bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 január 3, hétfő 19:30
# 149

Kedves Nati!

 

3,5 éves Angol Bullterrier gazdája vagyok. A problémám az vele, hogy az autóinkat  összeugrálja/karcolja. Eddig ilyet nem csinált, de most már minen nap van új karcolás  valamelyik autón.  Mit  csináljak, hogy abbahagyja?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Üdv.:  Miki

 

Kedves Miki!
Jó lenne tudni, hogy miért csinálja ezt a kutya. Meg kellene lesni egy nyugalmas hétvégén titokban, hogy mikor ugrál a kocsira, és miért. Azért mert ideges, vagy ugatás közben, vagy mert egy veréb száll az autóra, vagy amikor hazaérnek vele? Ha megvan a motiváció akkor könnyebb elindulni. Amikor meg akarjuk értetni a kutyával, hogy rossz amit csinál akkor fontos, hogy rajta tudjuk kapni a viselkedésen. Már csak azért is mert számára az autó csak egy tárgy, és nem tudja, hogy az összekarcolása nekünk gondot okoz. Akkor kell megbüntetni amikor éppen kárt okoz, hogy össze tudja kapcsolni a viselkedéssel.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 január 3, hétfő 14:29
# 148

Kedves Nati! Először is kivánok Boldog Új Évet!

1-2 hónappal ezelőtt fordultam Önhöz tanácsért, de most megint segitségét szeretném kérni. A kis másfél éves puli-pumikánkról van még mindig szó. Ugye akkor irtam, hogy a keritésnél állandóan visitva őrjöng, amikor az utcán embereket lát, pláne amikor a járdán a keritéshez közel közlekednek. A helyzet azóta sem változott. Nagyon-nagyon sokat foglalkozunk vele, amikor halljuk, hogy már ugat, akkor szaladunk ki, és próbáljuk behivni, kapja a juti falatot, persze ha megérdemli.Annyit már elértünk, hogy most már bejön a hivásra, de van amikor pl. postás jön, hiába minden, nem tudjuk leállitani. Nem szeretnénk ha ennyire szófogadatlan legyen a kis kutyunk, minden megteszünk, de annyira reménytelennek látjuk. Lehet, hogy ő egy ilyen labilis idegzetü és azért is viselkedik igy? Minden neszre ugrik és már ugat. Sajnos kutyaiskolába itt nincs módunk eljárni. Tudna még egy pár jó tanáccsal ellátni minket? Nagyon megköszönnénk!A másik kérdesem pedig az lenne, hogy a kis foxi keverékünk aki 9 hónapos, nagyon sürün kergeti a farkát? Ezt miért teszi! Persze mindig rászólunk és nem engedjük. Elöre is nagyon köszönjük a válaszát! Üdvüzlettel:  B. Antalné

Köszönöm szépen a jó kívánságot, viszont kívánom!
Az, hogy már el tudják hívni a kutyust a kerítéstől, jó jel. Persze csak akkor ér valamit, ha a kutya a falat elfogadása után nem rongyol vissza ugatni a kerítéshez, mert így azt hiheti, hogy az ugatást jutalmazzák. A postástól azért nem tudják behívni falattal, mert a postás érdekesebb mint a jutalomfalat. A jutalomfalat tanításhoz kiváló motiváló eszköz, de itt nem arról van már szó, hogy a kutya nem érti mit jelent a „gyere ide!" hanem arról, hogy nem érdekli mit mond a gazdi. Nem törődik vele, figyelmen kívül hagyja mert a postás érdekesebb. A kutyát elviszi az ösztöne, amit a gazdi nem képes irányítani azért, mert a kutya nem vezetőjeként tekint rá. Írtam, hogy vezessenek be új szabályokat az életükbe amiket betartanak, nem tudom ez mennyire sikerült, de akkor én írnék. Következő szabály: kétszer hívhatja a kutyát, ha a második hívásra nem jön oda, akkor már nincs jutalmazás, menjen a kutyához és zavarja el a kerítéstől. Ha ez nem megy akkor gyakorolja a kerítéstől elzavarást amikor nincs postás csak járókelő vagy az se. Menjen a kerítéshez, ne szóljon a kutyához, és amikor a kerítést megközelíti két méteren belül a kutya - jelölje valamivel a távolságot - akkor zavarja el onnan. Ez nem állandó szabály, hogy a kutya nem mehet a kerítéshez, ez csak annyit jelent, hogy ha a gazdi nem akarja, hogy a kerítésnél legyen akkor onnan el kell mennie. Nem kell, hogy oka legyen, a kutyának elég a gazdi akarata. Gondoljon arra, hogy minden olyan esetben amikor képes érvényesíteni az akaratát a kutyával szemben, egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy a kutya jó vezetője legyen, és minden esetben amikor erre nem képes, bizonyítja a kutyának az alkalmatlanságát.
A foxi farok kergetése egy pótcselekvés, továbbra is szóljanak rá érte, illetve mozgassák le, futtassák a kutyát, labdázzanak vele sokat, hogy le tudja vezetni az energiáit.

Ajánlom, hogy olvassák el Korom Gábor Neked Ugatok című könyvét, abban sok hasonló kérdésre találnak hasznos válaszokat!

Sok sikert!

 

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 december 30, csütörtök 09:19
# 147

Kedves Nati!

Már tettem fel Önnek kérdést a befogadott kan pulival kapcsolatban,csak közben értek meglepetések.Kiderült,hogy a 8 évesnek mondott kutya talán,ha 3 éves.Semmiképpen sem akartam fiatal kutyát,miután én sem és a lánypulim se fiatal.Egy rendkívül  okos,tanulékony,gyors mint a villám,de kiderült,hogy szó sincs már félelemről,sőt amióta felerősödött a minőségi kajcsitól,még azt is kinézem belőle,hogy egy bikát is térdre kényszerit.Mi lettünk a környék réme,a nagy kutyáknak is nekimegy.Ha senki sincs a környéken elengedem( de ez ritka eset) és szépen boldogan visszalohol.De megtámad kölyök kutyát,idős lánykutyát,szóval rajtunk kívűl mindenkit.Egy aranyos idős lánykutyánál megnéztem mit csinál szabadon,hát terelte és csipkedte a lábát.Szigorú hívásra visszajött,de jól megrémített mindenkit.Szinte reménytelennek érzem,hogy valaha el lehessen engedni pórázról kutyák között,pedig még játszani nagyon szeret.Meg sem merném kisérelni,hogy kutyaiskolába bevigyem a sok kutya közé.

Eléggé el vagyok keseredve,mert már az izületeim is nehezen viselik az örökös rángatást.Természetesen nem a barátságos lány pulim van rá hatással,hanem fordítva,ketten igen "erősek" lettek.

Üdvözlettel:Éva

Kedves Éva!
Abban biztos vagyok, hogy a kutya megtanítható arra, hogyan viselkedjen - viselkedhet más kutyákkal, és ebben még előny is, hogy csak három éves. Egy rossz megrögzött szokásokkal terhelt idős kutya nehezebb eset lenne. Az is biztos, hogy ezt segítség nélkül nem fogják tudni megoldani, és ez idő és energia igényes lesz. Azért ajánlottam Tükör iskolát, mert ott a kutyák szabadon lehetnek és az oktatóknak, segítőknek az is a munkája, hogy kezdetben Ők tartsanak rendet a kutyák között amíg a gazda meg nem tanulja irányítani a kutyáját. Lehetőség van külön szocializációs tréningre ahol jól képzett kutyák és oktatók közreműködésével szoktathatják hozzá a kutyát más kutyákhoz. Azt ajánlanám, hogy érdeklődjenek ezen a telefonszámon: 30-942-5889 .
Üdvözlettel:

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 december 29, szerda 11:24
# 146

Kedves Nati,

pár napja fogadtunk örökbe egy 3 hónapos német juhász-labi keverék kan kutyust.

Nagyon gyorsan tanul, az alap vezényszavakat pillanatok alatt megérti és csinálja, viszont a nyakörvtől és a póráztól teljesen leblokkol, satuféket nyom és nem mozdul. Ha levessszük róla, zaklatottan bevonul a sarokba, mint akit lesokkoltak.

Mit tegyünk, hogy a pórázt elfogadja és egyáltalán elinduljon, ha rajta van? Nagyon szeretném mielőbb sétáltatni és futtatni, mert ugyan kerti kutyus, már most látszik, hogy nagy mozgásigényű lesz.

Segítségedet előre is köszönöm!

üdv, Marcsi

Kedves Marcsi!
Gratulálok az új kutyushoz! A pórázhoz és nyakörvhöz szoktatás előfordulhat, hogy nehézséget okoz egy kutyának, főleg ha valamilyen kellemetlen élményt is társít hozzá. Itt is a fokozatosság elvét ajánlom. Először is fontos, hogy ne féljen ezektől a tárgyaktól. Engedd, hogy megszagolja őket, jutalmazd ha közeledik feléjük, vagy nem hátrál el ha felé tartod. Esetleg tedd a pórázt és a nyakörvet az etető tálja mellé amikor enni kap. Ha nem tart tőlük akkor a nyakörvvel a kezedben simogasd és ezt is jutalmazd, majd ugyanígy simogasd a nyakánál a nyakörvvel, közben jutalmazd. Tedd fel a nyakörvet a kutyára és jutalmazd. A nyakörv szokatlan lehet az első pillanatban, de ha nem mutat a kutya félelmet, csak furcsa neki akkor hagyd rajta nyugodtan amíg megszokja. Amikor a nyakörvet már elfogadta akkor csatold rá a kertben a pórázt, de ne fogd a másik végét, hagyd, hogy húzza maga után és jutalmazd, aztán csatold le. A póráz feladása mindig járjon jutalommal, hogy már előre örüljön amikor meglátja a pórázt. Ki se menjetek a kertből, hanem otthon sétáljon a pórázzal, néha fogd meg a póráz végét és menj vele a kutya után, hogy ne feszüljön a póráz. Közben jutalmazhatod. Ha otthon már jól megy akkor ki is mehettek az utcára. Ott is jutalomfalattal motiváld, és ha mégis leblokkol akkor nyugtasd meg és hagyd, hogy arra menjen amerre akar, csak kövesd laza pórázon. Pár alkalom után meg fogja szokni ezt az összekötött helyzetet. A tanítás alatt használj könnyű, vékony textil nyakörvet és pórázt!

Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 december 28, kedd 18:36
# 145

Tisztelt kiképző!

Van 6,5 éves keverék kutyám és nem tud rendesen pórázon menni. Udvaron gyakorlunk, de amikor kimegyünk az utcára és amelyik háznál vagy épp sétáltatnak kutyát egyszerre odafut és ugat és a többi..., ilyenkor alig lehet onnan elvinni. Azt szeretném kérdezni, hogy tudnám rendesen megtanítani sétálni, nem szeretnék azon aggódni, hogy mikor esik baja. Nem szeretném, hogy bármi rossz történjen vele.

Kedves Gazdi!
Ha jól sejtem, nem ez az egyetlen probléma a kutyussal, csak ez az amivel nap mint nap szembesül. Ha nem lenne a póráz akkor az lenne a baj, hogy nem tudja visszahívni a kerítésen keresztül őrjöngő kutyákról, vagy az, hogy odaszalad más sétáló kutyákhoz. A póráz maga egy eszköz amivel korlátozni tudjuk a kutyát, ahogy a kert körüli kerítés is egy eszköz amivel korlátozzuk a kutyát. Azt írja, hogy a kertben gyakorolnak és ott működik, de nem a gazdi miatt, és nem is a póráz miatt hanem az otthoni környezet, a kerítés miatt. A kutya tudja, hogy a kertben nincs semmi érdekes, nem jönnek kutyák, nincsenek új szagok, ezért akár normálisan is sétálhat pórázon, de amint kilép a kertből megváltozik a helyzet. A pórázfegyelem tanításával - amit korábban leírtam már, kérem olvasson vissza pár bejegyzést - nem oldódik meg a valódi probléma, de elérhető, hogy amíg a kutyán van a póráz addig irányítani tudja. Ajánlom még figyelmébe Korom Gábor - Neked Ugatok! című könyvét, amiben erre és még sok hétköznapi kérdésre találhatja meg a választ.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
L.

kutya gazdit keres
L.

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Debrecen

kutya gazdit keres
Debrecen