bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 március 22, kedd 04:21
# 149

Kedves Nati!

Nagyon szeretném a tanácsát kikérni. Mint régebben már emlitettem, van a családunknak egy másfél éves puli-pumija és egy 1 éves kis foxi keverék kutyusa. Most szeretnénk még egy kis fél éves szuka pumikát. Attól félek egy kicsit, hogy a két szuka nem fogadja el egymást. Mit tud tanásolni? A mi kutyusaink már ivartalanitottak. Az a baj a mi kis puli-puminkkal, hogy nem akarja szivelni az idegen kutyákat, nem bántja őket csak morog, acsarog. A kis foxit is amikor elhoztuk, akkor 3 napig"haragudott" és utána mintha semmi nem történt volna, már nagyon megszerette. Kérném szépen a tanácsát, hogyan tudjuk őket szépen összeszoktatni. Várom válaszát. Köszönettel. B.A-néNagyon sos. lenne!!

Kedves Gazdi!
Az összeszoktatást érdemes idegen terepen kezdeni ahol egyik kutya sincs otthon. Fontos, hogy lehetőleg szabadon legyenek a kutyák - akár egy idegen kertben. Ha a kutyus morog ön mellett akkor lépjen el tőle, hagyja ott, hogy a kutya lássa, ön nem támogatja ezt a viselkedést. Otthon egy darabig figyeljen arra, hogy ne legyen elől játék, kaja amin összemoroghatnak, illetve mindig csak az egyik kutyát simogassa, és addig a többit küldje el magától. Azonos nemű kutyák között előfordulhat a dominancia harc akkor is ha ivartalanítottak, ez a kutyák temperamentumától függ. Ne engedjen semmiféle agressziót.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 március 18, péntek 15:10
# 148

Üdvözlöm!

Kérdésemet egy 29.hetében lévő magyar vizsla fiúról tenném fel.

Családtagként nevelkedik nálunk 6hetes kora óta,nevére jól hallgat,kérésre ülni le ül.

De viszont vannak dolgok amit szeretnénk vele megtanitani:pl.ne ugrájon állandóan,az ajtótól a kapuig nem lehet kijutni úgy h ne ugráljon össze bennünket.

Nagyon félek attól h jön a tavasz és a virágokat illetve a száradó ruhákat leszedi tönkre teszi,erre szeretnék megoldást találni.Illetve azt h ha vendégek jönnek hozzánk,kitudjunk úgy ülni a teraszra h ne ugráljon körbe mindent és mindenkit a kutyusunk.

Hogyan kezdjek hozzá a tanításhoz?Ezekre a dolgokra hogy tudom őt rábírni?

Szívesen vinnénk kutyaiskolában,de a Hortobágy közelében erre nincs lehetőség (vagyis nem tudunk róla).

Előre is köszönöm segítségét!

Ildikó

Kedves Ildikó!
A kutyus azért ugrál mert játszani akar, mert örül önöknek, figyelmet és foglalkozást követel. Meg kell tanítani neki, hogy az ugrálással nem éri el a célját, és, hogy akkor foglalkoznak vele amikor Önök akarnak és nem amikor a kutya.
1. Tanítsa meg neki mit is vár el tőle. Ezen a videón egy fiatal kutyának tanítja meg az oktató, hogy négy lábon kell állnia ugrálás helyett. Ezt folyamatos jutalmazással és jó időzítéssel érheti el.
2. Mostantól amíg a kutya le nem szokik az ugrálásról, addig ne kommunikáljon vele amíg ugrál. Menjen ki a kertbe, de ne nézzen a kutyára, ne is szóljon hozzá, csak álljon vagy üljön le egy székbe és nézze levegőnek. Biztos, hogy a kutya eleinte ugrálni fog, talán még jobban mint eddig - mint ahogy mi is megrángatjuk mondjuk a kilincset amikor az nem nyílik elsőre - de ne törődjön vele. Aztán a kutya abba hagyja majd az ugrálást és leül vagy áll ön előtt és nézi, szuggerálja a tekintetével, talán ugat is, de ne törődjön vele. Várja meg amíg a kutya ott hagyja, lefekszik a helyére, vagy ha ön mellett fekszik le akkor már nem önt nézi hanem a környezetet. Ez akár fél órát is eltarthat eleinte. Amikor valóban megnyugodott a kutya akkor hívja magához, egyik kezével fogja meg a nyakörvét és tartsa lent, a másik kezével pedig lassan és nyugodtan simítson végig az oldalán és nyugodt hangon dicsérje meg, aztán hagyja ott. A kutyának meg kell szoknia, hogy az ugrálással nem ér el semmit, és csak a nyugodt viselkedéssel kap figyelmet.
3. Fontos tudnia, hogy a vizslák nagyon energikus kutyák, sok mozgásra van szükségük, nem elég nekik a kert. Fontos a közös akció a gazdával, vigye el futni, labdázni, fárassza le fizikailag. Ha folyamatosan kielégíti a mozgás igényét akkor otthon nyugodtabban fog viselkedni.
A kutyus még nagyon fiatal ezért nem várható el tőle egy olyan fegyelmezett és nyugodt viselkedés mint egy felnőtt kutyától.
Ajánlom Korom Gábor - Neked Ugatok! című könyvét, abban sok hétköznapi problémára találhat magyarázatot, tanácsot.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 március 16, szerda 11:33
# 147

Kedves Nati!

 

A 1.5 éves kan mopszomról szeretnék kérdezni. Sajnos mikor kicsi volt, nem neveltem meg igazán, sose kiabáltam rá, nem szidtam le ha rosszat csinált, emiatt most nagyon neveletlen. Még mindig kiviszi a papucsokat, cipőket az udvarra, megrág mindent ami csak az útjába kerül. Ráadásul nem hallgat rám, a minap kiszökött az utcára és fél óráig tartott mire elkaptam, ugyanis hiába szólongattam, nem hallgatott rám és tovább futott. A szőnyegen alszik, nem a kispárnáján, nem eszi meg a száraz tápot, állandóan azt szeretné enni amit mi. Hogyan taníthatnám meg neki, hogy mit szabad és mit nem?

A 2. problémám az, hogy iszonyatosan kötődik hozzám. Akárhova megyek a lakásba jön utánam, és ha valahol hosszabb ideig tartózkodok elalszik a lábamnál. Ha elmegyek valahova, leül a lépcsőre, nem mozdul és csak nyüszít. Ha bemegyek a szobába ő meg kint marad, kaparja az ajtót, ugat, nyüszít. Mit tegyek?

A harmadik kérdésem az lenne, hogy jó ötlet mellé venni egy másik kan kutyust? Ha minden jól megy decemberben kapunk egy yorki kutyát.

Előre is köszönöm a választ!:)

Betty

Kedves Betty!
Egy problémája van és az az, amit le is írt, hogy nem nevelte meg a kutyát, a többi csak ennek a tünete. Szerencsére ezt nem kizárólag kis korban lehet megtenni, hanem a kutya élete folyamán bármikor! Úgyhogy ha megvan az elhatározás akkor keressenek fel egy Tükör iskolát! Addig is ajánlom figyelmébe Korom Gábor Neked Ugatok! című könyvét ahol az összes leírt problémájáról olvashat.
Semmiképp nem ajánlanám a második kutyát amíg az első nincs kézben!!! Viszont decemberig még van sok idő, és kétszer hat hét alatt megtanulhatja hogyan nevelje meg a kutyust.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 március 16, szerda 10:46
# 146

ÜDVÖZLÖM!  KÉT PROBLÉMÁVAL FORDULOK ÖNHÖZ,REMÉLEM TUD SEGÍTENI.másfél éve menhelyröl elhoztunk egy golden retrivert. nagyon okos de önfejű kutyus. aprbléma az hogy néha rájön és megszökik, ha szólok neki annál jobban fut. amúgy szófogadó kutya. a másik amiről szeretném leszoktatni: ahová járunk van egy patak ,nem is lenne baj hogy belemegy,de nagyon koszos és büdös. már probáltam hogy viszek le neki inni de akkor is belemegy. már nem tudom mit csináljak. válaszát előre is köszönöm. tisztelettel:éva

Kedves Éva!
A problémák megoldásának egyik része a rendszeres fizikai terhelés lenne. Vadászkutyájuk van, méghozzá vízi vadász, ezért fontos, hogy a kutya energiáit levezessék. Sok futás, labdázás stb.
A szökés egy nagyon nehéz probléma, mert a kutya megerősítést nyer ahányszor kint csatangol. Ilyen esetben fontos, hogy elvágólag ne legyen lehetősége a kutyának a szökésre, és amikor szökik akkor rajtakapja és megbüntesse. (csapda)
Azt ajánlom, hogy keressenek fel egy Tükör iskolát, és addig ne is próbálják megoldani a szökést amíg nincs rendben a kapcsolatuk. (Amíg nem tudja elhívni a pataktól.)
Remélem tudtam segíteni!

 

 

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 március 13, vasárnap 09:03
# 145

Kedves Tímea!

Menhelyről hoztam egy csivava mix lánykát, most 8 hónapos, 3 hónapja van nálam. Két nagy gondom van vele. Az egyik, hogy ha elmegyünk otthonról szétszedi a lakást. Hiába pakolok el előle mindent, amihez hozzáfér, mert akkor meg a bútoroknak esik neki. Nem tudom, hogy bosszúból csinálja, amiért otthon hagytuk vagy unatkozik,bár az elsőre tippelnék, mert van még egy kutyám és két macskám, így lenne kivel játszania. Nem tudom, hogy lehetne erről leszoktatni, mivel amikor hazaérek ugye már nem büntethetem meg. Másik kutyámmal hasonló gondom, hogy az utcán összeszed mindent ami kicsit is ehető és mivel tudja, hogy nem szabad hiába hívom nem jön oda hozzám,ha végül mégis, akkor megint csak nem büntethetem, mert bejövő kutyát nem szabad bántani.

A csivivel van egy másik nagy gondom is. Nagyon szeret bennüneket, állandóan a közvetlen közelünkben akar lenni, ami nappal még nem is lenne baj, de gyakorlatilag aludni sem nagyon lehet tőle. Szorosan mellém bújik -az még a kisebbik baj, hogy alig tudok megmozdulni tőle- ahogy megmozdulok akár álmomban már rohan örülni, bújik, pusziszkodik függetlenül attól, hogy tényleg ébren vagyok e. Az ágyról nem tudom leszoktatni -igazából nem is akarnám- mert ahogy elalszunk följön, azért meg még sem büntethetem, mert kimutatja a szeretetét.

Lenne még egy kérdésem. Anyukámnak van egy 9 hónapos ónémetjuhász szukája, szerintem alapból dilis a kutya, gondolom ezen neveléssel lehetett volna segíteni, de Anyukám elképesztően elkényezteti, mindent ráhagy (hosszú évek óta szeretett volna egy ilyen kutyát) gyakorlatilag azt csinál a kutya amit akar, lassan az egész családon uralkodik. Sétáltatni sem lehet normálisan húz, rángat (már erelye is van hozzá) futna az autók után, elengedni pedig végképp nem lehet. Attól félek, hogy egyszer kirántja Anyut egy kocsi elé. Tervben van, hogy elviszik iskolába, de én nem vagyok biztos benne, hogy használni fog, ha otthon ugyanúgy ráhagynak mindent. Ön szerint használhat az iskola? Ha nem akkor mi? Többen mondták, hogy ilyen kutyának inkább férfi gazda kellene. Tény, hogy Édesanyám soha nem lesz egy erős kezű gazdi. Érdemes ilyen körülmények közt próbálkozni bármivel is vagy tényleg jobb lenne egy határozott gazdi a kutyának?

Segítségét előre is hálásan köszönöm.

Zofial

Kedves Gazdi!
A csivavának fontos lenne a további kapcsolatépítés. Elképzelhető, hogy a rombolás aggodalomból, szorongásból fakad mert egyedül marad és nem bízik önben, illetve a vezetői képességében. Nagyon jellemző ez a viselkedés ott ahol a kutya és a gazda közötti távolság nem elég nagy a rangsorban. Attól, hogy a kutya kicsi, még kutya és az igényei is ennek megfelelőek. Ajánlanám, hogy keressenek fel egy Tükör iskolát. A mi iskolánkon rendszeresen indulnak törpe csoportok amibe csak kistestű kutyusok járnak. Amint rendeződik a viszonyuk, ez a problémás viselkedés is elmúlik.
A „minden felevés" egyik megoldása lehet, ha csapdába ejti a kutyát előre odakészített étellel, így rajta tudja kapni a kutyát a viselkedésen és meg tudja büntetni. Ugyanakkor ne hagyja, hogy a látóterén kívül csatangoljon.

Az édesanyja problémája ugyanaz valójában mint az öné, csak 30 kilóval nehezebb. Mindenképp érdemes lenne felkeresni egy Tükör iskolát, ott szembesülhet a kutya elvárásaival és felmérheti, hogy képes-e megoldani a problémát. Attól, hogy a kutya nagytestű még nem biztos, hogy nehezen kezelhető, elképzelhető, hogy az édesanyja is boldogulni fog vele.

Üdvözlettel

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Pilisszentlélek

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Vác

kutya gazdit keres
ÉRD