bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Hogyan válasszunk menhelyről kutyát?

herosz  - 2009 december 1, kedd - 20:32

Mielőtt bárhová is mennénk vázoljuk fel elképzeléseinket a kutyával szemben:

reálisan mérjük fel lehetőségeinket:

Ezek alapos és reális átgondolásával már sok problémától megkíméltük magunkat. Ne essünk viszont abba a hibába, hogy túl nagy elvárásokat szabunk: legyen szép, okos, kedves, lehetőleg fajtatiszta, ja és ne legyen vele semmi probléma. Ilyen kutyával valószínűleg még senki sem találkozott, talán csak a mesékben. Nagyon sokan azért szeretnének kölyök kutyát, mert úgy gondolják, hogy egy felnőtt már nem tud úgy alkalmazkodni hozzájuk. Sok éves tapasztalat alapján mondhatom, hogy ez nem igaz, sőt egy kifejlett kutyának megvan az a nagy előnye, hogy ismerjük az alaptermészetét, így könnyebben tudunk magunkhoz megfelelőt választani. Idős embereknek például sokkal inkább ajánlanék egy nyugodt felnőttet, mint egy szeleburdi kölyköt.

A VÁLASZTÁS

Kölyök kutya esetében ugyanaz érvényes, mintha tenyésztőnél vásárolnánk: láthatóan egészséges (jól táplált, tiszta szemű/orrú, fényes szőrű), élénk, kíváncsi, barátságos kiskutyát válasszunk és ne azt, amelyik a sarokban gubbaszt. Mindenképpen kérjük meg, hogy bemehessünk hozzájuk, vagy hadd nézzük meg kiengedve az udvaron. A legjobb, ha minden érdekli, hívásra pedig örömmel szalad az emberhez. Kicsit félős kölyök még nem probléma (Kérdezzük meg, hogy miért és mikor került be. Ha nem régen hozták, akkor valószínűleg még nem szokta meg az új helyet.), egy meleg otthonban néhány nap alatt feloldódik. Ne felejtsük el megkérdezni, hogy milyen oltásokat kapott! Oltatlan kiskutyát ne válasszunk, mert a kölyök számára nagyon stresszes egy új otthonba költözés és védettség nélkül, ha még bujkál is benne valami, akkor az valószínűleg hamar ki fog jönni rajta.

Felnőtt kutya esetében körültekintőbben kell eljárnunk. Ilyenkor jól jön az akár fejben vagy papíron összeszedett névlista, mert legtöbbször a látogató nem lát mást, csak 80-100 vagy esetleg még több ugató kutyát. Kérjük meg a gondozót, hogy mondjon el minél többet az adott kutyáról: hogyan viselkedik bent, miért került be. Ne lepődjünk meg, ha a gondozó is sokat kérdez tőlünk, hiszen az ő célja is az, hogy a nekünk legmegfelelőbb kutyát megtalálja. Mindenképpen kérjük meg, hogy a kiszemelt kutyát kivihessük sétálni vagy legjobb, ha az udvaron el tudjuk engedni, ahol sok minden kiderül. Figyeljük meg a következőket:

Hogyan viselkedik emberekkel és más kutyákkal? Kifejezetten keresi az ember társaságát vagy „ránk se bagózik”? Ha második kutyának visszük, akkor érdemes a legközelebbi látogatáskor elhozni őt is és semleges területen megnézni, hogyan reagálnak egymásra. Ha abszolút nem szimpatikusak egymásnak, az azonnal ki fog derülni, másfelől hazavitelkor már nem lesznek egymásnak vadidegenek. A megfigyelésnél azt azonban vegyük figyelembe, hogy a legtöbb kutya csak ritkán jut ki sétálni (ha kijut), így ilyenkor felfokozott idegállapotba kerülnek, pl. sétánál húzhatnak vagy össze-vissza rohangálnak, szaglásznak. Várjunk egy kis időt, majd próbáljuk meg odahívni magunkhoz (jó, ha van nálunk egy kis jutalomfalat is). A leendő gazdi szempontjából az a legjobb, ha ilyenkor örömmel szalad felénk, minden emberhez és kutyához barátságosan közelít (vagy legalábbis nem keresi az összetűzést más kutyákkal). Az, hogy egy kutya nem akar kommunikálni az emberrel, annak több oka is lehet. Ha mindent körbepisil, feltartott farokkal jár körbe, akkor nagyon domináns, de vannak olyan kutyák is, akik már sokszor csalódtak az emberben és ezért zárkózottak, csak nagyon nehezen kezdenek el ismét bízni. Az ilyen kutyához sok türelem és szeretet kell, de ha közel engednek magukhoz, akkor a leghűségesebb társ válik belőlük. Érdemes tehát hozzájuk örökbefogadás előtt többször kilátogatni. Vigyázat: az ilyen kutyák viszont különösen érzékenyek, nem biztos, hogy még egy csalódást elbírnak!

Próbáljuk meg nyugodtan végigsimogatni a fejétől a farkáig. A legjobb, ha nyugodtan hagyja és élvezi a kényeztetést. Vannak kutyák, akik ilyenkor össze-vissza ficánkolnak, ami szintén nem baj. Bizalmatlanságról árulkodik az a kutya, aki nem engedi vagy kihátrál. A félősebbek általában ilyenkor rögtön hasra is vágják magukat. Az, ha nyugodtan végig tudjuk masszírozni a kutyát, akár a fülébe, szájába is bele tudunk nézni, arról árulkodik, hogy nyugodt, emberekben bízó kutyával van dolgunk. A végigmasszírozás során, pedig nagyszerű lehetőség adódik, hogy a kutya egészségi állapotát megnézzük: milyen kondícióban van, vannak-e valahol kinövések, bőrbetegségek.

Mutassunk meg neki egy jutalomfalatot. Ha rögtön figyel rá, követi a kezünket, esetleg rögtön le is ül, azt jelenti, hogy könnyen motiválható, ami nekünk jól jön majd a későbbi nevelés, tanítás során. Nézzük meg mit csinál, ha nem kapja meg rögtön a falatot. Esetleg nyugodtan leül és vár vagy erőszakosan ugrálva szeretné megszerezni. Ez utóbbi esetben, ha rászólunk, akkor abbahagyja-e vagy sem. A legjobb természetesen, ha nyugodtan elfogadja a helyzetet. A nagyon ugrálós, kajla kutyák hátterében általában az áll, hogy az előző gazda nem foglalkozott velük, így bármi áron szeretnék a figyelmet (jutalmat) megkapni. Ekkor a leendő gazda feladata az elmaradt nevelési hiányosságok pótlása.

Próbáljunk meg vele játszani, pl. gurítsunk el egy labdát. Ha egy kutya játszik egy idegennel, az bizonyíték az emberekbe vetett bizalmának, másfelől a későbbi nevelés során további motivációs lehetőséget jelent a gazda számára. Ha nem játszik, akkor se vonjuk le semmilyen negatív következtetést, ennek nagyon sok oka lehet (pl. sokkal érdekesebb szagok vagy inkább simogatást szeretne).

Figyeljük meg, hogyan viselkedik a környezetében történő változásokra, pl. hirtelen zajokra, hangokra, mozgásra, megjelenő kutyára. Érdeklődve, barátságosan közelít-e, dominánsan lép fel vagy inkább elhúzódó, esetleg menekülne. Számunkra a legjobb, ha érdeklődve és élénken figyeli környezetét.

Választásnál tartsuk szem előtt, hogy minden kutya egy külön személyiség. Nem minden kutya való minden emberhez és nem minden ember való minden kutyához, ezért is nagyon fontos, hogy reálisan mérjük fel képességeinket. Otthonülősként ne akarjunk hiperaktív, pörgős kutyát vagy ugyanígy kezdő kutyatartóként ne próbálkozzunk egy nagyon domináns kan kutyával, csak azért mert küllemre szép. Rengeteg olyan gazdával találkozni, aki egy rossz döntés miatt vért izzad kedvencével, mert nem tud előtte falkavezérként fellépni vagy éppen nem foglalkozik az aktív kutyájával, aki ezért keres más elfoglaltságot, ami általában nem egyezik a gazda ízlésével (szökik, kertészkedik...).

Kezdő kutyatartóként lehetőleg könnyű esetet válasszunk (érdeklődő, könnyen motiválható, nyugodtabb, emberközpontú kutyát) és ne azt, amelyiket már többször visszahoztak. Ha már tapasztaltabbak vagyunk, akkor valószínűleg meg tudjuk állapítani, hogy az adott kutyával mennyire bírnánk el, de itt is legyünk óvatosak és tudjuk a képességeinket reálisan felmérni!! Egy felnőtt kutya örökbefogadása, főleg ha többször visszahozták, cserbenhagyták, kidobták, már sokszor kellett csalódnia, nagy felelősség!

Az örökbefogadáskor ne „egy” kutyát válasszunk, hanem A KIVÁLASZTOTT KUTYÁT AKARJUK!

Érdemes ezért többször elmenni meglátogatni és elvinni sétálni, hogy mielőtt hazavisszük már valamilyen kötődés alakuljon ki, mind a kutya, mind a gazda részéről (Többek között ezért se vigyünk ajándékba kutyát másoknak.). A leendő gazdi jobb, ha tisztában van azzal, hogy bármennyire alaposan járt is el a kiválasztásnál, az új otthonban előjöhetnek olyan tulajdonságok, amelyekre a menhelyen nem derült fény, pl. fél a seprűtől, lépcsőtől, autóktól vagy éppen komoly nevelési hiányosságok jönnek elő. Ha kialakult már egyfajta kötődés, akkor a gazdi próbálja megoldani a problémát, és ne rohanjon vissza vele a menhelyre, ezzel okozva neki újabb sebeket.

Itt szeretnék csak nagyon röviden kitérni az un. „problémás kutyákra”. Problémás kutya nincsen, csak kutyák vannak különböző tanult vagy felvett viselkedési problémával, amiért az esetek 99%-ában nem a kutya a felelős. Az előző gazdája nem foglalkozott vele vagy éppen rosszul tette azt. Az a kutya, akinek van egy jó gazdája, aki falkavezérként fel tud lépni előtte, a kutya foglalkozás- és mozgásigényét kielégíti, annak nem lesz szökős vagy agresszív a kutyája. Minél többször került egy kutya nem hozzáértő gazda kezébe és ezért minél többször hozták vissza a menhelyre, annál rögzültebb és nehezebben orvosolható lesz a problémája. Az ilyen kutyák örökbefogadását csak tapasztalt kutyásnak javaslom, aki kellő kitartással(!) és tapasztalattal rendelkezik már. Nagyon félős, antiszociális kutyát csak nagyon türelmes ember válasszon, akinek nincsenek nagy elvárásai a kutyájával szemben. Sokszor azonban nem is hinnék, hogy egy jó otthonban, hozzáértő kezekben mennyire gyorsan megoldhatóak ezek a problémák és utána általában a leghűségesebb társak válnak belőlük.

herosz


Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Győr

kutya gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Üllő

macska gazdit keres
Üllő