bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2010 november 12, péntek 16:27
# 149

Jó napot!Van egy 2 éves kistestű keverék kutyám.A problémám az hogy sokszor szétrág valamit ha egyedül van.Sajnos emiatt volt hogy beteg lett a kutya mert a lenyelt szétrágott  (pl.:zokni) nehezen jött ki belőle.Félek nehogy komolyabb baja legyen ezáltal.Hogyan szoktassam le erről?A másik probléma hogy ha el kell utaznom pár napra mindig bepisil pedig akkor is rendszeresen leviszi a párom. Sajnos van úgy,hogy az ágyra végzi a dolgát ahol velem szokott aludni.Miért csinálja?Mit lehet ilyenkor tenni hogy ne forduljon ez elő?Segítségét köszönöm

Kedves Gazdi!
Az első problémára több megoldás is lehet, illetve ezek kombinációja. Nem tudom mennyi időt tölt egyedül a kutyus, illetve mennyire csak rágcsálásról vagy inkább rombolásról van szó. Mindenesetre érdemes lenne jól lefárasztani mielőtt egyedül hagyja, és otthon hagyni neki valamit amivel eljátszat, pl. füstölt csont, vagy nagyon jók a KONG játékok amik megtölthetőek jutalomfalattal, és a kutya akár órákig is elrágcsálhatja. Szintén segít ha sikerül rajta kapni a rágcsáláson és azonnal megbüntetni, hogy tudja, rossz amit csinál. Illetve amíg nem oldódik meg a probléma, pakoljanak el előle mindent ami veszélyes lehet számára, vagy zárják ki azokból a helységekből ahol nagyobb kárt okozhat.
A bepisilés a gazdi távolléte miatt lehet. A kutya valószínűleg nagyon kötődik önhöz. Jó lenne ha a párja többet foglalkozna a kutyával, hogy vele is olyan biztonságban érezze magát mint Önnel. Addig is ilyen esetekben amikor a gazdi távol van, a kutya ne maradjon felügyelet nélkül a háló szobában.

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 12, péntek 16:17
# 148

T. Kutyakiképző! Szeretném befogadni 11.5éves kutyám alombeli testvérét. A gond az, hogy nem lehet összeengedni Őket,mert az enyém felnőtt korára harapossá vált. Másik kutyám kicsinek került hozzánk, nem bántja, de időnként még vele is összekap. Vittem iskolába, de ott sem jött ki egyik kutyával sem. Most a testvére  elkülönített kert részben van, de ha véletlenül valaki nyitvahagyja a kert ajtót, széttépnék egymást. Mindkettő fiú.Ideiglenesen vállaltam a befogadást, de ha kijönnének egymással, maradhatna itt élete végéig.Eddig is a szomszédban lakott. Lehet még megnevelni???és mit kéne  tennem???borzaztó féltékeny rám. Tavaly halt meg a német juhász kutyám, vele nem volt problémája. Köszönöm a segítségét. Burger Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
Nehéz helyzet amikor egy idősebb kutyát akarunk leszoktatni egy jól berögzött viselkedésről. A probléma alapja, hogy a gazdinak nincs tekintélye a kutya előtt, nincs vezető szerepben. A vezető jelenlétében mindenféle agresszió tilos, és ezt a kutya ösztönösen tudja, de amíg nem hiszi el önről, hogy jó vezetője lehet, addig sajnos megmarad a probléma. Egy domináns kan kutyánál ez fokozottan igaz.
A kutyaiskolák többsége Magyarországon még nem foglalkozik a kutyák szocializációjával, a kutyáknak nincs lehetőségük ismerkedni, játszani, megtanulni a helyes viselkedést. Ha van a közelükben egy Tükör iskola akkor azt ajánlanám, hogy onnan kérjenek szakértői segítséget.
A két kutya összeszoktatását mindenképp idegen területen kell elkezdeni. Meg kell kérnie egy családtagot, hogy kísérje el, és vigyék el sétálni a kutyákat először külön, mindkettőt jól fárasszák le, aztán sétáljanak együtt, pórázon. Vigyenek sok jutalomfalatot, és folyamatosan jutalmazzák a kutyákat - mindenki a „magáét" - olyan távolságban sétáljanak egymástól, hogy a két kutya ne egymást figyelje, hanem a jutalmat. Aztán nézzék meg, mennyire tudják leszűkíteni a távolságot úgy, hogy a két kutya nyugodtan viselkedjen, ne akarjon odamenni a másikhoz. Semmiképp ne érjenek össze! Ezt a távolságot lehet fokozatosan szűkíteni ugyanilyen séták során. Ha a kutya agresszív viselkedést mutat tiltsa le, tolja el pórázon a másik kutyától amíg meg nem nyugszik, akkor jutalmazza. Így is hosszú időbe telhet mire képes lesz a két kutya nyugodtan együtt sétálni, és akkor még nem érintkeztek és nem találkoztak otthon. Amit semmiképp ne tegyenek: ne érjenek össze feszes pórázon, ne verekedjenek. Ha a kutyák otthon hergelik egymást a kerítésen keresztül akkor jobb lenne úgy elhelyezni őket, hogy ne lássák egymást.
Azt ajánlom, hogy kezdjék el az összeszoktatást, akkor kiderül mennyire nehéz lesz a dolguk és akkor még mindig dönthet.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 12, péntek 16:02
# 147
magi
magi

Üdvözlöm!

Szeretném a tanácsát kérni. 2 kutyánk van--mindkettőt örökbe fogadtuk--az egyik HUSKY--, az utóbbi időben más kutyákkal szemben agresszív lett. Minden előzmény nélkül rátámad más kutyákra. Ott tartunk, hogy már nem merjük olyan helyre vinni, ahol más kutyákkal találkozhat. Ha külön visszük őket, akkor is ugyanezt a viselkedést tapasztaltuk nála. A másik kutyánk ha egyedül van, akkor bármelyik kutyával eljátszik, szaladgál--nincs vele probléma--, de ha együtt vannak,akkor ha a Husky támad, most már ő is odamegy és mint egy testőr, védekezésképpen támadólag lép fel.

Mindkettővel jártunk kutyaiskolába. Mellesleg  a Husky ha feladatot adunk neki, megcsinálja, középfokú engedelmességi vizsgát tett. Otthon a 2 kutya sosem bántja egymást.

Vajon mi lehet a probléma és hogyan tudnánk megszüntetni?

Köszönettel várom a válaszát: Ági

Kedves Ági!
Jó lenne tudnom a kutyus nemét és korát (körülbelül), hogy tudjak válaszolni a kérdésre. Kérdés még, hogy volt-e valami ami kiváltotta a husky-nál ezt a viselkedést, illetve a befogadása után mennyivel jelentkezett? A kutyaiskolában hogyan viselkedett a többi kutyával? A kutyákkal szembeni agresszió félelemből vagy dominanciából fakadhat. A husky azért nem bántja a másik kutyusukat, mert Ő a falkájuk tagja, rangsorban alatta áll. Nincs könnyű dolguk, hiszen nem ismerik a kutya előéletét.
Az szinte biztos, hogy a probléma megoldásához szükséges lesz, hogy a kutya vezetőként tekintsen önre. Ezt különböző szabályok felállításával, betartatásával, következetes és határozott kommunikációval lehet elérni. Az pedig, hogy kit tekintünk ellenségnek, kit támadunk meg,vagy dominálunk le, a vezető hatáskörébe tartozik. Tehát egy igazi vezető kifejezi nemtetszését egy ilyen szituációban. Illetve viselkedésmintát is mutat, nyugodt marad és a védelemről is gondoskodik kutyája számára.
Fontos lenne kontrolált környezetben, szakember segítségével, kideríteni, hogy mi az agresszió pontos oka, és orvosolni azt. Iskolánkon működik egy terápiás csoport ahol többek között agresszió problémás kutyákkal is foglalkoznak. Addig is kerüljék el a verekedéses szituációkat.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 12, péntek 14:33
# 146

Kedves Kiképző!

2 év körüli befogadott, szetter jellegű ivartalanított szuka kutyusunk viselkedésének javításában kérném a segítségét. Alapvetően barátságos, felnőttel és gyerekekkel, más kutyákkal is. Sokat visszük kirándulni, ilyenkor semmi gond vele - nyugodtan és barátságosan viselkedik mindenkivel, kiváncsian ismerkedik más kutyákkal.

Amin szeretnénk javítani:

1. Otthon a kerítés előtt mindenkit megugat - felnőttet és gyereket egyaránt, fel-le rohangál. Szeretném, ha ilyenkor is nyugodt tudna maradni, nem ijesztgetné a járókelőket, nem hangoskodna feleslegesen. (Nem agresszíven adja elő a műsort, közben csóválja a farkát (-: ) A másik kutyánk, egy bernipásztor kan ilyenkor a háttérben nézelődik, max. kettőt vakkant.

2. Ha egyedül viszem sétálni és nem viszem a berni pásztor kanunkat, akkor teljesen megszeppen, fél mindentől, még a csatornafedéltől is. Amint jön a berni is, ő akar elől menni, semmi félelem nincs benne. Hogyan tudnám a bátorságát erősíteni, és a bernitől való függését csökkenteni?

Szakértő tanácsát előre is köszönöm. További sikeres munkát kívánok: Cirm

Kedves Gazdi!
Az ugatás, az idegenek jelzése a kutya ösztönös viselkedése, még akkor is ha nem kifejezetten házőrző fajtáról van szó. A kutya jellemzően megtanulja, hogy mi az amit érdemes megugatni, ami valódi veszélyt jelent - a berni pásztor kutyájuk tudja is ezt, ezért nem reagál mindenre. A szetter valószínűleg élvezetét leli az ugatásban, és a rohangálásban, levezeti a fölösleges energiáit. Egyrészt meg kell tanítani a kutyának, hogy milyen viselkedést várnak el tőle. Le kell tiltani a fölösleges ugatásról. Ahogy egyet ugat rá kell szólni, ha abba hagyja megdicsérni, elhívni a kerítéstől, ha nem hagyja abba akkor elzavarni a kerítéstől. Fontos, hogy ha abba marad az ugatás, akkor dicsérjék, jutalmazzák a kutyát. Másrészt fontos, hogy rendszeresen lemozgassák, kifárasszák a kutyát, így nem kell a fölösleges energiáit a kerítésnél rohangálva levezetnie. Írta, hogy rendszeresen kirándulnak, nem tudom mennyire rendszeresek ezek a kirándulások, de egy vadász kutyának mint a szetter sokkal több mozgásra van szüksége mint a berninek. Ajánlom, hogy napi szinten labdázzanak vele, futtassák, fárasszák le.
Második kérdésére válaszolva, úgy tűnik a kutya a bernit fogadta el mint vezetőt. Ez befogadott kutyusoknál gyakori, hiszen a fajtárssal könnyebben szót ért mint az emberekkel. Ajánlom, hogy keressenek fel egy kutyaiskolát ahova kettesben eljárhatnak, és az oktatók segítségével felállíthatják a kettejük közötti távolságot. Ha a kutya megbízik a gazdiban - úgy mint a berniben - akkor a félelme is elmúlik. Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Mór

macska gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Csákvár

kutya gazdit keres
Paks