bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Mától kötelező a chipezés, és a láncok levétele!

max  - 2010 július 1, csütörtök - 21:02

2010.07.01-én lépett életbe az Állatvédelmi Törvény végrehajtási rendeletének 41/2010. (II. 26.) az a része, amely elrendeli, hogy eladni, vagy tulajdonjogát bármilyen módon átruházni - örökbeadás, ajándékozás - csak mikrochippel ellátott kutyát lehet.

A rendelet mindenkire vonatkozik, gyepmesterekre, állatvédőkre épp úgy, mint bármely állampolgárra. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak azt a kutyát nem kell chipezni, amelyik a jelenlegi gazdájánál marad, illetve a kölykök közül azokat aki a mamája mellett marad a mamája gazdájánál.

A mikrochipről bővebben:


Le a lánccal!

A rendelet másik fontos részét képezi a kedvtelésből tartott állatok tartási körülményeinek szabályozása.

Az ilyen állatok tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy az állat fajára jellemzõ mozgási igényét ki tudja elégíteni. Lófélék és eb esetében a mozgási igény az állat mozgatása útján is kielégíthetõ, azonban esetükben is törekedni kell az olyan tartási módra, amely lehetõvé teszi az állat kedve szerinti mozgását.

Tilos:

Ebek csoportos tartása esetén pedig egyedenként legalább 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani.


További fontos tudnivalók:

  • A kedvtelésbõl tartott állatokkal kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad.
  • Az ebek kikötéséhez, illetve vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történõ rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.
  • A kedvtelésbõl tartott állat tartója köteles az állat életfeltételeinek kialakítása és a tartása során:
    a) az adott faj viselkedési és szociális igényeit is figyelembe venni,
    b) az állatot a fajának (fajtájának), korának, fiziológiai állapotának és tartási céljának (használatának) megfelelõen olyan takarmánnyal ellátni, amely annak jólétét szolgálja.

A hatályba lépett rendelet alapvetően az Állatvédelmi Törvény régóta várt végrehajtási rendelete, közismert nevén a "gömbakvárium rendelet". Több pontja ma is vitatott,  kevesen hiszik, hogy lesz aki betartatja, és vajon arra használják-e a jegyzők, hogy a valóban rossz körülmények közt állatot tartók ellen fellépjenek, vagy megint a megfogható, felelős állattartókon fog csattanni az ostor? Eljut vajon a kistelepülésekig a hír, hogy kutyát nem lehet folyamatosan, rövid láncon, ház nélkül kikötve tartani?

A chipezés elmulasztását vajon hogyan akarják szankcionálni, ki lesz felelősségre vonható? Nyilván a vevő, hisz az eladó nem lesz utolérhető...

Azért reménykedünk, hogy csoda történik, és mostantól minden megszülető kutyába mikrochip kerül, majd valamennyi talált kutyát elvisz a megtaláló állatorvoshoz, ahonnan a regisztrált chip alapján azonnal haza is kerül...


nadorne  re: max #12
2010-07-22 22:32
# 13

Feljelenteni akkor érdemes, ha a feljelentő biztos abban, jogsértés történt.

Én óriásplakátokon láttam, hogy van valami Fehérkereszt állatvédő szervezet, aki - ha nem is állatrendőrséggel -, de valamiféle elkötelezettséggel rendelkezik az állatvédelem iránt. Én figyelemfelhívásnak szántam amit bejelentettem, és ha a sejtéseim igazolódnak, akkor lehet / érdemes feljelentést tenni.

Az a baj, hogy mindenki másra mutogat, hogy lépjen. Azt gondolom, hogy nemcsak plakátokon kell hírdetni, meg támogatást kérni, az állatvédő szervezeteknek, hanem nekik kellene lépni, ha a tudomásukra hoznak, mint én most egy állatkínzás- gyanús esetet.

max  re: nadorne #11
2010-07-22 22:18
# 12

Speciel ehhez az esethez semmi köze a rendeletnek. Ettől függetlenül is ezer törvényt, jogszabályt sértenek ott évek óta, és a rendőrök évek óta nem intézkednek.

Új kormányunk van, új rendőrfőnök, tegyél panaszt.

Hivatkozhatsz a helyi ebtartási rendelettől kezdve az állatvédelmi törvényen át az új rendeletre is, meg arra a fővárosi rendeletre is, ami évekkel ezelőtt megtiltotta élő állat árusítását közterületen.  Jogalap van régóta, tenni lusták voltak.

2010-07-22 22:12
# 11

Nagyon fontos, hogy megjelent ez a rendelet, de mint minden tv. annyit ér, amennyit betartanak belőle. Nem tudom, hogy a törvény előírásainak ki szerezhet jogszerűen érvényt? A rendőrség?

Az Őrs vezér téri aluljáróban rendszeresen látható egy hajléktalan 2 felnőtt, és egy kölyök kutyával. A felnőtt kutyák már reggel alszanak, mintha altatózva lennének. A kölyök kutya szinte egy helyben állt a gazdi mellett, ami nem jellemző a kölyök kutyákra. Véleményem szerint vagy megfélemlítették ( kínzással), vagy nyugtatózzák. Én mentettem, neveltem több, pár hetes/ hónapos kiskutyát, de fél éves korig egy percig sem voltak nyugton, folyton "ügyködtek, szaladgáltak. (Szerintem az volt a normális viselkedés).

 Meg tudná nézni egy nálam jobban hozzáértő állatmentő, hogy hol- hogyan tartják ezeket a kutyákat, és nincsenek-e benyugtatózva?

Sajnálom a hajléktalanokat, de egyáltalán nem támogatom, hogy állatokat kényszerítsenek 2 m2 -nyi aluljáróban egy fekhelyen nap-mint nap senyvedni.  Kérem a hivatalos állatmentőket, nézzenek a tartásuknak utána.

Előre is köszönettel...

2010-07-08 09:19
# 10

Ez jó hír! Köszönöm szépen!

max  re: Kaati #8
2010-07-08 09:04
# 9

Ha jól szervezed, akkor 1000 Ft/kutya meg lehet szervezni a kutyák chipezését a menhelyeken. Ennyiért lehet ugyanis chipet venni.

Minden szervezetnek van "házi" állatorvosa, aki valszeg vállalja a beültetését ingyen.

A regisztrációt meg a MÁOK állatvédő szervezeteknek ingyen biztosítja, csak kérni kell. Tudnivalók a cikkben található linken!

2010-07-08 08:58
# 8

Igen, de mi a helyzet azzal a számtalan kóbor kutyával, akik közül legalább néhánynak próbál az ember segíteni. Őket ezek után inkább ott hagyják az út szélén a sorsukra? Hiába hoznak rendeletet, ha a hátteret nem biztosítják. Ez megint egy olyan "kutyabarát"-rendelet (vagy az lehet belőle), ami megnehezítheti a kutyák sorsát. Hol vannak a kulturált menhelyek (az a néhány ami van, már rég megtelt)? Miért engedik, hogy az amúgy fillérekből előállítható mikrochip ennyire drága legyen? Egy menhely esetében mennyibe fog kerülni az összes védencük mikrochipezése? Teljesen egyetértek a mikrochippel, csak nem ilyen feltételekkel. Azonkívül amennyi szörnyűséget lehet tapasztalni az állattartás területén (is). Ha egy őrült meg akar szabadulni a mikrochipes kutyájától, el lehet képzelni, hogy ezután mit fog vele tenni. Tyúk nélkül nem megyünk semmire a tojással - csak ha meg akarjuk enni, az utolsót is!

max  re: Kaati #6
2010-07-07 18:21
# 7

Igen... és remélem ez a rendelet be is lesz tartatva. Mert most egyszer szar mindenkinek, de épp a költségek miatt ha elterjed a híre talán megfontolják a népek, hogy felelőtlenül szaporítanak, vagy ivartalanítják a kutyájukat. Már 4 kölyök esetén olcsóbb az ivartalanítás

2010-07-07 15:59
# 6

Jó hírnek tűnik - elméletben. Csak az (is) a szépséghibája, hogy egy mikrochip betétele 6-9 000 Ft állatonként, legalábbis vidéken. Ha meg csomót utazik az ember, akkor az utiköltség emészti fel a különbözetet. Több kóbor kutyának sikerült gazdit találnom. Ezek után az egyéb költségek mellett még ezt az igen komoly tételt is be kell kalkulálnom, ha kutyamentésre gondolok?

madár  re: max #3
2010-07-03 08:22
# 5
A sajtókban sokszor hallani ilyenről.. Ezek szerint nem megalapozott ? :(
2010-07-03 00:45
# 4

Tulaj váltáskor a régi vagy az új tulaj köteles chipet nyomatni a kutyába?

max  re: madár #2
2010-07-02 19:32
# 3

Egyetlen példát mondj légyszíves, amikor ténylegesen letöltendőt kapott valaki jogerősen az utóbbi 10 évben állatkínzásért!

2010-07-02 13:10
# 2

Az állatkínzás bűncselekménynek számít. Már nem egy péda volt, hogy börtönbüntetésre ítéltek állatkínzókat. A tettenérés, a bűncselemény bizonyítása az ami nehéz! Ehhez összefogásra van szükség, hogy senki ne menjen el csukott szemmel az ilyen esetek mellett!

2010-07-02 12:58
# 1

Ez mind szükséges és reménykedjünk, hogy mindenkihez eljut a hír és be istartja. De az állatkinzókra is komolyabb bűntetést kéne kiszabni.  Azt valahogy kifelejtették :(

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Paks

kutya gazdit keres
Battonya

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Battonya

kutya gazdit keres
Budapest