bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Állatorvos válaszol

Kérdéseket megkaptuk!

Kollégáink hamarosan válaszolnak, addig a szíves türelmedet kérjük!
Ha a válasz elkészült emailben értesítünk!

2013 május 28, kedd 00:19
# 1048

Tisztelt Doktor Úr!

A 1,5 éves keverék macskámnál,  FIP vírust diagnosztizáltak(nedves változatot) . A leg értelmesebb eljárás ebben az esetben, valóban az altatás lenne? Most már 2 hete, hogy ezt megállapították, és a macska egészsége, rohamosan gyengül.  Eddig adtam neki vízhajtót, antibiotikumot és a vizébe Béres cseppet tettem, amit az állatorvosunk javasolt. Már szinte alig eszik, csak iszik. Lehetne rajta segíteni valahogy? Még rajta kívül van három macskám, két kicsi három hónapos és a négy éves anyjuk. Minden szükséges oltást megkaptak. Rájuk jelenthet veszélyt?

Köszönettel: Judit

 

Kedves Judit!

A FIP bonyolult betegség.

Egyes cicáknál kialakul a legsúlyosabb, nedves kórforma, egy másiknál pedig tünetmentes átvészelés is lehet a fertőződésből. Minden a szervezet és a vírus közötti párharc alatt dől el.

A gyengébb immunitású egyedek betegszenek meg.

A beteg cicát mielőbb altattassa el, nincs értelme meghosszabbítani a szenvedését és potenciális veszélyt jelent a többi cicusra is.

A FIP ellen létezik védőoltás, hatékonyságáról és hasznáról erősen megoszlanak a vélemények a szakemberek között.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 május 27, hétfő 15:01
# 1047

Kedves Doktor úr!

Múlt héten a Mecsekben túráztunk, ahol semmi probléma nem is volt a kullancsokkal. Azonban ma reggel tapasztaltam, hogy a kézfejembe ment egy kullancs. Nagyon kezdetleges volt, ezért arra tippelek, hogy haza hoztuk ruhán (reggel pakoltam be a haza hozott piszkos ruhákat a gépbe). És itt lenne  a kérdésem doktor úrhoz: ha van még a lakásban kullancs, akkor az jelenthet veszélyt a négy csincsillánkra? Természetesen próbálok most mindent áttúrni, de ha véletlen mégis került haza és a lakásban van, akkor számíthatok arra, hogy valamelyiken megtapad vagy a vastag bunda miatt nem kell ettől félnem?
Nagyon köszönöm előre is a válaszát és bocsánat, ha buta kérdés, de nagyon féltem őket!
Köszönettel:
Timi

Kedves Timi!

A csincsillákra semmilyen veszélyt nem jelentenek, annál inkább Önökre!

A "kezdetleges " kullancs valószínűleg egy kullancslárva lehetet, ami szinén vért szív.

Ha gyakran járnak túrázni, érdemes beoltatni magukat vírusos agyhártyagyulladás ellen.

A Lyme-kór ellen embernek nincs védőoltás, de ha tisztában vagyunk a  kezdeti tünetekkel( rozetta szerű rajzolat  a csípés helyén, láz, nyirokcsomó duzzanat)  az időben megkezdett gyógykezelés teljes sikerrel jár.

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 május 26, vasárnap 09:34
# 1046

Tisztelt Doktor Úr!

Cicám kb. másfél hónapja beteg. Először bágyatsággal kezdődött, majd begyulladt a bal szeme és magas láza volt. Elvittem a Salgótarjáni állatkórházba, ott kaptunk szemcseppet, antibiotikumot, és lázcsillapítót. A szeme helyre is jött, a láza is lement, de felpuffadt a hasa. Akkor visszavittem őt az állatkórházba, ahol megultrahangozták, és vettek a hasából folyadékot, ami sötétebb sárgás színű volt. Az orvos azt állapította meg, hogy a cicám fipes. Javasolta, hogy még ott altassuk el. Nem egyeztem bele, így haza hoztam. Ezután a cica egy hétig szinte nem evett, nem ivott. Úgy gondoltuk, bármelyik pillanatban elpusztulhat, mert már nagyon nehezen lélegzett, hangot adott ki, mintha lett volna valami a tüdejében. Egy éjszaka alatt a cica nagyon sokat javult. Sokkal kisebb lett a hasa, a légzése helyre jött, és elkezdett enni normálisan. Azóta a cica így van. Kb. egy hónap telt el azóta. Eszik, iszik, normális a széklete, csak tele van a hasa folyadékkal. Kérdésem az lenne, hogy biztos fipes a cica? Nem lehet, hogy esetleg más betegségben szenved? Mert nem vittem el más orvoshoz, mert mndenhol azt olvastam, hogy teljesen felesleges bármivel is próbálkozni, úgyis belehal, ha pedig nem, az úgyis a cica szervezetétől függ. Nem tudom, hogy mit csináljak. Félek, ha esetleg mégis más betegsége van, kezeletlenül hagyom, és abba hal bele. Ön mit javasol?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Kovács Noémi

Kedves Noémi!

A leírtak alapján az Ön kedvence valószínűleg FIP-es. Ez a betegség nem gyógyítható. A betegség időbeni lefolyása függ a cica immunrendszerétől, a beteg általános állapotától a vírus virulenciájától.

Ha teljes bizonyosságot szeretne, akkor szerológiai vizsgálat áll rendelkezésre, egy vérvételből biztos diagnózis mondható.

 

Sajnos nem túl sok jóval merem bíztatni. Amig a cicus életminősége elfogadható, nem szenved, eszik, addig tartsa, értelmetlenül ne hagyja kínlódni.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 május 25, szombat 15:43
# 1045

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődöm, hogy faj cicám (13 éves) tüzelésének "enyhítésére" mit tudnék adni. Természetes alapú nyugtatóra gondoltam. Régebben Ovarid tabl. is kaptunk, de ezt most így tűzelés alatt nem hinném, hogy adható lenne. Mivel félig meddig tenyész cica volt, ezért nem akartuk ivartalanítani. Most már viszont a kora miatt nem tudom mennyire lenne veszélyes a műtét. Eddig nem zavartak a tüzelési ciklusok, mert a kertes házban csak mi hallottuk, most viszon társasházban élünk :(. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Evelin!

 

13 éves koráig ivarosan hagyni egy cicát-nem túl okos dolog. Ha már kiöregedett a tenyésztésből, 6-7 éves kor után, akkor kellett volna ivartalaníttatni.

Az Ovarid adható ivarzó macskának is, a készítmény el fogja nyomni az ivarzási tüneteket. Más kérdés, hogy rendkivül súlyos mellékhatásokkal lehet számolni a hormonkészítmények rendszeres használatakor (méhgyulladás, petefészek ciszták, emlődaganatok).

Én a magam részéről a műtéti megoldást javaslom, még ha 13 éves is a cica. Persze a műtét előtt javaslom a cicus kivizsgálását (alap labor, véralvadás, szív állapota).

A nyugtatók nem alkalmasak az ivarzási tünetek megszűntetésére.

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
2013 május 24, péntek 00:14
# 1044

Tisztelt Doktor Úr! A múlt héten szerdán vettük észre,hogy a keverék kutyánk rosszul érzi magát. Feküdt,nem evett és láza volt. Találtunk benne egy kullancsot amit szakszerűen eltávolítottunk belőle, de a kullancs nagy volt és miután kiszedtük belőle a helyén egy nagy piros folt maradt és egy kis dudor.Másnap reggel kihívtuk az orvost aki beadott neki 5 injekciót,köztük antibiotikumot,lázcsillapítót és vitamint. Az orvos vesegyulladásra tippelt és  azt mondta,hogy kicsi a valószínűsége,hogy a kullancs okozott volna neki betegséget,meg azt hogy most gastroenteritis járvány van a kutyáknál és talán azt kaphatta el,de reméli hogy nem Lyme-kóros.Miután elment az orvos, kis időre a kutya összehányta magát, ezt követően egész nap feküdt bágyadtan,nem evett ,de sokat ivott  és estére megint belázasodott.Pénteken reggel ismét kijött az orvos,de ekkor 2 injekciót kapott kicsivel utána ismét összehányta magát és egész nap nem evett,viszont sokat ivott. Este elvittük az orvoshoz  és kapott glükoz infuziót valamint vitamint. Amikor hazajöttünk a kutya kis időre elkezdett hányni és egész este hányt,többször is. A láza ingadozó volt,általában estére belázasodott és reggel is lázasan ébredt. Szombaton reggel még mindig nem volt jól,megkapta a szokásos injekciókat: antibiotikum,lázcsillapító,étvágygerjesztő és ezúttal kapott injekciót a kullancs által terjesztett betegségek ellen is. Vasárnap másik orvoshoz vittük aki ekográfon megnézte a hasát, adott neki étvágygerjesztőt meg egy tablettát ,de nem mondta meg hogy mire.Ő is azt mondta,hogy a járványra gyanakszik,de ha a kullancstól lenne akkor az csak később jön elő. A lényeg,hogy a kutya aznap később már jól érezte magát, este enni is kezdett, hétfőre már teljesen jól volt.Tehát a kutya tünetei a betegsége alatt a következők voltak: bágyadtság,láz,étvágytalanság, egész nap feküdt, sokat ivott de nem evett, a vízelete eleinte sötét sárga volt de a végére kivilágosodott, néha foltokat hagyott maga után ahol feküdt,többször hányt injekciózás után,széklete csak egyszer volt vékony és inkább szilárd mint folyékony.A kérdésem az lenne,hogy Ön szerint szükséges-e laborvizsgálatra vinni a kutyát,hogy kizárható legyen a Lyme kór vagy már most kizárhatjuk ? esetleg ennyi idő alatt kikezelték teljesen ? Mik lehetnek a Lyme -kórra utaló jelek,mikor jelentkezhetnek és meddig nem késő kikezeltetni rendesen? Nem szeretném,hogy évek múlva kijöjjön rajta,amikor már nem menthető. Nyugtasson meg,hogy nem Lyme-kóros volt. Válaszát előre is köszönöm,                                              K. Hortenzia

Kedves Hortenzia!

Az Ön kedvencének valószínűleg babesia okozta betegsége volt, a láz, étvágytalanság erre utalnak.

Ezt a kórokozót a kullancsok terjesztik, a vérszívás után 1-2 nappal megjelennek a tünetek, pont azok, amelyeket Ön leír. Hihetetlennek tűnik számomra, hogy egy magyar állatorvosnak 2013-ban ez ne jutna az eszébe.

A kórokozó a vörösvérsejteket támadja meg, az elpusztult vérsejtekből a vérpályába kerülő vérfesték (hemoglobin) súlyos máj és vesekárosodást okozhat.

A gyógykezelés sikere nagyban függ attól, hogy mennyi idővel a tünetek megjelenése után kezdődik a gyógykezelés-minél előbb, annál jobb.

Mindenképpen javaslom a kutyus laborvizsgálatát (vérkép, máj és vesefunkciós vizsgálatok).

Ha a Lyme-kór aggasztja (szerintem ez nem valószínű, mert ezt más kullancsfajok terjesztik), akkor 3 hét múlva érdemes a vérből Lyme-kór szerológiai vizsgálatot végeztetnie. (Borrelia C6 antigén kvalitativ teszt).

 

Üdvözlettel:

Dr. Zöldi Tamás, kisállatgyógyász állatorvos
Szent Bernát Kisállat Ambulancia
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Gödöllő

kutya gazdit keres
Gyöngyöshalász

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Bátonyterenye

kutya gazdit keres
Szigetszentmárton