bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 március 6, vasárnap 21:19
# 149
timcsi0628
timcsi0628

Tisztelt Kutyakiképző!

 

Van egy lassan 6 hónapos Amerikai Staffordshier Terrier kiskutyám. Házörzés lenne az elsődleges dolog amiért vettük, betörés ellen, viszont az a probléma,hogy mindenkivel barátkozik, az utcán ,ha sétáltatjuk akkor is bárkihez odamenne és szagolgatás nélkül ugrálna rá! Hogy lehetne arról leszoktatni,hogy a kerítésnél ne barátkozzon, hanem ne engedjen oda és be senkit!?

Köszönettel: Tímea

Kedves Tímea!
A kutyusuk még nagyon fiatal ahhoz, hogy házat őrizzen, és nem is baj, hogy barátkozik az emberekkel, mert fontos, hogy ne féljen tőlük. Majd úgy egy 12-15 hónapos kora körül alakul ki a felnőtt egyénisége, és ha megfelelő védő ösztönnel rendelkezik, akkor őrzi majd a házat.
Üdvözlettel,

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 március 6, vasárnap 17:48
# 148

Kedves Nati!

Egy 6 hónapos kölyökkutya gazdija vagyok. Kettő kérdésem lenne. A kutyus későn került hozzánk, mert ajándékkutya volt, késve kezdhettük csak meg az oltásokat. Garázsban alszik, korábbi kutyusunk kosarában, de a saját takarójával. A kosarat elkezdte megrágogatni, és hamarosan el sem fog benne férni, illetve kezdeném ki szoktatni a kertbe. Van egy (szintén korábbi kutyusé volt) jó nagy kutyaház, amibe szeretném majd szoktatni, de egyelőre nem nagyon barátkozik vele... Bemegy, de inkább csak a bedobott jutifalatért és játékaiért, és inkább a bejáratiajtó előtt alszik a földön, vagy netán, ha kiviszem a "maradék" kosarában. Kérdésem az lenne, van-e valami módszer, hogy a házikó legyen a helye, és leszoktatható-e a takarója, pokróca, matraca, kosara rágogatásáról? (Játéka van elég sok, és igyekszem is lefárasztani)

A másik kérdésem az lenne, hogy próbálkozom a póráz nélküli sétával. Kutyaovisok vagyunk, így éhesen próbálkozom, jutifalatokkal a zsebemben. Ma azonban túljárt az eszemen.. Az egyik járókelő zsebében hatalmas szendvics volt. Egyszer bepróbálkozott nála, majd jött tovább szépen. Azonban egy jó 20-30 méter múlva, fogta magát, hátraarc, és szélsebesen rohant a járókelő után, ráugrott, majd leült elé kérni a szendvicsét. (szerencsére a járókelő fiatalember készséges volt, és állatbarát :) Próbáltam hívni, zörgettem a jutifalatos zacskót, de fiú szendvicse izgalmasabb volt.. Végül odamentem és pórázzal tudtam csak elhozni.. A sarok után elengedtem, találkozott kedvenc játszótársával, de nem tudom jól tettem-e, teszem-e hogy ennyire jutifalattal csábítom? Telipocakkal szót fog-e fogadni?

Előre is köszi a választ:

D.

Kedves Dóra!
A kutyaházat jellemzően csak akkor használják a kutyák ha valóban szükségük van rá, fáznak, rossz idő van kint, vagy nyugton akarnak aludni. Ezért amíg a kutya nincs kint folyamatosan addig számára nem lesz értelme bent maradni a házban. Az mindenképpen jó, hogy nem fél a háztól és jutalomfalatra bemegy. Esetleg megpróbálhatja berakni a pokrócát vagy a kosara maradékát amikor kint hagyja éjszakára, hogy otthonosabban érezze magát bent.
A kosár rágcsálását megtilthatja a kutyának, de mivel régóta csinálja gond nélkül, ezért nehéz és fárasztó munka lenne, én azt ajánlanám, hogy vagy dobják ki a kosarat, ha úgyis ki lesz szoktatva a kutya, vagy kapjon egy új kosarat - érdemes műanyagot venni mert az tisztítható és nem is annyira ingerli a kutyákat rágásra - és akkor viszont figyelni kell a kutyát és letiltani a rágcsálásáról.
A behívást Ön most tanítja a kutyának. Fontos, hogy ezzel tisztában legyen. Azt tanítja a kutyának, hogy a neve, vagy a hívó szó azt jelenti, hogy Önhöz kell szaladnia. Ezért kapja a kutya a jutalomfalatot. Érdemes a behívással kapcsolatos alapvető szabályokat is betartani a kutyusnál, minthogy sose közeledünk híváskor a kutya felé, hanem csak az ellenkező irányba, tapssal, leguggolva segíthetünk felhívni magunkra a figyelmet, vagy az ellenkező irányba szaladva. Minden sikeres beérkezést jutalom kövessen akkor is ha fél órája hívjuk a kutyát.
Amit Ön kérdez, hogy hogyan tudja majd behívni a kutyát ha nem lesz éhes, vagy valami más érdekesebb dolog történik mint Ön, az már nem tanítás kérdése, hanem a kettőjük között levő kapcsolat kérdése. Ha Önnek tekintélye van a kutyája előtt, ha a kutya vezetőként tekint önre akkor bármilyen helyzetben be tudja hívni akkor is ha a kutya nem éhes, vagy ha egy gigantikus grillcsirke sétál az utcán. Ehhez a Tükör módszer Ösztönkezelési technikáit alkalmazzuk az iskoláinkon. Bővebben a módszerről itt olvashat.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 március 4, péntek 17:05
# 147

KEDVES KUTYAKIKÉPZŐ!!!!

van egy rotveilerem (3 éves) semmi gond vele...de pár hete muszályból a páromtól hozzánk került egy 4 éves németjuhász! eleinte összementek nagyon durván (kaja, játék simogatás féltékenykedés stb.) de mostmár elvannak..... az egyik problémám az lenne, hogy  a roti túl nyugott bágyatt és nagyon ritkán aktív míg a németjuhász mintha ide született volna úgy őríz minket! nem lehet a rotinak baja?  a másik gond, hogy néha muszáj megkötni  mind a kettőt, de a n.juhász sose volt és egész nap idegbeteg ha megvan kötve. mivel lehetne könnyebbé tenni a megkötés idejét a n.juhásznak? köszönöm. Gábor

Kedves Gábor!
Nem írta, hogy a kutyák milyen neműek, felteszem azonos neműek. Az sem derült ki, hogy a rottinak a viselkedése korábban milyen volt a mostanihoz képest. Feltehetően a két kutya felállította egymás között a rangsort ahol a németjuhász került előrébb és a rotti hátrébb. A rotti viselkedése (visszahúzódó, bágyadt) lehet azért, mert így kerüli a konfliktust a németjuhásszal, „viselkedik" vele szemben. Ez idővel javulhat, ha jobban megismerik egymást, és a határokat. Ez nem jelenti azt, hogy a rotti rosszul érzi magát mindeközben. Próbálja ki, hogy elzárja a németjuhászt és csak a rottival játszik, elvileg ekkor oldottabban kell viselkednie. A németjuhász idősebb is, temperamentumosabb is, ezért olyan magabiztos az új környezetben.
A bágyadt viselkedés betegség miatt is lehet, úgyhogy érdemes megmérni azért a kutya lázát.
A megkötést könnyítheti ha előtte alaposan megfuttatja és lefárasztja a kutyát, illetve fokozatosan szoktatja hozzá ehhez a szituációhoz, először csak rövid időre, pár percre köti meg és jutalmazza a nyugodt viselkedést. Kipróbálhatja, hogy a megkötés idejére ad egy rágócsontot a kutyának amivel eljátszhat, így nem lesz annyira kellemetlen számára a szabadság korlátozás. Illetve fontos, hogy csak úgy engedje el a kutyát ha nyugodt és nem feszül a lánc!
Remélem tudtam segíteni!

 

 

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 február 21, hétfő 10:37
# 146

Kedves Nati.

Köszönöm a válaszodat, és nagyon meghatodtam, h felvarázsoltad a fényképet.Azóta  (lassan 3 éve )hoztam Tőletek egy golden retriever vadász kutyit.Nagyon sok örömöm van benne, bár már sikerült elrontanom öt.Alkalmi süketségben szenved.

A cicákkal kapcsolatban: talán a lakásba már nem jelőlnek és igazad volt, új ember került a családba.De az idegen macskák továbbra is szemtelenek.Próbálkozom.

Üdvözlettel.Rozmaringhaz

 

 

Szívesen, és hajrá! {#smiley}

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 február 20, vasárnap 18:53
# 145

Kedves kutyakiképző!

Utolsó elkeseredésemben írok most! Van egy kis tacskó keverék kutyám kicsi kora óta én nevelem jól szocializált! Most 1 éves, Mázli teljesen póráz nélkül láb mellett sétál! Hangok nélkül követ, figyel engem pl: ha sétálunk egy parkban, és én szó nélkül irányt változtatok azonnal követ még akkor is jön, ha másik kutyával éppen játszik. Ha kiadom hogy maradsz akkor figyel rám,nem mozdul! Nagyon jó nevelt kiskutya még a macskát is hagyja! De sajnos ami nagyon elszomorít, és se hogysem tudom mit tudnék vele tenni hogy a nagytestű kutyákat pl. német juhászt megtámadja, de nagyon! itt a környékünkön van egy vakvezető német juhászkutya aki nagyon nyugtot barátságos! Próbáltuk össze engedni de sajnos ugyan az támadja és semmivel sem lehet lenyugtatni csak ugat!! Mit tudnék tenni, hogy tudnám megszoktatni hogy ne támadja a nagytestű kutyák? Hogy tanítsam meg hogy ne bántsa?nem tudom mit tegyek vele ilyen helyzetbe! hogy tudnám kezelni! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!
Egy jól szocializált kutya nem támad meg másik kutyát. Vissza kellene emlékezni mi lehetett az az élmény amiért így viselkedik nagyobb kutyákkal, esetleg egy verekedés, vagy támadás ami megijesztette, és most félelmében inkább Ő támad először? Vagy gyakran pórázon vissza tartották a nagy testű kutyáktól, ezért azt az információt kapta a kutya, hogy támadnia kell? Akárhogy is, mindenképp szakember segítségét kellene kérnie, aki megállapítaná, hogy miből fakad ez a viselkedés és segítene a probléma megoldásában. Azt ajánlom, hogy keressen fel minket! Telefon: 30-942-5889

Üdvözlettel,

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Bátonyterenye

kutya gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Solymár és környéke