bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2019 október 7, hétfő 22:15
# 1050

Tisztelt Dr. ÚR !

Bischon, havanese keverék kutyusom van akit a menhelyről hoztunk ki  5 éve .Már akkor észrevettem hogy gond van a látásával mind két szemére. Az óta ez csak romlott valószínű szürkehályog betegsége van . Érdeklődnék hogy mennyibe kerülne egy ilyen műtét a vizsgálatokkal együtt ? 

Előre is köszönöm a válaszát .

Tistelettel : Torgyik Zsuzsanna / zsuzsatorgyik@freemail.hu

Kedves Zsuzsanna!

A leírtak alapján egyáltalán nem biztos, hogy szürkehályogról vanszó. Mindenképpen érdemes lenne elvinnie kedvencét szemész szakorvoshoz. A vizsgálat után derül majd ki,hogy tulajdonképpen mi a baj,mit kell tenniük és ez mennyibe kerül.

Magánban szívesen ajánlok hozzáértő szemész kollégát.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2019 augusztus 5, hétfő 19:26
# 1049

Kedves Doktor Úr!

Pár napja pattanás szerű,rizsszem nagysàgú hólyag jelent meg a kutyusom nyelvèn.Mintha gennyel teli lenne,színe sárgás.Ivaros kan,15 hetes.Száraz tápot és hazi kosztot egyaránt eszik.Gyakran nedves tápot is kap kavarva száraz táppal.1 hónapja eleg komoly hasmenései voltak.Idült bélgyulladással kezelte orvos.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Vajda Viktória

(vajdaviki9@hotmail.com)

Kedves Viktória!

A kutyus nyelvén feltehetően valamilyen banális kórokozó kiváltotta helyi gyulladás alakult ki. Nyilván néhány nap alatt nyomtalanul elmúlik.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2019 július 21, vasárnap 17:24
# 1048

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Mentett kan Beagle kutyám panasza miatt kerestem fel az oldalt. Nagyjából 4 éves, 4 hónapja ivartalanitott. A pénisze tövét szimmetrikusan, kör alakban átölelő visszatérő duzzanatra lettem figyelmes, amely fél-egy percen belül felszívódik. Az utóbbi 2 nap megfigyelése alapján, a duzzanat akkor jelenik meg, amikor a kutya fekvésből feláll. Úgy tűnik, hogy fájdalmai nincsenek, viselkedése és kedélyállapota teljesen jó, rendszeresen vizel. 

Ön szerint mi okozhatja ezt? 

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, 

Roberta

Kedves Roberta!

Kan kutyák péniszének a tövében található 2 db "duzzanat",amit bulbusnak hívnak.

Ez nem kóros jelenség,a kutyák pénisze ilyen.  :-)

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2019 július 18, csütörtök 12:07
# 1047

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Másodvéleményt / kezeléshez tanácsot szeretnék kérni a kutyám állapotával kapcsolatban. Igyekszem tömören fogalmazni, de minden hasznosnak vehető információt leírni.

– Kutyusaimnál 2018 decemberében nem múló köhögést észleltem, mindkét kistestű, foxi keverék 13 és 20 kg kutyámnál. Csak mozgás után jelentkezik, 3-4 nedvesnek hangzó köhinttés, megpróbál valamit felköhögni, és abbahagyja. Fekve vagy ülve, nyuglami állalpotban a kutya légzése panaszmentesnek mondható, és gyakran oldalra fekszik.
Az egyik kutyusom rövidesen elhalálozott hasnyálmirigydaganat miatt, így nála nem derült ki, hogy mi okozta a köhögést, viszont egyszerre kezdődött mindkét kutyánál, ami miatt fertőzésre gyanakszom mai napig.
– A másik kutyámnál, 9 éves 13 kg (a hasnyáldaganatos kutyus leszármazottja) először kennel köhögésre szirupot és általános antibiotikus kezeléseket alkalmaztak januárban, nem hozott változást.
– Február-márciusban tüdőröntgent, szívultrahangot, illetve negatív szívférgesség tesztet végeztünk. A tüdőröntgenen intersticialis beszurodes lathato a tudolebenyekben. A tűdőgyulladást és vírust kizárták, miszerint 2 hónap alatt el kellett múlnia, de az orvosok említették, hogy ritkán, de előfordul. Szívzörej nehezen/alig hallható a tüdő miatt, az ultrahangon kisebb pitvar tágulat látható, ami doktor úr szerint még nagyon időben van, kezelhető. Nyaki nyomásra váladék felköhögés tapasztalható, így 3 hónapos vérnyomáskezelést kapott. A köhögés mérséklődött, de nem múlt el.
Adagok:
Benamax 5mg, Furon 40mg 2 x 1/4, Cardisure 10mg 2×1/8, Panangin 100mg 2×1/2
– Ezt követően júniusban hörgőtágítókat kapott: Theospirex 150 mg 2×1/4, Prednisolon 5mg 2x 1,5 a szívgyógyszer mellett. A tágítók hatására keveset köhögött, de a tünetek ugyanazok: izgulás és futás közben köhécsel, végén krákog, minth fel akarna krákogni valamit. Kb 3-4 hete szedi a hörgőtágítókat, most elfogyott a gyógyszer, érdemes folytatni a kezelsét, vagy másik irányban továbbindulni? Felmerült bennem rák vagy krónikus tüdőfertőzés gondolata.

A kutya egyéként általánosan fel van fúvódva (főképp hasi tájékon), és levert. A kezelés hatására a tünetek csökkentek, de a betegség pontos oka és a kutya gyógyulási kilátásai számomra zavarosak, illetve lassú állapotromlást tapasztalok. (pl. keveset mozog, a köhögés csak a gyógyszerek miatt nem erőteljes, hízás) Ugyan nem fiatal, azonban soha nem volt beteg, főleg nem ilyen hosszan. Illetve aggódok is, mert az egyik hátsó lába amputált egy baleset miatt, így három lábon ugrál, kicsit meghízott (pedig 2 éve alacsony szénhidrtátartalmú tápot és konzervet kap), és pár méter után köhög, kénytelen megállni.

A fél év alatt a mellkasi nyiroknál egy zsírcsomónak tűnő, érintésre félkemény "duzzanat" is kialakult. 

Kérem, Ön szerint milyen eredetű lehet a szűnni nem akaró köhögés a leírtak alapján, illetve milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégezni?

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Dóra

Kedves Dóra!

 

A köhögést, mint alapproblémát a leírtak alapján alaposan körbejárták a kollégák. Diagnosztikai szempontból a következő lépés a légúti endoszkópia és az endoszkópos vizsgálat során nyert váladék mikrobiológiai és szövettani vizsgálata. ( Ez a vizsgálat segíthet megállapítani, van-e a tüdőben bakteriális fertőzés).

A praxisomban nemrég volt egy hasonló eset, ahol a szűnni nem akaró köhögés oka a mellkasi nyirokcsomók duzzanata volt. Ez a betegség a lymphoma egy speciális megjelenési formája volt.

Ennél a betegnél a Prednisolon adása jelentős javulást hozott.

A hízás oka lehet a szteroid ( Prednisolon tabl.) adása. ( A Prednisolon adagolásakor fontos a megfelelő gyomorvédelem pl. Quamatel tablettával).

A felfúvódás nehezen értelmezhető. Hasi RTG illetve ultrahang vizsgálattal lehetne bizonyítani és a leleteknek megfelelően kezelni diétás tápokkal, görcsoldókkal.

Légúti endoszkópia elvégeztetése céljábólt ajánlom az Állatorvostudományi Egyetem Műszeres Diagnosztikai Laboratóriumát. ( Bp. VII.István u. 2. Tel: 06 1 478 4100).

 

Gyógyulást a kutyusnak!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2019 július 17, szerda 11:26
# 1046

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Van egy 17 éves, 17kg-os, nőstény (ivartalanított), skót juhász keverék kutyám.
A korából kifolyólag krónikus veseelégtelensége van a kutyámnak (vérképből derült ki 2019 júniusában, Karbamid 21,2 mmol/L; Kreatinin 275 umol/L, vizeletében nincsen fehérje), azonban az állatorvosa szerint a korához képest jó állapotban van, érdeklődő, van étvágya is. Mindössze ízületi problémái vannak, amire időnként ha romlik a járása Rimadylt szokott kapni (havonta egyszer egy héten át napi 80mg).
Az állatorvos javaslatára áttértünk egy speciális étrendre.  Így a kutya csak Royal Canin Veterinary Diet - Renal RF 14 száraz tápot és Royal Canin Renal - Veterinary Diet nedvestápot kap.

A kérdéseim a következők:
1. Mit ehet még a kutya ezen speciális tápokon kívül? Mit lehet adni még egy vesebeteg kutyának?

2. Hány gramm Royal Canin Renal nedves és hány gramm Royal Canin Renal szárazt tápot kapjon a kutya egy nap? (mert mindegyik tápon a napi adható maximális mennyiség van feltüntetve súlycsoportonként, a két táp párhuzamos kombinálására nem adnak útmutatást)

3. Hallottam egy Pronefra nevű táplálékkiegészítőről (https://vetpluspatika.hu/Pronefra-szuszpenzio-60-ml) ami a kutya veseműködését támogatja, kifejezetten vesebeteg kutyáknak ajánlott. Érdeklődnék, hogy megérné-e ezt a készítményt beszerezni?

4. Olvastam arról, hogy a Prebiotikus rost tartalmú táplálékiegészítők ajánlottak a vesebeteg kutyáknak, ugyanis jelentős mértékben tehermentesítik a vesét (csökkenti a fehérje végtermékek szintjét a vérben pl: Karbamid) (http://vetnetinfo.com/tudasbazis/2016/01/28/kronikus-veseelegtelenseg-es-dieta/) A kérdésem szintén az, hogy megéri-e beszerezni egy ilyen készítményt?

 

Köszönettel:
Dávid

Kedves Dávid!

 

Ön egy igen tájékozott és az állatáért mindent megtevő gazdi- ezért fogadja ismeretlenül is az elismerésem!

 

1. válasz: Vesebeteg kutyák táplálásában elsődleges a csökkentett fehérjebevitel.  A felsorolt tápokon kívül adható sovány tehéntúró, tészta, sovány fehér hús.

2. válasz: Erre a kérdésre nehezen adható válasz. A lényeg: Az etetett összes táp mennyisége kielégítse az álat energia és fehérjeigényét. Ezek mennyisége bonyolult feladat, komoly számításokat igényel még egy táplálkozási szakember részéről is. Javaslom, ezügyben forduljon a Royal Cani állatrovos szakértőjéhez, Dr. Magdus Melindához. Elérhetőségét megadját a Royal Canin ügyfélszolgálatán.

3. válasz: A Pronefra készítménnyel igen jó tapasztalataink vannak vesebeteg állatok gyógykezelésében. Én javaslom a használatát.  

4.válasz: Ugyanezt tudom mondani a prebiotikus táplálék kiegészítőkre.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Szilasliget

macska gazdit keres
Szeged

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Nyíregyháza