bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2010 november 14, vasárnap 07:26
# 149

Kedves Nati! Nagyon szépen köszönöm a válaszát! A pet palackos módszert már próbáltuk, egy kicsit meg ijed, majd folytatja az őrjöngést tovább. Teljes izgalomban van ilyenkor, mint aki teljesen transzban van. Amikor rászólunk erélyesebben akkor elvonul, de nem lehet kezelni. Igen, a falkavezér szereppel van biztosan a baj, mert sajnos pórázon nem tudom még sétáltatni, mert nagyon húz, a visszahivásnál is többszöri rászólásra jön csak oda, és azt vettük észre, hogy ez azért lehet mert véd az utcán is bennünket. Nagyon nem is merjük elvinni sétálni mert a kutyákra is mérges. Az energiáját azt levezetjük, mert a nagy udvaron labdázás és szaladgálás van, és nagyon le is tudja magát fárasztani. De különben annyira okos, mert más dolgokat hamar megtanul. De Őt most igy imádjuk ahogy van. Amikor hozzánk került sokkal rossszabb volt a helyzet, sokat javult azóta. Üdv.

Kedves Gazdi!

A palackhoz csak annyit tennék hozzá, hogy csak egy kicsit kell megijednie, az éppen elég, hogy el tudják onnan zavarni. Nem a palack oldja meg a problémát. :) Ajánlom, hogy próbálják ki az előző válaszban leírt póráz fegyelmet, ez egy nagyon könnyen megtanítható szabály. A más kutyákkal való viselkedése lehet a szocializáció hiánya amin kutyaiskolákon - ahol foglalkoznak ezzel - tudnak segíteni. Ha a vendégek csipkedésének megoldása még túl nagy falat, akkor keressenek egy másik problémát ahol a kutya nincs ennyire begőzölve, és oldják meg azt - valószínűleg könnyebb lesz. Fokozatosan elérhetik, hogy az egyre nehezebb szituációkban is kezelni tudják. Addig is az olyan szituációkat amiket nem tudnak kezelni, érdemesebb elkerülni, hogy a kutya ne érezze, hogy nem tudják irányítani.

Örülök, hogy szépen fejlődik, biztos vagyok benne, hogy kitartó munkával problémamentes kutya válik majd belőle!

Üdvözlettel:

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 14, vasárnap 00:37
# 148
Holdtündér
Holdtündér

Kedves Kiképző!

Nagy Nóri vagyok, és azzal a fő kérdéssel kérdéssel/kérdésekel fordulnék önhöz, hogy a párommal szeretnék örökbe fogadni egy 6 hónapos kan kutyust. Itthon már van egy 2 éves szuka... Milyen gondok származhatnak eből? A hölgyemény szeleburdi gey kicsit, nagyon szeretet éhes- nem szeretném, ha féltékenykedés lenne... továbbá van mit tanítani neki. Például rettenetesen húz: Már majd megfullad, akkor is feszíti a pórázt. Én őt nem is tudom sétáltatni, csak a barátom. Hogyan lehetne rendre szoktatni a sétálást illetően? Ha más kutyákat meglát sétálás közben, teljesen megőrül és rángat. Agresszívnek tűnik ilyenkor, pedi mi tudjuk, hogy csak barátkozna, de így nem tudjuk másokhoz odaengedni. Lehet, hogy szocializációs problémái vannak?

Válaszát előre is köszönöm: Holdtündér

Kedves Nóri!
Valószínűleg a két kutya között komoly konfliktus nem fog kialakulni, ha a kicsi nagyon szemtelen akkor az idősebb kutya lehet, hogy leteremti, de ez normális. A féltékenykedés csak a Gazdin múlik. Fontos, hogy mind a két kutya egyforma figyelmet kapjon, ugyanannyit foglalkozzanak továbbra is az idősebb kutyával még akkor is ha a fiatalabbal eleinte több a gond. Egyértelműen határozzák meg a szabályokat pl. egyszerre csak az egyik kutyát simogatják, addig a másik kutya vár, nem moroghatják el egymást a gazditól stb.
A sétáltatási pórázfegyelmet nagyon könnyű a kutyának megtanítani. Az alapja a következetesség, a szabályt mindig be kell tartani! Induljanak el pórázon és abban a pillanatban ha a kutya előrébb lép mint önök akkor forduljanak hátra és menjenek az ellenkező irányba. A kutyához ne szóljanak, ne is törődjenek vele, csak határozottan menjenek. Amikor a kutya megint utoléri magukat és megpróbálja leelőzni, megint forduljanak az ellenkező irányba és arra folytassák az utat. Ez csak akkor működik ha mostantól mindig így sétálnak, addig amíg a kutya meg nem tanul laza pórázon sétálni. Tehát akkor nem fog működni ha a futtatóig vonszoltatják magukat, aztán ott elkezdik. Ha jól és következetesen csinálják, pár alkalom elég a sikerhez!
Fontos, hogy kutyát feszes pórázon ne engedjék oda más kutyához! A feszes póráz végén még a nyugodt, barátságos kutya is ellenségesen viselkedhet. Ha attól tartanak, hogy a kutyának szocializációs gondjai vannak akkor keressenek fel egy kutyaiskolát és első alkalommal szakember felügyeletével engedjék össze más, jól képzett kutyákkal!

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 13, szombat 15:12
# 147

Kedves Kiképző! Van egy utcáról mentett puli-pumi 1,5 éves  és egy 8 hónapos foxi keverék kutyusunk. Tudom, hogy a puli-pumi az igazából jó házörzö, de arról nem tudjuk leszoktatni, hogy ha jön valaki hozzánk, akkor ne kelljen elkülöniteni, mert mindenkire támad, harapni nem harap csak csipked. Ilyenkor teljesen elvan borulva az agya, és nem is ugat hanem visit. A kicsi ezeket a tulajdonságokat eltanulja tőle. Próbáltuk már, hogy a vendég ad neki juti falatot, de ezzel sem javit a helyzeten semmit. Sok módszert megpróbáltunk már de semmi nem jön be. Szeretném megkérdezni, hogy miképpen tudnánk erről leszoktatni, hogy legalább rászólással ellehessen hivni és ne támadjon. Válaszát köszönöm előre is!

Kedves Gazdi!
Szívemhez közel áll a téma, na nem a leállíthatatlan csipkelődés, hanem a fajta, mert nekem is van egy pumi kutyám. Igen, a pumi és a puli jó házőrzők, de ez nem azt jelenti, hogy minden vendég bokáját meg kell harapják. Az, hogy már mindenfélével próbálkoztak és nem jött be azt mutatja, hogy a kutya nem tekinti Önt vezetőjének. Nem tudom, hogy más szituációkban hogyan viselkedik, visszahívható, irányítható, de felteszem nem ez az egyetlen helyzet amikor kikerül a gazdi kontrollja alól, legfeljebb ez a legszembetűnőbb. Azt ajánlom, hogy a hétköznapi életben állítsanak fel szabályokat, pl. a kutya nem mehet be a házba/szobába csak engedéllyel, nem ehet csak engedéllyel, csak laza pórázon sétálhat stb.
Konkrétan erre a csipkedésre pedig azt javaslom, hogy keressenek valamit amivel ki tudják zökkenteni ebből a „lila köd" állapotból. Hívjanak el egy vendéget aki hajlandó együtt működni. Készüljenek fel előre, például készítsenek elő egy pohár/vödör vizet ha a kertben zajlik a dolog, vagy tegyenek egy kis murvát egy fél literes pille palackba, hogy jól csörögjön és amikor a vendég bejön és a kutya elkezd őrjöngeni, akkor 1. Hívják el - nem fog menni. 2. Szóljanak rá keményen - Nem szabad! (vagy bármit) és 3. vágják erősen a kutya mellé a palackot. A vendég közben csak álljon. Ha a kutya felriad a hangra akkor jött el a pillanat, zavarják el a vendégtől, el a helyére vagy másik szobába mérgesen. Ha jól csinálták akkor a kutya ott marad, és nem indul újra, ha mégis akkor zavarják vissza. Ültessék le a vendéget és ha a kutya megnyugodott akkor hívják elő, és a vendég adjon neki jutalmat, illetve önök is dicsérjék meg. Remélhetőleg legközelebb ha vendég érkezik már a rászólásra is felfigyel a kutya. FIGYELEM! Ha a kutya amúgy ijedős, érzékeny a hangokra stb. akkor egy finomabb verziót válasszanak! És mindenképp oldják fel a kutyát a végén, dicsérjék meg ha jól viselkedett. Mind ezalatt a másik kutyát zárják el! Ha a pumi-puli már tud viselkedni akkor fogadhatják együtt a vendégeket.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 13, szombat 13:47
# 146

Tisztelt Kiképző!

Májusban befogadtunk egy 6 hónapos németjuhász-labrador keverék kutyust, aki korábban a szomszéd faluban élt anyjával, és állandóan kint voltak, mert nem volt kerítés. Nálunk kb. 1 hónap elteltével a bekerített telekről kiszökött, amikor sétálni mentünk az unokáinkkal, de a kutyust  otthon akartuk tartani. Később már akkor is utánunk jött, amikor kerékpárral, vagy kocsival hagytuk el a telket. Teszi ezt annak ellenére, hogy napi rendszerességgel van sétáltatva kb. fél, 1 órát. Ha épp úgy támad kedve, akkor az etetést követően távozik, vagy ha az udvarról bejövünk a lakásba. A kutya rendkívül szelid, embercentrikus, de országos főút mellett lakunk, és a szomszédokat sem tehetjük ki a kéretlen látogatásnak. Vasárnaponként kutyaiskolába járunk,de semmi nem használ. Kérem szíves segítségét a megoldásra vonatkozóan, mert menhelyre adni nem szeretném a kutyust, aki már ivartalanított szuka. üdv. Vné Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
Nagyon nehezet kérdez. A szökés az egyik legnehezebben orvosolható probléma, főleg, ha már egy megrögzött viselkedésről van szó. Rengeteg energiába és időbe telik, míg egy kutya leszokik róla, ennél egyszerűbb ha megcsináltatják a kerítést. Ha ez nem megoldható akkor szóba jöhet még a villanypásztor vagy a láthatatlan kerítés. Az biztos, hogy a kutyával való rendszeres foglalkozás, kutyaiskola, a sok mozgatás, futtatás, labdázás segít. A kötődést növelhetik azzal, hogy a kutyus csak kézből kap enni, csak munkára. Fontos lenne, hogy ne legyen alkalma kiszökni. A kutya nem tudja, hogy rosszat csinál amikor elszökik, Ő ebben nőtt fel, ehhez szokott hozzá. Ha már elég erős a kapcsolatuk akkor meg kell próbálni rajta kapni amikor próbál szökni és megbüntetni.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2010 november 13, szombat 12:57
# 145

tisztelet Kiképző érdeklődni szereték , hogy nekem van egy 11 honapos pitbull angols stefi bull terierr szuka kutyusom. és szeretném ha megvédene kicsit ugatos vagy morogos legyne ismeretlen emberkre ne engedje hogy megsimogassák hanem ha nyulnak felé igen is jelezze hogy öt nem simogathatja meg akárki.

ezt hogy érem el.

A másik gondom  kertben volt eddig és most  ujjáéptés miatt lakás kutyus lett belőle eddig nem lehetet lelöni annyira örizte a házat és minden  mozdulatra jelzett.

de mivel lakásban meg kicsit megvan illetödve pedig nem ismeretlen neki a környezet és nem ugat bár éjszaka elég sokan járkálnak de inkább halkaln morog ha valaki csenget áll az ajtóban és csoválja a farkát és idegen éppen.

hogy érem el azt nála hogy lakásban is ugyan ugy jelezzen ha valaki jártál vagy idegen a házban.

 

előre is köszönöm.

Az, hogy egy kutya mennyire őriz, attól függ mennyire erős a védő ösztöne. Ha a kertben minden mozdulatra jelez, akkor valószínűleg jó házőrzőről van szó. A kutyája még fiatal, még sokat változhat a viselkedése. Az, hogy a lakásban csöndesebb talán nem akkora baj, de ha - mint írja - azért van mert meg van illetődve, akkor el fog múlni. Ráerősíthet azzal, hogy dicséri amikor morog vagy ugat, akár jutalomfalattal megerősíti.
Ezek a fajták úgy lettek kitenyésztve, hogy az emberekkel barátságosak legyenek. Vannak kifejezetten bizalmatlan fajták akik nem szeretik ha idegenek simogatják őket, de az ön kutyája nem tartozik közéjük. Azt viszont kifejezetten rossz ötletnek tartanám, hogy arra tanítsa a kutyát, hogy agresszív legyen az emberekkel szemben. A vezető jelenlétében semmiféle agresszió nem megengedett.
Ha szeretné megismerni a kutyája védő és zsákmány ösztöneit, akkor erre lehetősége van a Tükör iskolákon folyó őrző-védő foglalkozásokon.

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Kecskemét

kutya gazdit keres
Budapest