bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2010 december 22, szerda 15:27
# 149

Tisztelt kiképző!

Van 1,5 éves puli és spániel keverék szuka "kiskutyám" nekem olyan problémám van, hogy ha porszivozzuk a szőnyeget vagy hajat szárítunk a száritásnál nem is annyira de a porszivozásnál nagyon ugat. Egyszerüen nem tudom hogy mit csináljunk vele mikor megy a porszívó. A másik meg hogy ha visszük megnyiratni a  nyírógépet is ugatja és csak altatás mellett lehet megnyirni. Lenne valami ötlete, hogyan tudnánk hozzá szoktatni?

Andi

Kedves Andi!
Jó lenne tudni, hogy félelmében ugatja-e ezeket a gépeket? Elképzelhető, hogy ezek a masinák olyan frekvencián szólnak ami nagyon zavarja a kutyát. Minden szoktatás alapja a fokozatosság, ezért előre jelzem, hogy sok türelemre lesz szüksége ahhoz, hogy megtanítsa kutyájának, ezek a zajkeltő „szörnyetegek" valójában nem jelentenek veszélyt. Fontos szabály, hogy mindig csak annyira szabad növelni az elvárást amit a kutya még éppen elbír. Jó lenne ha keresnének a háztartásban egy olyan elektromos eszközt aminek aránylag kis hangja van, és kézre áll, mondjuk egy elektromos borotvát, epilálót, elektromos fogkefét stb. Először ehhez szoktassa hozzá a kutyát a következő módon. Készítsen elő valami finom falatot (de valami olyat amiért megőrül a kutyus, csirkemáj, grillcsirke, sajt stb.) kicsire vágja, félcenis darabokra. Mutassa meg a kikapcsolt gépet a kutyának, dicsérje és adjon egy falatot. Akkor jó a falat, ha a kutya miután megkapta, már csak azt lesi mikor kapja a következőt. Párszor tartsa oda a kutyának a kikapcsolt gépet és jutalmazzon. Aztán egy pillanatra kapcsolja be (ekkor nem kell a kutya felé tartania), de már kapcsolja is ki, és jutalmazza a kutyát. Figyelje a kutya reakcióját! Ha szinte észre sem vette, csak leste a jutalmat akkor mehetnek tovább. Ha összerezzent, esetleg elhátrált akkor már ez is sok volt neki, tegye a háta mögé a gépet és csak ott kapcsolja be, vagy bugyolálja valami rongyba. Párszor ismételjék meg az egy pillanatos bekapcsolást és jutalmazást aztán nagy dicsérettel adja oda az összes jutalomfalatot és tegye el a gépet. Egy nap kétszer-háromszor gyakorolhatnak. Minden nap egy kicsit tovább legyen bekapcsolva a gép. SOHA ne legyen annyi ideig bekapcsolva, hogy a kutya elkezdjen ugatni. Itt Önnek kell figyelnie és résen lennie, hogy csak annyit várjon el a kutyától amennyit a kutya elbír. Ha ezt a gépet megszokta akkor meg lehet próbálni mondjuk egy hajnyírót, ugyanígy elölről kezdve a gyakorlást (ez már gyorsabban megy majd, mert a kutya tudja mit vár el tőle) és utoljára hagynám a porszívót. Addig is, ha porszívózik, valaki a családból vigye el a kutyát sétálni.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 december 22, szerda 11:27
# 148

Tisztelt Kiképző!

 

7éves berni pásztorunk mellé most hoztunk egy 8 hetes kis fehér puli kutyust, mindkét kutya kan. Kérdésem a következő lenne:  hogyan tudnánk mielőbb összeszoktatni őket?!

A berni nyalogatja és szagolgatja,de nem igazán akar belemenni a puli által kezdeményezett játékba.

Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel:

Nyirati Zsolt Gergely

Kedves Gergely!
Valójában ha jól értem már együtt van a két kutya, úgyhogy több teendő nincs is, hagyják, hogy megismerjék egymást. Azt, hogy a nyolc éves kutya nem játszik a kicsivel teljesen természetes, és nem biztos, hogy meg fog változni, de ezzel nincs semmi baj. Hagyjanak időt nekik. Kezdetben figyeljék a viselkedésüket, ha a kicsi szemtelenkedik és a nagy esetleg odamorog azt is nyugodtan hagyhatják. Ha a kicsi nem hagyja békén a nagyot, esetleg úgy látják, hogy az öreg kutyának már terhes akkor szóljanak rá a kicsire. Etetésnél egyelőre legyenek külön.
Valószínűleg később sem lesz probléma a két kutyával - amikor már ivarérett lesz a puli - mert a méret különbség egyértelművé teszi kinek hol a helye a családban.
Gratulálok az új családtaghoz!

 

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 december 20, hétfő 18:40
# 147

Tisztelt Kiképző!

 

Van egy shar pei-dalmata keverék kutyám. 1 év 2 hónapos. A problémám az, hogy eddig nem volt vele gond mikor egyedül maradt otthon, most meg (ráadásul ivartalanítás óta van ez), hogy mindent szétszed. Ha csak 10 percre ugrunk is le a sarki közértbe, mire hazaérünk a lakás romokban van. Van egy macska társa, akivel imádják egymást, s mindig eljátszanak, de ezek szerint mikor nem vagyunk itthon, jobban érdekli más, mert bmit talál megrág, szétrág, szétszed, széttép, pedig eddig nem volt ez. Kb. 3 hónapja lett ivartalanítva, azóta van ez az egész. Nem tudom, hogy összefüggésben van-e ezzel vagy sem, csak gondoltam hátha fontos információ.

A másik meg az, hogy hiába próbáljuk tanítani, hogy ne húzzon. Már több ismerős is (akik szintén megtanították a kutyájuknak a szépen jövés pórázon) "kézbe vette az ügyet", de az istennek se akar szépen jönni. Húz nagyon, minden embert meg akar szagolni és mindenkire fel akar ugrálni.

 

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Anna

Kedves Anna!
A rombolás amit a kutyus produkál csak egy tünete a valódi problémának. (A másik tünet a póráz húzás, és valószínűleg van még sok más is, ami fel sem tűnik Önnek.) Ebben a korban ez természetes, a kutyának vezetőre van szüksége, és Ön egyelőre nem tölti be ezt a szerepet. (Vagy nem a kutya elvárásainak megfelelően.) Az ivartalanításnak abban az értelemben, hogy megváltozott a kutya hormon szintje, nincs köze hozzá. Azt, hogy magát a műtétet és a lábadozást hogy élte meg a kutya, és ez van-e hatással a viselkedésére, nehéz lenne megmondani, de az biztos, hogy ivartalanítás nélkül is felmerültek volna hasonló problémák. Azt ajánlanám, hogy keressenek fel egy Tükör iskolát ahol megtanulhatja, hogyan tudja irányítani a kutyát, értelmezni tudja a kommunikációját, viselkedését. Addig is próbálja annyira lefárasztani, lemozgatni a kutyát amennyire csak tudja, ez is sokat segíthet.
Az, hogy másoknak sem sikerült a pórázfegyelmet megtanítani a kutyának csak annyit jelent, hogy a kutya kitartóbb volt mindannyiuknál. A kutyák nem egyformák, vannak könnyebben irányítható kutyák, és olyanok akik valódi kihívást jelentenek a gazdáknak, de egy ilyen kutyának a vezetőjévé válni mindig nagyobb dicsőség! Nincs kizárva, hogy egy öntudatos kutyusról van szó akinek nagyok az elvárásai a gazdájával szemben. A pórázfegyelemről és a szabályok fontosságáról írtam már a korábbi hozzászólásaimban, azokat nyugodtan használhatja.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 december 20, hétfő 11:34
# 146

Tisztelt Kutyakiképző!

Egy hete hoztam a menhelyről egy 6-vagy 8 éves puli kant társnak a a 8 éves puli leányzó mellé.Hatalmas eredménynek könyvelem el,hogy bepattan a liftbe,már szépen megy pórázon,de vagy félelmében,vagy a megkötöttség miatt minden kutyának neki akar menni.Egyelőre még nem merem elengedni pórázról csak zárt helyen.Idővel megszelidülhet?És fiú létére nem emeli a lábát pisiléskor ez is a félelméből adódhat?Minden pulim végtelenül békés és barátságos volt,persze őket én neveltem kölyök kortól.Ennek a kiskutyának az előéletéről semmit sem tudunk.Illetve annyit kitapasztaltam,hogy családi házban kinti -benti kutyus volt.Jó lenne ha megszelidülne idővel,türelmem van és csak reménykedem.

 

Kedves Éva!
Mindenek előtt szeretnék gratulálni az új családtaghoz, mindenképpen elismerést érdemel, hogy befogadott menhelyről egy idősebb kutyát. Mind a pórázon kitámadás, mind a négy lábon pisilés lehet félelem jele. Viszont a pórázon őrjöngés magától nem fog elmúlni valószínűleg. Jó lenne ha olyan helyen találkozhatna más kutyákkal ahol el tudja engedni. A póráz ugyanis feszültséget vált ki a kutyából illetve olyan magabiztosságot ad neki amit a gazdából merít. Lehet, hogy szabadon félne, vagy nem támadna. Jó lenne ha a „kísérletezést" szakember is felügyelné. Mindenképp jól szocializált és nyugodt, békés természetű kutyákkal próbáljanak ismerkedni. Pórázon pedig ne akarja odaengedni más kutyához. Ha teljesen kimaradt a kutyusnál a szocializáció akkor viszont érdemes lenne egy Tükör iskolát felkeresniük, ahol a foglalkozásokon a kutya elengedve tanulhatja meg a helyes viselkedést.
Sok sikert kívánok és kellemes karácsonyi ünnepeket!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 december 11, szombat 10:23
# 145

Tisztelt Kiképző !

Van egy öt éves pumink. A problémánk, hogy nagyon fél bármilyen kozmetikai ápolástól. Ahogy el kezdenénk a szőrét fésülni, rögtön odakap, egyfolytában remeg. Ezáltal már kétszer el kellett altatni csak azért, hogy a szőrét a kutyakozmetikus le tudja nyírni, sajnos annyira remeg és kezelhetetlen, hogy nem lehetett másképp megoldani, a kozmetikusok sem tudták másképp elvállalni, de megnyugtattak, hogy sok esetben nincs más megoldás, a kutyának ez nem árt. Mivel nem szeretnék évente altatni csupán egy kozmetikázás miatt - mert meggyőződésem, hogy ez nem tesz jót neki -, az idén először altatás nélkül sikerült megnyírni, de úgy, hogy 3 ember segítségére volt szükség két órán keresztül a kozmetikuson kívül. Korábban próbáltam hozzászoktatni a fésűhöz is, de már a puszta látványától is remegni kezd és ahogy hozzáérek a fésűvel ez csak fokozódik. Nem tudjuk elképzelni, mit válthatja ki ezt a félelmet, mert természetesen bántalmazva nem volt, soha nem fenyítettük ilyen eszközökkel, a kutya teljes szeretetben nőtt fel. 6 hetes kora óta mi neveljük, egyébként semmi probléma nincs vele. Esetleg tudna tanácsolni valamit az előbb leírtakkal kapcsolatban ?

Előre is köszönöm a válaszát !

Üdv. Annamária

Kedves Annamária!
Azt gondolom, hogy talán még fiatal korában volt egy nagyon rossz élménye a kutyának talán a kozmetikában. Lehet, hogy ellenkezett, és azzal, hogy kikötötték, lefogták, szájkosarat raktak rá, csak még jobban megijesztették. Elkezdődött benne ez a félelem ami csak nőtt minden fésüléssel. Eszembe jutott az is, hogy ha esetleg amúgy is kicsit bizalmatlan vagy félős a kutya, akkor egy idegrendszeri gyengeség is belejátszhat a dologba, de mivel ilyenről nem írt, ezt talán elvethetjük.
Az biztos, hogy a kozmetikusokat ki kell iktatni a történetből. Szerencsére a pumi szőrének ápolása nem nagy ördöngösség, és elég jó leírások vannak róla az interneten képekkel illusztrálva, de ne szaladjunk ennyire előre.
Először gondolja végig, hogy mitől is fél a kutya. (Otthoni környezetben.) Csak a fésűtől, vagy attól, hogy odaállítja maga elé, esetleg elkezdi húzni a szőrét? Meg kell tanítani a kutyának, hogy a fésülés, a szőrzet ápolása olyan mint a simogatás. Lehetőleg az egész fésülős szituációt teljesen másképp kell csinálni mint amihez a kutya szokott. Elő se vegye a fésűt egyelőre. Készítsen elő jutalmat - legjobb ha tanításra klikkert használ - fektesse le a kutyát az oldalára (ha ettől idegenkedik a kutya akkor ezt is klikkerrel tanítsa meg neki) és simogassa végig a lábait, a testét, aprólékosan minta közben keresne a szőrében valamit. Közben jutalmazza a kutyát. Egyszerre csak pár percen keresztül csinálja, utána nagy jutalom és mehet a kutya. Naponta egy-két alkalommal gyakoroljanak. Ha ezzel nincs gond akkor ugyanígy fektesse le a kutyát és fésülje a szőrét az ujjaival! Ha csomót talál a szőrében azt is kézzel bontsa ki óvatosan és jutalmazza közben a kutyát. Fontos, hogy a kutya ne akarjon felkelni, élvezze a foglalkozást, tehát sok-sok jutalmat kapjon közben. A fokozatosságon van a hangsúly! Következő lépésben még mindig csak kézzel de simogatás közben kicsit húzogassa meg a kutya szőrét. Ezt is jutalmazza ha a kutya hagyja. Ha odakap finoman szóljon rá, fektesse le a fejét újra és kevésbé húzza viszont azonnal jutalmazza. Semmiképp ne hagyja rá a kutyára az ellenkezést.
A fésűvel egy teljesen más helyzetben barátkoztassa össze. Ezt formálással is megteheti, tegye le a fésűt és klikkeljen ha a kutya ránéz, vagy elmegy mellette stb. A klikkerezésről itt olvashat bővebben: Klikk! Ahogy a kutyák szeretnek tanulni vagy www.klikker.hu
Ha elég türelmes akkor biztosan sikerül megszoktatni a kutyával a fésülést és a nyírást.

Sok sikert!

 

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Paks

kutya gazdit keres
Paks