bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2013 szeptember 2, hétfő 09:35
# 1050

Tisztelt doktor úr!

Van egy 3 hónapos golden retriever kolyok kutyám. Mivel aktivabban kezdtem venni a sportolást szeretném ha o is járna velem futni / naponta 5-10km-t futok/. Azt szeretném kérdezni, hogy korulbelul milyen kortól lehet rászoktatni a futásra és kb mennyi távot bír lefutni egy ilyen kutya / gondolom ez kortól fugg/. Természetesen szerintem még kicsi ilyen nagy táv megtételéhez, de elég nagy udvar és kertunk van ott szoktam vele futni meg vizhez- parkokba is vinni hogy szociálizálodjon és szokja a mozgást. A másik probléma ami kicsit aggaszt, hogy megfigyeltem néha a jobb elso lába berezeg neki ha csak simán ul mintha valami ideg belenne neki csipodve, de nemfájditja ugrál orul fut csak kicsit zavar de lehet maj dmegerosodik és kinovi!?

Koszonom a választ!

Kedves Bianka!

Végre valaki, aki rendszeresen sportol :-)

A kiskutyát hagyja ki ebből-azt javaslom.

Miért?

Egy ilyen fajtájú kutyában a csontok hosszanti növekedése kb. 12 hónapos korban fejeződik be. Addig a csontokban lévő ún. növekedési zónák nem záródnak le, nagyon sérülékenyek.

Bizonyított tény, hogy a nagytestű kutyák kamaszkorban történt túlsportoltatása jelentősen fokozza az ortopédiai betegségek  (pl a diszplázia) gyakoriságát,sőt  egyes kutatások szerint a csontvázrendszer mikrotraumái fokozzák a csontdaganatok előfordulását is. Ez a daganattípus ebben a fajtában viszonylag gyakori.

Szóval azt javaslom, fusson egyedül sokat, a kutyus pedig egy éves kora alatt csak annyit mozogjon, amennyit magától szeretne otthon az udvarban. Lehet persze sétáltatni, de csak annyit, amennyit ő magától és szívesen megtesz.

A jobb mellső láb " rezgése" lehet calcium é/vagy magnéziuhiány esetleg a megerőltetés következménye.

Pihentesse és biztosítson számára jó minőségű táplálékot, amely megfelelő mennyiségben tartalmaz mikroelemeket is.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 szeptember 1, vasárnap 12:26
# 1049
Kate9
Kate9

Tisztelt Doktor Úr!


A beagle kiskutyám 1 éves, és olyan problémán akadt, hogy egyik nap a kutyus elkezdett az egyik szemére hunyorítani. Egy nappal később már nyitva tartotta ugyan a szemét, de könnyezett és be is volt gyulladva. Ez kb. 3-4 hete volt. A szeme fölső része azóta is piros és könnyezik, ráadásul észrevettem, hogy ahol barna a szeme ott van egy folt ami még sötétebb. Arra gondoltam, hogy az egyik macsak talán belekaphatott a szemébe, mivel állandóan zaklatja őket. Tegnap azonban ahogy feküdt és napotozz, megszólítottam fölnézett rám és észrevettem, hogy a másik szeme alja is be van gyulladva. Arra gondoltam  ha kamilla teával megmosnám a szemeit az talán hatna, de nem vagyok benne biztos, mert nagyon bolhás a kutyus, ezért tegnap csapagtettünk rá bolhaírtót és anyum azt mondta, hogy lehet a bolhák okozták a gondot. Szóval nem tudom mit tegyek. Kérem ha tud adjon valami tanácsot.

Válaszát előre is köszönöm.

Kata

Kedves Kata!

A bolhák egészen biztosan nem okoznak hunyorgást, könnyezést. Persze ettől függetlenül szükséges a bolhairtás. A bolhák amellett, hogy nyugtalanítják a kutyát, viszketegséget okoznak, bizonyos galandféregfajok köztigazdái is és ezek a férgek emberre is veszélyesek lehetnek.

A szemtünetek megitélése nem lehetséges vizsgálat nélkül, elképzelhető, hogy a szaruhártya sérülése okozza.

Javaslom, hogy feltétlenül keresse föl állatorvosát, ezt nem fogják tudni házilag megoldani.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 augusztus 31, szombat 08:39
# 1048
Dexter
Dexter

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 5 hónapos kan közönséges házimacskám. Ajándékba kaptuk így nem tudom, milyen betegségei lehetnek. Egy hónappal ezelőtt felfedeztem a fenekén lévő szőrön két-három fehér kukackát. El akartam kapni őket papír zsebkendővel, de visszamásztak oda ahonnan jöttek. Nagyon vékonyak voltak és aprók, alig láthatóak. Megijedtem, felhívtam az állatorvost és elmentem egy féreghajtó tablettáért, amit az utasítás szerint beadtam neki négyfelé osztva négy héten keresztül. A lakást rendszeresen takarítom, fertőtlenítem.

Arra lennék kíváncsi, hogy vajon elég volt-e ezeknek az élősködőknek ennyi vagy még mást is kell tennem?  Mi ellen kell beoltatnom, ha lakásban tartjuk?

Még egy probléma, hogy a macska alutasakos ételt (Friskies, Whiskas…) száraztápot (fit+fun) és néha csirkemellet (nyersen) kap enni. A trappista sajtért megőrül.  Tehát, mikor elvégzi a dolgát, van, hogy rajtamarad a szőrén a sárszerű, mégis kemény végterméke.  Végighúzza a fenekét a szőnyegen, hogy megszabaduljon tőle. Nem győzök fertőtleníteni utána. Sokszor van szorulása, ezt onnan tudom, hogy vinnyog, miközben ürít. Mitől lehet egy macskának szorulása? Vettem neki macskafüvet, ki is húzgálta a földből, de nem ette meg.

Mivel kell etetnem a macskát hogy ez ne forduljon elő többet? Jó minőségű ételeket kap, mégis ilyen történik.

Még sosem volt macskám, és akiket kérdeztem, nem tudtak kielégítő választ adni.

Sok gond van vele, de nagyon megszerettem és szeretnék neki egészséges és boldog életet, életkörülményeket biztosítani.

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel és tisztelettel: Ágnes

Kedves Ágnes!

Amit Ön látott, az valószínűleg az ún. uborkamagképű galandféreg.

Ezek aktívan mozognak a végbélnyílás környékén, 2-3 mm hosszúak, sárgásfehér színűek.

Galandférgekre is ható kombinált féreghajtó tabletta vagy paszta adásával elpusztíthatók ezek a férgek.

Fontos tudni, hogy ezeknek a férgeknek a bolhák a köztigazdái,tehát a korrekt bolhairtás is nagyon fontos lenne.

Leghatékonyabbak a rácsöppenthető (spot on) kiszerelésű készítmények.

Lakásban tartott macskáknak is kell a védőoltás, az állatorvosa fogja tudni, ilyen helyzetben melyik oltást kell alkalmazni.

Kiegyensúlyozott tápláláskor nem szokott szorulás előfordulni, ennek nem tudom a magyarázatát vizsgálat nélkül-elképzelhető, hogy a végbélnyílás környékén lévő férgek okozta irritáció okozza a tüneteket.

A macskafű nagyon fontos, mert a lakásban tartott cica csak íly módon tud növényi rostokhoz jutni.

Ja, a fit-fun száraztápot én lecserélném valami másikra :-).

Sok sikert!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 augusztus 30, péntek 09:33
# 1047

Tisztelt Dr. Úr ! Két éves skótjuhász kutyám , eddig még csak egyszer tüzelt, mikor még be sem töltötte az első életévét. Azóta várom...mi lehet a gond?:/

Kedves Rebeka!

Hormontermelőpdési zavar áll a probléma hátterében.

Javaslom a kutyus ivartalanítását, ha nem szerertnének feltétlenül kölyköket.

Nagyon sok későbbi problémától mentik meg kedvencüket (gennyes méhgyulladás, emlődaganat, ciszták).

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 augusztus 29, csütörtök 09:24
# 1046

Tisztelt Doktor úr!

Bár a sok komoly egészségügyi problámaval küzdő gazdi mellett bizonyára a mi problémánk eltörpül, de egy ideje  napi szinten foglalkoztat.

Szerencsére a mi cicánk makkegsészéges, 2 éves, 8 hetes kora óta van velünk. Úgy alakult, hogy több, mint 1 hónapja új helyre költöztünk, a lakás maga nagyobb, mint az előző. A kisebb 33 nm-es lakás mellett viszont volt egy kis kert, ahova a cica, ha otthon voltunk, és hámon bár, de kijárhatott.  Nézegette a madarakat, vadászta a bogarakat. Ha dolgoztunk bent volt, mert a környéken sajnos elég sok cica tűnt el nyomtalanul..

Az új lakás egy panelház sokadik emeletén van, erkély nélkül sajnos. A cica szemmel láthatóan élvezi a kicsit nagyobb teret, és tervben van még inkább macskabarátabbá tenni a lakást mindeféle mászókkal, polcokkal, de hát a cica bővítené a határokat -  a közös, zárt végű folyosóra kívánkozik főleg reggel és este - nem tesz kárt semmiben, néha a folyosó végi virágokat megvizsgálja, de hát a 8 lakás közül persze akad egy olyan, aki annyira nem örül, hogy néha kint a cica. Ezt tiszteltben kell tartani...kiskorűtól csak jó élméynek érték, így mindekivel nagyon barátságos, és sanos besurrana az éppen nyíló lakásajtókon is...Sajnálom is, igyekszünk olyankor kiengedni, amikor már kisebb a mozgás - este 9 után stb. Ha nem mehet, hihetetlen kitartó és keserves koncertet ad...:-(.
Szóval tanácstalan vagyok, rekesszük be teljesen a kintlétet, vagy menjen...A másik, ami felvetődött, hogy esetleg jót tenne neki egy társ...bár két barátnőmnek is van párban cicája, nem együtt érkeztek a házhoz, és elég hosszú idő után szokták meg egymást. Azt nem látom, hogy összebújva aldunának, idillikusan, mint a képeslapokon, vagy együtt játszanának, inkább úgy eltűrik egymást. Anyukám két cicája, akiket együtt hozott, egy alomból, azok viszont ilyenek. Ez ügyben is tanácsatalanok vagyunk, Ön mit javasol?

Más - eddig kinti cica módjára volt oltva,  kombinált, veszettség elleni és leukózis oltás. Most, hogy benti cica lett az olvasott infomcáióm alapján elég az évenkénti kombinált oltás?

Válaszát előre is hálásan köszönöm.

Üdvözlettel

Kedves Anikó!

 

Nem javaslom a cica közös terekbe való kiengedését.

Mindíg lesz, akit ez irritál, nem szereti a macskákat. Ezek az emberek képesek ártani a cicának.

Ha minden áron ki szeretnék vinni, akkor hámot és pórázt +állandó gazdi felügyeletet javaslok.

A másik macska kérdése: A macska nem falkaállat, remekül elvan egyedül is a gazdájával. Csak akkor szerezzenek be másik macskát, ha ez az Önök igénye, a cica kedvéért erre nincs szükség.

 

Oltások: Igen, lakásban tartott cicát szükségtelen leukózis és veszettség ellen beoltani.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Miskolc

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Győr-Ménfőcsanak

macska gazdit keres
Zsambek