bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Kutyakiképző válaszol

2011 december 7, szerda 15:51
# 149

Kedves Kiképző!

Egy cane corso keverék 10 hónapos kan kutyáról van szó, akit egy nagyon rossz helyről hoztam el 9 hónaposan. Az anyjával és az apjával élt együtt, tehát nem nagyon lett leválasztva 8 hetesen. Amikor először kivittem sétálni pórázon a világért sem jött volna velem, mindenképpen vissza akart futni az otthonába és mindentől félt, ami élt és mozgott. Az emberekbe vetett bizalma nagyon jó, de más állatoktól nagyon fél és nagyon bizonytalan. Nagy nehezen sikerült megtanítanom neki hogy séta közben nem kell félnie, még póráz nélkül is könnyen jött velem. Az ül-t is megtanítottam neki (feksziket valahogy nem sikerült :s) és úgy nézett ki, hogy minden rendben van.

Kutyákkal jól kijön, de úgy veszem észre, hogy nem érti mit várnának el tőle az emberek.

Úgy értem, a feksziket egyszerüen nem birom neki megtanitani(próbáltam megvezetéssel, vagy azzal, hogy lenyomom, de egyszerüen nem érti). Ugrál (elfordultam karba tett kézzel, rá se néztem. ilyenkor egyből leült és várta hogy visszaforduljak. Ekkor nagyon megdicsértem és újra foglalkoztam vele. De 5-10 perc múlva mintha semmi nem történt volna... pedig újra-újra eljátszottam vele). Ha nem simogatjuk, harapdál.Erről is valahogy le kéne szoktatni, mert ezt használja figyelemfelkeltésnek.

A legrosszabb, hogy mikor megtanitottam neki az ültetést, azóta mintha csak ezt az egy parancsszót birná felfogni, ha kaját lát, leül, ha nem foglalkozok vele leül. Eddig ez jó lenne, de igy képtelen vagyok bármi mást megtanitani neki.

Nem találja a határokat. Nagyon embercentrikus, de ha ott hagyjuk az udvaron, egyből nyafog.

És a saját házába se megy be, ez a legszomorúbb Rövid szőrével ott fagyoskodik, de semmi. Még véletlen se menne be. Javasoltam, hogy adják be a házba az ételt, hogy ott egye meg. Meg is eszi, de akkor se megy be teljesen.

Gondoltam, hogy klikkerrel kéne tanítani. De nem tudom, mennyit használna nála. Maga mit javasol? És akkor hogyan tudnám leszoktatni a felugrálásról, a harapásról? Hogyan érjem el, hogy bemenjen a házába? És hogyan tisztázzam vele a határokat? Félős kutya, ráijeszteni nem akarok...

KÖSZÖNÖM: Rebeka

Kedves Rebeka!

A kutya lényét, a kutya kommunikációs jelzéseit meg kell ismerni, meg kell tanulni olvasni a viselkedéséből. A problémák nagy része abból adódik, hogy mi emberek képtelenek vagyunk megérteni a kutyánk jelzéseit és csak hajtogatjuk neki a magunkét, és az Ő viselkedését pedig belemagyarázzuk egy emberi tulajdonságba. Akinek érzékeny kutyája van az még nehezebb helyzetben van, mert ott a kutya nem veszi olyan jól az akadályokat. Az se biztos, hogy a kutya születetten érzékeny, lehet, hogy csak a szocializáció hiánya okozza nála az érzékenységet. Azért ül le ha kell ha nem, mert ez az egyetlen feladat amit meg tudott értetni vele, a többi meg számára érthetetlen. Biztos vagyok benne, hogy a kommunikációjukban van az elcsúszás. Valójában a megoldás egyik fele maga a Klikker lenne amivel megtanulnak egy közös nyelvet. A kutya örömmel fog tanulni, kommunikálni önnel ha megkapja ezt a segítséget. Klikkerrel bármilyen feladatot meg tud tanítani a kutyának, akár azt is, hogy menjen a helyére.

A határokat ugyanúgy meg kell mutatni, és el kell várni a kutyától akkor is ha érzékeny. Érzékeny kutyánál kisebb presszió, kisebb jelzés is elég, de ha nincs rá hatással ha mondjuk keményebben rászól akkor egy koki az orrára is belefér. A lényeg, hogy mindig tudja a kutya, hogy mit miért kap, legyen következetes, és mindig adjon esélyt a kutyának a javításra – hiszen abból tanul – mindig oldja ki a feszültségből.

A klikkerezést lépésről-lépésre elsajátíthatja Vámosi-Nagy Nóra – Klikk! Ahogy a kutyák szeretnek tanulni című könyvéből, a kutya lényének megismerésében, megértésében pedig útmutató Korom Gábor – Újra Neked Ugatok! című könyve.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 december 4, vasárnap 20:16
# 148

Kedves Kiképző!

 

Van egy 14 hónapos amerikai Amerikai staffordshire terrier kan kutyám.Nagyon barátságos az emberekkel és semmi agresziót nem mutat velük szembe.De viszont van egy lány kis keverék kutyánk,mikor együtt ugatnak a kerítésnél rend szerint neki megy a Amerikai staffordshire terrier a másiknak nem harapja meg komolyan csak megcsípi.Más kutyákkal szemben is nagyon agresszív.Erről hogy tudnám leszoktatni? Hogy neveljem ki belőle?mert az utcára nem tudom kivini mert félek hogy neki megy más kutyáknak.Persze száj kosár mindig van rajta de őt ez nem érdekli így is nekik ugrik.Nagyon tanulékony kutya!!De más kutyákat egyszerűn nem visel el.Kiskorába pedig nagyon sokat találkozott és játszott más kutyákall.

KÉREM SEGÍTSEN!!

Előre is köszönjük válaszát:Dia

Kedves Dia!

Az Amerikai staffordshire terrier kutyák harci kutyák, arra tenyésztették őket, hogy az emberekkel barátságosak legyenek de más kutyákkal agresszívan viselkedjenek. Ugyanakkor rájuk is vonatkozik az ami minden más kutyára, hogy a megfelelő vezető képes irányítani a kutya ösztöneit és kontroll alatt tartani a viselkedését. Azt tudom ajánlani, hogy lépjen kapcsolatba Tükör viselkedés terápiás csoporttal akik a budapesti Tükör iskolákon tevékenykednek, és kifejezetten ilyen szélsőséges esetekkel foglalkoznak nagy eredményekkel.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 december 2, péntek 12:43
# 147

Kedves Kiképző!

7 hónapos keverék kiskutyánk nem bírja az egyedüllétet, kis mértékben sem. Mikor elmegyünk itthonról, egyedül marad az egyik szobában, és amit csak talál, darabokra tépi. Egyik könyvben azt olvastuk, hogy ezt szeparációs stressznek nevezik. Hogyan lehetne megakadályozni, hogy - az elpakoláson túl - ne találjon meg semmit és ne tépje szét?

Kedves Gazdi!

Fokozatosan kellene hozzá szoktatni az egyedül léthez. Kezdetben akár úgy, hogy Ő az egyik szobában, önök a másikban. Az előző válaszomban írtam részletesebben a problémáról.

 

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 december 1, csütörtök 21:01
# 146

Kedves kiképzö!

Másfél hónapja örökbe fogadtunk egy bolognesse kutyát.3-4 év körüli.Nagyon kedves hálás kutya.Nagyon hozzánk nött.Heti 1 2 alkalommal van egyedül max.4 órát.Sajnos nagyon sír ha egyedül van itthon.A szomszédok nehezen tolerálják.(Társasházban lakunk.)Szeretném ha segítene nekem hogyan tudnám megtanítani arra hogy itt biztinságban van?Mindíg nem tudom magammal vinni.Minden megoldásra nyitottak vagyunk.A segítégét előre is köszönjük.

Major Péterné

Kedves Gazdi!

A kutyának időre van szüksége, hogy megszokjon egy új helyet és az új gazdikat. A kapcsolatukat úgy kell kiépíteniük, hogy a kutya egyértelműen vezetőének ismerje el önt, megbízzon önben, abban, hogy visszatér hozzá és abban, hogy az ön döntései az Ő biztonságát szolgálják. Ehhez megfelelő távolságot kell kialakítani ön és a kutya között, a kutya nyelvén kell kommunikálnia. A túlzott ragaszkodás épp olyan káros a kutya számára mint a kötődés hiánya. Azt ajánlom keressenek fel egy Tükör iskolát aminek segítségével kialakíthatják kapcsolatukat.

A távolléthez fokozatosan lehet hozzá szoktatni a kutyát. Először csak pár percre magára hagyni és jutalmazni ha csendben volt. Ha mégis rázendített akkor várja meg, hogy abba hagyja és úgy menjen vissza, kezdjék elölről rövidebb idővel. Fokozatosan lehet eljutni percekre majd 5-10 percekre. Így a kutya megérti milyen viselkedést vár el tőle, de ez csak akkor lehetséges, ha már megbízik önben.

Remélem tudtam segíteni!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
2011 november 29, kedd 13:45
# 145

Kedves Kiképző!

Olyan kérdést szeretnék feltenni,amit újonnan szerzett kutyám csinál majdnem minden hajnalban. A kutyust egy lovardából hoztam ahol majdnem fél vad állapotban került hozzám,2 törött lábbal ,ugyanis 2 hétig nem látták. Félt az emberektől, senkinek nem mert bizalmat kölcsönözni, ám ez mára már rég megoldódótt,és boldogan futkározik. Nem tudom honnan ered viszont a hajnali vonyítás ,amit már a szomszédunk is szóvá tett. A kutyánk mindig azon az oldalon vonyít ahol szinte csak a kerítés szab határokat és a szomszéd ablaka. Mindent megpróbáltunk,de semmi. És ez lenne a kérdésem,hogy-hogy tudnám erről leszoktatni?

Üdvözlettel: Viki

Kedves Viki!

Azt nem tudom, hogy miért vonyítanak a kutyák hajnalban, de én is tapasztaltam már. Ez egy teljesen természetes viselkedés a kutya számára, és higgye el, hogy fogalma sincs róla, hogy ez a szomszédoknak vagy önnek nem tetszik. Ezt el kell mondani neki, ami kezdetben nem túl kellemes – mármint hajnalban kikelni az ágyból és kimenni – de minél határozottabb és következetesebb annál gyorsabb lesz az eredmény. Amikor a kutya rázendít, menjen ki, szóljon rá erélyesen, zavarja el onnan, (esetleg be a helyére) akkor jó ha a kutya látszólag megijed, össze húzza magát, elsomfordál. Ha sikerül eltalálni a mértéket akkor csak egyszer kell kimenni egy nap, és maximum három alkalommal. Ha nem akkor nem elég a büntetés mértéke.

Sok sikert!

Nati
Népszigeti Kutyaiskola
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30 
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

kutya gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Diósd

kutya gazdit keres
Várpalota