bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Ne szaporíts! Legyél felelős állattartó!

szentferenc  - 2010 december 2, csütörtök - 18:16

Ezt a képet elrettentés képpen szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani!
Spanyolország hat évvel ezelőtt.

kutya


Erre az állomásra évente 1500!!! agár érkezik, legtöbben nagyon rossz, súlyos állapotban.
Folyamatosan 500 agarat tartanak minimum.
Ezt a vadászatoknak köszönhetik és azon szaporítóknak akik - amikor kellett volna - nem álltak meg! Mára annyira elszaporodtak a galgok, hogy hurokkal és lőfegyverekkel is vadásznak rájuk.
Egy holland hölgynek és a nemzetközi kapcsolatoknak hála, mára már csak a nagyon beteg és nagyon öreg agarakat kell elaltatniuk.

A rossz hír, hogy ugyan országunk sokkal kisebb, de ha így haladunk népesség arányosan megközelítjük az ő akkori szintünket mentések terén!
Igaz az elmúlt 2 évben "csak" 120 agarat mentettünk és ennek csak elenyésző százaléka volt a keverék agár.
Ha az állatotthonunk létszámát nézzük a keverék és egyéb fajtákkal, ami általában 130, akkor elmondhatjuk, hogy 50% a keverékek mellett az agarak mentése.
Ez megdöbbentő ilyen kis országban, ilyen kevés tenyésztő mellett!

Feladatunknak érezzük a szaporulat visszaszorítását! És a tenyésztők segítségét is kérjük ehhez!
Szándékunkban áll egy nagyobb agaras megbeszélés szervezése a magyar tenyésztőkkel és a M.E.O.E. agaras osztályainak vezetőivel.
A segítésüket kérve.

Továbbá ezen félelmetes képek láttán szeretnénk felhívni a figyelmüket, mind az agarat tartó, mind az agarat tenyésztő esetekben csak szaporító tulajdonosoknak, hogy ÁLLJ!!

Szeretnénk felajánlani az agár-fajtamentés segítségét az eladott agarak ellenőrzésében. És itt szeretnénk kérni őket,hogy szerződéseikben jelöljék meg, hogy az eladott kutyát milyen céllal adták át!
- Tenyésztésre (remélem nagyon borsos áron)
- Hobbi célra (tehát NEM szaporítható!)
- Családi kutyának (NEM szaporítható!)
- Kiállítási illetve verseny célra (NEM szaporítható, illetve ha igen, akkor a tenyésztési besorolás a helyes)
- Legális vadászatra (NEM szaporítható)
Más célok nem nagyon lehetnek,  így a kiállítási-tenyésztési kutyák lennének csak szaporíthatók, amihez viszont arányosan kell az árat is meghatározni és azt is el kellene mondani, hogy a piac lassan bezár.. És ha még sem, akkor is nehéz jó gazdit találni, aki majd úgy bánik az agárral, ahogy az őhozzá méltó.
Lehet más más a szempont , de a lényeg sajnos ugyan az!
Sajnos már így is sok törzskönyves kutya került hozzánk az utcáról,  sintértelepről, gazdától!! Ami azért elszomorító, mert az FCI szabályzata szerint a visszahozott kölykökért a tenyésztő a felelős!!
Mi ebben is szívesen segítünk! Új gazdát találni,stb., amit mi nem is hívunk mentésnek, egyszerű együttműködés! Sajnos azonban eddig ezzel 3! tenyésztő (aki ezek után el is mondhatja magáról) élt!
Ellenben találkoztunk olyan afgán-labrador keverék kiskutyákkal (törött lábbal),  ahol a kan afgán volt a visszahozott agár. A tenyésztő jól megoldotta... Oda adta egy lovardába, az agár a legnagyobb szabadságban él, a környék összes kóbor, illetve ivaros szuka kölykének lehet az apja, mert milyen jó is az! Csak éppen a felelősség nem csak a jelenlegi tulajé!! Ezt nem árt végiggondolni! A szerződésekben ajánlom kikötni,hogy a nem kiállítási illetve tenyésztési céllal vásárolt kölyköket ivartalanítani kell!! Ha nem, akkor vállalja a tulaj ennek a következményeit!
Ne szaporíts!! Legyél felelős állattartó!


A szervezet gazdit kereső állatai: 1 db.
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Üllő

macska gazdit keres
Üllő

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Sátoraljaújhely

macska gazdit keres
Budapest