bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2013 október 4, péntek 11:26
# 1050

Dokor úr!!

Két kan macskám van, testvérek...most már 8 hónaposak...még nem ivartalanítottak....az elején egy alomba végezték a dolgaikat...most ár az egyik..az istenért sem akar bele...inkább mellé, vagy a kádba teszi ezt....mit tegyek?

Kedves Krisztián!

1. Nagyon sürgősen ivartalaníttassa a macskáit, különben hamarosan elviselhetetlen kandúrszag lesz a lakásukban, elkezdenek minden tárgyat jelölgetni a vizeletükkel.

 

2. Szerezzen be még egy alomtálcát és almot.

A macska rendkívűü kényes a "WC" tisztaságára és nem csinál bela abba az alomba, amit másik macska használ és már van benne csomag.

A megodás: 2 alomtálca és gyakori alomcsere.

Nagyon jól működnek a kristályos almok. Igaz, hogy drága, de sokkal ritkábban kell cserélni és elég csak a szilárd tartalmat eltávolítani, a nedvességet tökéletesen magába szívja.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 október 2, szerda 10:46
# 1049

Kedves Doktor Úr!

A kis szuka boxerünk a napokban lesz fél éves. Bent lakik velünk a házban. Kb. 1,5 hónapja bélhurutja volt. Előtte már éjszaka nem végezte el a házban a nagy dolgát, hanem megvárta, míg reggel kiengedjük. Mióta volt ez a betegsége, azóta újra találunk reggel ürüléket, van, hogy 2 kupacot is. Úgy gondolom nagyon sok a széklete (bár nem tudom mi a normális, de neki előfordul, hogy egymás után kétszer is van). Eléggé pépes, teljesen zöld volt a széklete, eddig happy dog tápot kapott. Most átálltunk Brit care-re, azóta kezd bebarnulni, és keményebb, de még mindig sok. Az adagokat betartjuk! Emellett, ha nem vesszük észre, és nem szólunk rá, megeszi a székletét mindig!!! Van, hogy "sunyin" elrejti amég ott vagyunk, és később kimegy az udvarra megenni. Igazából mindent megeszik, nem csak megrágja. Ez is nagy baj! Az ágyát (fonott kosár), a linóleumot (ezeket akkor, ha dolgozunk, és egyedül van, ha otthon vagyunk ilyet sosem csinál), leveleket, virágokat, fáról leeső szilva, meggy, cseresznye... bármit! Minden trükköt kipróbáltam, ecet, csípőspaprika, de még azokat is szerette!!!! Mi lehet ennek az oka, mit tegyünk? Minden nap 2 órát sétálunk vele, és nem hagyjuk unatkozni, minden percben velünk van, ha otthon vagyunk. Elég akaratos,domináns, de a falka szabályokat is betartjuk, még akkor is, ha vele minden nap meg kell "küzdeni" a falkavezér szerepért. Azt gondoltuk nem jó neki a táp, és éhes marad. Nincs elhanyagolva, nevelve van, de erről akkor sem tudom leszoktatni, látszik rajta, hogy tudja, hogy nem szabad, de olyan mintha szüksége lenne rá, mint a "zugevők".

A másik kérdésem az lenne, hogy mikor lehet ivartalanítani? Illetve 1 hónapja kiderült, hogy súlyos szívelégtelensége van, szívritmus zavara, pitvartágulata. Így is megcsinálják rajta a beavatkozást???

Ha megengedné üzennék az oldal olvasóinak: Aki szeretne kiskutyát venni, NE szaporítótól vásároljon, hanem tenyésztőtől, vagy fogadjon örökbe!!!!! Tanuljon mások hibájából!!!! Nem csak azért, mert rengeteg pénz utána, hanem legfőképpen azért, mert el sem lehet képzelni mekkora fájdalom, mikor kiderül, hogy súlyos beteg, és ki tudja meddig él. És azon gondolkodni, miért érdemelte ezt????? Az ivartalanítás nagyon fontos!!!!! Ha beteg kiskutyák születnek miattunk, azzal fájdalmat okozunk másoknak, és a piciket is szenvedésre ítéljük! Bízzuk ezt a tapasztalt tenyésztőkre. Mi rosszul döntöttünk, de a sors akarta, hogy hozzánk kerüljön a kiskutyánk, mert ő "talált" ránk. Most már itt van, vállalom a felelősséget érte, de nagy árat kellett fizetünk a rossz döntésért, nem csak pénzben, lelkiekben is. Kérek mindenkit, aki szereti a kutyákat, gondolkodjon!!!!!!!!!

Köszönöm Doktor Úr! Szép Napok kívánva, Ildikó!

Kedves Ildikó!

Először is megköszönöm az olvasóknak szánt mondatait-maximálisan egyetértek minden szavával!!!

Sajnos, tisztelet a kivételnek, a minőségi kutya iránt nincs kereslet ebben az országban, a neves tenyésztők zömmel külföldre adják el a kölyköket, a szaporítók pedig lenyomják az árakat. Hogyan is???

Úgy, hogy pl. ketrecben tartják a kistestű kutyákat sorban egymás mellett, méltatlan körülmények között, minden tüzelésből igyekeznek kölyköt gyártani-ezalatt mérhetetlenül lezsarolják a szukát. Ezek a "kiszuperált" anyakutyák már pár éves korukra tönkre mennek, sorsuk a menhely vagy eutanázia.

Spórolnak a takarmánnyal, az állatorvosi költségekkel. Semmi sem számít, csak a mennyiség, olcsón jó sok kutyát eladni-ez az egyetlen céljuk. Szerencsére ez már a NAV-nak is feltűnt és foglalkozik a kutyatenyésztőkkel.

A múlt héten volt a kezemben egy cane corso kölyök, akinek a fülét a "tenyésztője" vághatta le, két feles után bátorságra szert téve-gondolom érzéstelenítés nélkül. Hihetetlen látvány volt, erről többet nem is írnék... Érdekes, hogy pl. pedikűrös, műkörmös, ács vagy redőnyös úgy lehet az emberfia, hogy elvégez valamilyen iskolát, ahol papírt adnak róla, hogy dolgozhat az adott szakmában.

Kutyatenyésztő viszont bárki lehet, aki vesz egy fajtatiszta szuka kutyát és befedezteti.

Anélkül, hogy a leghalványabb fogalma lenne a kutya küllemtanáról, a vemhességről, a fialás normális menetéről, a velszületett rendellenességek felismeréséről.... Hosszan sorolhatnám.

Ideje lenne, hogy a jogalkotók vizsgához köthessék a kutyatenyésztést, adójogi és állatvédelmi feltételekről nem is beszélve.

 

Visszatérek az Ön kérdésére:

A sok széklet oka lehet-rossz minőségű-azaz nehezen emésztődő táp, ami sok salakanyagot képez. Lehet oka a kutya emésztőapparátusának a hibája is - pl. enzimtermelődési zavar.

A gyengébb minőségű tápokat adalékolják ízfokozókkal, ami miatt imádják a kutyák- ez az ízfokozó gyakran még a széklettel is távozik és ezt a "kívánatos" székletet gyakran megeszik még egyszer a kutyák.

Hogy mindent megeszik ezen kívül is a kutyus, valóban utalhat minőségi éhezésre.

Javaslatom: Végeztessen bélsárvizsgálatot kedvencénél parazitológiai szempontból-gondolva a ritkább férgekre is (Trichuris, Giardia). Esetleg érdemes lenne egy máj és hasnyálmirigy működést ellenőrző vérvizsgálat elvégeztetése is.

Ha mindez negatív, váltson prémium minőségű tápra-amit az előírt mennyiségben és módon etessen-meg fog oldódni a probléma.

Ami a szívbetegségét illeti, ebben a korban ez valószínűleg valamilyen veleszületett  probléma.

A műtétre való alkalmasság felderítése és az altatási kockázat kiderítése gyakorlott szívultrahangos, kardiológus specialista feladata.

Ha szeretné katrdiológiai szakrendelésre elvinni kedvencét, magánban szívesen ajánlok specialistát.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 október 1, kedd 18:11
# 1048

Kedves Doktor Úr!

Egy  10 hónapos fajtiszta burma kandúr tulajdonosai vagyunk. Egyenlőre egyedüli cica a háznál, de a későbbiekben /lehetőségeinkhez mérten mihamarább/ szeretnénk egy burma nőstényt párjául.

Legnagyobb dilemmánk/poblémánk etetésével és emésztésével összefüggő.

Kölyökként nagyon "sokszínűen" tartották; félnyers húsokon, "jó minőségű "konzerven és száraz tápon. Átvételekor mi is folytattuk ezt a rendszert de gyakran eltérű állígú széklettel kellett szembesülni (rendszerint marhahús után nagyon keményet, szószos konzerveket követően teljesen híg jellegűt). Állatorvunk szerint mindez a "változatosság" csak leterhelte emésztőrendszerét és végül hasmenéshez puffadáshoz vezetett (Ez kb. 3 hónap alatt egyre rosszabbodott, így vittük el egy kivizsgálásra. ) Javaslatra áttértünk a teljes száraz tápos étrendre,(1 hónapja) ami részben javulást eredményezett. A széklete azonban általában lágy, néha híg (annak ellenére hogy ugyanazt a típusú RC kölyöktápot kap). Ez hogy lehetséges?

A nyúlánk korszak utáni dinamiku növekedés is alább hagyott. Habár bundája fényes tömör izmai erősek, lágyéka kissé beesettnek tűnik, Ez a növekedésben való visszaesés csak látszat (az étrendváltás és a puffadás eltűnés miatt látjuk vékonyabban), vagy 10 hónaposan már lassabban gyarapodik a macska tömege (ami most 4,2 kg körüli) és ez a normális?

Szeretnénk a legjobbat kihozni a cicából, az alap egészsége mellett versenykész állapotban tartni.

Van-e ezek után javaslata, étkezés kapcsán,? Ha kell, mivel lehet/szükséges kiegészítei a száraz tápos étkezést, erősíteni a szervezetét. Itt hálás lennék ha kitérne rá mit érdemes alkalomszerűen használni. (Már ha van ilyen, pl. verseny előti időszakban. )

Tud-e olyan szakirodalma(ka)t ajánlani ami mindezekről részletesebben és megbízhatóan ír?

Várom válaszát!

Köszönettel:

Szalai Dóra

Kedves Dóra!

Ha kiállításokra szeretné hordani kedvencét, az első gondolatom: Remélem leukózis és egyéb fertőző betegségek ellen be van oltva.

Ami a székletet illeti:  Javaslom a hasmenéses bélsár mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálatát.

Ritka és a szokványos féreghajtókra nem reagáló féregfajok is állhatnak a tünetek hátterében.

Ha a bélsárvizsgálat negatív eredménnyel végződik, akkor nincs más teendő, mint szakszerűen táplálni.

Neves gyártók prémiumtápjai közül válasszon.

A szakirodalom közül modern, magyar nyelven elérhető pl. Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a macskám? című könyve.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 szeptember 30, hétfő 07:24
# 1047

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 20 hónapos szuka komondor kutyánk, aki már ivartalanitott. Mostanában vettük észre, hogy reggelente nagy pisi tócsa van alatta. Az utóbbi időben kb. 1 hónapban egyszer fordult elő, és ekkor arra gondoltunk, hogy annyira alszik éjjel, hogy nem ébred fel az ingerre. De ez biztosan nem igy van, mert ma is és tegnap is reggelre tiszta pisi volt minden alatta.

Mi lehet ennek az oka? Az ivartalanitás közrejáttszik ebben, vagy valami más oka lehet?

Várom megtisztelő válaszát!

Köszönettel   Bukriné

Kedves Bukriné!

Sajnos lehet köze az ivartalanításhoz.

Az ivartalanítás egyik lehetséges, de ritka szövődménye lehet az inkontinencia. Ennek anatómiai és hormonális okai is lehetnek.

Ez nem azt jelenti, hogy butaság ivartalanítani.

Ellenkezőleg, -ez a legfontosabb, amit a gazdi megtehet a szuka kutyája érdekében.

Az Ön kedvencénél először is tisztázni kellene, hogy nincs-e fennálló húgyúti gyulladás, fertőzés.

Csak álmában pisil-e be,avagy éber áéllapotban is. A vizelet elemzésése is fontos lehet.

Van-e gyakori vizelési inger, erőlködés?

Ha a húgyúti fertőzés kizárható, akkor valószínűsíthető az inkontinencia.

Ennek a kezelésére többféle gyógyszer is fölmerül, az én praxisomban a Ditropan tabletta többnyire jól működik.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 szeptember 28, szombat 11:36
# 1046

Tisztelt Doktor Úr!

Arrol szeretné kérdezni,hogy magamhoz vegyek egy kóbor pulikutyát tömblakásba.Röviden :Van egy hobbikertem, a szomszéd kiskertbe beköltözött  2 kutya.Titokban átszöktek a macskák ennivalóját megenni,egyszer megetettem őket ,azóta odaszoktak. Még két állatszerető szomszédom(férfiak) is etetik őket.A puli nyáron oda ellett .Mind a 3 kertet védik, de az emberek félnek tőlük, mert kint fekszenek az úton. Nem türik a pórázt. El akarják vitetni a " sintérrel". Az állatmenhelyen dupla a létszám ,nem tudják befogadni. Ha elhozom a pulit, a másik kutyát a szomszég befogadja. Nem tudom ennyi idő után nevelhető-e.Ragaszkodik hpzzám, de a szabadságot nagyon szereti.Mi lenne jó? Élete végéog ketrecben élni, vagy elaltatni,vagy magamhoz venni?Ha válaszol nagyon megköszönném.Tisztelettel:Virághné

Kedves Virághné!

A döntést Önnek kell meghoznie, én -tekintettel arrra, hogy nem ismerem pontosan a körülményeket-csak támpontokat mondhatok:

1. A kutyatartás többnyire 8-10 éven át járó folyamatos felelősség, feladat és költség.

("Ha megszelíditettél, felelős vagy értem.") Slampos idézet a Kis herceg-ből, ha esetleg emlékszik :-)

2. Tekintetbe kell venni az Ön életmódját, korát, a szomszédok esetleges reakcióját.

3. Anyagilag belefér-e a keretbe? ( Etetés, állatorvosi költségek, esetleg kutyakozmetika).

4. Mi lesz vele nyaraláskor- ha Ön elutazik, kire tudja rábízni?

A puli elég makrancos, ugat is, harap is többnyire, igen bátor kiskutya. A gazdi részéről határozottságot, kemény kezet követel meg ez a tulajdonság, főleg a kanok esetében. Milyen lesz a lakás, ha egy havasesős, félórás séta után visszamennek a lakásba?

Az semmiképpen nem járja, hogy a nyaralás alatt etetgetjük a kóbor kutyát/macskát, ősszel aztán a sorsára hagyjuk. Nehogy félreértse, nem Önre gondolok, hanem hosszú évek alatt sok ilyen esetet láttam már.

Gondolja át és döntsön felelősen.

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Szigetszentmiklós

kutya gazdit keres
Szigetszentmiklós

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Vác