bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Menhelyről érdemes választani!

gazditkeresek.hu  - 2009 január 8, csütörtök - 10:32

A menhelyi kutyával sokszor jobban járunk, mint a pár hónapos kölyökkel: a gondozók ismerik őket, tudják, melyik milyen környezetbe illik. És ha menhelyről választunk kutyát, egyszerre két állaton segítünk.

Ha valaki úgy dönt, ideje új négylábúval gyarapítani a családot, több lehetőség áll előtte. Vásárolhat tenyésztőtől fajtatiszta kutyát, vagy elhozhat szaporítótól egyet jóval olcsóbban - ennek árnyoldalairól azonban már írtunk. Befogadhat továbbá utcán kóborló állatot, de örökbe fogadhat menhelyről is.

Vannak országok, ahol a menhelyi örökbefogadásnak nagy kultúrája van. Németországban például olyannyira így van ez, hogy nemcsak németországi kóbor kutyákat lehet a menhelyekről befogadni, hanem szívesen gondoskodnak az emberek más, szegényebb országokból kimentett kutyákról is.

Figyelemre méltó részlet egyébként, hogy Németországban nincs is jelentős számú kóbor kutya. A német kutyatulajdonosok egy része szívesen fizeti akár a szállítás költségét is, hogy elmondhassa: olyan kutyán segített, akinek eredeti „hazájában" esélye sem lett volna gazdához kerülni. Vagy meg lehet említeni, hogy Amerikában egyre több sztár mutatkozik mentett kutyákkal.

Hallgassunk a gondozóra

Szerencsére azonban nem kell külföldre menni ahhoz, hogy menhelyi örökbefogadásról beszélhessünk. Hazánkban is egyre több az állatmenhely, és egyre több a büszke örökbefogadó is. Van azonban néhány gyakorlati jó tanács, amit érdemes megfogadni, ha valaki menhelyi kutyát akar.

Nagyon fontos meghallgatni, hogy a menhelyi állatgondozó milyen kutyát javasol. Sok leendő kutyatulajdonos konkrét elképzelésekkel érkezik a menhelyre: gyakran kis testű, fiatal, fajtatiszta, gyerekszerető kutyát szeretnének. A felsorolt tulajdonságokból az első kettőnek megfelelő kutyát könnyebb találni, de a többi kritérium már kisebb nehézségekbe ütközhet.

A menhelyen sok az utcáról, kóborlásból bekerült kutya, amelyek nem rendelkeznek semmiféle papírral, így garantálni nem lehet a fajtatisztaságot. A gyerekszeretet pedig nem feltétlen derül ki egy menhelyen, hiszen ott a kutyák nem hétköznapi, családi körülmények közt élnek.

Alkalmazkodó, hűséges ebek

Az említett nehézségek ellenére a menhelyi gondozók azok, akik a legjobban ismerik a kutyákat, így tényleg rendkívül hasznos információkkal tudják a jó választást elősegíteni. Sok kutya akár éveket is eltölt a menhelyen, mielőtt valaki hazavinné. Ennyi idő alatt sok minden kiderülhet az állatról.

Például ha egy kutya már a menhelyi kifutóban is óriási gödröket ásott, akkor valószínű, hogy új gazdájánál is hamar felszámolja a veteményest. Vagy például a túlzottan aktív, napi több intenzív futtatást igénylő állatot inkább fiatal, sok szabadidővel rendelkező gazdának ajánlanak, nem pedig elfoglalt, idős, nehezen mozgó gazdijelöltnek.

A fentiekből úgy tűnhet, hogy a menhelyen nehézkes megtalálni a megfelelő állatot, valójában sokkal nagyobb az esélye, mint a hirdetés alapján kiválasztott kiskutya esetében. A menhelyi gondozók is megkönnyítik a helyes választást, valamint az is igaz, hogy a menhelyi kutyák jelentős része alkalmazkodó, hűséges jószág, aki gazdához kerülés után bármit megtenne, hogy megtarthassa új otthonát.

Két kutyán segítünk egyszerre

És nem mellékes az sem, hogy a menhelyi kutyák rendszeres orvosi ellátásban részesülnek, megkapják a kötelező oltásokat, és sok az ivartalanított állat is. Ilyenkor az egyébként tetemes műtéti díjat a gazdának már nem kell kifizetnie. Ha pedig mégsem ivartalanított állatot vesz magához valaki, ám később szeretné a műtétet elvégeztetni, vannak olyan állatvédő szervezetek, amelyek a tőlük befogadott állat ivartalaníttatásához a rászoruló gazdáknak anyagi segítséget is nyújtanak.

Bármilyen módon is kerül az új jövevény a gazdájához, nagyon fontos, hogy elegendő időt szánjanak az ismerkedésre, és a kutya beszoktatására a családba. Érdemes akár pár nap szabadságot kivenni a kutya érkezésekor, vagy legalább hétvégére időzíteni az eseményt, hogy legyen néhány nap megismerni egymást, és kialakítani a napirendet. Természetesen az igazi összeszokáshoz, összhanghoz ennél több idő és még több türelem kell.

És a legfontosabb, amit minden leendő kutyatulajdonosnak érdemes tudnia: aki menhelyi kutyát vesz magához, az legalább két kutyán segít. Az egyik az a kutya, akit befogad, a másik pedig az, aki a befogadott kutya helyére kerülvén megmenekül az utcán kóborlás veszélyeitől.

Forrás: figyelőnet

Szerző:  Tappancs Állatvédő Alapítvány
www.tappancs.szeged.hu


2009-01-10 06:54
# 1
zavadil@t-online.hu
zavadil@t-online.hu

Köszönöm szépen a levelet! -Tavaly mi hoztunk kiskutyát az illatos útról.Nem azért mert nincs kutyánk,mert már akkor 5 volt,hanem azért hogy megmentsünk egy életetet. Üdvözlettel!       Zavadil Borbála

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Szolnok

kutya gazdit keres
Csongrád

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Komárom

macska gazdit keres
Vác