bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2011 június 3, péntek 09:18
# 1053

Tisztelt Doktor Úr! Lassan 3 hónapja magunkhoz vettünk egy nagyon gyenge fiú cicát. Hasa, nyaka szőrtelen volt és borzasztó sovány. Kis erősítés után ivartalanítva lett, és leszedték a fogkövét. Utána vettem észre hogy a nyaki nyirokcsomói duzzadtak és az ínye kicsit piros (nem vészesen). Kértem vérvizsgálatot és FeLV + lett az eredmény (szűrték FIP, FIV-re is). Mivel van még 4 cicám, eleve elkülönítve tartottam az esetleges betegségek miatt. Mindenki azt mondja, hogy hamar meghal és hogy a túlélés lehetetlen..... én azt veszem észre, hogy (ugyan talán kicsit többet pisil mint a többi cicám) de mióta magunkhoz vettük kinőtt és gyönyörű fényes lett a bundája, rendesen eszik sőt hízott is kicsit; a nyaki nyirokcsomói is kisebbek lettek. (most 2 hete macska bérest kap az előírt mennyiségben.) Leírnám mit szeretnék tudni: Mindezek ellenére tényleg ennyire végzetes a betegsége? Jól döntöttem, hogy nem engedem a többi macska mellé?  (először úgy szerettem volna, hogy a többit leszűretem FeLV-re és ha negatívok beoltatom őket, és akkor együtt lehetnek mind az 5-en)  Köszönöm válaszát, üdvözlettel!

Kedves Andrea!

 

Ön tökéletesen látja a teendőket. Többi macskát le kell szűretni és ha negatívok, be kell oltatni.

A beoltott macskák védettek, össze lehet engedni a pozitív cicával őket. Attól hogy egy macska FeLV pozitív, nem azt jelenti, hogy rögtön meg fog halni. Ha sikerül az immunrendszerét jó állapotban megőrizni (minőségi áplálék, jó tartási körülmények, stressz kerülése) akár évekig is tünetmentes állapot alakul ki.

 

Üfvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 június 1, szerda 15:40
# 1052

Tisztelt Doktor úr!

Van egy fél éves francia bulldogom, amikor hozzám került 2 hónapos volt. Azóta is elég gyakran van hasmenése, viszont nem egyfolytában, hanem van amikor teljesen híg, van hogy csak kásás, van amikor teljesen egészségeset "alkot", de ez a ritkább eset. Voltunk orvosnál, mert nagyon aggódom e miatt, már több féle kezelést is próbáltunk, több féle antibiotikum kúrát is. kapott pasztát, hasfogót, tablettát, szurit. Mindent kipróbáltunk, semmi sem használt. nem hiszem, hogy az étrendjével van a baj, mert azt is próbálgattam már, hátha allergia valamire, de nem, mert attól is néha ilyen, néha olyan, mindegy mit kap enni...

Arra gyanakszom még, hogy esetleg azért lehet ez, mert sajnos ő megeszi a kakiját, és ráadásul már nem csak a sajátját, hanem a csivaváét is, de  a többiét nem akikkel kint van a  kertben, még 3 kutya (2mopsz, 1 bullmasztiff). Miért lehet ez? Egyszerűen nem tudom róla leszoktatni. A kutyus ennek ellenére, hogy ilyen a széklete nagyon szép, izmos, egészséges, jó kedvű, örök mozgó, játékos, szép a szőre is, és imádja a pocakját. Nem tudom mi tévő legyek, félek hogy később beteg lesz e miatt. Köszönöm, hogy elolvasta levelem, nagyon várom a válaszát.

Tisztelettel: Egy kétségbe esett gazdi

Kedves Regina!

 

Szükség lenne e gy korrekt diagnózisra, számtalan dolog fölmerül, nemcsak a székletevés.

Amit javaslok: Bélsár parazitológiai, bakteriológiai és emésztéses vizsgálat, esetleg a vér vizsgálata máj és hasnyálmirigy működés ellenőrzése céljából.

Ha ezek mind negatív eredménnyel járnak, akkor meg lehet próbálni egy úgynevezett eliminációs diétát. Ez azt jelenti, hogy csak egyféle fehérjeforrást kapjon, lehetőleg olyan húst, amit korábban nem kapott, pl. birka, tonhal, nyúl. Ha csak ezt kapva elmúlik a hasmenés, akkor valamely korábban adott táplálékkomponensre alakult ki allergia. Fontos, hogy eliminációs diétára csak a házilag készített, általunk pontosan ismert összetételű táplálékok alkalmasak vagy a speciálisan erre gyártott állatorvosi gyógytápok.

Tehát először legyen egy részletes kivizsgálás és utána jöhet a korrekt terápia. Fordítva semmi értelme nincsen.

 

Üdvözlettel:

 

 

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 május 30, hétfő 21:18
# 1051

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
A következő problémával fordulok Önhöz, egy hónapja vásároltunk párommal eg y2 hónapos francia bulldog kiskutyát, azonnal észrevettem, hogy vakarózom tőle, kezemen több ekcémás folt jött ki az egy hónap alatt és az arcomon is viszkető, gyulladt lett a bőr, főleg akkor amikor megsimogatom Füfit, és esetleg utánna az arcomhoz nyúlok. 25 éves vagyok egész gyermekkoromban volt kutyánk, például egy szobatacskó akivel sokszor együtt is aludtam, sosem vakaróztam tőle, 1,5 éve voltam allergia vizsgálaton (alkar megszúrásos)kutyaszőrre negatív lett, és a legfurcsább az egészben, hogy direkt kipróbáltuk és ismerősök kutyájára sem reagálok úgy mint a miénkre. A kérdésem az volna, hogy vajon mi lehet az oka, annak, hogy csak a mi kutyánktól vakarózom? Gondoltam már arra is hogy azért mert még kiskutyaszőre van, vagy nem lehet-e hogy van valami betegsége, és amiatt? Észrevettem, hogy többszöri megfürdetés után is büdös szegény, pedig jól emlékszem tacskónknak szinte semmi szaga sem volt, még a németjuhásznak sem...a kis Füfit megfürdettük már nem is egyszer márkás samponnal, de akkor is büdös szegény, párom szerint, akinek már volt kis mopszja, ezek a fajtáknak ilyen kutyaszaga van, de szerintem ami neki van az nem is kutyaszag. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e esetleg olyan kutyasampon, ami semlegesyti az allergéneket, amelyek a kutya szőrében vannak. Nem tudom jól értesültem-e, de igaz, az hogy nem csak a kutya szőre okozhat allergiát, hanem a nyálban és a pisiben lévő fehérjék, anyagok is? Mert akkor lehet hogy az elleriga vizsgálat azért lett negatív, mert csak a szőrét nézik? Kérdeztem, de azt mondták nincs lehetőség arra, hogy leteszteljenek a saját kutyámra.
Nagyon köszönöm hogy végigolvasta a hosszú levelemet, és válaszát nagyon várom! Nem szeretnénk megválni a kiskutyától, ezért volna fontos, hogytaláljak esetleg egy megoldást a problémára!
Köszönettel,
Zsófia

Kedves Zsófia!

 

A kérdés,amit felvet, -nagyon érdekes. Magam is tapasztaltam hasonlókat. Az egyes fajták, egyedek szőrminősége immunológiai szempontból eltérő lehet.

Saját bőrömön tapasztaltam, hogy bár nem vagyok allergiás a kutya szőrére, de ha csupasz alkaromhoz ér egy tigriscsíkos (!) kutya szőre, viszketni kezd a karom.

Tehát nagyon nem mindegy, hogy egy selymes szőrű  fekete labrador szőrével van dolgunk vagy pl. egy tigriscsíkos dogéval.

Lehet, hogy Ön sok kutya szőrére nem allergiás, a francia bulldogéra viszont igen.

Ezt sajnos nem lehet kiküszöbölni sem fürdetéssel, sem mással. A későbbi szövődmények megelőzése érdekében javaslom, hogy keressen új gazdit a kiskutyának. Általában a rövidebb, "szúrós" szőrzettel rendelkező fajtákkal kapcsolatban várható inkább allergiás jelenség, ezért inkább selymesebb, hosszabb szőrű kutyust válasszon.

Ami a szagot illeti: Bizonyos fajtáknak jellegzetes szaguk van (chow-chow, pekingi, francia bulldog). Ez genetikai tulajdonság, fürdetéssel sem szűntethető meg, legfeljebb átmenetileg.

 

Saját egészsége érdekében ne kockáztasson a kutyus további tartásával.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 május 22, vasárnap 17:19
# 1050

Kedves Doktor Úr!

 

Van egy 10 éves spánielünk, aki nagyon erősen nyálzik. Tavaly megműtötték a száját, kivágtak belőle részeket, utána jobb lett. Idén újra kezdődött, többször kapott antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt tabletta ill. injekció formájában. A fogkövet is eltávolította az állatorvosunk, de nem javul a szája állapota, sőt romlik. Elnézést a kifejezésért, de ez szemlélteti a legjobban az állapotát: "taknyosan" csüng a nyála, és láthatóan bakteriális is, elszineződött. Iszonyatosan büdös tőle a kutya, úgy veszem észre, hogy óvatosan eszik, biztos fáj is neki. Egyébként jó állapotban van, az étvágya is jó, bár már látszik rajta, hogy öregszik. Már felmerült az elaltatás gondolata is.

Ön tud valamit javasolni, hogy ezt elkerülhessük?

Válaszát előre is köszönjük.

Kedves Szilvia!

Először is ki kellene deríteni, mi a baja az ebnek. Ön írja,"kivágtak belőle részeket". Ez vajon mit jelenthet? Szájüregi daganatokat távolítottak el, történt-e szövettani vizsgálat?

Milyen állapotban vannak a fogai? Ennek kiderítésére röntgen-vizsgálatra is szükség lelet.

Az antibiotikum adás töbnyire csak átmeneti megoldást jelent, törekedni kellene az oktani diagnózisra és terápiára. Esetleg érdemes lenne egy másik szakember véleményét is meghallgatni.

A 10 éves spánieltől véleményem szerint emiatt nem feltétlenül kell elbúcsúzni.

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 május 21, szombat 11:27
# 1049

Tisztelt Doktor úr!

Az elöző levelemhez még hozzá tenném.hogy kölyökkorban(7 hónapos korában) volt már egy csípő műtéte a kutyámnak,az akkori röntgen alapján a másik csípőnek még semmi baja nem volt.Most 4 éves korban állítólag kikopott a csípője(Valószínű,hogy túltenyésztés hibája miatt),ezért lett most megműtve.

Doktor úr,tud ajánlani valamilyen készítményt(glükozamin,zöldkagylós készítményekre gondolok),ami karban tartja az a "szövetet"ami kinő a combcsont körül? Megmondaná mi ennek a neve szakmai nyelven?

Köszönöm szépen!

Kedves Erika!

A zöldkagyló készítmények nagyon hasznosak az ízületek anyagcseréje szempontjából.

Számtalan ilyen készítmény áll rendelkezésre az állatpatikák polcain, kapszula, por vagy akár folyadék formájában is. Tekintettel a kis testtömegre, talán a folyadékot lehetne legkényelmesebben adagolni.

Magánban szívesen írok készítmény neveket.

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Dorog

kutya gazdit keres
Sátoraljaújhely

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Vác

macska gazdit keres
Dunakeszi