bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 november 13, vasárnap 15:35
# 149

Kedves Kutyakiképző!

Most kaptam 2 beagle kiskutyát ajándékba. A kutyák 8 hetesek és azt szeretném tudni, hogyan kezdjem a tanításukat, mivel érdemes kezdenem?  Sok gazdától pedig azt hallottam, hogy fedett kerítés  hiányában gyakran elszöknek , erről le lehet őket szoktatni? vagy megelőzhető ez az esetleges későbbi probléma ?

Tanácsait előre is köszönöm

Kedves Gazdi!

Húha! Egyből kettőt? Mit tett az illető ellen aki ilyen ajándékkal lepte meg? :) Egyelőre nem kell félnie attól, hogy elszöknek, de azt ajánlom, hogy amint megkapták az oltásaikat keressenek fel egy Tükör iskolát és az óvodában kezdjék el a tanulást. Azt előre el kell mondjam, hogy a kutyákkal a későbbiekben külön-külön kell foglalkoznia, külön tanítania és biztos, hogy nem lesz könnyű dolga.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 november 11, péntek 13:36
# 148

Tisztelt Kutyakiképző !

Egy 10 hónapos beagle kan kutya neveléséhez szeretnék Öntöl segítséget kérni. A kutyánk szerintem elég értelmes, amit tud azt elég gyorsan elsajátította. Ül, helyben marad, bemegy a helyére, visszahozza az eldobott labdát, egyéb tárgyakat, kisebb dolgokat személyeket megkeres.Udvaron belül hívásra jön. Én nem is vágynék ennél többre, csak az  a probléma, hogy mindezt csak akkor teszi meg amikor kedve van hozzá. Lehetőség szerint naponta 1-2 alkalommal, jutalomfalattal gyakorolunk , játszunk ( kertes házban lakunk), ekkor ha megfelelő időpontot választok akkor készségesen teljesíti az utasításokat. Tulajdonképpen azonban ezt az időszakot is a kutya határozza meg, mivel a nap többi részében alig reagál a parancsra, jutalom falat ellenére is. Nem tudom a helyére küldeni, visszahívni,más személy érkezése vagy egyéb esetbe nem tudom leültetni.

Ellenben viszont vadul ugrál legalább mell magasságig, ránk mászik, ruhánkat összekeni és folyamatosan kapkodja a rajtunk lévő dolgokat. Amikor simogatjuk - a késő esti időszakot kivételével - a kezünk után a ruhaujj után is folyamatosan kapkod. Az erről való leszoktatást kicsi korától, folymatosan és következetesen próbáljuk, de eredménytelenűl.

Azt szeretném tudni, hogy Ön szerint lehet-e és milyen módszerrel készséges, minden körülmények között engedelmes kutyus a mi Bejglinkből ? Idővel leszokik-e a ruha és a kéz utáni kapkodásról, ránk történő felugrálásról ? Vihetjük-e valaha póráz nélkül sétálni ? Vagy bele kell törődnünk, hogy a beaglék már csak ilyenek ?    Üdvözlette: Lajos

Kedves Lajos!

NEM a Beagelek nem ilyenek!!! A gazdák ilyenek! A bejgli gazdák inkább legyintenek és beletörődnek abba, hogy egy kis önfejű szörnnyel élnek ahelyett, hogy tudomásul vennék a kutya igényeit és felkötnék a gatyát! Persze a beagle vadász kutya és önálló munkára tenyésztették ezért is nehezebb együttműködésre bírni de egyáltalán nem lehetetlen. Van tulajdonsága amibe bele lehet törődni, de az, hogy magasról tojik a gazda fejére nem ilyen!

Kezdetnek azt ajánlom, hogy kezdjék el csak és kizárólag kézből etetni akkor amikor együttműködést mutat a kutya. Amikor odajön ha hívják, leül, pacsit ad, amikor séta közben önökre figyel stb. Legyen a kutyának alkalma így kézből munkára elfogyasztani a napi adagot, de ha nem elég együttműködő, nem figyel akkor az azért járó falatokat elbukta aznap. Így építhetnek vele szoros kötődést, így érti meg, hogy igenis függ önöktől és igenis oda kell figyelnie önökre.

Emellett azt ajánlom, hogy keressenek fel egy Tükör iskolát ahol megtanulhatják irányítani a kutyát, illetve a kutyusnak is van lehetősége szabadon játszani fajtársaival. Addig is olvassák el Korom Gábor – Újra Neked Ugatok című könyvét amiben a kutya lényét, viselkedését ismerhetik meg, és válaszokat kapnak problémáikra.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 november 10, csütörtök 05:19
# 147

Kedves Kiképző!

Van a családunknak egy 1 éves kutyusa. A probléma az vele, hogy amikor indulok dolgozni,/ érdekes a dolog mert soha máskor, csak ebben az esetben, mintha érezné, hogy hová megyek/, állandóan csipkedi, harapja a lábamat, a ruhát rajtam, amig kinem érek a kapunk, és hangos ugatásba kezd. Vajon miért teszi ezt? Hogyan tudom leszoktatni róla? Próbálok erélyesen rá szólni, de hiába. Köszönöm előre is a válaszát! 

Kedves Gazdi!

Elképzelhető, hogy más leli állapotban indul munkába mint a boltba? Esetleg feszült ilyenkor és ezt a feszültséget veszi át a kutya? Vagy a munkába indulást követi a hosszú egyedüllét? Érdemes lenne megfigyelnie ezeket a részleteket, hogy rájöhessen, a kutya honnan tudja, miért pont ilyenkor viselkedik így?

Más szituációban állítsa fel a privát területét, menjen ki a kertbe és ne engedje a kutyát másfél méteren belül önhöz, mintha egy védő buborék lenne ön körül. Ha ez megy, akkor induljon el a buborékával és továbbra se közelíthesse meg a kutya. Zavarja el magától addig amíg a kutya fel nem adja a próbálkozást. Ha feladta akkor Ön hívja magához, dicsérje meg. Amikor ez a gyakorlat már megy más esetben akkor próbálja meg munkába menet is.

Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 november 8, kedd 07:24
# 146
frindli
frindli

Kedves kiképző!

Van egy 4 éves spániel keverék kanom ideiglenesen (egy állatmenhelynél segődkezünk ideiglenes szülőként). A háttértörténet: Ében imádta a gazdiját, és mivel ráérzett, hogy a gazdi beteg, ezért védelmezőjévé szegődött - kellett, nem kellett. Éberen vigyázta a lakást, azonnal jelzett, ha mozgás volt, kint, és as szerinte rossz szándékú, a gazdira veszélyt jelentő embereket (mindig piszkos ruházatú, rossz szagú férfiak) a megelőző csapás elve alapján, testközépre irányzott támadással távol tartotta tőle. Ez a mozgásproblémákkal küzdő gazdinak számos, számára kezelhetetlen konfliktushelyzetet eredményezett.

Ezt a tulajdonságát az utcán is megmutatja, a minap egy öreg bácsi nadrágjára vetette rá magát (bármennyire is húztam vissza a pórázzal)

Sajnos ez miatt nemtalál már 3 éve gazdit, de mi hisszük,hogy megfelelő módszerrel csillapítani tudjuk ezt a szokását!

válaszát előre is köszönöm!

üdv. Anita

Kedves Anita!

Természetesen megtanítható a kutya a helyes viselkedésre, de ehhez szakember segítségét kell kérjék, az írásos tanács itt édes-kevés. Azt ajánlom keressék fel Tükör viselkedés terápiás csoportunkat valamelyik budapesti Tükör iskolán.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 november 7, hétfő 09:44
# 145

Kedves Kiképző!

Kutyám szeret labdázni, de egy idő után nem hozza azt vissza, otthagyja. Szeretném ha akkor is visszahozná ha már nem érdekli /ne én gyűjtsem be a játékát/. A "keresd labda" szóra rögtön odamegy esetleg szájába veszi, de a "hozd vissza" parancsra a labda nélkül fut hozzám. Ilyenkor azt mondom neki, nem jó,majd megint  "keresd labda" odamegy, "hozd vissza" labda nélkül jön vissza. Max 3-4x tudom oda küldeni. Olyan mintha nem értené a hozd vissza parancsot és/vagy, hogy mit szeretnék.Játék közben is mindig ezt a két parancsot használom./Tükör suliban végeztük az alap oktatást néhány hete/Milyen megoldást tudna javasolni?

Köszönöm,

Ági

Kedves Ági!

Egyik javaslatom, hogy addig játsszon a kutyával amíg a kutya is élvezi, ha nem hozza vissza a labdát akkor valószínűleg elfáradt és nem akar tovább játszani. Ne várja meg míg idáig eljut a dolog, hagyják abba hamarabb a játékot amikor még visszahozza a labdát. Így a kutya a labdázást is jobban fogja szeretni, mert még úgy fejezik be a játékot, hogy Ő játszana tovább, jobban várja a következő alkalmat, és idővel tovább is hajlandó lesz visszahozni a labdát.

Emellett megtaníthatja klikkerrel a szabályos apportot, amikor a kutya nem az ösztönére hallgatva szalad a labdáért és kapja fel, hanem mert ez egy tanult feladat mint a pacsi. Így akkor is végrehajtja ha a labda már nem motiválja. A klikkeres tanítással részletesebben a haladó tanfolyamon ismerkedhet meg.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Pomáz

macska gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Őrbottyán