bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Szervezet adatai

Állatbarát Alapítvány

I. Történelmünk

Az Állatbarát Alapítvány 1993-ban alakult Nyíregyházán, fő működési területünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Szervezetünk az állattartási kultúra javítását, az állatok védelmét, jogainak képviseletét tűzte ki célul. A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformáló tevékenységekre, mivel felismertük, hogy folyamatos javulást csak a tájékoztató, ismeretterjesztő programokkal lehet elérni az állatvédelem, a felelősségteljes állattartás területén.

 

Állatbarát Alapítvány - Szociális épület

 

Szociális épületünk 

 
 
Az Állatotthon üzemeltetése nagyon fontos, hiánypótló feladat, de csak tüneti kezelése a problémának. Állatotthonunk kezdetben Sóstóhegy-Feketedűlőn kapott helyet, ekkor 70 kutya befogadását tették lehetővé a körülmények. Több segítőre volt szükség a szemléletformáló programok megvalósításához és az Állatotthon megfelelő működtetéséhez, ezért 1996-ban megalakítottuk az aktivistákat összefogó Állatvédő Ligát, és elkezdtük a tagokat fokozatosan bevonni tevékenységeinkbe. Ugyanebben az évben megrendeztük az első „Adj egy tárgyat az állatokért” adománygyűjtő akciót, a bevételt az Állatotthonban élő kutyák életkörülményeinek javítására fordítottuk.
 
 
Állatbarát Alapítvány
 
 
1997-ben felvettük a kapcsolatot nemzetközi állatvédő szervezetekkel. Az Állatvédő Világszövetség (WSPA) képviselői látogatást tettek Alapítványunknál, tanulmányozták szervezetünk működését, szakmai segítséget nyújtottak munkánk hatékonyabbá tételéhez. Az Állatvédő Világszövetség hosszas megfigyelő időszak után 2000-ben felvette szervezetünket tagjai sorába, majd 2001-ben a Brit Királyi Állatvédő Társaság (RSPCA) is tagjai közé választotta Alapítványunkat, biztosítva ezzel a további szakmai együttműködést. Alapítványunk ismertségével nőtt a lakossági megkeresések száma is, egyre többen fordultak hozzánk állatvédelmi- állattartási kérdésekkel.
 
 
A növekvő igények szükségessé tették egy nagyobb befogadóképességű Állatotthon  létesítését, amelynek 1998-ban kezdődtek el építési munkálatai végleges helyén, a Csatorna utcán. 2001. tavaszán a Beregi térségben az árvíz idején csónakkal mentettük a háziállatokat, haszonállatokat és a vadon élő állatokat, takarmányt juttattunk az árvíz sújtotta falvakba. A mentőakciót támogatta a két angol állatvédő szervezet is. 2001-ben szerveztük meg első alkalommal a „Fesztivál az állatokért” elnevezésű programunkat, amely azóta a legnépszerűbb és legsikeresebb rendezvényünkké vált.
 

Állatbarát Alapítvány - Macskaház

 Macskaház
 
 
Jó kapcsolatot alakítottunk ki a helyi média képviselőivel, programjaink, híreink az elektronikus és az írott sajtón keresztül egyaránt nagy nyilvánosságot kapnak. 2004-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének állatvédelmi szakosztálya az „Év állatotthona” címmel tüntette ki Alapítványunkat, majd 2005-ben a megyei „Civil társ” díj keretében az „Év civil szervezete” díjat kaptuk. Eredményes tevékenységeinknek köszönhetően Alapítványunk az ország egyik legjobban működő állatvédelmi szervezetévé vált, a térség lakossága pedig az állatok érdekvédelmi szervezeteként tart minket számon. Tevékenységeink, programjaink nyilvánosak, szervezetünk nyitott mindenki számára, munkánkba bárki betekintést nyerhet, illetve önkéntesként is bekapcsolódhat.    
Fennállásunk óta üzemeltetjük az Állatotthont, amely a legszínvonalasabbak közé tartozik az országban.
A térség egyetlen Állatotthonaként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívüli településekről is hozzánk fordulnak azok, akik el szeretnék helyezni állataikat, illetve örökbefogadnának kutyát vagy cicát. Az Állatotthonban élő kutyák és macskák rendszeres állatorvosi ellenőrzés alatt állnak, és megkapnak minden szükséges védőoltást.

Az a célunk, hogy az állatokat olyan helyre adjunk, ahol életük végéig biztosítják számukra a megfelelő körülményeket, felelősségteljesen gondoskodnak róluk. Örökbefogadás előtt minden alkalommal elbeszélgetünk a leendő gazdival, hogy közösen találhassunk olyan kutyát vagy cicát, ami fajtáját, tulajdonságait, szükségleteit figyelembe véve megfelel a gazda számára, és az állat is jól fogja magát érezni új helyén. Egyes esetekben már az örökbefogadás előtt elmegyünk, és megvizsgáljuk, hogy felkészült-e a család az állat fogadására, adottak-e a kutyatartás feltételei. A felnőtt kutya örökbefogadása előtt legalább három alkalommal meg kell látogatni a leendő gazdinak a kiválasztott kutyát, foglalkozni, ismerkedni kell vele. A munkatársaink megfigyelik, hogyan viszonyulnak egymáshoz, kölcsönösen elfogadják-e egymást. Erre a célra készült egy „ismerkedő kennel”, ahol hosszabb időt is együtt tölthet az örökbefogadó a kutyával. Ha mindkét részről sikerült megbarátkozni, jól viszonyulnak egymáshoz, örökbeadjuk a kiválasztott állatot.

 

Az örökbefogadáskor egy szerződést kötünk, amely részletesen tartalmazza azokat a feltételeket, amelyet mindenképpen be kell tartani az örökbefogadónak (pl. szaporítás tilalma, állategészségügyi ellátás biztosítása, Állatvédelmi Törvényben foglaltak betartása stb.). Az állat tartásának körülményeit Alapítványunk munkatársai bármikor ellenőrizhetik, és ha nem megfelelőnek ítélik, azonnal visszahozhatják az Állatotthonba, és rendszeresen élünk is ellenőrzési jogunkkal.

 

Az Állatotthonban elhelyezett kutyák és macskák közül minél többet ivartalaníttatunk, és erre ösztönözzük kampányaink során a lakosságot is. Mindenképpen a probléma megelőzésében látjuk a megoldást, az ivartalanítás és a felelősségteljes állattartás vezet a jelenlegi helyzet javulásához. Hangsúlyozzuk, hogy csak azok fogadjanak magukhoz állatot, akik tájékozódtak az igényeiről, tulajdonságairól, szükségleteiről, és ennek tükrében látják, hogy élete végéig biztosítani tudják számára ezeket a feltételeket

 

A szemléletformáló tevékenység egyik leghatékonyabb módja a közvetlen kapcsolat kialakítása a lakossággal, szemléletformáló kiadványaink közvetlen bemutatása és terjesztése. A rendezvények, kampányok segítségével eredményesen szólíthatjuk meg célcsoportjainkat, és tájékoztatást, információt nyújthatunk az állatvédelemről, aktuális kérdésekről.


FESZTIVÁL AZ ÁLLATOKÉRT

A legnagyobb rendezvényünk a „Fesztivál az állatokért”, amelyet minden év őszén, Nyíregyházán a Bujtosi Városligetben bonyolítunk le. Az utóbbi években a Váci Mihály Városi Művelődési Központtal közösen szerveztük a Nyírségi Ősz rendezvénysorozat programjaként. A fesztivál a család minden tagja számára hasznos és kellemes időtöltést biztosít. A különböző kutyás bemutatók, valamint a keverék kutya szépségverseny mellett állatorvosi-, állattartási-, állategészségügyi tanácsadást is nyújtunk. A gyerekek a játszóházban vehetnek részt különböző kézműves foglalkozásokon, valamint megszokott elem a természet- és állatvédelmi képkiállítás is.


KÍSÉRLETI ÁLLATOK VÉDELMÉNEK NAPJA
Április 24-e a Kísérleti Állatok Védelmének Napja. Alapítványunk ez alkalomból a kozmetikai célú állatkísérletekről nyújt felvilágosítást. Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy van választási lehetőségük, hiszen számos olyan kozmetikai cég árucikkei találhatók az üzletekben, amelyek alternatív, állatkísérlet-mentes módszerekkel állítják elő termékeiket.
 
 
ADJ EGY TÁRGYAT AZ ÁLLATOKÉRT Év végi rendezvényünk az „Adj egy tárgyat az állatokért” adománygyűjtő akció. Novembertől felhívást teszünk közzé az oktatási intézményekben és a médián keresztül, amelyben olyan feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő használati- és dísztárgyakat kérünk a lakosságtól, amelyekre nekik már nincs szükségük, de más még hasznát veheti. A felajánlott tárgyakból decemberben, a Nyíregyháza főterén megrendezett karácsonyi forgatagban „filléres” vásárt rendezünk. A bevételt teljes egészében az Állatotthonban élő kutyák és cicák életkörülményeinek javítására, gyógykezelésére fordítjuk. 
 
 
ÁLLATOK KARÁCSONYA
2005. decemberében került először megrendezésre az Állatok karácsonya. Az Állatotthonban felállítottunk egy öt méter magas fenyőfát, amelyet a kilátogató állatbarátokkal együtt díszítettünk fel. Mindenki elhelyezhette a fenyőn saját díszét, illetve a fa alatt a kutyáknak és cicáknak szánt finomságokat, plédeket, felszerelési cikkeket. A rendezvénynek nagyon nagy sikere volt, így ezentúl minden évben, karácsony előtt ismét megszervezzük. Alapítványunk szívesen kapcsolódik más hazai és külföldi állatvédő szervezet által indított kampányokhoz is, amelyben legtöbbször aláírásgyűjtéssel, szemléletformáló anyagok, szórólapok, plakátok terjesztésével veszünk részt, valamint megjelenünk mások által szervezett, nagy érdeklődésre számot tartó helyi rendezvényeken is (expókon, vásárokon, kiállításokon stb.). Minden rendezvényünkön megismertetjük az érdeklődőket tevékenységeinkkel, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy önkéntesként ők is bekapcsolódhassanak munkánkba.

Támogatás az adó egy százalékával

Adószám: 18 79 19 27 - 1
Kedvezményezett: Állatbarát Alapítvány

Eseti felajánlások

Bankszámlaszám: 68800109-11035240
Megjegyzés: Szabolcs Takarékszövetkezet

Elérhetőség

Cím: 4400 Nyíregyháza, Csatorna u. 2.
Telefon: 0642-727-736 0620-9605-402
Email: allatbarat@allatbarat.com
Weboldal: www.allatbarat.com
A szervezet nem töltött fel állat listát az oldalra...
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Püspökladány

macska gazdit keres
Budaörs

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Battonya

kutya gazdit keres
Battonya