bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 április 26, kedd 12:51
# 149
Encsi
Encsi

Kedves Nati!

Mit ehet a mopsz kutyusom és mit nem? 1 éves És meddig lehet kint az udvaron?

Kedves Gazdi!
Oktatói szemmel nézve bármit ehet a kutyusa. Én személy szerint a teljes értékű száraz eledeleket preferálom, mert ezekben benne van minden amire a kutyájának szüksége lehet. A fajta egyedi igényeit is figyelembe veszik a fajtatápok.

A második kérdést nem igazán értem mire vonatkozik? A kutyus akármeddig kint maradhat ameddig jól érzi magát. Ha van háza ami megvédi az időjárás viszontagságaitól, akkor kint lehet folyamatosan. Vannak kutyusok akik jobb szeretnek a szabadban lenni, vannak akik a házban a gazdi mellett. Általában a gazda az aki eldönti, hogy be engedi-e a kutyát, és ha igen akkor mikor, meddig.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 április 24, vasárnap 20:32
# 148

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

 

Tavaly tél vége felé beugrott a kerítésen keresztül egy 1 év körüli, közepes testű kan kutya hozzánk, és többé nem óhajtott távozni. Próbáltuk elkergetni, mert nem akartunk kutyát, de mindig újra visszakúszott, mászott, ugrott. Úgy döntöttünk maradhat, míg gazdit találunk nek, hisz kertes házban lakunk. A gyerekeket nagyon szereti, kedves, ragaszkodó jószág, de eszi a biciklistákat, a fűnyírókat és a tyúkokat. Mivel vidéken élünk mindháromból sok van a környéken. A gondom az, hogy sehogy sem tudtuk erről leszoktatni,és a kertben sem tudjuk tartani. Ha nincs láncon, akkor csak idő kérdése, hogy kikerüljön.  Pedig már térhálóból kennelt is építettünk. Kiásott alatta, azután alulra is tettünk, kimászott a tetőn. Felmászik mint a létrán. Oda is tettünk,most kibújik a rácson át. Kénytelen vagyok megkötni, ami rossz neki, és én is csak sajnálom. A szomszédok meg álandóan feljelentenek miatta.  Beoltattam, féreghajtózzuk rendszeresen, kullancsírtunk, stb, de nem bírok vele. Van valami jó módszer erre?

Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!
A kutyák társas lények, ösztönösen nem szeretnek egyedül lenni mert az egyedüllét az életben maradási esélyeiket jelentősen csökkenti. Ezért „fogadta önöket örökbe" a kutyus. Ugyanakkor egy kóborláshoz szokott „szabad szellemű" kutyát nagyon nehéz rávenni, hogy hagyjon fel korábbi szokásával.
Jó módszer van a megoldásra, a Tükör módszer aminek célja a tudatos kapcsolat kialakítása a kutyával. Ezt Tükör iskolákon sajátíthatják el a gazdik kétszer 6 hétvége alatti tanfolyamon. Ez idő és energia igényes de úgy gondolom, hogy az önök problémáját ez oldhatná meg. nem tudok olyan trükköt vagy fogást írni amit alkalmazva a kutya ne akarna kiszökni, tyúkot vagy biciklit enni.
Nem megoldás de lehetőség lehet egy beton alapú acélhálós fedett kennel építése, vagy a kerítés megerősítése. (2 és fél méteres párhuzamos falecekből készült kerítés betonalappal megállíthatja a kutyát) Esetleg villanypásztor.
Ha mindezekre nincs lehetőségük, energiájuk akkor talán valóban elgondolkodhatnának a kutyus örökbe adásán.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 április 20, szerda 22:29
# 147

Kedves Nati!

A következők miatt keresem meg Önt.

Párommal nagyon szeretnénk egy westie kiskutyát venni, de mielőtt egy kisállat életéről döntünk, az alábbi kérdésben mindenféleképp szerettem volna egy szakember véleményét kikérni.

Mivel mindketten dolgozunk, rendes 8órás munkakörben, az sajnos nem megoldható, hogy a kiskutyussal itthon maradjunk. Nyilvánvaló, hogy egy kölyökkutyát egyedül hagyni nem lehet, így egyetlen megoldásként az maradt, hogy mivel párom területi munkát végez, így ő magával tudná vinni a kis jövevényt napközben is.

A kérdésem erre irányulna: amennyiben kényelmes és megfelelő helyet biztosítunk neki egy autóban és természetesen megkapja a napközbeni gondoskodást, valamint ételt-italt, mennyire járható út ez az utaztatás, valamint a későbbiekben mennyire tudnánk átszoktatni őt az itthonlétre?

Köszönettel

Sziklai Melinda

Kedves Melinda!
Nagyon örülök, hogy feltette ezeket a kérdéseket, mindenképp példa értékű kellene legyen mindenkinek aki kutya befogadásán gondolkodik!
A kiskutyával való utazgatást én több szempontból is problémásnak érzem. Amikor megvásárol egy kutyát 8-10 hetesen akkor a kutya még nagyon fiatal, leginkább egy kisbabára hasonlít, sokat alszik napközben, rendszeres időközönként felkel, játszik, eszik, alszik. Fontos számára, a nyugodt, kiegyensúlyozott környezet. Félek, hogy a folyamatos utazás, megterhelő lenne neki. Egy ilyen kiskutya még nem védett a számára halálos betegségek ellen sem, hiszen az oltásokat 4 hónapos koráig bezárólag kapja meg, ezért veszélyes is idegen helyen sétáltatni. A folyamatos együttlétről visszaszoktatni az egész napos egyedüllétre szintén nehéz lenne a kiskutyának.
Inkább azt ajánlanám, hogy a kutyus befogadását időzítsék a szabadságukhoz és maradjanak vele otthon egy-két hétig amíg megszokja a helyét. Utána napközben olyan helyen hagyják ahol nem gond ha esetleg bepisil, illetve rászoktathatják átmenetileg kutyapelenkára.
Napközben az egyedül hagyott kutyák többnyire alvással töltik az idejüket, és munka előtt illetve után meg persze hétvégén kárpótolhatják őt az egyedüllétért.
Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 április 18, hétfő 00:03
# 146

Kedves Nati!
Egy éve örökbefogadtunk egy körülbelül 3 éves labradort. Nagyon okos kutya, könnyen tanul, és nagyon ragaszkodó. 
Láttam hogy nagyon hasznosak a tanácsai, szóval gondoltam írok, hátha tud nekem is segíteni. 2 dolog lenne. Az egyik az, hogy a kutya mindig visszajön, odajön hozzám, amikor csak kérem, kivéve ha valami fontos dolga akad, mert akkor nem. Hogyan tudnék ezen változtatni?
A másik az, hogy ha leülök valahova, leguggolok, lehajolok azonnal elkezd rám ugrálni, de úgy hogy majdnem felborít. Az nem baj, amikor az ölembe fekszik. Csak az a gond, hogy másokra is ugrál, amint leguggolnak, vagy leülnek. Szeretném elkerülni a kínos helyzeteket.
Előre is köszönöm válaszát!
Anna

Kedves Anna!
Amikor a kutya behívható ha nincs jobb dolga, az azt jelenti, hogy a kutya megtanulta, hogy a „Gyere ide!" azt jelenti, hogy a gazdához kell menni. Tudja a szó jelentését, ahogy ismeri az „Ül" vagy a „Fekszik" szavakat is. (Már ha megtanította neki.) Tehát a „Tanítás" sikerült, nem azért nem jön oda a kutya mert nem tudja mit vár el tőle. Ahogy írja is, azért nem behívható mert van jobb dolga mint oda menni a gazdához. A behívással nagyon jól mérhető a kutya-gazda kapcsolata. Az a kutya aki vezetőjének tekinti a gazdát az minden körülmények között behívható, akkor is ha repül a labda a másik irányba, vagy ha macska szalad az úton. Az ugyanis a vezető egyik kiváltsága, hogy akciót indítson és leállítson. (Adott esetben a behívás ugye az adott akció befejezését jelenti.) A Tükör módszeren belül három ilyen kiváltság van, a „privát terület határa" - mikor a kutyának tiszteletben kell tartania bizonyos területeket pl.: hálószóba, kanapé, konyha és engedély nélkül nem léphet be, „ez az én dolgom" - azok az akciók amiket a gazda egyedül végez és a kutya nem kapcsolódhat be pl.: fűnyírás, locsolás, hazaérkezés szatyrokkal megrakodva, focizás stb., illetve az előbb már említett „közös akció" indítása, leállítása pl.: séta, kutyás sportok stb. A kutya felugrálása is ezeknek a kiváltságoknak a megsértése, a kutya tiszteletlensége.
A kutya és gazda közötti távolság növelésére érdemes szabályokat bevezetni és betartatni a kutyával. Engedély nélkül nem léphet ki a nyitott ajtón, nem ugorhat ki a kocsiból, nem ehet. Nem léphet be az étkezőbe amíg a gazda eszik, vagy a kertben nem mehet a gazda közelébe amíg a gazda eszik stb. Olyan szabályokat kell bevezetni amiket a mostani tudásával képes a gazdi betartatni. Tehát ne legyen olyan szabály, hogy séta közben nem mehet oda kutyákhoz csak engedéllyel akkor, ha ezt a gazda nem tudja megvalósítani. A szabályok követésével a kutya felismeri gazdájában a vezetőt, de csak ha a szabályokat a gazda be tudja tartatni vele. Minden betartott szabály egy lépcső felfelé a ranglétrán, minden be nem tartott szabály két lépcső lefelé. Tehát a behívás megoldása jelenleg nem magában a behívásban rejlik, hanem akár teljesen más szabályok betartatásában. (Így később a konkrét behívás megvalósítása is lehetségessé válik)
A felugrálásnál fontos, hogy a kutya tudja, hogy milyen viselkedést várunk el tőle, ezért először meg kell tanítani neki ezt. ha tudja és mégis felugrál akkor már az előbb említett tiszteletlenségről van szó. A felugrálásról korábban többször is írta, illetve egy videót is csatoltam. jelen esetben az a különbség, hogy minden feladatot lehajolva, guggolva, térdelve kell végezni, hiszen akkor ugrál a kutya. ha már önre nem ugrál akkor kell megkérni egy kedves ismerőst, hogy segítsen a „másokra sem ugrálunk" feladat megtanításában. Idézem egy korábbi hozzászólásomat a témáról: „a legegyszerűbb ha megtanítjuk, hogy mi az a viselkedés amit elvárunk tőle. Jutalomfalattal a zsebben menjen ki a kutyához és azonnal dobjon mellé egy falatot, hogy megkeresse és megegye. Mielőtt a kutya felugrana ismét dobjon egy falatot, és ahogy felette megint, DE csak akkor ha mind a négy lába a földön van a kutyának. Itt a gazdinak kell ügyesnek lenni hiszen a kutya még nem tudja mi a feladat, neki még meg kell értenie, hogy a falat akkor jön ha Ő négy lábbal a földön figyel. Ahogy kis időt hagy a falatok között a kutya a falat megevése után fel fog nézni önre még mielőtt felugrana és ekkor kell dobni a falatot. Ha a kutya aránylag nyugodtan áll és nem ugrál akkor lehet kézből is adni a falatot de csak lehajolva, alulról nyújtva neki, hogy ne is akarjon felfele nyúlni a kajáért. Itt egy videó ahol szépen látszik a tanítási folyamat, itt klikkerrel dolgozik a hölgy, de egy „okos" vagy „bravo" is megfelel a klikker helyett."

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 április 12, kedd 15:20
# 145

Kedves Nati!

Köszönöma választ!Hogy történt-e változás??...Minden úgy van , mint régen, bár hozzáteszem 6-7 hónapja a kutya babéziás volt, én szabin maradtam vele és az ölemben vészelte át azt a szörnyű két hetet!De ez nem most volt..más változás semmi.Tudtam, h nagyon ragaszkodik, csak, azt nem, h ennyire.Néha azt hiszem már idegesít is, mikor ezt csinálja.Ha kimyegyek jön utánnam, bökdös anozival, de nem nyüszög.Itthon viszonylag jól viselkedik, bár nekünk a mai napig  kicsit nyüzsis, eddig csak bernipásztorunk volt, szóval nagyon más, de imádom!!!Az ugrálásról sehogy nem tudom leszoktatni, pedig a többiekkel sosem volt gond. Már egy éve is van, h egyedül van, csaka macsek van vele, és nem akar komolyodni.Anyukámnak sokszor kiszalad akapu, és nem jön vissza, menni kell utánna.Viszont, ha erdőben , parkban, vagy szabad téren vagyunk, mindíg behívható, de házak között sosem! SajnosVár az ajtóban, jön utánnam, néha még az ablakon is néz befelé! De ha kint leülök néhány perc múlva már pihenget a közelemben.Köszönök mindent! Igyekszünk hasznosítani!

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Marcali

kutya gazdit keres
VÁC

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Székesfehérvár

kutya gazdit keres
Székesfehérvár