bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Kutyák a Rák Ellen az Életért

szokera  - 2008 december 13, szombat - 23:58

A halálozási listát világviszonylatban a különböző daganatos megbetegedések vezetik. Korai felismerésük életet menthet. Számos kutatás folyik a korai diagnózis felállítása érdekében. Ezúttal a kutyáké a főszerep, hazánkban is...

Amerikai kutatók gázkromatográfiás illetve tömegspektrométeres vizsgálatokkal - a kilélegzett levegőből - olyan molekulák jelenlétét mutatták ki, melyek bizonyos betegségek, például a daganatok, jelenlétére utalnak. A módszer hátránya, hogy rendkívül költséges, így jelenleg nem alkalmas nagy számú vizsgálat végzésére.

A kutyák már számos területen bizonyították, hogy képesek szélsőséges körülmények között a különböző vegyületek jelenlétét felismerni. Képességük hathatós fegyvernek bizonyul a drogok kiszimatolásában is. A '80-as években Angliában végzett kísérletek során, az ebek 60-80 százalékos biztonsággal ismerték fel a rák jelenlétét a szövet- (melanoma) illetve vizelet (hólyag-, prosztatarák) mintákból. Később, 2006-ban amerikai és lengyel kutatók 5 kutyát képeztek ki a tüdő- és mellrák felismerésére, az egészséges és beteg emberek által kilélegzett levegő mintáit felhasználva. Tüdőrák esetében 99 százalékos, míg mellrák esetében 88 százalékos pontossággal ismerték fel a daganatos betegek mintáit.

Hazai ebek

- A külföldi eredmények hatására kezdtünk kísérletbe egy segítőkész tüdőgyógyász doktornő közreműködésével. Huszonöt különböző stádiumban lévő tüdőrákos beteg mintája állt a rendelkezésünkre, amelyeknél a kutyáink 99 százalékos biztonsággal jelezték a kórt. - összegzi Scherr Gabriella, a "Kutyák a Rák Ellen az Életért" alapítvány elnöke.

- Van fajtaspecifikusság a leendő professzor kutyák esetében?

- Azt gondolom, hogy bármelyik kutya alkalmas lehet erre, természetesen az anatómiailag degeneráltakat leszámítva. Kísérletünkbe két Border Collie-t éskét keveréket vontuk be, közülük kettő már képzett személykereső, a másik kettő még képzetlen, 10 hónapos kutya volt.

- Mennyi időre volt szükség a betanításukra?

- Bármely daganat felismerésére meg lehet tanítani őket, 1-2 hónap elegendő volt. Korábban a szövettani és vizelet mintákat szagoltatták meg velük, most már elegendő lehet a kilélegzett levegőre fókuszálni. Amerikába jelenleg a petefészekrák kimutatására folynak vizsgálatok, 1-2 héten belül megtudjuk hogy milyen eredménnyel zárul.

Korlátok között

Az alapítvány elnökét arról is faggattam, hogy milyen fogadtatása volt kísérleteiknek itthon, szakmai berkeken belül. Miképp tudnak előre jutni munkájukban és milyenek a jövőbeni kilátásaik?

- Elkeserítőek voltak a kezdetek. Alig lehetett hozzájutni a betegek által kilélegzett levegőmintához. Ez alapvetően abból áll, hogy a paciens egy szagmegkötő anyaggal ellátott csőbe lélegez. A hazai orvosok azonban nem híresek arról, hogy számukra szokatlan módszereket támogassanak.

- Mire lenne szüksége az alapítványnak ahhoz, hogy tovább folyhassanak a kutatások?

- Pénzre mindenképp, továbbá mintavételi csövekre, tároló edényekre és elegendő kilélegzett levegőmintára. Egy sajnálatos, de nemzetközi gyakorlatban is jelenlévő probléma, hogy a tüdőszűrő berendezéseknek műszerhibája van, ami megközelítőleg 1 centiméteres szakaszt jelent. Ez azt jelenti, hogy ha egy beteg röntgenfelvételén a szakember 1 centiméternyi foltot érzékel, nem foglalkozik vele, mert a közismert műszerhibának tekinti. Előfordulhat, hogy nem arról van szó, és egy év elteltével kiderül, hogy a folt tulajdonképp egy daganat. Szeretnénk ilyen jellegű mintákhoz jutni, minél több tüdőgyógyászati intézménnyel együttműködve. A másik tervünk pedig az lenne, hogy minél több önkéntest gyűjtsünk, aki részt venne a kutatásainkban, mint alany. Az így kiszűrt, még kezdeti stádiumban lévő daganatos betegeknél célirányosan lehet a további vizsgálatokat elvégezni, és a daganat jelenlétét korszerű diagnosztikai módszerekkel megerősíteni, a gyógykezelést időben megkezdeni.

Forrás: MixOnline

www.kutyakarakellen.com


A felhasználó gazdit kereső állatai: 1 db.
Gazdit keres!
macska gazdit keres
Székesfehérvári

macska gazdit keres
Isaszeg

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Devecser

kutya gazdit keres
Szigetszentmiklós