bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2014 június 2, hétfő 09:33
# 1048

Anyósom falun lakik és elkapta a tyúkját a róka, de megzavarták és ott hagyta a döglött tyúkot, amit megrágott és elment. Elfelejtette összeszedni egyszer csak azt vettem, hogy macskája a tetemet szaglássza és lehet hogy meg is nyalta , de azt nem tudom. Én simogattam ez macskát mielőtt megláttam, hogy szaglászta volna a tetemet. Lehet e valami baja a macskának vagy nekem? Ez késő délután történt vagy is még világos volt.

Tisztelt Vacakcica!

Megszólítás és köszönés nélküli kérdésére az alábbiakat válaszolom:

Sem a macskának, sem Önnek nem lesz semmi baja a fent leírt eset kapcsán.

Ettől függetlenül javasolt a macska veszettség elleni védőoltásának beadatása a helyi állatorvossal.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 31, szombat 19:25
# 1047

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

5 éves maine coon kandúr cicánkkal kapcsolatos volna a kérdésem. A cica két hónapja került hozzánk (családi okból váltak meg tőle). Az előző gazdi említette, hogy az utóbbi fél évben fogyott kb. 800 grammot, de nem tulajdonították ezt egészségi problémának, csak a párzási időszakban történt csavargás következményének. Hazatérve figyeltünk fel hasmenésére, Giardiasisa volt, megkapta a kezelést (Tinidazol pol+Ferdocat). Pár hét múlva feltűnt, hogy alvás közben kissé horkolva, sípolva lélegzik, állatorvosunknál mellkas RTG történt, amely eltérést nem mutatott. Endoscopos vizsgálattal csak a torkmandulák megnagyobbodása látszott, szerencsére idegen test vagy trachea-collapsus nem igazolódott. Geriátria profil+pajzsmirigy működés laboratóriumi vizsgálata is megtörtént. T4 szint az alsó határon van, TSH még folyamatban. Kisfokú vashiányos anémia látszik még (Hgb 109, SeFe 10,9). Legnagyobb meglepetésünkre CK-ja és LDH-ja magas (405, illetve 745). Azért ijedtünk meg ettől a lelettől, mert sajnos párommal mindketten izombetegek vagyunk, én mitokondriális myopathia, ő izomdistrophya "tulajdonos". Állatorvosunk nem nagyon találkozott még ilyen esettel, megígérte, hogy utánanéz. Tenyésztőt is kérdeztünk, van-e maine coonra jellemző myopathia. (Elmondása szerint SMA vagy pyruvát kináz hiány létezik, de egyikhez sem elég súlyosak a tünetek, szerencsére). Doktor úr egyetért a Q10-koenzim alkalmazásával, de adagolási protokollt nem ismer Ő sem. A mitokondriális beteg gyermekek adagolási sémája alapján 8kg-os súlyára 40 mg folyékony Q10-et kezdtem adni a cicának. Annyi változást látok, hogy aktívabb, kevesebbet alszik nappal. étvágya továbbra is jó, sokat dorombol. Kérdésem, hogy vajon ez az adag és a humán készítmény (Synergitech 50mg/mokkáskanál oldat)megfelelő-e, vagy létezik-e négylábúaknak külön szer? Van-e további teendőnk? Szabad-e, hogy utódai legyenek? (két maine coon kislány cicánk is van, nagyon megszerették egymást ők hárman, egyenlőre mindhárman ivarosak).Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! G.Judit

Kedves Judit!

 

Számora meglepő, hogy egy drága fajtatiszta macska nincs ivartalanítva és aktív kandúrként  "járja a környéket".

Ezáltal, több súlyos, akár halálos vírusfertőzés beszerzését kockáztatja.

Én a következőket tenném sürgősen:

Macska Leukózis és AIDS -szűrés. Reméljük, még negatív...

Szív ultrahang vizsgálat profi szakembernél ( magánban szívesen ajánlok), mert a légúti tünetek hátterében ennél a fajtánál nemritkán cardiális ok húzódik. A CK és LDH emelkedés simán beleférhet egy szívizom elváltozásba.

Maine coonoknál előforduló genetikai betegségek közül többre létezik szűrővizsgálat, de szerény megitélésem szerint az előbbiekkel kellene kezdeni és csak utána elővenni a költséges genetikai szűréseket.

Amíg nincs korrekt diagnózis, én nem kezdenék el vaktában semmilyen gyógykezelést.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 30, péntek 10:05
# 1046

Tisztelt Doktor Úr!

Egy héttel ezelőtt befogadtam egy kb. 4-5 hetes árván maradt kisfiú cicát. A cicatápszert (Panzi) cumiból nem fogadta el, ezért a tápszert összeturmixoltam Junior nedves macskaeledellel, azt szívesen, jó étvággyal ette. (Kapott féreghajtót is, minden szempontból egészséges, játékos, erős, használja.) Csak nagyon rájárós lett, nappal nagyjából óránként biztosan evett. (Itthonról dolgozom.)

Nagyjából 6 hetes, ahogyan olvastam késznek kellene lennie arra, hogy egyedül egyen, két napja próbálkozom, de nem hajlandó. Tálba tettem ugyanazt a turmixot, nem kérte. Beletettem csak a macskakaját villával összetörve, nem kérte. Simán egyben hagyva sem kérte. Adtam neki kézből darabonként, akkor úgy ahogy megette, de akkor is inkább szopogatta a darabokat, aztán vagy lenyelte, vagy nem. (De ezzel a módszerrel is ugyanott tartok, hogy óránként etetnem kell és nem egyedül intézi.)

Végül beadtam a derakam mindig, mert éheztetni sem akarom, illetve nagyon nyávog és követ, mászik fel rám, elkapja az ujjaim, harap-karmol, ha enni szeretne. 

Gondolom hiányzik neki a cumizás élménye. Elsietem a dolgot? Ha nem sietem el, akkor mit próbálhatnék ki?

A válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kata!

Nagyon kedves és szimpatikus levelet írt! :-)

Tetszik, ahogy gondoskodik a kiscicáról.

Legyen türelmes még egy, max. 2 hétig. A kiscica le fog szokni a cumizásról és megtanul tálból enni, mint az összes többi fajtársa évezredek óta. :-)

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 28, szerda 14:28
# 1045

Tisztelt Doktor Úr!

 

Kis kedvencem táplálkozásában szeretném a segítségét kérni! Ő egy kaninchen tacskó és jelenleg 10 hónapos.

Jelenleg Brit Premium Junior tápot kap(azért választottuk ezt ,mert 42% a hús tartalma,gondoltam ez csak jó lehet). Azonban túl sokat székel a kutyus és kicsit lágyabb is. Naponta 2x kap enni,reggel és este,de ehhez képest egy nap legalább 4-5x székel (elég sokat!).Úgy tudom,hogy ez azt jelenti nem jó minőségű a táp. Kérném a segítségét mire váltsak? Melyik lenne az a táp,ami megfelelő lehet neki?

A másik problémánk,hogy a kutyus megeszi a székletét. Általában éjszaka,de ha nem vagyunk otthon akkor is(nem szobatiszta még) Ez mitől lehet?

 

Várom megtisztelő válaszát!

 

Üdvözlettel,

Szabó Adrienn

Kedves Adrienn!

 

A leírt jelenségek a rossz minőségű táp etetésekor szoktak fellépni.

Ezeket olyan mértékben permetezik ízfokozó anyagokkal, hogy azok nem bomlanak le és a székletben is megtalálhatók. ezért eszi meg a kutya a saját ürülékét.

 

Javaslom, hogy váltson prémium minőségű tápra, ilyen kis testű kutyánál még ez sem lesz elviselhetetlen költség.

 

Pl. Royal Canin, Eukanuba, Hill's, Purina márkák közül válasszon.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 május 22, csütörtök 08:08
# 1044

Tisztelt Doktor Úr!
Van egy 3 éves keverék, közepes méretű (12 kg) kan kutyám. A legutolsó szilveszter óta nagyon fél a dörgéstől ,durrogástól. Előtte ezzel semmilyen probléma nem volt. Most legutóbb beengedtük dec. 31-én a házba. (Családi házról van szó, a szüleim élnek a kutyával. Nincs megkötve, szabadon mozog a kb 800 m2-es telken, kutyaháza van a terasz alatt, védett helyen.) Szilveszter másnapján már szüleim nem engedték be a házba, mert már nem volt olyan sokszor durrogtatás, azt gondolták semmi baj nem lesz. A következménye az lett, hogy a kutyus teljesen szétrágta a bejárati ajtót, és azóta minden zajtól retteg. Nem csak az égdörgéstől, petárdától, tüzijátéktól, hanem már attól is, ha a gyerekek a ház előtt labdáznak, vagy ha teherautóról dobálnak le bármit pl a szomszéd udvarán. Az ajtót azóta is többször megrágta, mert szüleim nem mindig vannak otthon, vagy nem mindig hallják, hogy rág a kutya, vagy bármi dörgés lenne. Próbáltuk már fenyítéssel, szavakban és volt, hogy már összetekert újságpapírral is megcsapkodtuk, de nem használ neki.  Megkötni nem szeretnénk, mert sajnáljuk, és úgy gondoljuk az nem megoldás. Olvastam nyugtató gyógyszerekről, de azt olvastam, hogy azok olyan esetekre a legalakmasabbak, amikor várhatóan stressz helyzet éri a kutyát (pl. szilveszter, petrádázás, vihar...), de amikor csak bestresszel a kutya a labdázás hangjától, akkor mit tehetek vele? Vagy ha hirtelen éjjel vihar jön, és dörög az ég? Vagy ha nincs otthon a gazdi néhány napot? Van egyáltalán olyan gyógyszer, amit állandóan lehet adni neki? A szüleim már idősek, nem nagyon tudnak vele foglalkozni, tanítgatni,vihar esetén játszani vele, nyugtatgatni, stb... Annál többet nem tudnak tenni, hogy beengedik a kutyust. Én valami gyógyszerre, nyakörvre gondoltam. Vagy esetleg ha elvinném kutyaiskolába, pl heti 1x, az segíthetne-e? Nem szeretnénk megválni tőle, de ha semmi sem segít, nincs más megoldás, mert nem szeretnénk h állandóan azon kelljen stresszelni, hogy mikor teszi tönkre a kutya az amúgy sem olcsó ajtót. Egyszer már lezártuk a pincébe, h ott nem hallja annyira a vihart, egy darabig elvolt, de éjjel arra keltünk del, hogy nagyon ugat és szanaszét szedett mindent a pincébe. A pince ajtó napközben is mindig nyitva van, de soha nem megy le magától, ha fél :(
Kérem segítsen megoldást találni.

Üdvözlettel,László Gabriella

Kedves Gabriella!

 

A zajfóbia nagyon gyakori probléma kutyák között, jellemzően több átdurrogtatott szilveszter után szokott kialakulni (Nem nagyon értem, hogy az emberek attól miért érzik jobban magukat, ha szilveszter környékén extrém zajhatásokat keltenek maguk körül. Unintelligens baromságnak tartom, sokszor még magasan képzett emberek is élvezetüket lelik ebben- igazi állatbarát irtózik az ilyesmitől).

A kutyák hallása köztudottan sokkal jobb, mint az embereké, ilyen dörejek fizikai fájdalmat és rettegést váltanak ki legtöbbjükben.

 

Gyógyszeres megoldás több is létezik, dez ezeket a várható zajhatás előtt több órával kell beadni. A szilveszteri ökörségre ilyen értelemben fel lehet készíteni a kutyát, akár napokkal előbb a gyógyszerekkel.

Egy váratlanul kialakuló égzengés, mennydörgésre viszont nem. 

Ilyenkor az a legjobb, ha beengedik a lakásba és nyugtatgatják az  eb által biztonságosnak vélt helyen, a gazdi társaságában.

Ilyenkor érdemes hangosan rádiózni, tévézni, hogy csökkentsük a külső zajok hatását.

 

Szóba jöhető gyógyszerek: Calmex kapszula, SOS Bonbons. 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Ócsa

kutya gazdit keres
Ócsa

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Komárom

kutya gazdit keres
Komárom