bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 augusztus 6, szombat 18:08
# 149

Tisztelt Kutyakiképző!

Abban szeretném segítségét kérni, hogy hogyan tudnék rászoktatni egy 7 éves kutyát arra, hogy buszra felszálljon?

Buszosokat ismerve nem fognak arra várni, hogy én eljátszadozzak a kutyával felszállásnál. Leállított busznál nincs gond vele, valószínűleg a hang zavarja. Régebben próbálkoztam vele, de akkor nagyon elkeserített.

Második kérdésem az lenne, hogy hogyan szoktassam le arról, hogy felugráljon rám?

Köszönöm válaszát! Renáta

 

 

Kedves Renáta!

Szoktatni csak fokozatosan lehet. Azt ajánlom, hogy a szoktatásnál használjon motivációt, mondjuk jutalomfalatot, és éhes kutyával próbálkozzon. Először szálljanak fel végállomáson a leállított buszra, és jutalmazza a felszállást, és az utazás alatt is jutalmazza végig a kutyát, hogy megérje neki felszállni. A leszállásnál is jutalmazza és dicsérje meg. Ezt párszor gyakorolják, hogy a kutyának az jusson az eszébe a buszról, hogy etetőgép. Így könnyebb lesz legyőznie a félelmét. Utána szintén végállomáson lenne érdemes próbálkozni a járó busszal. Talán megkérhetne egy kutyabarát sofőrt, hogy indítsa be a buszt 3 perccel korábban. Télen is próbálkozhatnak, olyankor az álló buszt is járatják a fűtés miatt. Sajnos a fokozatosságot nem lehet elhagyni, egy úszni nem tudót sem lökünk a mély vízbe.
Miért ugrál fel a kutya? Figyelemért? Simogatásért? Legegyszerűbb, ha megtanítja a kutyának, hogy mit vár el tőle. Csak akkor jutalmazza ha mind a négy lába a földön van és csak akkor is simogassa. Ha felugrik forduljon el, hagyja ott, nézze levegőnek, ha ez nem elég akkor egy kokit nyomhat a kutya orrára, hogy negatív élményt párosítson a felugráláshoz. A lényeg a következetesség, és hogy a kutya megértse mit vár el tőle.

Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 július 30, szombat 11:36
# 148

Szia

Van nekem egy 1 -eves pulim fiu kiskutyam nincsen vele semi gond adig meg ki nem engedem az utszara, ahogy meg lat valakit el megy vele es nem jon visza barmit csinalok utana kel menyek es visza hozam. Mit lehet teni hogy halgason ram? Elore is koszonom a valaszt. Tiszteletel Crisztian.

Kedves Cristi!

Először érdemes lenne a kutya kötődésén javítani. Ezt úgy teheti meg, ha csak kézből eteti, mondjuk csak séta közben és csak munkára kapja falatonként az adagját. Például akkor kap egy falatot ha odamegy önhöz, (akár hívásra, akár hívás nélkül) vagy ha leül, lefekszik amikor kéri. Fontos, hogy a kutya éhes legyen, ezért érdemes úgy kezdeni a kézből etetést, hogy előtte levő napon egyáltalán nem kap enni a kutyus. A kutya megérti majd, hogy érdeke önnel maradnia, és szót fogadnia mert akkor jutalmat kap. Ettől a módszertől javulnia kell a helyzetnek.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 július 28, csütörtök 18:54
# 147

Tisztelt kutyakiképző!

Elöljáróban annyit mondanék, két kutyánk van. Egy ivartalanított vizsla-kínai kopaszkutya keverék ( állatorvos szerint legalább is)1 éves; illetve menhelyről örökbe fogadott nőstény szamojéd spicc, most 10 hónapos körüli.

Problémánk a következő. A spicc nőstény 4-5 hónapos lehetett ahogy hozzánk került menhelyről, és őrjítő tulajdonsága hogy nagyon mély öblös torokhangon csahol, ha csak kimegyünk az udvarra, vagy belépünk a lakásba. ( Kint - bent tartott kutyák, szabad bejárással) A legrosszabb ha kimegyünk a főkapun az udvaron át. Olyangor szinte mint egy dúvad, őrjöng. Ha a 6 éveskisfiam kimegy játszani az udvarra biciklizni például, ott csahol végig körülötte de olyan izgatott dühvel, hogy vagy a kisfiút kell behívni az udvarról, vagy a spitzet.

Nem régiben, mivel szüleimmel egy portán lakunk, a spitz megharapta mostoha apámat.

Mostoha apám nyugodtan jött haza munkából, nem volt se ideges, se feszült, ennek ellenére a kutya bokán harapta, és csaholva őrjöngött.

Eddig a kutya nem harapott meg senkit, nincs láncon tartva, bántva ( hogy félnie kéne bármitől is). Viszont a harapás nem ismétlődhet meg mégegyszer. Nehogy egyszer a kisgyermeket érje.

A spitzen látszik ragaszkodik hozzám, meg a páromhoz, de amint mozgás van, lényegtelen hogy csak az udvarra megyünk ki, vagy az utcára, elviselhetetlen őrjöngésbe tör ki, mély öblös " rémisztő" hangon.

Mi a teendő hogy ezt ne csinálja. Egyáltalán miért tör ki belőle ennyire az "állat", és a további harapásokat bárki felé, hogyan tudjuk elkerülni.

 

Üdvözlettel: Cs. Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
Az őrjöngő ugatásnak feltehetően a bizonytalanság az oka. Nem tudja kontrolálni az eseményeket, félti önöket amikor elmennek otthonról, az is lehet, hogy a mostoha apjától tart és elriasztani akarta a portáról amit a saját területének vél. A viselkedése mindenképp problémát jelent, mert az ilyen kutya állandó stresszben él, folyamatos feszültségben ami ugyanúgy mint az embereknél önpusztító hatással van a szervezetre.
Nem tudom, hogy amúgy idegen helyen mennyire irányítható a kutya, behívható-e minden körülmények között, képesek-e más szituációkban leállítani stb. Ha igen, és csak ez az egy problémás viselkedése van, az lehet egy rossz berögzött viselkedés. Meg kell tanítani neki mit válnak el tőle. Hagyjanak ki egy-két étkezést a kutyánál, ön egyedül menjen ki a kertbe de már az első lépésnél jutalmazza a kutyát valami apróra vágott kedvenc finomsággal, amiért csöndben van, és folyamatosan jutalmazza amíg úgy nem tűnik, hogy már lemondott az ugatásról. Akkor kicsit ritkábban de kapjon jutalmat. Aztán lépjen be a lakásba, de ugyanúgy folyamatosan jutalmazza. Ha a kutya már akkor ugat amikor elkezd készülődni akkor a készülődés előtti pillanattól kezdje a szoktatást. Ha mégis elkezd ugatni a kutya akkor szóljon rá, hívja be, nyugtassa meg (fogja meg a nyakörvét, másik kezével a testét simítsa lassan végig, beszéljen nyugodtan hozzá) és folytassa a jutalmazást. Először minimális ingereket kelljen elviselnie így, aztán emelheti a tétet, hogy már a kisfia is kíséri stb. Mivel kistestű kutyáról van szó, érdemes az étkezések helyett ezeken a gyakorlásokon oda adni neki a napi adagját falatonként. Ennél a módszernél önnek kell ügyesnek lennie, hogy mindig csak annyit várjon el a kutyától amit a jutalomfalatokért még éppen meg tud oldani, és olyan gyakorinak kell lennie a jutalmazásnak, hogy a kutyának ne legyen lehetősége az ugatásra.
Mindenképp érdemes lenne felkeresniük egy Tükör iskolát és szakember segítségét kérni aki egy személyes találkozó alkalmával felmérheti a kutya viselkedését, és pontos terápiát javasolhat. Addig is ha úgy érzi, hogy a családtagok nincsenek biztonságban a kutyától akkor inkább zárja be a kutyát ezekre az időszakokra.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 július 25, hétfő 13:52
# 146

Kedves Kiképző!

Nagynéném két éve befogadott egy akkor kb 2 éves fehér pulit. Kertesházban él és a hétvégén vett egy csirkét próbára, mert szeretne tyúkokat tartani. A puli (Suba) sajnos elég rosszul reagált az új helyzetre, mert egyfolytában ugatja a csirkét és láthatóan fél tőle. Ha mi megyünk a csirke közelébe, akkor még dinkább lesz, mert félt minket a csirkétől. Szeretnénk, ha békességben tudna együtt élni a szárnyasokkal. Tudna nekem ebben segíteni? Menthetetlen a helyzet, vagy meg lehet békéltetni a csirkével?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel:

Eszter

Kedves Eszet!
Mástól is fél a kutya? Idegen emberektől, helyektől, más kutyáktól? Ha csak a csirke az amitől megijedt, akkor az azért lehet mert még nem látott ilyen állatot. El kellene zárni a csirkét egy ketrecbe és a kutyát fokozatosan oda szoktatni mellé. Megpróbálhatják jutalomfalattal oda csalogatni, vagy az is jó ha csak ott kap enni a csirke mellett. Az fontos, hogy a csirke legyen bezárva, tehát egy helyen maradjon közben. Leülhetnek önök a csirkétől olyan messzire ahova még a kutya is odamegy és nem ugat, dicsérjék, jutalmazzák aztán egy fél méterrel üljenek közelebb a csirkéhez és csalogassák jutalmazzák a kutyát. Így fokozatosan közel csalhatják a kutyát a csirkéhez. Ha ugatni kezd akkor menjenek megint távolabb. Ha nagyon izgatott akkor csak üljenek és várják meg amíg abba hagyja az ugatást és megnyugszik. A bezárt csirkétől talán nem fog annyira félni. Aztán ha már nyugodtan sétál, eszik a bezárt csirke mellett akkor ki lehet engedni a csirkét de akkor is üljenek ott és jutalmazzák közben a kutyát. A sok jó élménytől,m és hogy a csirke nem bánja rájön majd, hogy nem kell félnie. Utána már nyugodtan jöhetnek a tyúkok. Amire még érdemes odafigyelni, hogy puliról van szó, tehát ha a kezdeti félelem elszáll akkor figyeljék és ne hagyják, hogy hajtsa, kergesse az állatokat.
Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 július 21, csütörtök 15:31
# 145

Szia,

Szeretnem kerni a tanacsodat. Van egy 2 eves Labrador Golden kevereku szuka kutyank, aki valoban nagyon ertelmes, okos. Kerteshazban lakunk es van hozza egy hatalmas, tagas kert. Kicsi kora ota sokat as, de mostanaban kezd eldurvulni es barmit amit csinalunk a kertben tonkre teszi. Most epitettunk egy kerti tavat,amit elkeritettunk es a keritest szetragta valamint a vizinovenyeket kihuzta a vizbol es szetszede oket egymast koveto 3-4 napig.  Ezek a  dolgok sajnos mindennapossa valtak es mindig mikor haza erunk a ferjemmel akkor azt tapasztaljuk,hogy sunyitva fekszik a hazaban es nem mer kijonni es nem is udvozol minket. Akkor tudjuk,hogy nem csinalt semmi rosszasagot a kertben, ha a kapunal var minket. Mit tudunk tenni, van valami modszer,hogy leszoktassuk errol? Van egy kiscicank is akivel imadjak egymast es sokszor jatszanak, igy azt sem lehet mondani,hogy egesz nap egyedul van. Ha jo kiskutya akkor mindig meg van dicserve, kap jutalomfalatot, elvisszuk setalni, de az utobbi idoben nagyon elharapodzott es otletunk sincs,hogy mi lenne a legjobb megoldas, hiszen penzt es idot nem kimelve alakitgatjuk a kertet es nem igazan van igy ertelme,hogy a kutya azt csinal, amit eppen jonak lat, amig mi tavol vagyunk. Tudnal vmilyen tanacsot adni? Koszonom: Gina

Kedves Gina!
Először azt kell megfejtenetek, hogy miért csinálja ezt a kutya, mi motiválja? Unalom? Túlzott energia? Tudnod kell, hogy egy vadászkutyátok van, akit arra tenyésztettek, hogy naphosszat keresse, hozza-vigye a vadat, nem pedig arra, hogy üljön egy szép kertben. Az ösztönök ott keringenek a kutyádban, gyűlnek, feszítik belülről és Ő próbálja levezetni. Nem tudom mennyit foglalkoztok a kutyával, de valószínűleg nem eleget, vagy nem a megfelelő minőségben. Nem csak az kell, hogy fizikailag le legyen fárasztva a kutya - egy séta nem fárasztja le a kutyát, hiszen annyit szaladgál csak amennyi jólesik neki - hanem az is, hogy szellemileg is elfáradjon. Erre nagyon jók a kutyás sportok - agility, nyomkövetés stb. - ahol együtt a gazdával, a gazda irányításával dolgozhat a kutya, de elég lehet egy intenzív labdázás ahol több labdát dobsz egyszerre és a kutyának azt kell behoznia amelyikre mutatsz. Az, hogy mennyi ilyen „értékes" foglalkozásra van szüksége egy kutyának az egyed függő, van amelyiknek napi fél óra bőven elég és van amelyiknek napi több óra is kevés.
A leírásodból kiderül, hogy a kutya tudja, hogy mi az amit nem szabad neki. Ha az életmód oldallal rendbe jöttök - amit előbb leírtam - és még mindig rombol a kutya akkor érdemes lehet rajtakapni és megbüntetni a kutyát, hogy értse pontosan mire is gondoltok. Az utólagos büntetéssel az a baj, hogy még ha érti is a kutya, maga a rombolás akkora élvezetet okoz neki, hogy „bevállalja" a büntetést is.
A kutya problémáját nem, de a tiéteket részben megoldhatja egy kennel vagy egy rendesen elkerített rész, ahova bezárjátok a kutyát amíg nem vagytok otthon.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Monorierdő

kutya gazdit keres
Hatvan

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Siklós

kutya gazdit keres
Örkény