bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Gazdasági válság hatása az állatvédelemben

gazditkeresek.hu  - 2009 február 23, hétfő - 22:29

"... Két-három hónapja csökken a bevétel a nehéz gazdasági körülmények miatt. A menhelyvezető számításai szerint körülbelül hatvan százalékkal érkezik kevesebb adomány, mint szokott. - Az emberek a saját létfenntartásukért küzdenek, nagyon meg kell gondolniuk, hogy kinek adnak..."

Teltház van a szekszárdi állatotthonban. A hétvégén egy kartondoboznyi kutyakölyök került a menhely kapuja elé, így újabb hét kiskutyával gyarapodott az amúgy sem gyér állomány. - Ahhoz képest, hogy mennyit szigorodott az állatvédelmi törvény, nem hogy csökkenne, inkább egyre növekszik a kóbor kutyák száma - mondja Fiáth Szilvia, az állatotthont működtető Tolna Megyei Állat és Természetvédelmi alapítvány elnöke. - Vannak a városnak olyan területei, ahonnan rengeteg kutya kerül be a menhelyre. Nem etetik, nem gondozzák őket, az utcákon kóborolnak. Van olyan nap, hogy 20-30 állatot is behoz a gyepmester. Emellett még mindig érkeznek az úgymond tanyai kutyák, amelyeket ősz óta nem etet senki a hegyen, az éhség és a hideg elől a városba húzódnak és végül a menhelyen kötnek ki. Egyre több sérült kutya is érkezik, a csúszós utak miatt könnyebben elütik őket, a medencetöréstől a lábtörésig széles a repertoár. Sajnos ilyenkor télen mindig nagyon nehéz a helyzet. Különösen a kiskutyákat fenyegeti a kihűlés veszélye - mondja Fiáth Szilvia.

Az alapítvány adományokból tartja fenn az állatotthont. A hozzájuk kerülő kutyákat ivartalanítják, még az örökbe fogadott kiskutyákat is visszaviheti a gazdi a beavatkozásra, ingyen elvégzik. Mindez azonban nem kevés pénzbe kerül. A menhely általában tárgyi adományokat kap - takarókat, edényeket, élelmiszereket, száraztápot. Pénzadomány eddig sem volt sok, viszont stabil bevételi forrás a személyi jövedelemadó 1 százaléka. Abban bíznak, hogy az továbbra is "megtalálja" az alapítványt, mert a pénzadományok egyre csökkennek. A paksi kutyamenhelyen is keményen érzik a válság hatását. Gál Tiborné - mint elmondta lapunknak - még soha nem volt ilyen elkeseredett. Két-három hónapja csökken a bevétel a nehéz gazdasági körülmények miatt. A menhelyvezető számításai szerint körülbelül hatvan százalékkal érkezik kevesebb adomány, mint szokott. - Az emberek a saját létfenntartásukért küzdenek, nagyon meg kell gondolniuk, hogy kinek adnak - fogalmazott. Szerinte, sok menhelyet be kell zárni. Hogy ő mit tesz, még nem tudja, hiszen csupán egy megoldás kínálkozik, nagy számban el kell altatni állatokat, amire nem viszi rá a lélek. A paksi kutyamenhelyen már egy ideje máról holnapra élnek. Ha kapnak ételmaradékot, elég napi 10-15 ezer forint tápra, egyébként 30-35 ezer kell, amit még tetéznek a különféle kiadások. Gál Tiborné szerint elkeserítő, hogy nem kapnak a menhelyek állami támogatást. Mivel ő önkormányzatit sem kap, az adakozó szándékú emberekre van utalva.

Sokat dolgozik és szigorú elveket vall az alapítvány

A szekszárdi állatotthon fennállásának tíz éve alatt több mint 2500 kutyáról gondoskodott. Közülük több mint ezret tudtak örökbe adni megbízható gazdákhoz. Több mint 100 kutyának úgy találtak gazdát, hogy az állatmenhelyre sem kellett bekerülniük. Mint azt Fiáth Szilvia elmondta: náluk nincs altatás. Meggyőződésük, hogy érző lényként a keverék és öreg kutyának is joga van az élethez. A kutyák és cicák mellett gyakran előfordul, hogy védett állatokat mentenek és gondoznak az alapítvány önkéntesei, például fehér gólyát, erdei madarakat, ragadozó madarakat. Sohasem adnak a gondozott állatokból kísérleti célra, vagy eladásra. Az örökbe fogadható kutyákról a www.allatvedok.szekszardon.hu weboldalon találnak információt az érdeklődők.

forrás: Tolnai Népújság 2009.január 20.
www.allatvedok.szekszardon.hu


Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Komló

kutya gazdit keres
Mende

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Budapest

macska gazdit keres
Budapest