bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 május 20, péntek 17:24
# 149

 

Kedves Nati!

Van egy 4 éves fiú Bichon Havanese kutyám, és nem tudom mi okozhatja/okozhatta a problémát, de időnként elég agresszívvá válik és rettenetesen öntörvényű... ha nem az van amit ő szeretne teljesen agresszív lesz.

Egyik nagyon zavaró viselkedése, hogy mikor társaságba van kinéz magának valakit, és nem enged a személy közelébe senkit, vicsorog, ugat és rámászik egyfolytában, mintha uralni/védeni akarná.. még rám se hallgat olyankor, sőt még jobban ideges lesz ha a közelébe megyek..

Másik dolog, az hogy gyakran van az ha fekszik, vagy csak áll és kézbe vennénk, vagy csak meg akarjuk simogatni, akkor is elkezd vicsorogni, morogni néha oda is csíp a kezünkhöz..

Azt sem szereti ha már egynél többen simogatják, akkor is idegessé válik, sőt sokszor ok nélkül elkezd morogni mikor beszélünk neki, és azt is megfigyeltük ha kicsit nem vele foglalkozunk, vagy a barátom átjön akkor már egyből féltékeny lesz, pedig sokat foglalkozok vele, nem hanyagolom el. Nem értem miért ilyen a viselkedése, sosem bántottuk, és pároztatva is volt már.

Amugy alapjába véve, aranyos, játékos, bújós, és nagyon okos kutyus, de ezt nem tudjuk hogyan kezelni...állatorvosnál is érdeklődtünk már régebben is hogy mi lehet ennek az oka, de nem tudta megmondani.. :(

Mit gondol, mi lehet ennek az oka? Esetleg lenne erre valami megoldás, hogy ne legyen ilyen? Teljesen tanácstalanok vagyunk...

 

Előre is köszönöm válaszát!

Andrea

 

Kedves Andrea!
Jó hírem van, a problémájuk maradéktalanul orvosolható. Az állatorvos azért nem tudott megoldással előrukkolni mert a megoldás nem gyógyszerekben, vagy szikében rejlik.
A rossz hírem az, hogy a kutya viselkedése kizárólag önök miatt alakult ki. Abban biztos vagyok, hogy nagyon szeretik a kutyust, és mindent megadnak neki amire úgy gondolják, hogy szüksége van. Csakhogy a kutyának sok másra is szüksége lenne amit nem kapott meg önöktől az elmúlt négy évben.
Amikor a kutyájuk önökhöz került, arra számított, hogy a szeretet és gondoskodás mellett biztonságot, nyugalmat is kap önöktől. Azt gondolta, hogy ebben a számára sokszor érthetetlen és ijesztő világban Önök majd vezetik, irányítják, az ijesztő vagy kérdéses helyzeteket megoldják helyette. Sajnos azt kellett megtapasztalnia az évek során, hogy erre önök nem képesek, ezzel olyan terhet róttak a kutyára amivel nem tud megbirkózni... csak próbálkozik, és ez okozza ezeket a viselkedés zavarokat. A leírt viselkedések csupán tünetei a valódi problémának.
Egyetlen példával élve, azt írja, hogy van, hogy nem engedi, hogy többen simogassák, vagy csak egyvalaki is hozzá érjen. Az én kérdésem, hogy miért kéne engednie? Elvárható, hogy engedje a simogatást? Persze! De nem egy olyan gazdától akinek nincs tekintélye, aki még őt sem képes irányítani, aki mellett azt csinálhat amit akar.
Először is meg kell ismernie a kutyája lényét, a motivációit, az ösztöneit, a kommunikációs jelzéseit, hogy mit miért csinál. Utána pedig ki kell építenie azt a kapcsolatot a kutyájával amire a kutya vágyik! Ha ez sikerül akkor a leírt problémák egyszerűen megszűnnek majd. Azt ajánlom, hogy sürgősen keressenek fel egy Tükör Iskolát!
A megoldás gyakorlatban sokkal összetettebb minthogy itt pár sorban leírhatnám. Addig is olvassák el Korom Gábor - Neked Ugatok! című könyvét, biztos vagyok benne, hogy sok kérdésükre megtalálják benne a választ!
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 május 13, péntek 23:56
# 148

Kedves Nati!
Kb. 2 éves, ivartalanított, pumi keverék kan kutyusunk mellé szeretnénk befogadni egy másik kutyát. Eredetileg szuka kutyában gondolkodtunk a könnyebb összeszoktathatóság érdekében, de úgy adódott, hogy most egy 3-4 hónapos, szintén keverék kan kutyus került hozzánk. Őt igazából csak átmenetileg vettük magunkhoz (mert nagyon rossz helyen volt és azt terveztük, hogy örökbe adjuk amint lehet), de amint az várható volt, igen hamar az ujja köré csavart minket a kis jövevény, így most a megtartását fontolgatjuk...
A mi kutyánkról azt kell tudni, hogy az utcáról fogadtuk be lassan egy éve és kezdetben annyira antiszociális volt, hogy nem lehetett kutyák közé vinni egyáltalán. Az eltelt közel egy év során rendszeresen vittük kutyasuliba, kutyás társaságokba és az ivartalanítására is sor került, így mára egy teljesen kezelhető, már-már kiegyensúlyozott kutyává vált. Továbbra sem egy nagy haverkodós, csak ritkán kezdeményez játékot más kutyákkal, inkább magában szaglászgat. Kutyatársaságban (különösen ha több kutya is jelen van) morgással indít és próbál elvonulni. Ha ez sikerül neki, akkor jól elvan, és később egy-egy kergetőzésbe is örömmel bekapcsolódik, de ha nem hagyják békén, akkor egy idő után elszakad nála a cérna és előfordul (igaz, csak ritkán), hogy verekedésbe torkollik a dolog. Ilyen szempontból szinte mindegy, hogy fiú, vagy lány kutyába botlottunk-e bele. Ami ezt a kiskutyát illeti, azt kell, hogy mondjam, nagyon jól fogadta a megjelenését. Tulajdonképpen most láttuk őt először játszani másik kutyával! A kicsi egy igazi energia bomba, egész nap csak birkózna. (Nem értek hozzá, de lehet, hogy domináns darab lesz...) Ez a fajta játék látszólag tetszik is a mi kutyánknak, de persze egy idő után azért már terhes is neki és akkor jön az a jól ismert "hagyjál békén" morgás, amiből a kicsi látszólag nem ért és akkor jön egy-egy határozottabb odaförmedés is. A kicsi 2 hete van nálunk, de ennél komolyabb incidensre nem került sor.
A kérdésem természetesen az lenne, hogy vajon milyen eséllyel válhatna belőlük egy működő páros... Tudom, azt előre senki sem fogja tudni nekem megmondani, hogy pont ez a két kutya hogyan viselné el egymást a jövőben, de vannak olyan jelek, amikből esetleg már most látni lehetne, hogy milyen lenne az ő viszonyuk a későbbiekben? A kicsi korai ivartalanításával elejét lehetne venni a későbbi problémáknak? Vagy a kutyánk előélete ismeretében mindenképpen ragaszkodjunk inkább egy szuka kutyához és a tervek szerint adjuk örökbe ezt a kisfiút? Ön mit javasolna?
Válaszát előre is köszönöm!Mónika

Kedves Mónika!
A leírtakból én azt szűrtem le, hogy a kutyusuk jól fogadta a kiskutyát. Az, hogy a kölyök viselkedése egy idő után terhes az idősebb kutyának normális, és úgy látszik kezelni is tudja ezt. A kiskutya meg fogja tanulni, hogy mikor kell abba hagyni a játékot. Mivel az idősebb kutya a szocializáció hiánya miatt viselkedik néha agresszíven más kutyákkal és nem túlzott dominancia miatt, így nem hiszem, hogy problémája lenne később a kan kutyussal. Még kisebb a valószínűsége a konfliktusnak, ha a kiskutyát is ivartalanítják majd,
Addig is azt ajánlom, hogy továbbra is folytassák az idősebb kutya szocializációs tréningjét, és ne hagyják rá az agresszív viselkedést, tanulja meg másképp kezelni ezeket a szituációkat, márcsak azért is, hogy a kiskutya ne tanulja el tőle.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 május 10, kedd 10:32
# 147

Tisztelt Kutyakiképző.

Az lenne a kérdésem hogy mit veszíthetek azzal ha az amerika bulldog kan kiskutyámat ivartalanítom.Hallottam már annyi rosszat is mint  mint például hogy aránytalan testformája lesz meg hogy nagyon lusta lesz a kutya.Tanácstalan vagyok ebben a kérdésben mert jó őrző védőt szeretnék belőle nevelni csak nem tudom mennyire befolyásolná az ivartalanítás.

Válaszát köszönöm.

Zoli

Kedves Zoli!
Azt ajánlanám, hogy gondolja végig, miért akarja ivartalanítani a kutyust, és ez alapján döntsön. Az ivartalanítás valóban megváltoztatja a kutya viselkedését, hiszen nem célja párosodni, így nincs miért rivalizálnia a többi kan kutyával. Ugyanakkor ezek a viselkedések szokássá válnak az ivarérés után, így ha későn ivartalanítja a kutyát akkor az ugyanolyan agresszív maradhat adott esetben. Tehát ha cél az, hogy elkerüljék a dominanciából fakadó agresszív viselkedés kialakulását, akkor érdemes ivartalanítani ivarérés előtt. Az ivartalanított kutyának nincs kan szaga, így a kan kutyák jellemzően szukának nézik, és udvarolhatnak neki.
Az elhízás nem függ össze az ivartalanítással, minden kutya elhízik ha többet kap enni mint amennyire szüksége van.
Én még nem hallottam arról, hogy a kutya védő és zsákmány ösztönét befolyásolta volna az ivartalanítás. Ha a kutyában megvannak ezek az ösztönök akkor egy jó őrző-védő szakember segítségével előhívhatók.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 május 4, szerda 19:39
# 146

Kedves Nati!

Örökbefogadtunk egy  kidobott 5 hónapos újfullandi jellegű keverék kutyust.

Sajnos egész nap egyedül van otthon a kertben, csak este érünk haza.

Két dologról nem tudom leszoktatni, ami nagyon zavaró:csipked, és mindent megrág, kiássa , lelegeli a virágokat.

Ha otthon vagyunk és rászólunk abbahagyja a rágást-ásást, de ahogy egyedül marad "kertészkedik." ( Több játéka is van )

Sajnos kutyaiskolába nem áll módomban elvinni, ezért nagyon hálás lennék, ha tudna  jó  tanáccsal szolgálni.

Segítségét előre is köszönöm.

 

Kedves Gazdi!
Egy öt hónapos kölyök még nagyon érdeklődő, energikus, most kell megismerkednie a világgal, más emberekkel, kutyákkal. Egy kert számára inger szegény környezet, ezért unalmában hajlamos lehet a kertészkedésre.
Fontos lenne reggel is és este is elvinni egy nagy sétára, hogy levezethesse az energiáit, és ismerkedhessen a világgal. Magában a kutyajátékok kevés kutyát kötnek le, ezért ha otthon vannak akkor játszanak a kutyával és ezekkel a játékokkal sokat. Ne mindig legyenek ott a kutya előtt a játékok és ne mindig ugyanazok, hogy érdekesek maradjanak a kutya számára.
Addig is amíg a kutya felnő és kicsit megkomolyodik, azt ajánlom, hogy kerítsék el a virágágyást, hogy ne férjen a virágokhoz.
A csipkedés is egy teljesen normális kölyök viselkedés, egyrészt szóljanak rá ha csipked, másrészt foglalkozzanak a kutyával, kínáljanak neki alternatívát a közös játékra a csipkedés helyett.
Ajánlom még Korom Gábor Neked Ugatok! című könyvét ami sok ilyen és ehhez hasonló, a jövőben valószínűleg felmerülő kérdésre ad választ.
Sok sikert,

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 április 28, csütörtök 22:22
# 145

Kedves kutyakiképző!

Van egy öthónapos amerikaibulldog kiskutyám és sajnos a környéken nincs a közelbe kutyaiskola.A kiskutyám már nagyon fegyelmezetten tud viselkedni persze sokat kell még finomítani rajta.Szépen megy pórázmellett, ül, fekszik, marad,lábhozjön még az apporlabdát  is visszahozza.Az egésszel az a bajom hogy elég lustácska és a feladatokat a maga tempólyába csinálja és nem is tudom felpörgetni egy kicsit.Nem falánk és a labdáért sincs annyira oda.Ha tudna valami ötletet nagyon örülnék.Egy másik dologban is kérnék segítséget az pedig a felugatás megtanítása. Egy pár ötlet nagyon jó lenne és hogy mikor érdemes elkezdeni a felugatás tanítását.

Válaszát előre is köszönöm.

Zoltán

Kedves Zoltán!
Igen, a bulldogok bulldogok, bár pont amerikai bulldogban láttam már villám sebességűt, de mivel nem túl homogén a fajta vannak robosztusabb, kicsit lassabb egyedek. A motiváció egy érdekes dolog, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha a tárgyak nem motiválják a kutyát akkor semmi. Én ezt az iskolai történelem órához hasonlítanám. Maga a tárgy nem feltétlenül izgalmas, de ha a tanár képes érdekesen előadni akkor már minden más! Ez vonatkozik a gazdára is. Egy labda csak egy labda ha a kutya nem rendelkezik kifejezetten nagy zsákmány ösztönnel. De ha ez a labda a gazdánál van aki ellopja, elszalad vele, közben vidám magas hangokat ad ki, ha ezért a labdáért küzdeni kell akkor az már motiváció. Közös játékkal rápörgetheti a kutyát a labdára, így a későbbiekben már maga a labda látványa elég ahhoz, hogy a kutya felpörögjön. Illetve ha a közös játék az ami felpörgeti a kutyát az még jobb, hiszen akkor maga a gazda jelenléte lesz motiváló a kutya számára.
A kajára az vonatkozik, hogy minden csak éhség kérdése... az éhes kutyát motiválja a falat, csak ki kell várni amíg tényleg éhes lesz. Illetve ha a száraztáp meg a virsli nem elég izgalmas akkor ki lehet próbálni a grill csirkét, májat stb.
A felugatásnál az őrző-védő munkára gondol? Magát, hogy a kutya jelre ugasson bármikor megtaníthatja és biztos, hogy ez segíteni fogja a későbbiekben a segédek munkáját. Egyszerűen keresnie kell valamit ami ugatást vált ki a kutyánál és utána rögtön rádicsérni. Például ha játék közben, felidegesíti, csipkedi a kutyát és erre ugatni kezd, vagy ha ugatja a slagot, bármit. A lényeg, hogy közvetlen az ugatás után menjen egy dicsérőszó vagy klikker és a kaja. Ha már tudja mikor fog ugatni a kutya akkor mondja elé a vezényszót, majd az ugatás után dicsérje. Jellemzően a kutyák szeretnek ugatni úgyhogy hamar megértik az összefüggéseket.

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Salgótarján

macska gazdit keres
Budaörs