bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 június 23, csütörtök 07:33
# 149

Kedves Nati!

Még nagyon kezdők vagyunk a kutyatartásban.

Két hete van nálunk Chilly, a 2 hónapos gyönyörűséges golden retriever kankutyus. A gondom az, hogy nem akarja megszokni a kennelt. Leginkább a teraszon fekszik, pedig ha nem vagyunk itthon, itt nincs biztonságban (társasházban élünk). A kennel gyakorlatilag egy kb.50 négyzetméteres kertrész, fúvel-fával, kutyaházzal, játékokkal, stb.., de persze bekerítve. Éjszakára is oda szeretném szoktatni, mert onnan nem tud elkóborolni, viszont amikor ott altattuk, rendszeresen hajnalok hajnalán (eleinte fél 5, aztán már 1 óra) felébredt, és át kellett hozni, mert nem akartam, hogy az összes szomszéd felébredjen. Azt javasolták nekem, hogy hagyjam ugatni, de ezt főleg éjszaka nagyon nehéz megtenni. A gyerekek nagyon sokat játszanak vele a kennelben, plusz mindig ott etetjük, de amint egyedül marad nagyon sír és ugat, Nyilvánvalóan ki akar jönni.

Elképzelhető, hogy tényleg csak néhány nap kellene, amikor egyáltalán nem engedjük át a terszra, sokat foglalkozunk vele a kennelben, és megszokná? (Mondjuk, éjjel nem sok kedvem lenne ott üldögélni vele...) Vagy egy akkora kiskutyust még nem lehet erre megtanítani?

Köszönöm válaszát!

Üdv:

Judit

Kedves Judit!
Valóban egy 8 hetes kutyától még nem reális elvárás, hogy egyedül el legyen egész éjszaka. Kicsi ahhoz, hogy egyedül biztonságban érezze magát. Azt javaslom, hogy a szoktatást a nappalokkal kezdjék, napközben legyen a kutyus a kennelben, ott játszanak vele, ott kapjon enni, és csak akkor engedjék ki ha sétálni viszik, de a pihenést, az egyedül létet a kennelhez kösse. Amikor ezzel már nincs probléma, és a kutyus kicsit nagyobb akkor kint lehet hagyni éjszakára is. Fontos tudniuk, hogy az szinte mindegy, hogy egy 500 négyzetméteres kertben vagy egy 50 négyzetméteres kennelben van a kutya amikor egyedül van, mert ilyenkor többnyire alszik, pihen. Az a fontos, hogy minden nap szánjanak elég időt a kutya lemozgatására, a szocializációjára, a közös akciókra, játékokra. Ha az együtt töltött idő tartalmas akkor az egyedül lét nem okoz majd problémát a kutyusnak.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 június 22, szerda 19:06
# 148

Tisztelt kiképző!

A segítségét szeretném kérni kutyám aggasztó viselkedése miatt. 3 éves szuka vizsla, aki keveset jár más kutyák közé, javarészt a ház körül, a kertben rohangál, esetleg a környéken sétáltatjuk. Eddig jól kijött a többi kutyával, bár tény, hogy az átlagosnál félénkebb, visszahúzódóbb természetű, viszont ha talál egy számára megfelelő természetű kutyát, azzal nagyszerűen eljátszik. Evésnél sosem volt probléma, a családtagoktól nem félti az ételt, emberrel szemben nem agresszív, legfeljebb, ha idegen jön, akkor ugat, a gyerekeket kifejezetten szereti.

Fél éve költözött hozzánk egy másik, 13 éves szuka vizsla. Arra lettünk figyelmesek, hogy bár egész nap nagyon jól megvannak együtt, a kutyánk viselkedése mostanában hirtelen agresszivitásba csap át más állatokkal szemben. Más kutyákkal való játék közben előfordult, hogy hirtelen agresszív lett, rámordult, megtámadta, megharapta. Az idősebb vizslát is többször megtámadta, amikor a szokásos napi egy étkezésen felül ételt adtunk neki. (A szokásos napi étkezésnél nincsen konfliktus, ekkor sosem tartózkodnak egy helyen.)

Mit tegyünk?

Kedves Gazdi!
A kutya korábbi félénk viselkedésének oka lehetett a korábbi szocializáció hiánya. Mivel nem volt alkalma megtanulni, hogyan viselkedjen kutyák között, bizonytalanul, félénken reagált. Az új kutya befogadása a családban viszont kihozta belőle a domináns viselkedést ami két szuka kutya között normális, hiszen fel kell állítaniuk egymással szemben a rangsort. Valószínűleg siker élményt szerzett a kutya az agresszív viselkedés során, így mostmár mint egy válaszreakció alkalmazza a többi kutyával szemben is.
Amit önök agresszív viselkedésnek értékelnek a másik kutyával szemben, valójában egy szabály amit a kutyájuk megpróbál felállítani a másik kutyával szemben. Például „ez az enyém, ehhez nem nyúlhatsz!" A rangsorban elől járónak ehhez joga van. Ugyanakkor Önnek mint gazdájának kellene tudnia meghatározni, hogy mi az a viselkedés amit megenged a kutyának és mi az amit már nem, és képesnek kellene lennie rá, hogy érvényesítse az akaratát a kutyával szemben. Ha a kutya elfogadja vezetőjének akkor elfogadja azt is, hogy semmiféle agressziót nem engedhet meg magának más kutyákkal szemben. Tehát nem csak a két kutya közötti viszonyt kell rendeznie, hanem az Ön és kutyája közötti kapcsolatot is.
Állítson fel szabályokat amiket a két kutyának be kell tartania. Mondjuk amíg az egyiket simogatja addig a másik vár, és fordítva. Amíg az egyiket jutalmazza valami falattal, a másik nem mehet a közelükbe. Az agresszív viselkedést pedig azonnal tiltsa le, büntesse.
Ajánlom, hogy keressenek fel a közelükben egy Tükör Iskolát ahol nem csak azt tanulhatja meg, hogyan válhat a kutya vezetőjévé, de a kutya szocializációs hiányait is orvosolhatják.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 június 15, szerda 17:35
# 147

Tisztelt Szakértő !

Amerikai staffordshire terrier 8 éves kan kutyusom van.Szeretnék mellé hozni egy 6 hetes német juhász kan kiskutyát.Hogy szoktassam őket össze ?

A 8 év alatt nem volt gond idegen kutyákkal való találkozáskor.
Sajnos a napokban összeverekedett egy séta során egy vizslával. Komoly sérülése egyik kutyának se lett.Emiatt kérem az Önök tanácsát,hogy mitévő legyek.Elmerjem hozni a kiskutyát ?
Válaszukat várom és előre is köszönöm

Kedves Gazdi!
A leírásból nem derül ki mi okozta a verekedést, de úgy gondolom, hogy ha a kutya a 8 év alatt nem mutatott agressziót más kanokkal szemben, akkor nagy probléma nem lehet. Jellemzően a kölyök kutyát könnyen elfogadják a felnőtt egyedek, inkább az ivarérési korban fordulhatnak elő problémák amikor a két kutya esetleg rivalizálásba kezd.
Az első találkozás szigorú felügyelet mellett zajlódjon, lehetőleg semleges terepen, ne legyen a közelben a felnőtt kutya tálja, játéka, fekhelye stb. Dicsérjék a kutyát ha jól viselkedik, és minden féle agressziót tiltson le. Nem hiszem, hogy probléma lesz az összeszoktatás.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 június 12, vasárnap 09:10
# 146

Tisztelt kiképző!
7 hetes magyar vizsla kutyánk 1 hete van itt,  állandóan nyüsszög, morog( nem az agresszív morgás), például ha alvás közben hozzáérünk, ha lefekszik, ha felkel, vagy bármi esetén. Nem lehet egyedül hagyni egy percre sem, addig vonyít, míg be nem jöhet, és csak velünk egy szobában hajlandó aludni( éjfélig, aztán játszik és mi nem tudunk tőle). Már szeretnénk kintre szoktatni, de ha kitesszük az udvarra egyedül, akkor is nyüszít, de ha vele vagyunk jól eljátszik. Hogyan lehetne kiszoktatni, és leszoktatni a nyüsszögésről? Vagy ha nagyobb lesz már nem fog?
Köszönöm válaszát!


Kedves Gazdi!
Azt írja, hogy 7 hetes a kutyája és egy hete már önöknél van ami azt jelenti, hogy épphogy elválasztották az anyjától és már önökhöz is került. A kutya tulajdonképpen még csecsemő! Ráadásul egy szocializáció szempontjából nagyon fontos korszakban van, ilyenkor még folyamatos emberi közelséget igényel. Egy ilyen kiskutya napirendje még olyan mint egy kisbabáé, eszik, játszik alszik és ez ismétlődik 24 órán át. A nyöszörgés, nyüszögés teljesen normális viselkedés egy ilyen fiatal kölyöknél, ezzel jelez az anyjának, a testvéreinek, hogy ott van, vagy, hogy fél, és nem akar egyedül lenni. A természetben nagy veszélyben vannak az ilyen fiatal kölykök, létfontosságú számukra, hogy az anyjuk és testvéreik közelében maradhassanak. Ne akarják megfosztani ettől! Nem is szerencsés ilyen fiatal korban elhozni a kölyköt az anyjától, 9-12 hetesen szokták örökbe adni a kölyköket.
Azt ajánlom, hogy élvezzék ki, hogy kölyökkutyájuk van, ne akarják felnőtt kutyaként kezelni. Vegyék figyelembe a korát, a fejlettségi szintjét és ehhez mérten bánjanak vele. A kölyöknek még anyára van szüksége, nem gazdára, ezért így is tekint önre, bánjon is így vele.
Az éjszakai játékról is le fog szokni, ne kelljenek fel hozzá játszani, esetleg adjanak neki valamilyen plüss játékot (ne sípolósat), hogy azzal elfoglalhassa magát éjjel.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 június 9, csütörtök 20:15
# 145

Azt szeretném megtudni ,sjnálatos modon bérházi lakásombol,ellkelet vinem a kutyámat,egy másikhelyre ,be amunka helyemre,de most ottkivan,kőtve, egy hoszuvezető porázra.A kutyam 2 éves koráig velemvolt,most idegen helyre kerűlt,megtudja-e majd szokni ezt az újhelyzetet,meglátogasam,oda menyek-e??? hozzá,vagy nezaklasamfel,hogy odamegyek.előreis kőszőnőm.tisz.László

Kedves László!
Amennyiben nem új gazdát talált a kutyájának, csak egy új lakóhelyet, továbbra is Ön a kutya gazdája, akkor felelősséggel tartozik a kutya tartásáért, közérzetéért. Tehát ne „látogassa" a kutyáját, hanem napi szinten foglalkozzon vele, vigye el sétálni, mozgassa le, játsszon vele stb. ugyanúgy mint eddig. Egy kutyának nem kifejezetten ideális körülmény a folyamatos kikötés, de ha eleget tud foglalkozni a kutyával akkor megszokhatja és nem látja kárát. Ha erre nincs lehetősége, akkor talán érdemes lenne elgondolkoznia azon, hogy új gazdát keres neki akinek van ideje foglalkozni a kutyával.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Vác

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Debrecen

kutya gazdit keres
Üllő