bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2011 július 12, kedd 07:54
# 1053

Tisztelt Doktor úr!
16 hetes dobermann kutyánk  ( laboreredménye szerint ) demodicosisban szenved. Kb. 6 hete vettük észre az első kiütéseket és azt hogy étvágytalan lett. Azonnal orvoshoz vittük. Először csak vitamint kapott. Aztán Advocate cseppet a nyakára és 1 injekciót. A sebeire tőgykenőcsöt javasolt a doktor úr. ( aloé vera- val is kenegetem ). Pár napja már úgy tűnt javul az állapota, száradtak a kiütései, gyógyult a kikapart fejecskéje, mintha nőne a szőre is. Tegnap reggelre viszont az álla és a nyaka telel lett sárga pattanással. Mára a feje is olyan és újra szétkaparta. Ami nagyon megijesztett, délelőtt az álla alatt találtam 2 csomót. Kb. diónyi nagyot. Azonnal hívtam az orvosát, de mint kiderült nyaral. Azt javasolta Oxycort spray fújjak a pattanásokra és bírjam ki amíg jövő héten újra rendel. De nem tudok tehetetlenül várni. Nagyon sokat küzdöttünk már kiskutya gyógyulásáért és most rondább mint a betegsége kezdetén. Holnap nem lesz módomban, de holnapután mindenképpen megpróbálom orvoshoz vinni. Addig  mit tehetek érte? Magam is keresem a megoldásokat, de egyre több olyan véleménnyel találkozom, hogy a kiskutya gyógyíthatatlan beteg. Ezt nem fogadom el! Ő úgy játszik, úgy rosszalkodik, mint egy egészséges kölyök. Nagyot nőtt és az étvágya is javul. ( igaz, hogy csak a nyers pulykahúst szereti és egyfajta tápot, + a házi "csemegéket". ) Rosszul táplálom? Kérem írja le a véleményét és adjon nekem tanácsot!
Hálásan köszönöm: Nagyné Viki

Kedves Viki!

 

Ebben a fajtában a demodicosis viszonylag nem ritka betegség.

Fiatal állatokban a betegség súlyos formája szokott előfordulni.

A szőrtüszőatkák "helyet csinálnak" egyéb kórokozóknak, elsősorban gennyesztő baktériumoknak.( Valószínűleg a bakteriális gyulladás okozza a csomókat az állat nyakánál.)

A betegség többnyire gyógyítható, a kor előrehaladtávan az immunrendszerük megerősödik és le tudják küzdeni a kórképet.

Teendők:

1.Szőrtüsző atka elleni korrekt kezelés: Pl- Advocate is jó, de javasolnám a helyi kezelést is ( Taktic-os ecsetelés 3 naponta).

2. Antibakteriális terápia, többnyire cefalosporin származékok.

3. Immunstimulálás. (rengeteg készítmény van forgalomban, a választásban segít az Ön állatorvosa).

4. Szükség esetén gyógysamponos fürdetés, lehetőleg (follicle flushing) mechanizmusú készítménnyel, amely a szőrtüszőkből is eltávolítja a kórokozókat.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy nem tartom túl etikusnak a kolléga azon megjegyzését, hogy "bírják ki", amig ő nyaral. Ha a tulaj állatorvosi segítséget igényel, akkor meg kell adni a helyettesítő/ügyeletes kolléga elérhetőségét, nem félve atttól, hogy bevételkiesést szenved a praxisunk. - Szerintem.)

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 július 6, szerda 18:34
# 1052
Krixti
Krixti

Kedves Doktor Úr!

Nekem az a kérdésem lenne, hogy van egy 10. életévét betöltött angol bulldogom, szuka. A kutyus gyakorlatilag egészséges. Van pár csomó a cicijében, de B15 és B17 vitamint szed rá, ami segít. De a komoly problémám az, hogy szoba kutya és már egyre kevésbé tartja a vizeletét. Mivel bent lakik a lakásban, ezért sok kellemetlenséget és bosszúságot okoz. A pisi problémára szed kétnaponta Ditropan és Ovestin.

Kedves Krisztina!

 

A 10 éves angol bulldog bizony már nagymama korú jószág. Az emlőiben tapintható csomók valószínűleg emlődaganatok. Ennek megoldására én műtétet javaslok, amennyiben az általános állapot ezt lehetővé teszi. Levelében nem írja, ivartalanított-e a kutya, ugyanis az emlődaganatok többsége hormondependens, azaz növekedésüket nagyban elősegíti a nem ivartalanított kutyákban termelődő ösztrogén. Amennyiben nics ivartalanítva, nagyon fontos lenne ezt a műtétet is elvégeztetni.

Ami a bepisilést illeti. Többféle ok is felmerül: pl: időskori záróizom elégtelenség, hüvelydaganat, húgykövesség, húgyhólyag daganat, agyi keringési zavarok. Először is ennek okát kellene tisztázni és ezután következne a kezelés.

Az Ovestin egy női hormont tartalmazó humán készítmény.

Alkalmazását egy emlődaganatos kutya esetében hajmeresztőnek tartom. Remélem, hogy nem állatorvos tanácsolta a használatát.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 július 6, szerda 01:23
# 1051

Tisztelt Doktor úr!

Másfél éve befogadtam egy akkor 2 éves abesszín cicát. Már  szinte az első perctől kezdve fulladásos - öklenezős köhögése volt. Volt olyan amikor ez a roham eltartott 30 percig is. Az első állatorvosi látogatásnál a diagnózis: megfázás. Kerestem másik orvost, aki asthmára gyanakodott és 2 hónapig szterodiddal kezeltem. Nem lett tőle jobban és nem is kezeltem volna huzamosabb ideig szteroiddal. Kerestem egy újabb klinikát, ahol tüdőférgességre gyanakodtak, a parazitológiai vizsgálata negatív lett. Készíttettem mellkas röntgent és mindent rendben találtak, sőt endoszkópos vizsgálaton is átesett, hogy mindent kizárjunk. Egy éve homeopátiás kezelést írtak elő neki, mert időközben allergiára gyanakodott az orvos. 3 hónapnyi kezelés után sem lett sokkal jobb, de aztán az utóbbi 6 hónapban semmi tünet. Egyébként gyanakodtak idegi eredetű jelenségre is, mert nincs ivartalanítva. Kb 1 hete ismét elkezdődött, van hogy 20 percenként befullad.

Kérdésem: Mi baja lehet a cicámnak? Tényleg allergiás a cicám? Ha igen, hol tudnék allergia tesztet végeztetni, és mennyibe kerül? Vagy először ivartalanítassam?

 

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Evelin!

 

A légúti betegségek diagnosztikájának jónéhány elemét Ön már végigjárta.

Én sem tudnék másokat tanácsolni. Mellkas röntgen, légúti endoszkópia, a légúti váladék bakteriológiai, citológiai elemzése.

Javaslom, hogy vegye igénybe az Állatorvos-tudományi Kar komplex egynapos diagnosztikáját, ahol az összes szükséges vizsgálatot el tudják végezni egy helyen és a legképzettebb specialisták elemzik a tapasztaltakat. Keresse Dr. Psáder Rolandot a 06 1 478 4100 telefonszámon a részletekkel kapcsolatban, ő foglalkozik mélyebben légúti betegségek komplex diagnosztikájával.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 július 4, hétfő 13:24
# 1050

Tisztelt Doktor Úr!

22 hónapos kan ivartalanított amerikai staffordshire terrier kutyusommal kapcsolatban keresem Önt. Fontos infó, hogy 3 hónapos kora óta kutyasuliba jár, minden nap mentünk vele sétálni, futni, kirándulni, klikkerezünk, engedelmességi feladatok gyakorlása, sok játék velünk és a másik kutyusukkal. Fára megmászik, urik, "repül" stb. Nagyon jó fizikai kondiban van és szellemileg igényei is kivannak elégítve. Pont azért, hogy a kiegyensúlyozott kutya életét élhesse. 1,5 hónappal ezelőtt elvittük a helyi állatorvoshoz, mert úgy éreztem vmi nem stimmel a kutyánkkal. Az első lábára gyanakodtam, hogy megránthatta. Kimondott jele nem volt, de éreztem legbelül vmi hibázzik. Kemény fajta, magas fájdalomküszöbbel. Az orvos megnézte a lábát, adott egy fájdalomcsillapítót, azt mondta nincs semmi komoly, nézzük meg 3 hét múlva. Hát én nem vártam 3 hétig, hanem elvittük a fővárosba egy másik orvoshoz. Megröntgenezték. Diagnózis: jobb és bal oldalon panostitis, insertios tendopathia jelei a karcsont fej alatt a jobb oldalon, kisebb mértékben a bal oldalon. mindkét válla subluxálható. Dysplasia nem állapítható. Szedünk porcerősítőt, carprox, noroclav, csonterősítő, c vitamin, szőlőcukor. 1 hónapja külön van zárva a másik amstafftól, hogy játék közben ne sérüljön még véletlenül se meg. Nem járunk sétálni se. Pihentetjük. A gondom az, hogy nem látok javulást. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az izomgolyó jobban legyen, gyorsabban gyógyuljon? Ötlet, javaslat? Meddig húzódik ez el? Magas energiaszintű ebről van szó. Tény, hogy egy fél fizetést otthagytunk, de semmi javulást nem érzékelek. A kedélyállapota jó a kuttynak. Köszönöm, hogy meghallgatott. Kicsit elvagyok keseredve....Várom válaszát! Üdv: Bella

 

Kedves Tímea!

22 hónapos korban és kissé furcsállom a pánostitis meglétét, az inkább növendék kutyák  betegsége. A szakszerűen leírt leletből arra következtetek, hogy ortopédiában jártas kollégánál járt a fővárosban. Ha egy hónap alatt sem látott javulást, akkor vissza kellene vinni az ellátó kollégához.

Ha valóban mindkét válla subluxálható, az komoly izületbeli anatomiai eltérésre utal, kérdéses, hogy valaha alkalmas lesz-e kedvence sportolásra.

Ha mégsem szeretné visszavinni kedvencét , javaslom válasszon elismert ortopéd szakembert a www.kisallatortopedia .hu oldalon.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2011 július 4, hétfő 08:53
# 1049

Tisztelet doktor úr!

Szeretnék örökbefogadni kiskutyát. A kiskutya születéskor oxigénhiányos állapotba került és a mozgás koordinációi nem tökéletesek. 6 hetesen teljesen húzta a lábát, most 9 hetes és már lépeget kicsit nehézkesen.

Kinőheti a kiskutya ezt a betegséget, illetve lehet-e értelmi visszamaradottsága?

Kedves Edina Katalin!

Nem vagyok 100 5-ig meggyőződve arról, hogy a kiskutya koordinációs zavarai oxigénhiány miatt alakultak-e ki. Vannak olyan fejlődési rendellenességek, amelyek ilyen tünetekkel járhatnak.

Amennyiben oxigénhiány okozza a tüneteket, várható lassú javulás az állapotban, de ha veleszületett fejlődési rendellenesség okozz a bajt, -véleményem szerint maradandó tünetekkel kell számolni.

Javaslatom: Foglalkozzanak minél többet a kiskutyával, masszírozás, torna sokat segíthet.

Érdemes lenne szakember fizioterapeuta szakember véleményét kikérni ezügyben. ( Pl. Dr. Biksi Ottilia, SZIE ÁOTK Tel.: 06 1 478 4100).

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Üllő

kutya gazdit keres
Győr

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Battonya

kutya gazdit keres
Fót