bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 november 6, vasárnap 16:00
# 149

kedves kikepzo ur, holgyem,

van egy keverek nagy testu kutyam, Fules, 5eves, nagyon jatekos meg mindig,, foleg labdazik, de ugy erzem hogy tulsagosan is labda orult. szertnem ha egy kicsit tobbet jacana velem! es nem a labdaval! nagyon sokat foglakozom vele! de a labda a lenyege! mar mindenel probalkosztam, el dugtam az osszes labdajat, de o szerzet ujakat,   meg fel a hangos hangoktol, pl , petarda,  hangosabb kipufogo, barmi ami kicsit hangosabb, elore is koszonom,

Kedves Gazdi!

Próbálja meg másképp felfogni a dolgot! A labda az Ön legnagyobb segítsége, mert képes vele motiválni a kutyát, és a kutyát ezzel együttműködésre tudja bírni, sőt, boldoggá teszi. Labdázzanak együtt, tanítson neki labda kereső játékot ahol a kutya helyben marad amíg ön elrejti a labdát, majd engedélyre megkeresi és vissza hozza önnek. Vagy tegyen ki 3-4 labdát és meghatározott sorrendbe hozassa be a kutyával. A labdákat tegye el, és csak akkor jusson labdához ha öntől kapja és önnel játszik. Lehet a labda a legnagyobb jutalom, és dolgozhat a kutyával jutalomfalatokkal. Biztos lehet benne, hogy ha sokat foglalkozik a kutyával akkor a kutya Önhöz ragaszkodik, nem a labdákhoz... azokat csak szereti rágcsálni.

A zajtól való félelemmel sokat nem lehet kezdeni, ha egyszer kialakult.

Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 november 4, péntek 09:12
# 148

Kedves Kiképző,

Hat éve fogadtunk örökbe-félévesen- menhelyről egy erdélyi kopó keverék kutyust..rendkivül félénk volt, nagyon nehezen adaptálódott, az idolt ezidáig, az idegeneket a mai napig nem fogadja el, nem barátkozik. Lakásban volt ezidáig, sokat vittük sétálni. íhétvégén a vikendházunkban szivesen volt a szabadban ott is aludt. Nyáron kertes házba költöztünk. A háznak van 1 nagy terasza, ott volt az alvókosara, és főbejárat előtt-fedett, nagy- szintén volt egy kuckója. Eleinte elfogadta ezt a helyzetet, sőt szerette. íúgy gondoltam fokozatosan szoktatom teljesen ki, ezért bejöhetett-most is- a házba, de  éjszaka kinnt kell lennie. ímivel közeledik a hideg vettünk egy kutyaházat, melyet a főbejárathoz tettünk...már előtte is, elkezdte, h nem akar kinn alidni. minden éjjel kaparja a  terasz üvegajtaját, majd előrerohan és a bejárati ajtók. lehetetlen aludni, arról nem beszélve milyen kárt tesz. esténként kikisérem, kap egy falat sajtot, amit a kutyházba teszek és jóéjszakát kivénok. nem megy be a házba, de nem erőltetem. éjjel kettőkor kezdődik a dráma...mindennel próbálkoztam..rákoppintottam az orrára, miközben mondtam, nem és a helyére kisértem..amint kinyitom az ajtót, iszonyú erővel be akar jönni és nem segit semmi..mivel utálja a vizet, ruhaspriccelővel lespriccelem, ettől elemegy, de ujra kezdi...mit tegyek, már tiz napja nem alszunk.

nagyon köszönöm, Klári

Kedves Klári!

Sajnos úgy tűnik nem képes kontrolálni a kutyát ebben a helyzetben, és a büntetés amit alkalmaz is kevés a kutyának. Ha meg akarom büntetni a kutyát, azt akarom, hogy ne merje megkockáztatni, hogy mérgesen kimegyek hozzá akkor egyszer kell csak kimennem de úgy mint a terminátor. Ha a kutya fél a víztől akkor nem spriccnivel ijesztem el hanem nyakon öntöm egy lavór vízzel... érzi a különbséget...

Azt ajánlom, hogy első lépésként tartson be egy szabályt, azt, hogy a kutya nem mehet be. Nyissa ki az ajtót és zavarja el a kutyát onnan amikor be akar menni. Aztán próbálja meg betartatni a szabályt úgy, hogy ön nem áll az ajtóba és a kutya úgysem megy be. Amikor ki-be mennek az ajtón nyugodtan hagyják tárva és a kutya ne mehessen be. Ha ezt sikerül elérni, akkor érdemes elkezdeni gondolkodni a büntetésben.

Érdemes lenne felkeresniük egy Tükör iskolát ahol lépésről lépésre tanulhatja meg hogyan válhat a kutya vezetőjévé, ezzel is megoldva ezt, és megelőzve a későbbi problémákat.

Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 november 3, csütörtök 09:20
# 147

Tisztelt Kiképző!

Sajnos még nem vagyok gazdi, de nagyon szeretnék az lenni és a közeljövőben talán a körülményeim végre megengedik, hogy kutyám legyen. Sok könyvben és kutyás oldalon el lehet olvasni, hogy melyik fajta milyen tulajdonságokkal bír, de nem igazán tudok kiigazodni a sok infó között. Olyan kutyát szeretnék, mely tartható lakásban, heti több mint 40 órát lenne egyedül, minden nap jól megsétáltatnám, és hétvégeken elvinném túrázni, illetve horgászni. Szeretném ha kicsi lenne a lakás miatt...ugyanakkor szeretném ha nagy lenne, ha egyedül megyek pl horgászni a borsodi "rengetegbe" akkor bízhassak benne, hogy vigyáz rám, családom tagjaira.

Ön milyen fajtá(ka)t ajánlana, hol találkozik ez a két ellentétesnek tűnő "igény" ?

A válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: horv82

Kedves Horv82!

Egy kutya gond nélkül el lehet egyedül 8-10 órát napközben (mérettől függetlenül) ha reggel-este megsétáltatják és hétvégén aktívan foglalkoznak vele. Az már a kutya habitusától és fajtájától függ, hogy ez a közös együttlét kimeríthető-e egy erdei sétában vagy más típusú elfoglaltságot igényel. Azt ugyanakkor tudnia kell, hogy ha kölyök kutyát vesz magához akkor ott több a teendő, szobatisztaságra szoktatás, tobb foglalkozás, játék stb.

Én azt ajánlanám, hogy lehetőleg ne vadász kutyát válasszon, inkább pásztor vagy juhász kutyát, esetleg társasági kutyát amik könyebben rávehetők az együttműködésre. A fajta kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy mire is tenyésztették az adott fajtát, mert ezek a tulajdonságok motiválnak majd a viselkedésében. A fajta leírások csalókák mert minden fajtánál a jó tulajdonságokat emelik ki. Érdemes lehet megfontolni a keverék kutya örökbe fogadását is.

Azt előre le kell szögeznem, hogy az a kutya amelyikre Ön gondol létezik, de egy kutya sem születik ilyennek. Ilyenné nevelhető, és amíg idáig eljutnak több időt és energiát követel majd. Ugyanakkor az első időszak befektetett energiája megtérül az utána következő 10-15 évben.

Ajánlom figyelmébe Korom Gábor – Újra Neked Ugatok című könyvét, ami sokat segíthet a felkészülésben!

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 november 2, szerda 17:14
# 146

Kedves Kiképző!

1 hónapja befogadtam egy kb 3 hónapos kóbor keverék kiskutyát. Aranyos, tanulékony. Szabadon van. Van neki egy kényelmes kennel, de nem szereti. Szeretném hozzászoktatni, hogy néha be lesz zárva. De nagyon nehezen megy. Amikor bezárom akkor nem eszik. Csak nyüszít/ugat/vonyít. Mindent megpróbál hogy felhívja a figyelmünket. Hogyan lehetne hozzászoktatni, hogy közben a kutya se sérüljön se lelkileg se fizikailag. Állandóan az ajtót kaparja, kiutat keres. Nem akarom hogy büntetésnek vegye. Ott szoktam tanítgatni, játszani. De olyankor nem figyel rám, vagy csak nagy nehezen.

A másik kérdésem: Sajnos megfogott egy japántyúkot. Állítólag meg is ette. :( Mivel nem tudok a nap 24 órájában vele lenni munkám miatt, így már csak a tollmaradványokat láttam az udvar közepén.  Nagyon bélpoklos, pedig napi 3x kap enni.

Mostanában nagyon neveletlen. Egyretöbbet felugrál, amiről már majdhogynem leszokott.

Ez most olyan lehet mint a kamaszkor az embereknél? :)

Várom tanácsát.

Minden jót kívánok!

BonnieM

Kedves BonnieM! A 4 hónapos kutya még nagyon kölyök, a kamaszkor majd 9 hónapos kora körül érkezik el. A bezártsághoz fokozatosan érdemes hozzá szoktatni. Csak a kennelben kapjon enni, ha nem eszik akkor vegye el és a következő alkalommal kapja meg újra. Ha valóban annyira bélpoklos akkor nem lesz gond. Ha már eszik a kennelben akkor játsszon, foglalkozzon is vele ott, minden jó élmény ott érje. Fokozatosan szoktassa az egyedülléthez, először csak fél percre hagyja ott és jutalmazza ha jól viselkedett, majd lassan növelheti az időt. Ugyanakkor a séták, a kutya lefárasztása, lemozgatása se maradjon el. A vadászathoz nincs sok köze az éhségnek, ezt a zsákmány ösztön irányítja. Ha nincs ideje összeszoktatni más állatokkal, vagy nem önöknél vannak az állatok akkor legyenek jól külön zárva a zsákmánynak tekinthető állatok. Ajánlom elolvasásra Korom Gábor – Újra Neked Ugatok könyvét amiben sok problémára kaphat megoldást! Remélem tudtam segíteni! Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 október 27, csütörtök 22:08
# 145

Kedves Kiképző!

Lehet már látott el tanácsokkal mást, akinek hasonló a problémája, de hosszú lenne végigböngészni az oldalt és nekünk sűrgős segítségre lenne szükségünk. A legnagyobb ellenségünk a petárda és tüzijáték. 3 éves a kiskutyánk és rettenetesen fél a durrogtatástól. Viszont nekünk muszáj lenne hozzászoktatni ezekhez a hangokhoz, ugyanis jelenleg olyan helyen lakunk, ahol napi szinten sötétedéstől legalább éjfélig petrádáznak és tüzijátékoznak már most, és még bele se gondolunk mennyire fog ez fokozódni szilveszterig. Szóval a tanácsát szeretnénk kérni, hogyan tehetnénk nyugalmasabbá ezeket a hangos perceket. Lakásban van a kutyus, de elég vékonyak a falak, nagyon lehet hallani, és nincs olyan helység ahol ne lenne ablak, szóval még a fürdőszobában sem lehet biztonságban. Ha meghallja az első petárdát, azonnal hevesen kezd verni a szíve és elbújuk az ágy alá. De az nem megoldás, hogy órákon keresztül ott remeg az ágy alatt. Már eljutottunk odáig, hogy kajával ki tudjuk csalni, de azt is csak valami nagyon finommal, pl. husi. Gyors bekapja és már iszkol is vissza. Ha akarjuk, hogy kinn maradjon, már a kaját sem fogadja el inkább. Ilyenkor játék sem létezik, csak a remegés, erős szívdobogás és lihegés. Kérem adjon tanácsot, több félét is kipróbálnánk, csak hogy nyugodtabbá tegyük a mindennapjait. Egy éves korában követtük el azt a hibát, hogy magunkkal vittük augusztus 20-án tüzijátékra, azóta vesszük észre ezt a félelmet rajta. Otthon ez elkerülhető (nem megyünk olyan helyre), de jelenleg külföldön élünk és nincs lehetőségünk a költözésre. Minden szomszédban durrogtatnak (állítólag 3 hónapig folyamatosan).S.O.S

KÉREM SEGÍTSEN!!

Előre is köszönjük válaszát: Alexandra&Corner

Kedves Alexandra! Sajnos a petárdától, menydörgéstől való félelem gyakran kialakulhat úgy, hogy korábban nem mutat érzékenységet a kutya, majd egyszer csak eléri az inger azt a szintet ami a kutyát félelemmel tölti el és onnantól kezdve fél a hangtól. Ilyen szituációkba fontos, hogy a kutya találjon egy helyet ahol átvészeli ezt az időszakot. Ha a kutya az ágy alá bújva érzi magát nagyobb biztonságban akkor hagyják ott. Segíthet ha felhangosítják a tévét, rádiót, ezzel is elnyomva a durrogást. Fokozatos hangszoktatással tudnának javítani az érzékenységen, de ehhez az kellene, hogy a szoktatás alatt ne legyen valódi petárdazaj. Léteznek természetes alapú nyugtatók, amik hatásosak lehetnek. Sok sikert! Nati Népszigeti Kutyaiskola
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Debrecen

kutya gazdit keres
Tököl

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Székesfehérvár

kutya gazdit keres
Budapest