bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

A legvérmesebb kutyákat is megszelídítik!

gazditkeresek.hu  - 2011 június 16, csütörtök - 19:45

 

A legproblémásabb kutya is ideális kedvenccé válik egy magyar kutyanevelési módszerrel, amelynek használata rohamosan terjed a kutyaiskolák körében, és külföldről is hatalmas az érdeklődés iránta.

A Tükör módszer alapítója, Korom Gábor szerint ezek az iskolák inkább gazdaiskolák, és elmondása szerint javíthatatlan kutya nincsen, maximum a gazda nem elég kitartó.

"A vakvezető kutya az egyetlen olyan állat, akire döntést bízunk" - bevásárlás kutyával Kutyás körökben egyre több emberhez jut el a hír, hogy vannak Magyarországon olyan kutyaiskolák, ahol a kutyák fajtától, temperamentumtól függetlenül szabadon vannak a tanfolyamon, mégsem verekednek össze.
. A csoportban volt golden retriever, argentin dog és staffordshire terrier is, mégis jól megfértek egymás mellett a kutyák, sőt az óra egyik felében lelkesen figyelték a gazdájukat, hogy mivel érdemelhetik ki a jutalmat, míg a másik felében szabadon játszottak.
Az iskola vezetője, Korom Gábor és kollégái egy saját módszert dolgoztak ki a kutyák képzésére, amely már világszerte ismert.
A fiatalon még többé-kevésbé hagyományos pórázos, fojtóláncos módszereket (sőt még szöges nyakörvet is) használó oktató aktív munkakutya-versenyző volt, mígnem kutyájának betegsége rádöbbentette, milyen keveset is tudunk valójában legközelebbi állati társainkról.
"Azt vettük észre, hogy amit kutyával tanítás címszó alatt csinálunk, nem más, mint a kutya kényszerítése.
Azt mondom neki, hogy tanuld meg, hogy mit akarok tőled, és mindegy, hogy labdával vagy fojtólánccal, de a saját akaratomat kényszerítem rá a kutyára" - mondta  az iskolavezető.

A fordulat nagyjából akkor történt, amikor Magyarországra eljutottak az első hírek az Amerikából eredő klikkertréningről. A kényszerítést nem használó, kutya együttműködésén alapuló tanítás felkeltette a Népszigeti Kutyasuli oktatóinak figyelmét, és Hornig Rudolf volt az, aki ennek a módszernek az első magyar szakértőjévé vált.

Az iskolában kitapasztalták, hogyan lehet ezt az egyébként steril, otthoni környezetre kitalált módszert ingergazdag környezetben, a csoportos tanításban használni, és ezzel kialakult a későbbi Tükör módszer egyik alappillére, a klikkeren alapuló tanítás.
A módszer kidolgozásában nagy szerepe volt még Vámosi-Nagy Nórának is, aki ma az iskola bemutatócsoportjának vezetője.

 

forrás:origo.hu


Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Csévharaszt

kutya gazdit keres
Csévharaszt

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Solymar

kutya gazdit keres
Ózd