bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2014 január 21, kedd 19:01
# 1004

Üdvözlöm!

Kutyámnak egy jó ideje májelégtelensége van, és a legújabb vérvétel szerint ez tovább romlott, annak ellenére, hogy Hill's májdiétás tápot és májvédőt is szedett, (ez utóbbit 1 hónapig) ön szerint mi miatt lehet ez? Elképzelhető valami más is a háttérben, ne adj is ten daganat? Nyomásra mintha érzékeny lenne kutyám hastájékának oldala.

Az eredmények:

Kezdem a tavaly előtti eredményekkel:
(2012-06-04)

Albumin 38,6 g/L (25,0 - 41,0)
ALT (GPT) 37 U/L (5 - 60)
AST (GOT) 7 U/L (10 - 50)
GLDH 2 U/L (< 10)
Alkalikus foszfát EDTA-s plazmából nem mérhető
GGT 2 U/L (< 9)
Összbilirubin 2,6 umol/L (0,1 - 5,1)
Direkt bilirubin 0,5 umol/L (0,1 - 1,7)
Epesavak 5,3 umol/L (< 5,0)
Karbamid 3,7 mmol/L (2,5 - 6,7)
Hemolizis ++++
Ikterusz Normál
Lipemia +


A tavalyiak:
(2013 - 09 - 27)

Albmumun 36,9 g/L
ALT (GTP) 69 U/L
AST (GOT) 89 U/L
GLDH 3 U/L
Alkalitos foszfát 107 U/L
GGT 9 U/L
Össtbilirubin 3,8 umol/L
Direkt bilirubin 0,80
Epesavak 13,1 umol/L
Karbamid 4,0 mmol/L
Kreatinin 98,20 umol/L

Minta minőségi indexek
Hemolizis ABN
Ikterusz ABN
Lipaemia ABN

Végül a néhány nappal ezelőtti:

(2014.01.14)

Automata vérkép siemens advia 120

Vörösvérsejtszám 7,90 T/L (5,50-8,50)
Hemoglobin + 188 g/L (120-180)
Hematokrit + 59,8 % (38-57)
MCV (átl. vvs térf) 76 fL (61-80)
MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 23,8 pg (20-26.)
MCHC (átl vvs Hb koncentráció) 314 g/L (300-360)
Átlagos mért. vvs Hb konc. - 298.00 (300-360)
Mért vvs Hb tartalom 22,5
Vvs méret szórás - 11,2 (12,0-13,2)
Hb konc. eloszlási szélesség 16,20
Vvs Hb szórás 2,66
Hypochromasia ++
Makrocitozis +
Thrombocyta 154 G/L (150-450)
Átlagos vérlemezke térfogat 14,3 fL (8,5-14,5)
Mean Platelet Component 202 g/L
Thrombokrit 0,22%
Thrombocyta térf. szórás 60
Makrothrombocyta +
Fehérvérsejtszám 8,1 G/L (6,0-15,0)

Qualitatív vérkép

Szegment 56 %
Band 0,00 %
Lymphocyta 32,0 %
Monocyta 4 %
Eosinophil 8,00 %
Basophil 0,00 %
Atípusos sejtek 0 %

Abszolút fehérvérsejtszámok

Szegment abs. 4,54 (2,5 - 12,5)
Band/Stab. abs. 0,00 G/L (0 - 0,4)
Lymphocyta abs. 2,59 G/L (0,5 - 4,8)
Monocyta abs. 0,32 G/L (0 - 0,8)
Eosinophil abs. 0,65 G/L (0 - 0,8)
Basophil abs. 0,00 G/L (0 - 0,2)
Atypikus sejtek abs. 0,00

Vérkenet morfológia

Polychromasia 0
Anisocytosis 0
Babesia (kenet) negatív
Microfilária negatív

Klinikai kémiai - enzimek/szubsztrátok

Összfehérje 67 g/L (55 - 75)
Albumin 33,8 g/L (25,0 - 41,0)
Globulin 33,2 g/L (20,0 - 45,0)
A/G arány 1,02 (0,60 - 1,50)
ALT (GPT) + 176 U/L (5 - 60)
AST (GOT) + 60 U/L (10 - 50)
GLDH + 12 U/L (- 10)
Alkalikus foszfatáz 128 (- 280)
GGT 7 U/L (- 9)
Összbilirubin 4,6 umol/L (0,1 - 5,1)
Alfa amiláz 757,00 U/L (100 - 1200)
Lipáz + 321 U/L (0 - 300)
CK (kreatin kináz) + 452,00 U/L (20 - 225)
LDH ++ 1210 U/L (20 - 250)
Triglicerid 0,69 mmol/L (0,30 - 1,20)
Koleszterin +++ 9,1 mmol/L (3,2 - 6,2)
Fruktózamin + 472 umol/L (187 - 386)
Karbamid 4,1 mmol/L (2,5 - 6,7)
Kreatinin 88,80 umol/L (20 - 150)

Klinikai kémiai - elektrolitok

Nátrium 149 mmol/L (135 - 155)
Kálium 5,30 mmol/L (3,60 - 5,60)
Na/K arány - 28,11 (28,80 - 40,00)
Klorid 109 mmol/L (100 - 116)
Kalcium 2,66 mmol/L (2,50 - 3,10)
Magnézium 0,73 mmol/L (0,70 - 1,00)
Foszfát 1,2 mmol/L (0,8 - 1,6)

Klinikai kémiai - speciális vizsgálatok

Vas ++ 30,4 umol/L (18,0 - 25,0)

Mintaminőségi indexek

Hemolízis
Enyhénhemolitikus minta. Bilirubin, GGT, fruktózamin, CK, LDH, K értékeket enyhén emelheti.
Ikterusz Normal
Lipemia Normal

Vizelet alap fizikai-kémiai vizsgálata

Szín sötétsárga
Átlátszóság átlátszó
Sűrűség 1033 (1030 - 1090)
pH 5,5 (5,5 - 7,0)
Fehérje +
Hemoglobin -
Glükóz -
Keton -
Nitrit -
Bilirubin (vizelet) +
UBG +-

Vizeletüledék vizsgálata

Vörösvérsejt 0
Fehérvérsejt elvétve
Hámsejt elvétve laphámsejt
Kristály 0
Cilinder 0
Egyéb: kevés spermium

Kedves felhasználó!

A laborleletek nem mutatnak súlyos elváltozást.

Pontosabb képet kaphatnának a máj állapotáról képalkotó eljárásokkal.

Ezek az alábbiak:hasi ultrahang és esetleg ezzel egybekötött májbiopszia.

Szcintigráfiás vizsgálat.

Ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzését javaslom, ezzel a daganatok is kizárhatók.

Ja, és ne nyomogassa a kutyája hasát- semmi értelme, semmit nem fog megtudni belőle.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 január 20, hétfő 12:09
# 1003

Tisztelt Doktor Úr!

Két keverék kutyánkat november végén teljes körűen (méh, petefészkek) ivartalanították. Két napja az egyik kutyus mintha tüzelne, vérezget. Felhívtuk az állatorvost, aki a következőket mondta:   valószínű a hypophysis (agyalapi mirigy) által termelt hormon okozza és 1-2 alkalom után el fog múlni, nincs teendők, nincs szükség újabb műtétre. Az Interneten is szerettem volna bővebben utána olvasni ennek, de egy oldal kivételével mindenütt azt olvastam, hogy az ilyen tüzelést a petefészekből visszamaradt darabka okozza, de erről megbizonyosodni csak újabb műtéttel lehet. 

Kérem tanácsát, valóban várjunk, hogy megszűnjön ez a probléma, vagy inkább újabb műtéttel, orvos váltással járjunk utána a problémának?

Köszönettel: Judit

Kedves Sándorné!

Valószínűleg műtéttechnikai hibáról van szó.

Maradt benn petefészek darab, ami hormont termel (Ovarian remnant syndroma)

A megoldása: Új műtét.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 január 18, szombat 16:35
# 1002

Tisztelt Doktor úr.

Szüleimnek van egy nagytestű kutyája aki vidéken az udvaron van tartva.

A kazánházban alszik száraz helyen de az a baj,hogy sokat vakaródzik.Az állatorvos megvizsgálta azt mondta valamilyen allergia kapott rá gyógyszert amitől nagyon megnőtt az étvágya és rengeteget evett amitől elkezdett hízni.Most újbol kihívták az orvost aki nyugtatót írt fel a kutyának de még mindig vakarja magát és képes sebesre vakarni az oldalát.Azt szeretnénk megtudni,hogy van e valamilyen gyógyszer a vakarózásra.Köszönettel Mekes József

Kedves József!

 

Valószínűleg allergiás folyamatról van szó,ennek egyik leggyakoribb oka a bolha.

Nem írja, irány irányban történt-e lépés.

Hatékony bolhairtás lenne a kezelés alfája és omegája.

Spot on készítmény, több hónapon át- a kutyusnak is és a vele együtt tartott többi kutyának és macskának is.

A rengeteg evés, ivás és hízás nyilvánvalóan szteroid mellékhatás. Abba kellene hagyni, mielőtt komolyabb baj nem lesz belőle.

Ja, a viszketegségre a nyugtató sem jó ötlet- lehet, hogy egy hozzáértő állatorvoshoz kellene fordulni:-)

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 január 10, péntek 02:06
# 1001

Tisztelt Doktor ùr!

Màr 4 ève van egy közepes mèretű keverèk fiù kutyusom. ( benti kutyus) Màr kis koràban èszrevettūk , hogy köldöksèrve van. Az orvos azt mondta , hogy nem szūksèges műteni. De tegnap èszre vettem , hogy a köldöke nagyon vörös ès nagyobb is. Egy hete voltun orvosnàl mert vèreset pisilt. Akkor prosztatàra illetve gyulladàsra tippeltek . Kapott is gyògyszert amit most is mèg szed ( Marbocyl) . Szerencsère màr nem pisil vèreset. A köldöke nem fàj neki amikor hozzàèrek illetve a viselkedèsèben sincs semmi vàltozàs. Lehet ez attòl, hogy keveset illetve rövid ideig vagyunk kinn pisilni, vagy kikaparhatta? Momdig megkaparja egy kicsit a hasa aljàt.

Köszönettel: Vivien

Kedves Vivien!

 

A köldöksérvek többnyire "némák", azaz egy életen át nem okoznak panaszt a kutyusnak.

Elméletileg fennáll az esély, hogy belek kerülnek a sérvkapun keresztül a bőr alá (a sérvtartalomba) és ez bélelzáródást és közvetlen életveszélyes állapotot okoz, amit azonnal műteni kell.

Hangsúlyozom, hogy ez az eset nagyon ritka. Ilyen kor a sérvtartalom megduzzad, feszes és fájdalmas lesz, fölötte a bőr kipirosodik.

Gondolom, ezt az állatorvosuk észlelte volna.

 

A véres vizeletre rátérve: Kullancs okozta babézia fertőzés kizárható volt?

Ha igen és a probléma prosztata eredetű, akkor javasolnám a kutyus kasztrálását idővel...

Sok problémátol mentesülne, ha ivartalaníttatná.

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2014 január 9, csütörtök 18:20
# 1000

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 10 éves házi cicám, ivartalnított és lakásban tartott. Minden évben megkapta a kombinált oltást és a leukózis ellenit is.

Tavaly nyáron elkzedett köhögni. Eleinte ritkábban, utána már naponta egyszer. Ekkor elvittem állatorvoshoz és kapott egy szteroid injekciót. Utána két hónpig tünetmentes volt, sajnos ismét elkezdett köhögni, ismét kapott szteroidot, eddig három alkalommal két-három hónapos időközönként kapta az injekciót.

Labort csináltattam:

A fvs 4.2 G6l, a  Ht:54%, a Trc: 257 G/l , az UREA 11,5 mmol/l, az AMYL: 1485 U/l, az AST: 76 U/l és az ALT: 63 U/l lett, a többi eredmény a határokon belül van.

Eddig Deponet és Amoxisol injekciókat kapott. 

Sajnos mostanában ismét elkezdett köhögni. Napi egyszer köhög csak. Viselkedésében  - egy virgonc, rosszcsont -, étvágyában nincs változás.Sajnos egy kissé (?) elhízott, kb. 7 kg (alapjában egy nagytermetű macsek).

Tudom, hogy a szteroid adása végtelenségik nem lehetséges, de szeretnék valamilyen módon segíteni a cicusomon. Esetleg milyen megoldás jöhetne még számításba? 

Válaszát elre is köszönöm,

Üdvözlettel,

Mária

Kedves Mária!

Először is rá kellene jönni, mitől köhög a cicus.

 

Mellkasröntgennel kellene kezdeni és profi szakemberrel elbíráltani. Sok buktatója lehet egy ilyen felvételnek.

Ha ez nem elég, légúti endoszkópia a következő lépés, a légutakból nyert vááladék citológiai és mikrobiológiai elemzése is lehetséges egy ilyen vizsgálat során.

 

Ha a diagnózis macskaasztma (amire komoly esélyt látok, akkor a rendszeres szteroid adás, hörgőtágítók adása jelenthet megoldást.

A macska, mint állatfaj sokkal jobban "bírja" a hosszú távú sztaroid adagolást, mint pl. a kutya vagy az ember. Kevesebb a mellékhatás náluk.

 

Természetesen a stresszmentes élet, pormentes, tiszta levegő is nagyon sokat javít a dolgon.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Pomáz

kutya gazdit keres
Székesfehérvár

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Szeged

kutya gazdit keres
Sátoraljaújhely