bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2013 augusztus 31, szombat 08:39
# 1053
Dexter
Dexter

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 5 hónapos kan közönséges házimacskám. Ajándékba kaptuk így nem tudom, milyen betegségei lehetnek. Egy hónappal ezelőtt felfedeztem a fenekén lévő szőrön két-három fehér kukackát. El akartam kapni őket papír zsebkendővel, de visszamásztak oda ahonnan jöttek. Nagyon vékonyak voltak és aprók, alig láthatóak. Megijedtem, felhívtam az állatorvost és elmentem egy féreghajtó tablettáért, amit az utasítás szerint beadtam neki négyfelé osztva négy héten keresztül. A lakást rendszeresen takarítom, fertőtlenítem.

Arra lennék kíváncsi, hogy vajon elég volt-e ezeknek az élősködőknek ennyi vagy még mást is kell tennem?  Mi ellen kell beoltatnom, ha lakásban tartjuk?

Még egy probléma, hogy a macska alutasakos ételt (Friskies, Whiskas…) száraztápot (fit+fun) és néha csirkemellet (nyersen) kap enni. A trappista sajtért megőrül.  Tehát, mikor elvégzi a dolgát, van, hogy rajtamarad a szőrén a sárszerű, mégis kemény végterméke.  Végighúzza a fenekét a szőnyegen, hogy megszabaduljon tőle. Nem győzök fertőtleníteni utána. Sokszor van szorulása, ezt onnan tudom, hogy vinnyog, miközben ürít. Mitől lehet egy macskának szorulása? Vettem neki macskafüvet, ki is húzgálta a földből, de nem ette meg.

Mivel kell etetnem a macskát hogy ez ne forduljon elő többet? Jó minőségű ételeket kap, mégis ilyen történik.

Még sosem volt macskám, és akiket kérdeztem, nem tudtak kielégítő választ adni.

Sok gond van vele, de nagyon megszerettem és szeretnék neki egészséges és boldog életet, életkörülményeket biztosítani.

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel és tisztelettel: Ágnes

Kedves Ágnes!

Amit Ön látott, az valószínűleg az ún. uborkamagképű galandféreg.

Ezek aktívan mozognak a végbélnyílás környékén, 2-3 mm hosszúak, sárgásfehér színűek.

Galandférgekre is ható kombinált féreghajtó tabletta vagy paszta adásával elpusztíthatók ezek a férgek.

Fontos tudni, hogy ezeknek a férgeknek a bolhák a köztigazdái,tehát a korrekt bolhairtás is nagyon fontos lenne.

Leghatékonyabbak a rácsöppenthető (spot on) kiszerelésű készítmények.

Lakásban tartott macskáknak is kell a védőoltás, az állatorvosa fogja tudni, ilyen helyzetben melyik oltást kell alkalmazni.

Kiegyensúlyozott tápláláskor nem szokott szorulás előfordulni, ennek nem tudom a magyarázatát vizsgálat nélkül-elképzelhető, hogy a végbélnyílás környékén lévő férgek okozta irritáció okozza a tüneteket.

A macskafű nagyon fontos, mert a lakásban tartott cica csak íly módon tud növényi rostokhoz jutni.

Ja, a fit-fun száraztápot én lecserélném valami másikra :-).

Sok sikert!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 augusztus 30, péntek 09:33
# 1052

Tisztelt Dr. Úr ! Két éves skótjuhász kutyám , eddig még csak egyszer tüzelt, mikor még be sem töltötte az első életévét. Azóta várom...mi lehet a gond?:/

Kedves Rebeka!

Hormontermelőpdési zavar áll a probléma hátterében.

Javaslom a kutyus ivartalanítását, ha nem szerertnének feltétlenül kölyköket.

Nagyon sok későbbi problémától mentik meg kedvencüket (gennyes méhgyulladás, emlődaganat, ciszták).

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 augusztus 29, csütörtök 09:24
# 1051

Tisztelt Doktor úr!

Bár a sok komoly egészségügyi problámaval küzdő gazdi mellett bizonyára a mi problémánk eltörpül, de egy ideje  napi szinten foglalkoztat.

Szerencsére a mi cicánk makkegsészéges, 2 éves, 8 hetes kora óta van velünk. Úgy alakult, hogy több, mint 1 hónapja új helyre költöztünk, a lakás maga nagyobb, mint az előző. A kisebb 33 nm-es lakás mellett viszont volt egy kis kert, ahova a cica, ha otthon voltunk, és hámon bár, de kijárhatott.  Nézegette a madarakat, vadászta a bogarakat. Ha dolgoztunk bent volt, mert a környéken sajnos elég sok cica tűnt el nyomtalanul..

Az új lakás egy panelház sokadik emeletén van, erkély nélkül sajnos. A cica szemmel láthatóan élvezi a kicsit nagyobb teret, és tervben van még inkább macskabarátabbá tenni a lakást mindeféle mászókkal, polcokkal, de hát a cica bővítené a határokat -  a közös, zárt végű folyosóra kívánkozik főleg reggel és este - nem tesz kárt semmiben, néha a folyosó végi virágokat megvizsgálja, de hát a 8 lakás közül persze akad egy olyan, aki annyira nem örül, hogy néha kint a cica. Ezt tiszteltben kell tartani...kiskorűtól csak jó élméynek érték, így mindekivel nagyon barátságos, és sanos besurrana az éppen nyíló lakásajtókon is...Sajnálom is, igyekszünk olyankor kiengedni, amikor már kisebb a mozgás - este 9 után stb. Ha nem mehet, hihetetlen kitartó és keserves koncertet ad...:-(.
Szóval tanácstalan vagyok, rekesszük be teljesen a kintlétet, vagy menjen...A másik, ami felvetődött, hogy esetleg jót tenne neki egy társ...bár két barátnőmnek is van párban cicája, nem együtt érkeztek a házhoz, és elég hosszú idő után szokták meg egymást. Azt nem látom, hogy összebújva aldunának, idillikusan, mint a képeslapokon, vagy együtt játszanának, inkább úgy eltűrik egymást. Anyukám két cicája, akiket együtt hozott, egy alomból, azok viszont ilyenek. Ez ügyben is tanácsatalanok vagyunk, Ön mit javasol?

Más - eddig kinti cica módjára volt oltva,  kombinált, veszettség elleni és leukózis oltás. Most, hogy benti cica lett az olvasott infomcáióm alapján elég az évenkénti kombinált oltás?

Válaszát előre is hálásan köszönöm.

Üdvözlettel

Kedves Anikó!

 

Nem javaslom a cica közös terekbe való kiengedését.

Mindíg lesz, akit ez irritál, nem szereti a macskákat. Ezek az emberek képesek ártani a cicának.

Ha minden áron ki szeretnék vinni, akkor hámot és pórázt +állandó gazdi felügyeletet javaslok.

A másik macska kérdése: A macska nem falkaállat, remekül elvan egyedül is a gazdájával. Csak akkor szerezzenek be másik macskát, ha ez az Önök igénye, a cica kedvéért erre nincs szükség.

 

Oltások: Igen, lakásban tartott cicát szükségtelen leukózis és veszettség ellen beoltani.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 augusztus 28, szerda 11:40
# 1050

Tisztelt Dr. Úr!

Július elején született 5db kiscicám az 5db-ból egy maradt meg a többi sajnos elpusztúlt még születésük utánni 1-2hétben. A poblémám az lenne hogy az az egy kiscica is ami megmaradt mondhatni nem tud járni csak gurúl éés esik kel. Lassan most már 2 hónapos és egy épkézláb mozdulata nincs . Van neki egy kosara abban fekszik egész nap , napi több alkalommal azért kivesszük onnan hogy tudjon piszkítani. Amúgy a cicán nem látszik h szenvedne mert nem kedvtelen játszik a másik macskával ha bemegy mellé illetve szopik rendesen , és már belekostólt a cicaételbe is ami nagyon tetszett neki. Kinti a kiscica nem lakásban van és nem kapott semmilyen oltást.  Kérdésem az lenne hogy van e esély arra hogy a cica meggyógyúljon illetve gyógyítható -e vagy végleges állapot lehet ez nálla.   

köszönöm válaszát!

Brigitta

Kedves Brigitta!

Nagyon nehéz látatlanban megítélni a mozgászavart, de feltehetően valamilyen fejlődési zavarról lehet szó.

Vannak vírusok, amelyek kölyökkorban agykárosodást és mozgászavart okoznak. A többi kölyök is lehet, hogy emiatt pusztult el.

Mutassa meg a helyi állatorvosnak. Gyanítom, hogy eutanáziát fog javasolni.

Ami nagyon fontos:FELTÉTLENÜL IVARTALANÍTTASSA AZ ANYACICÁT MINÉL ELŐBB!!!

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 augusztus 26, hétfő 18:56
# 1049

Tisztelt Dr. Úr!


3 hete fogadtunk örökbe egy menhelyről egy 1.5 ves kutyust. Ma reggel arra ébredtem, hogy a kutya folyamatosan nyalogatja a száját, majd öklendezni kezdett és köhögni. Mindezek után megszállott rágcsálásba kezdett (alapvetően nem rág szét semmit) és minden útjába kerülő dolgoggal próbált könnyíteni magán, pl: fonott kosár, ruhák, pokróc. Le kellett fogni hogy ne egyen meg semmi haszontalant, ezidő alatt már készülődtünk, hogy visszük orvoshoz, de sikerült egy babapopsitörlőt az egyik szekrényről lebányásznia, és 1 mp alatt el is tünt, megette. Csuklás jellegü tünete volt utána. Az orvosnál hánytató injekciót adtak neki, két félét is, összessen 5 injekciót kapott, de egyik után sem hányt. Csak egy kis hasmenése lett. Azt mondta az orvos akinél voltunk, hogy jelen pillanatban nem tud többet tenni, nem érti miért nem hányt a kutya az injekcióktól, de menjünk haza, és figyeljük a kutyust. Alapvetően nincs rossz kedve, eszik a kutya, nem köhög. Várható, hogy a kendő magától távozik a kutyusból, vagy próbáljunk meg egy másik állatorvost felkeresni, vagy csak akkor, ha a kutya állapota romlik. Előre is nagyon köszönöm a választ! Dóra

Kedves Dóra!

 

Két részre bontanám a problémát.

1. Viselkedészavar-kóros étvágy: Ennek oka lehet  pl. a menhelyi nyomasztó környezet, szeretethiány.

 

2. A lenyelt tárgy: Sajnos okozhat bélelzáródást, ennek tünetei étvágytalanság, hányás, a bélsárürítés elmaradása.

Ezt a betegséget a  lenyelt tárgy eltávolításával, műtéttel lehet gyógyítani.

Ha jelenleg nincs tünet, nygodtan várhat 1-2 napot. Javaslom, keverjen kedvence táplálékába paraffinoljat a (patikában kapható), ez segíti a lenyelt tárgyak távozását a hátsó kijáraton.

Egyébként nagyon egyszerű akár házilag is meghánytatni a kutyát 3 %-os hidrogén-peroxid oldattal, kár, hogy a kolléga ezt nem tudta.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
VÁC

kutya gazdit keres
Debrecen

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Derekegyház