bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2010 december 8, szerda 18:46
# 149

Tisztelt kiképző!Van egy nyolc hónapos beagle kan kutyusunk.Problémánk a következő:Okos,bújós,könnyen tanul DE iszonyú makacs tud lenni,néha agresszív pedig ivartalanítva is lett.Nem olyan dúrván még de oda-oda kap az embernek hiába szólunk rá határozottan.Nagyobb baj,hogy emeletes házban lakunk a negyedik emeleten és a lemenet kész tragédia vele.Ha valaki jön vagy megy iszonyúan ugat és már oda is kapott az egyik lakónak,próbáltam megszagoltatni vele a lakókat,hogy tudja nem kell tartani Tőlük de félnek tőle már a lakók is.Az utcán is elég agresszív lehet az felnőtt,gyerek,biciklis,autó egyből nekikront ha közeledik.Kutyákkal egész jól kijön bár velük is elég dominánsan játszana.Emellett séta sem egyszerű húz mint a nyavaja!Mostanában elengedem fent a gáton,szép nagy füves rész ott élvezi a rohangálást és elvileg szökős fajta,hál istennek szépen visszajön jutalomfalattal tanítottam eddig bevált.Leginkább a séta közbeni húzás és a lakókkal való agresszió a főbb gond.Mindenféle javaslatra nyitott vagyok,amúgy imádjuk csak könnyebb lenne ezek a gondok nélkü,nem szeretném szájkosárral sétáltatni.Előre is köszönöm a választ.Szép napot!Üdv TIMI!

Kedves Timi!
Sajnos azt kell mondjam, hogy hiába „csak" a póráz húzása és az emberekkel szembeni agresszió zavarja, az összes probléma amit felsorolt komoly probléma. A jó hír, hogy a kutya még fiatal, könnyen megtanítható a helyes viselkedésre, ehhez azonban haladéktalanul hozzá kell látni, mert így csak rosszabb lesz. Az emberekhez szoktatás, legegyszerűbb és legjobb módja, ha felkeres egy Tükör iskolát. Itt a csoportokban a kutyák szabadon lehetnek, és szakember segítségével, kontrolált körülmények között megtanulhatja kezelni ezeket a kényes helyzeteket.
Alapvető probléma, hogy a kutya nem tekint önre vezetőjeként, ezért aztán semmi oka rá, hogy ne hozzon önálló döntéseket, ne Ő szabja meg a séta tempóját vagy azt, hogy kivel hogyan viselkedik. A jutalomfalattal tanítás nagyon jó módszer tanításhoz, de a kutya és gazda közötti távolság felállításához más módszer kell.
Addig is szabályok, szabályok, szabályok! (A korábban írt minden szabály ami említésre került és még annyi amennyit csak ki tud találni.) Talán nem járok messze a valóságtól, ha az lebeg a szemem előtt, hogy sétához készülődve a kutyus már izgatottan ugra-bugrál, esetleg ugat is, aztán ahogy nyílik az ajtó kilő és száguld le a lépcsőn, hogy aztán a lenti ajtón is elsőként léphessen ki. Első szabály, akkor indulunk sétálni ha nyugton viselkedsz. Nem mondom, hogy a helyén fekve várja az indulást, de mondjuk ugatás semmiképp ne legyen, akkor hagyja abba a készülődést és várjon 10 percet. Második szabály, az ajtón először a gazda lép ki, a kutya pedig vár amíg a gazda nem hívja. Ha kihívta akkor is magához hívja és jutalmazza. Ha a kutya kiront, zavarja vissza - mivel rajta van a póráz el nem tud szaladni. Aztán lefele a lépcsőn csak a gazda mögött mehet. Korábban írtam a sétáltatási pórázfegyelemről, hát itt is ezt kellene alkalmazni azzal a különbséggel, hogy a kutya minimum egy lépcsőfokkal hátrább menjen mint a gazda. Ha előz akkor visszafordulás. Na igen, ehhez kell kondi, meg kitartás, és jó időben érdemes elindulni, hogy a kutya kibírja mire végre leérnek.
Az emberekkel szembeni agressziót mindenképp oktatók segítségével kellene elkezdeni megoldani, így látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi okozza, márpedig attól függ a megoldás.
Sok sikert!

 

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 26, péntek 13:42
# 148

Kedves Kiképző!

Nagyon tanácstalan vagyok 2 és fél éves Jack Russel Terrieremmel kapcsolatosan. Eddig soha, senkire nem morgott, de néhány hete a kisebbik lányomra(9 éves) időnként morog. Nincs semmi előjele. Időnként már amikor belépünk az ajtón (nagyon megörül nekünk), aztán ahogy a lányom is megsimizi, elkezd morogni. Olyankor nagyon erélyesen, hangosan, határozottan leszidja. A kutyám olyankor fülét, farkát behúzva megy a szobába. Van azonban olyan is, amikor nem hazaérkezéskor, hanem amikor már órák óta otthon vagyunk, akkor morog rá. Nem minden este, de egy héten 3-4 alkalommal a "kisgazditól" kapja a kaját. Emiatt még megdöbbentőbb a dolog. A nagyobbik lányomra, vagy rám, vagy idegenekre nem morgott eddig, kivéve, ha az autóba akarnak benyúlni. Ivartalanítva nincs a kutyus, de szeretnénk mihamarabb azon is túlesni. Nagyon örülnék valami jótanácsnak, bevált praktikának.

Várom a mielőbbi választ (segítséget), üdv, bahiablue

 

Kedves Gazdi!
Érdekes amit ír, hogy úgymond egyik napról a másikra elkezdett morogni a kutyus a kislányra. A kutyák remek megfigyelők, elképzelhető, hogy valami kellemetlen dolog történt a kutyussal amit összekapcsolt a kislánnyal, akár csak azért mert Ő is jelen volt. Azt jól teszik, ha leszidják ha morog, nyugodtan Önök is rászólhatnak a kutyára, hogy lássa, Önöknek sem tetszik ez a viselkedés, nem csak a kislánynak. Azt ajánlom, hogy a kislány egy darabig simogassa úgy a kutyust, hogy közben jutalomfalatot is ad neki. Egy-két simogatás és falat, utána pedig hagyja ott a kutyát. Aztán fokozatosan simogathatja többet, jutalmazza amiért a kutya nem morog, és mindig Ő hagyja ott a kutyát a simogatás után. Ezzel jelzi, hogy Ő dönti el mikor és meddig simogatja a kutyust, és nem fordítva. Ugyanakkor mindig legyenek ott és felügyeljék őket. Nem kell nagyon megijedniük, a leírtakból én úgy gondolom, hogy el fog múlni ez a morgás.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 24, szerda 09:25
# 147
Tündér
Tündér

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni van egy 2 éves spanielem Zsófi, 1 éve van nálam. Kb 1 hónapja kezdődtek a problémák és inkább megelőzném a bajt. Kezdődött azzal, hogy a játékát félti ez nem is lenne baj, de olyan szinten morog néha én is meglepődöm rajta. Valamelyik nap amikor adtam neki enni kimentem a konyhából és amikor bementem behúzta a farkát és olyan szinten morgott rám, hogy átfutott rajtam ha közelebb megyek megharap...eddig szépen el lehetett engedni az utcán, de most mindenkit megugat  betámadja az autókat ami az úton megy...lennt a Duna parton nem bántja a sétáló kutyákat vagy a gazdijukat, de a bot ott is csak az övé és az az iszonyatos morgás és villog a szeme félelmetes...imádom sokat foglalkozom vele,  parancsra ül meg állok meg áll, visszahozza a labdát vagy a botot csak az elengedéssel van gond,de ha sokat beszélek neki elengedi, sok türelmem van hozzá szerintem több is mint az emberekhez...mi tévő legyek?

Várom válaszát, köszönöm: Tünde

Kedves Tünde!
Vannak kutyák akik szeretik birtokolni a tárgyakat, ami nem is lenne baj addig amíg nem mutatnak agressziót a gazda fele. Ezt semmiképp ne hagyja rá, és ne is fogadja el. Nyugodt körülmények között otthon játsszon a kutyával, egy olyan tárggyal ami érdekli, de nem a kedvence. (Ha van ilyen.) Próbálja kicserélni a tárgyat jutalomfalatra. Maradjon nyugodt és ezt sugározza a kutya felé is, ne reagáljon arra ha esetleg morog. Ha nagyon morog akkor rászólhat de azt is nyugodt hangon. Amíg ez a viselkedés nem változik addig ne hagyjon a kutya előtt játékot, minden játékot Öntől kapjon és csak amíg játszanak vele, utána tegye el. Mindig dicsérje meg a kutyát ha oda adja a játékot, vagy adja vissza neki, és hagyja még nála jutalomképp.
Az etetésnél tegyen úgy mintha enne a kutya táljából - anélkül, hogy rá nézne - majd tegye le a tálat de csak engedélyre láthasson hozzá a kutya. Utána hagyja ott. Egyelőre ne konfrontálódjon a kutyával, remélhetőleg a játékkal gyakorlás meghozza az eredményt. Később megpróbálhatja, hogy leül az ölében a tállal és kézből adja oda az adagját.
Mindemellett fontos lenne néhány szabály bevezetése, hogy visszaállítsa a pozícióját a kutyával szemben. Kapun átlépés, pórázfegyelem stb.
Séta közben ha neki akar menni autónak vagy embernek akkor szóljon rá keményen, zavarja el a kocsitól, embertől.
Ha fél attól, hogy a kutya megharapja, akkor inkább keressenek fel minket, vagy egy Tükör Iskolát segítségért!
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 22, hétfő 07:57
# 146

Kedves Nati!

Örökbe fogadtunk 2 évesen egy kan boxert. Lassan egy éve. Sokat változott, de sajnos a cicákhoz még mindig nem sikerült hozzászoktatni. Addig jutottunk el, ha a kezemben van a cica nem akarja bántani, egyébként kapásból széttépné. Kénytelenek vagyunk a lakásban tartani a cicákat, ami sem nekünk sem nekik nem jó.

A négy alapszabályt mára már sikerült 90%-osan begyakorolnom vele, de ennek ellenére sokszor elszáll az agya. Apósom ugyan nem lakik velünk, de kezdetektől ismeri és mégis megharapta pár hete.

Az ivartalanítás segítene?

Anita

Kedves Anita!
Jó nehezet kérdez! Egy kutyánál aki ennyire erős vadász ösztönnel bír, már az is nagy eredmény ha a gazda jelenlétében nem bántja a cicákat. Ez a valódi ösztönkezelés, amikor a gazda képes irányítani a kutya legerősebb ösztöneit is. Azt ajánlom, hogy minél több szabályt alkalmazzon a kapcsolatukban, amennyit csak ki tud találni, látszólag értelmetleneket is. Minél több olyan helyzet legyen ahol Ön tudatosan irányít. Ez segít tovább építeni a távolságot ön és a kutya között. Minél nagyobb ez a távolság annál jobban tudja majd irányítani a kutyát.
Gondolom labdás a kutya. Tanítson egy tiltó szót a kutyának labdára. Először csak a földön fekvő mozdulatlan labdáról tiltsa le. Ennek úgy kell kinéznie, hogy amikor a kutya felvenné a labdát mondja, hogy „nem" és azonnal zavarja el onnan, vagy adjon kokit a fejére, bármit amitől nem veszi fel a labdát. Ha a kutya önre néz és nem akarja már a labdát akkor dicsérje, és jutalmazza akár a labdával. Egyszer küldje a labdára, hogy megfoghassa és dicsérje, egyszer tiltsa le és ha nem veszi fel dicsérje. Ha ez már megy akkor ugyanezt próbálja elgurított majd eldobott labdával. Akkor jó ha a kutyát le tudja tiltani az eldobott labdáról akár akkor is amikor már fut vagy majdnem elérte a labdát. Ha erre képes, akkor a cicákról is le tudja majd tiltani. Ezzel együtt nem ajánlom, hogy egyedül hagyja a macskákkal felügyelet nélkül.
Az apósát miért harapta meg a kutya? Őrizte a házat? Vagy más okból? Az ember elleni agressziót komolyan kell venni, fontos lenne tudni a kutya motivációját.
Az ivartalanítás segíthet annyiban, hogy nyugodtabbá teheti a kutyát, de a vadász ösztönén nem fog változtatni.
Ha van rá lehetőségük, keressenek fel egy Tükör iskolát!

 

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 21, vasárnap 12:47
# 145

Tisztelt Kiképző!

Tavaly nyáron kb 2 hónaposan fogadtunk örökbe egy menhelyrő egy vélhetően agár és labrador keverék szuka kutyust (22 kg). Tündéri, bújós, de sajnos nagyon ugrálós is. Ez nem csak abban zavaró, hogy mindenki ruháját összemocskolja, hanem az is, hogy a két 3 éves kislányommal is gyakran ugyan ezt csinálja. Szerencsére ők nem félnek tőle, de ha elesnek, megrettennek. Az ugrálás ellen mit lehet tenni???

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy: idén nyár végén a gyepmesteri telepről örökbe fogadtunk (nem terveztük, de megsajnáltuk) egy mindössze 4 kg-os csivava keverék szukát. Idősebb korú, bal szemére vak. Akinek mindeddig hányattatott sorsa lehetett. Csak a családtagokat szereti, másokat erélyesen ugat, aztán elbújik. De nem is ez a fő problémám, hanem az, hogy ha össze vannak engedve a nagyobbik kutyával, annak többnyire nincs jó vége. Mivel a nagy egyfolytában játszani akar, nem veszi figyelembe, hogy a játszópajtás mérete icipici. Torkon ragadja, rángatja, vonszolja... A csivava ezt perceken belül megelégeli és elkezdi védeni magát hanggal illetve kapdos a nagyobbik felé. Ilyenkor nagyon harcias. Igazából azért kellene valahogy "összeszoktatnom" őket, mert (bár nagyon jámbor a labi keverék), de már 2-3-szor visszakapott fájdalmában a csivinek. Félek, nehogy eldurvuljon egyszer a helyzet. A csivava nyugodtabb természet, vígan ellenne a labi mellett, ha az békén hagyná. Este lefekvéskor is egy szobán belül alszanak velünk. Ilyenkor semmi gond nincs, de amint kikelünk az ágyból, újra kezdődik. Alapvetően látszik, hogy szeretik egymást, de a "durvább" játékról kellene őt leszoktatnunk. Van rá megldás és remény? Kutyaiskolára sem pénzünk, sem időnk nincs, ezért kérném szíves segítségét. Olyan jó lenne, ha nem kellene naphosszat értük / miattuk izgulnunk! Hálásan köszönöm!!!!!!!! É.

Kedves Éva!
Ha nincs idejük a kutyára akkor lehet, hogy nem jó kutyát választottak maguknak, mert a labrador is de az agár aztán különösen nagy mozgás igényű. Sajnos borítékolhatók a gondok, hogy ha nem lesz elég idejük lemozgatni a kutyát. Ez napi szintű elfoglaltságot jelent, és nem elég az egészségügyi séta vagy a kert.
Az előző hozzászólásomban már írtam a felugrálásról, itt akkor csatolok egy angol nyelvű videót, talán segít a kivitelezés megértésében. A gyerekek veszélyeztetése komoly gond még akkor is ha látszólag a kutya nem tudja, hogy rosszat csinál. Állítsanak fel szabályokat ami a gyerekek és önök tiszteletére épül - a kutya nem mehet önökhöz amikor a cipőjüket veszik, vagy ha esznek, nem ugra-bugrálhat a gyerekek között, nem léphet ki a kapun engedély nélkül, és akkor is csak ha már az egész család kiment előtte stb. Nyugodtan szóljanak rá erélyesen a kutyára, zavarják el ha szemtelen. Ugyanez lenne a feladat a kis öreg kutyával szemben is, Őt is „meg kell védeni" a fiatal kutya szeleburdiságától, és mivel a kiskutya nem képes rá, önöknek kell helyette betartatni a szabályokat. Ne engedjék a durva játékot még akkor sem ha a kis kutya nem ellenkezi. Előzzék meg a bajt, szóljanak rá a nagy kutyára. Addig amíg a nagy meg nem érti ezt, ne hagyják őket együtt felügyelet nélkül, inkább zárják külön őket.
Ugyanakkor vegyék figyelembe, hogy egy agár-labi keveréknek rengeteg energiája van, amit önöknek kell lekötnie. Sok futtatásra, labdázásra, játékra lesz szüksége, hogy kiegyensúlyozott kutyus lehessen belőle.
Had ajánljak még két könyvet, egyik Korom Gábor - Neked Ugatok! , másik Jan Fennel - Hallgassunk a kutyánkra! Mindkét kötet nagyon hasznos, segít megérteni a kutya viselkedését, motivációit, és gyakorlati segítséget is nyújt a problémák megoldására.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Örkény

kutya gazdit keres
Győr

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Miskolc, Tesconál