bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Szilveszteri petárdázás

retriever  - 2009 december 29, kedd - 09:00

Hiába a szabályozás, a petárdázás nem korlátozódik szilveszter éjszakára, már elkezdődött a durrogtatás, ezzel együtt az ijedtében világgá futott állatok tortúrája. Szeretnénk néhány tanáccsal hozzájárulni, hogy idén kevesebb áldozata legyen az ünnepeknek.

Minden kutyán legyen nyakörv, és azon telefonszámos biléta. Nem szétcsavarható patron, mert az szétesik, annál a 20 forintos kulcsjelölő műanyag biléta is jobb. Bármilyen fegyelmezett is a kutyánk ebben az időszakban csak pórázon sétáltassuk. Szilveszterkor este 10 és hajnali 3 óra között lehetőleg ne vigyük ki a kutyákat, a kertben tartott kutyát zárjuk biztonságos helyre, ilyenkor nem neki kell ránk vigyáznia, hanem nekünk rá. Az egyébként is félős kutyákat ne hagyjuk magukra, biztosítsunk nekik védett helyet, ha szükséges adjunk nekik nyugtatót. Enyhébb esetekre a szabadon kapható szerek is elegendőek, pánikra hajlamos kutyák nyugtatózását az állatorvos által ajánlott szerekkel tegyük. A benyugtatózott kutyát tartsuk meleg helyen. Még mindig nem késő mikrochippel ellátni az ebeket, hogy ha elvesznének könnyen hazajuttathatóak legyenek. Ellenőrizzük a http://www.petvetdata.hu oldalon, hogy chipes kutyánk regisztrálva van-e, az állatorvossal ellenőriztessük, hogy a regisztrált adataink aktuálisak, pontosak-e. Mikrochipről bővebben: http://www.m-a-x.hu Legyen kéznél fénykép az ebről arra az esetre, ha keresni kell. 

A gyepmesteri telepeken, menhelyeken már most teltház van, szükség van a civilek aktív segítségére! Aki teheti készüljön fel rá, hogy néhány napra befogadja a talált kutyát, nézzen körül hogyan tudja szükség esetén szeparálni garázsban, kennelben, melléképületben, vagy akár fürdőszobában. A petárdás kutyák 90%-a pár nap alatt hazajuttatható, a maradék 10%-ot a dömping múltával már fogadni tudják a gyepmesterek, menhelyek. Aki nem tud kutyát befogadni, az segítsen az információáramlásban, figyelje a fórumokat, tegye fel a látott kutyákat, fotózza le a friss elveszettek, találtak plakátjait, és tegye fel a netre, ha sikerült összepárosítani elveszettet a megtalálttal, akkor értesítse a gazdikat. 

Mindenki készüljön előre, gyűjtse be a környék állatorvosi rendelőinek, állatvédő szervezeteinek, gyepmesteri telepinek elérhetőségét, ne akkor kelljen kapkodni, ha baj van! 

Mit tegyünk, ha elveszett az eb?
Ha első nekifutásra pár háztömbön belül nem találtuk meg, akkor gyorsan fel kell tenni a netre az eb képét, leírását, az elvesztés helyét, telefonszámokat. Készítsünk plakátokat, és keresés közben jól látható, forgalmas helyekre tegyük ki. Érdemes a környék összes állatorvosi rendelőjét értesíteni, ha van rá lehetőség, akkor kitenni a plakátot a váróban. Nem leszel egyedül a problémáddal, fogjatok össze a környékbeli elvesztőkkel, cseréljetek telefonszámot, fotózzátok a többiek plakátját. Ha kóbor ebbel találkozol próbáld biztonságba helyezni, vagy legalább gondoskodj róla, hogy fotó, leírás, hely felkerüljön a netre, mert őt is keresi valaki.

Elszaladt állatok kereéséről bővebben:
http://gazditkeresek.hu/hirek/segitseg-a-petardazastol-elszaladt-allatok-kereseseben/69


Mit tegyünk, ha kutyát találtunk?
Ha megteheted helyezd biztonságba, vidd el állatorvoshoz, nézzenek benne chipet. Ha röptében nem tudtad hazajuttatni, akkor tedd fel a netre, plakátold a környéken. Ha nem is tudod befogadni, legalább fotót, leírást, pontos helyet és időpontot tegyél fel a netre. 

Hasznos címek:
Koránt sem teljes, de hasznos linkgyűjteményt találsz a http://www.lelenc.hu weboldalon. 
Országos adatbázis http://www.allatok.info ahova három fotóval feltöltheted magad is, vagy a bejelentes@allatok.info címen tudod eljuttatni a hirdetésed. 
Budapesten és környékén elveszett-talált kutyák adatainak gyűjteménye: http://www.allatrendorseg.hu/kutyak.xls bejelentés a j.zsuzsa@gmail.com email címen, vagy a 70/635-0780 számon SMS-ben is. 
Budapest gyepmesteri telepe a http://www.illatosut.hu oldalon, az adatokat 2-3 naponta biztosan fogjuk frissíteni. Gyepmesteri telepek országszerte: http://www.m-a-x.hu/onkorm/gyepmester.xls
Mikrochipes elveszett kutyák körözése http://www.m-a-x.hubejelentés a max@m-a-x.hu címen. 
Leggyakrabban használt, képfeltöltési lehetőséggel rendelkező portálok, fórumok: 
http://www.elvesztem.hu :: http://www.gazditkeresek.hu :: http://www.netboard.hu
Önkéntesek hozzák-viszik a híreket a helyek között, de érdemes mindegyikre pakolni, mindegyiket olvasni!


Gazdit keres!
macska gazdit keres
Dunavecse

macska gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Bacs-kiskun

kutya gazdit keres
Jasz-Nagykun-Szolnok