bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Mi ezekért az aggódó szemekért dolgozunk!...

szokera  - 2009 február 9, hétfő - 15:12

Az 1995 óta működő Biatorbágy És Vidéke Állatvédő Egyesület Kóborka Menhelye egy éve működik a jelenlegi helyén: 8093 Lovasberény Pf. 27. Kender tanya.

A menhely területe, közel 40 -50 kutya befogadására alkalmas, azonban a kezdetektől fogva 60-70 néha még ennél nagyobb létszámú kutyát gondozunk. Hiszünk abban hogy a kutyák kisebb létszámban, kevesebb idő alatt rehabilitálhatók és az elmúlt év tapasztalata minket igazol.

Ez idő alatt Közel 300 kutyát adtunk örökbe ,oltva, parazita mentesítve, a szukák minden esetben, a kanok egy része ivartalanítva. és természetesen mikrochippel ellátva. A kutyákat utcáról, sintértelepről, rossz tartási körülmények közül mentjük, saját erre kialakított autónkkal, illetve akadnak leadott kedvenceink is.

Kutyusaink többsége komoly testi és lelki sérülésektől, traumáktól szenved bekerülésekor. Gondozásukat egy 1-2 hetes időtartamú karanténnal kezdjük egy erre kialakított belső, illetve elkülönített udvari területen. A karantén időszak során mentettjeink megkapják a szükséges oltásokat és parazita-mentesítést, illetve szükség esetén állatorvosi kivizsgálást és kezelést.

Legtöbb védencünk kórosan soványan kerül be, a normálsúlyra történő fokozatos feltáplálás is a karanténban kezdődik. Ez alatt az idő alatt megfigyeljük védenceink viselkedését, habitusát, a szocializáltság fokát és a majdnem mindig meglévő traumák viselkedésben megmutatkozó nyomait is. Ez az információ a későbbi lelki rehabilitációs program kialakításához fontos.

A kutyusok a karantén időszak után, a közös kennelek egyikébe kerülnek, viselkedési mintájuk alapján. A kennelek nagy kifutókkal rendelkeznek, illetve minden kutyának külön kutyaház áll rendelkezésére, melyek a hideg idő beálltával, szalmával béleltek. Felnőtt kutyáinkat naponta egyszer, este etetjük.

Az etetéshez igyekszünk jó minőségű - adománytól függően - prémium tápot használni, s azt beáztatva kínáljuk. Nagyon fontosnak tartjuk az egyenletes jó minőségű táppal történő ellátást, mivel ez az alapja a védenceink jó általános állapotának s annak, hogy a menhelyen nincsenek járványok, itt szerzett megbetegedések, hiszen a megfelelő kondíció ezt segít kivédeni.

A menhely egyik sajátossága a közös un. szocializációs-rehabilitációs udvar. Ez egy hatalmas közös udvar ahol a kutyák, un rotációs rendszerben tartózkodnak, egyszerre 10-15-en. Itt kutyakiképző végzi védenceink lelki rehabilitációját, ami az örökbefogadási esélyeket nagyban növeli. Kutyáinkat e foglalkozásokon emberhez és más kutyákhoz szoktatjuk, félelmeiket vagy kóros agresszióikat (aminek mély gyökere szintén a félelem) korszerű kifinomult nevelési technikákkal oldjuk. E mellett önkénteseink segítségével rendszeresen sétáltatjuk az arra már alkalmas védenceinket.

Rendszeresen mentünk kölyökkutyákat is, noha a menhely eredetileg csak felnőtt kutyák mentésére létesült, de sokszor kénytelenek vagyunk kivételt tenni. Kétség kívül nagyon szép végig nézni, ahogy a kis szőrgombócokból, nagy egészséges, jól szocializált állatkák cseperednek, de a kölyökkutyák megfelelő ellátása, felelősség teljes gondozása sokszor nagy kihívást jelent. 4 hónapos korig elkülönítve neveljük őket, etetésük naponta háromszor, jó minőségű beáztatott kölyök táppal történik s szinte állandó felügyelet alatt rendetlenkednek; majd arra éretten kezdődik pórázhoz szoktatásuk.

Természetesen igyekszünk minél hamarabb örökbe adni őket, de sajnos van, hogy felnőttként is nálunk szaladgálnak még. Sem a kor, sem a betegség nem mondat velünk NEMet.

Filozófiánk szerint : a földről elszálltak az angyalok, de itt hagyták a kutyákat és mi kötelesek vagyunk minden angyal-lenyomatra vigyázni csakúgy, ahogyan ők teszik azt velünk, ha esélyt adunk nekik erre.

Így mindig vannak reménytelen eseteink akikről mi mindig bebizonyítjuk, hogy nem azok! Amikor a lealtatásra ítélt, beteg, meggyötört, reszketeg állatka pár hónap múlva kivirulva és boldogan néz vissza ránk egy gazdis fotóról, s a testi és lelki sebek helyére már csak mi emlékszünk Ez a csodálatos jutalma munkánknak. Ez tölt fel minket a mindennapok sokszor kemény próbáihoz.

TÁMOGASSA ADÓJA 1%-VAL A BIATORBÁGYI ÁRVA KUTYÁKAT!

ADÓSZÁMUNK: 18680504-1-13

www.koborka.hu

Kisfilm az egyesületről


A felhasználó gazdit kereső állatai: 1 db.
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
VÁC

kutya gazdit keres
VÁC

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budapest