bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2011 július 16, szombat 22:20
# 1027

Kedves Doktor Úr!

 

Biztosan emlékszik Mikkára és Makkára a két vadászgörényemre.

Ma este kicsit összeverekedtek és Makka leesett az ágyról, de makogott tovább viszont most futás közben húzza, ráállni nem nagyon tud. Érintésre nem reagál, így szerintem nem fáj neki, vagy csak tűri. Ön szerint el kellene-e vinnem magához, vagy várjunk vele még hátha jobb lesz?

 

Üdvözlettel: Bognár Renáta

Válaszát előre is köszönöm

Kedves Reni!

Ha egy nap alatt nem mutat jelentős javulást, jó lenne megmutatni.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 július 15, péntek 22:41
# 1026

Kedves Doktor Úr!

4 éves ivartalanított kandúrommal az utóbbi időkben van két problémánk: gyakran vakargatja a fülét és közben előfordul, hogy fájdalmasan nyávog. A füléhez érve érződik, hogy fáj neki, azonban néha napokra is elmúlnak a tünetei. A másik probléma, hogy elkezdett sokat pisilni nem megengedett helyekre -- ami történetesen az ágyunk... --, észrevettük azt is, hogy (érzésünk szerint) rendellesen sokat iszik, s ezáltal sokat is vizel. Régebben a szilikátos macskaalom több hétig is teljesen tiszta és remek volt, most azonban 1 hét után már cserélni kell az egészet. Ön szerint mi baja lehet? A két dolog kapcsolatban állhat egymással (nem mernék mérget venni rá, hogy a kettő egyszerre jelentkezett, de nincs kizárva)?

Válaszát előre is köszönöm,

Márk

Kedves Márk!

 

Az Ön cicájának hallójárat gyulladása van. Ennek hátterében különböző kórokozók állhatnak (rühatka, gombák, baktériumok). A diagnózis felállítása és a terápia meghatározása az állatorvos feladata.

Ami a bepisilést illeti: Különbséget kell tenni két dolog között? Jelölés és vizelés.

A jelölés is vizelettel történik, macskafélék is gyakran jelölik meg területüket ilyen módon. Ez a jelző magatartás lehet területvédő vagy szexuális jellegű is.Gyakran tapasztaljuk a gyakoribbá válását, ha az állat "szorong" valami miatt. Zsúfoltság, több macska egy háztartásban, új családtag érkezése, költözés, szomszédban sok a macska, amelyek átjárnak az ő korábbi területére. Ezt szokták jelölgetéssel ellensúlyozni a cicák, bizony még az ivartalanítottak is. Gyakran megfigyelhető, hogy a vele azonos nemű gazdik ruháját szokták megtisztelni íly módon.

Ennek a megoldása egyedi elbírálást igényel a körülmények pontos feltérképezésével. Ehhez érdemes etológiában járatos szakember segítségét igénybe venni.

Ha azonban a macska vizeletmennyisége fokozódik (amely minden esetben együtt jár a vízfogyasztás fokozódásával), szervi problémák (vese, máj, cukorbetegség) merülnek föl.

Ebben az esetben nélkülözhetelen az állatorvosi vizsgálat és sokszor a laborvizsgálatokra is szükség van a diagnózis fölállításához. Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 július 13, szerda 16:23
# 1025

Kedves Doktorúr! Nyolc hetes kiscicám szeme nagyon be van gyulladva. Három hete csipásodással kezdődött, akkor kamillateával borogattam neki egy-két napig, majd úgy láttam hogy eléggé rendbejött és ráhagytam. Egy-két napra rá ismét becsipásodott és beragadt, lekamillateáztam, és akkor láttam hogy fehér réteg képzödött rajta, és a közepe kissé mintha be lett volna horpadva, ez a horpadás azóta csak nőtt rajta. Én szemfekélyre gyanakodtam. Bevittem az állatorvoshoz, de mivel faluban élek, itt nincsenek speciális felszerelések, így az orvos csak ránézett és azt mondta hogy vegyek neki szemcseppet. A gyógyszertárban Dexamethoson-neomycin-szemcseppet adtak, gyulladásra. Egy hétig csepegtettem, a csipásodás minimálisra csökkent, nem is ragadt már be, de a fehér réteg és a horpadás maradt, plusz elkezdett vörösödni is. Visszavittem a kiscicát az állatorvoshoz, és azt mondta hogy próbáljam meg szemkenőccsel kenegetni. Chloramphenicol-szemkenőcsöt vettem neki, de két használat után mintha még jobban bevörösödött volna tőle, így visszatértem a szemcseppre. Folytatnom kellene a krémezést? A szemcseppel együtt lehet? Még azt vettem észre, hogy kicsit taknyos az orra a szemgyulladás óta. Meg trüsszögött néha, de ez már azt hiszem elmúlt. Így gondolom macskanáthának is köze lehet a gyulladáshoz? Most egy-két napja egy nagyon picit látszik a harmadik szemhéja is. Emígy rendesen eszik, játékos, nem letört, kicsit talán többet alszik mint a testvérei. A kérdésem az lenne, hogy ha a gyulladás nem múlik, de más kezelést nem tud kapni, mivel itt nálunk nem igen van rá lehetőség, akkor mi lesz a cicával és a szemével? Az állatorvos azt mondta hogy ha nem javul, akkor megvakul rá. Ezt értem, de a szemgolyójával mi lesz? Mert gondolom csak nem maradhat gyulladt állapotban egész életében. Olvastam szemkivételről, de azt itt nálunk nem végzik. Esetleg legyengítheti a szervezetét, elpusztul? Köszönöm előre is a válaszát.

Kedves Anikó!

A cica szemén feltehetően szaruhártyafekély alakult ki a gyulladás következtében. A problémát a szteroid tartalmú szemcsepp (Dexametason), tovább súlyosbította.

Szerény megitélésem szerinz az ügyben mindenki hibázott.

1. Az állatorvos, aki nem ért a szemészethez és nem tudja mivel kell kezelni  a szaruhártyafekélyt.

2. Ön, aki látva a kolléga tehetetlenségét, nem vitte megfelelő ellátóhelyre és a saját szakállára kezdte el kezelni.

3. A gyógyszerész, aki vényköteles készítményt kiadott látatlanban, pedig szakszerűtlen alkalmazás esetén súlyos, visszafordíthatatlan szemkárosodás, esetleg a szaruhártya perforációja is kialakulhat.(Ezt a tényt, ha bejelenti az ÁNTSZ-nél, igen komoly szankcióra is számíthat a patikus).

Az állatorvosnak abban az egyben volt igaza, hogy megvakulhat a cica emiatt. Javaslom, keressen fel olyan kollégát, aki ért a kisállatszemészethez és szakszerűen tudja kezelni a cicát.

A betegség definiálásában valószínűleg önnek van igaza, kölyökmacskák esetében az úgynevezett macskanátha komplexről van szó,amely gyakran jár szaruhártyagyulladással.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 július 13, szerda 10:18
# 1024

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy tojó zebrapintyem akinek egy sirályka pinty a párja.Nagyon jól megvannak raktak többször tojást,de az utóbbi időben a zebra viselkedése megváltozott.Felfújja tollait,gubbaszt hátratett fejjel alszik.Betegségre gondoltam,de szerencsére az étvágya jó,sőt túl jó,mert szinte mindig eszik,hol a magokat,hol pedig a gyümölcshöz,zöldséghez megy de folyamatosan.sokszor olyan mintha nehezen tudna felrepülni az ágra,visszapottyan néha.gondoltam tojógörcsre de ez az állapot lassan 2 hete áll fenn.Lehet,hogy öreg már?vagy aesetleg bánatos?A kanárim 19 évet élt de a végére hasonlóan viselkedett csak ő már nem evett.Remélem tud segíteni,mert nagyon aggódom miatta!Tanácsát és válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Anikó!

Nem írja, mennyi idős a zebrapintye.

A borzalt tollazat, gubbasztás többnyire betegség tünete szokott lenni. Érdemes lenne díszmadarak kezelésében járatos kollégához fordulnia. Magánban szívesen írok elérhetőségeket.

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 július 12, kedd 07:54
# 1023

Tisztelt Doktor úr!
16 hetes dobermann kutyánk  ( laboreredménye szerint ) demodicosisban szenved. Kb. 6 hete vettük észre az első kiütéseket és azt hogy étvágytalan lett. Azonnal orvoshoz vittük. Először csak vitamint kapott. Aztán Advocate cseppet a nyakára és 1 injekciót. A sebeire tőgykenőcsöt javasolt a doktor úr. ( aloé vera- val is kenegetem ). Pár napja már úgy tűnt javul az állapota, száradtak a kiütései, gyógyult a kikapart fejecskéje, mintha nőne a szőre is. Tegnap reggelre viszont az álla és a nyaka telel lett sárga pattanással. Mára a feje is olyan és újra szétkaparta. Ami nagyon megijesztett, délelőtt az álla alatt találtam 2 csomót. Kb. diónyi nagyot. Azonnal hívtam az orvosát, de mint kiderült nyaral. Azt javasolta Oxycort spray fújjak a pattanásokra és bírjam ki amíg jövő héten újra rendel. De nem tudok tehetetlenül várni. Nagyon sokat küzdöttünk már kiskutya gyógyulásáért és most rondább mint a betegsége kezdetén. Holnap nem lesz módomban, de holnapután mindenképpen megpróbálom orvoshoz vinni. Addig  mit tehetek érte? Magam is keresem a megoldásokat, de egyre több olyan véleménnyel találkozom, hogy a kiskutya gyógyíthatatlan beteg. Ezt nem fogadom el! Ő úgy játszik, úgy rosszalkodik, mint egy egészséges kölyök. Nagyot nőtt és az étvágya is javul. ( igaz, hogy csak a nyers pulykahúst szereti és egyfajta tápot, + a házi "csemegéket". ) Rosszul táplálom? Kérem írja le a véleményét és adjon nekem tanácsot!
Hálásan köszönöm: Nagyné Viki

Kedves Viki!

 

Ebben a fajtában a demodicosis viszonylag nem ritka betegség.

Fiatal állatokban a betegség súlyos formája szokott előfordulni.

A szőrtüszőatkák "helyet csinálnak" egyéb kórokozóknak, elsősorban gennyesztő baktériumoknak.( Valószínűleg a bakteriális gyulladás okozza a csomókat az állat nyakánál.)

A betegség többnyire gyógyítható, a kor előrehaladtávan az immunrendszerük megerősödik és le tudják küzdeni a kórképet.

Teendők:

1.Szőrtüsző atka elleni korrekt kezelés: Pl- Advocate is jó, de javasolnám a helyi kezelést is ( Taktic-os ecsetelés 3 naponta).

2. Antibakteriális terápia, többnyire cefalosporin származékok.

3. Immunstimulálás. (rengeteg készítmény van forgalomban, a választásban segít az Ön állatorvosa).

4. Szükség esetén gyógysamponos fürdetés, lehetőleg (follicle flushing) mechanizmusú készítménnyel, amely a szőrtüszőkből is eltávolítja a kórokozókat.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy nem tartom túl etikusnak a kolléga azon megjegyzését, hogy "bírják ki", amig ő nyaral. Ha a tulaj állatorvosi segítséget igényel, akkor meg kell adni a helyettesítő/ügyeletes kolléga elérhetőségét, nem félve atttól, hogy bevételkiesést szenved a praxisunk. - Szerintem.)

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Heves

kutya gazdit keres
VÁC

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budakeszi