bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Futópadot kaptak karácsonyra a menhelyi kutyák

herosz  - 2011 január 6, csütörtök - 12:31

A HEROSZ Budapesti Állatotthonának gazdit kereső kutyái két nagylelkű támogatónak köszönhetően futópadot kaptak karácsonyra ajándékba. Az összesen 250.000 Ft értékű adomány nagyszerű lehetőséget teremt a nagy mozgásigényű kutyák ezen igényének kielégítésére és ezáltal a stressz levezetésére.

Köztudott, hogy a menhelyen lévő kutyák stressz szintje sokkal magasabb, mint az állandó és biztonságos családi környezetben élő társaiké, a magas létszám, a látogatók, az állandóság hiánya és az ingerszegény környezet következtében, még akkor is, ha a kutyák egyesével vagy kettesével vannak elkülönítve. A menhelyen huzamosabb ideig stressznek kitett állatoknál aztán ez különböző viselkedési zavarokhoz vezethet, mint például a rongálás, folyamatos ugatás vagy egy helyben pörgés, így tehát a menhelyek és állatotthonok egyik legfontosabb feladata, hogy a gondozásukban lévő állatoknak a lehetőségekhez képest a legnyugodtabb körülményeket teremtsék meg. A HEROSZ Budapesti Állatotthonának mindegy 80 gazdit kereső kutyájához rengeteg önkéntes jár ki sétáltatni, megszeretgetni, az önkéntes kutyaiskola révén megtanítani őket néhány alapvető dologra, így elégítve ki mozgás- és foglalkozásigényüket és ezzel párhuzamosan csökkentve a stressz szintjüket.

A mozgás a kutyák lételeme, így az adományozók segítségével vásárolt futópad rendkívül nagy segítséget jelent a menhely dolgozói számára, hogy a nagyon aktív kutyákat megfelelően le tudják terhelni. A futópadot Mustár, az állatotthon egyik örökmozgó védence próbálhatta ki először, akinek fölösleges energiáit közel 20 perc alatt sikerült levezetni, így utána elégedetten mehetett vissza kenneljébe elfogyasztani vacsoráját. A futópad alkalmazásának eredményességét mutatja az is, hogy Mustár néhány alkalom után abbahagyta kutyaháza rongálását, hiszen a benne felgyülemlett energiát és stresszt a rendszeres mozgással máshol tudta levezetni.

 

A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület „HEROSZ” szeretné felhívni a kertes házas kutyatartók figyelmét és egyben eloszlatni, azt a tévhitet, miszerint a kerti kutyák nem igénylik a sétát. A séta nemcsak a kutyák mozgásigényének kielégítésére kell, hanem, hogy különböző ingerek érjék, más fajtársakkal való érintkezés során kiélhessék társas viselkedésüket, a gazdával való játék és tanítás során erősödjön a kötődés és mind fizikailag, mind szellemileg le legyenek fárasztva. Ennek hiányában nagyon gyakori, hogy az unatkozó és a fölösleges energiáit levezetni nem tudó gazdás kutya elkezd szintén rongálni, ugatni vagy rosszabb esetben elkezd szökni. De vajon melyikünk nem tenné ezt, ha bezárnának minket akár csak egy hétre is egy szobába és nem engednének ki, mondván elég nagy a szoba! Néhány leleményesebb „gazda” megoldása erre, hogy felügyelet nélkül kiengedi kutyáját az utcára, amely sem a kulturált kutyatartásba sem a törvényesség keretei közé nem fér bele, hiszen ebben az esetben a gazda akár pénzbírsággal is büntethető.


Nincs más megoldás tehát, mint mozgás, mozgás és mozgás!


Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Mencshely

kutya gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
VÁC

macska gazdit keres
Üllő