mióta meg van nekik, szóval én valami vele születettt problémára tippelek. Kérem nézze meg az alábbi linkeken található képeket.

http://screencast.com/t/YqXf9Yv5Aq 

http://screencast.com/t/jhGWHCvpFEB0

http://screencast.com/t/Vz5C415Hpn

Ha lenne valami tippe, vagy tanácsa azt örömmel fogadnánk.

Válaszát előre is köszönjük!

Kata

Kedves Kata!

A mellékelt képeken semmilyen kóros elváltozás nem látható.

A cica kora gondolom másfél év és nem másfél hónap, ahogy Ön írja. A fogai alapján ez stimmel :-)

A hányásnak számtalan oka lehet., a teljesség igénye nélkül:

Elfekvő idegentest a gyomorban, részleges bélelzáródás, gyomorszájadék szűkület ( ez lehet valóban veleszületett),  veseelégtelenség.

 

AZ ÁLLATORVOSI VIZSGÁLAT NEM NÉLKÜLÖZHETŐ.

Ha az én betegem lenne, a következő történne.

1. Alapos fizikális vizsgálat a kórelőzmény részletes kikérdezésével.

2. Laborvizsgálat.

3. Szükség esetén natív és kontrasztnyeletéses röntgenvizsgálat

4. Hasi ultrahang.

 

Házilagos praktikákkal nem fogják tudni megoldani a problémát-azt hiszem.

Üdvözlettel:

 

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Rajka

kutya gazdit keres
Miskolc

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Szigetszentmiklós

kutya gazdit keres
Szigetszentmiklós