bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

A láthatatlan láp

gazditkeresek.hu  - 2010 február 23, kedd - 14:18

Nemrég ezzel a címmel volt olvasható  különféle hazai magazinokban az Auchan áruházlánc  vérlázító próbálkozása arra vonatkozólag, hogy eltűntessen a fönd színéről egy csonálatos tőzeglápot, így biztosítvan tágas autóparkolót a kedves vásárlóinak. Az üggyel  számtalan oldal foglalkozik. A tények magukért beszélnek:

A vadul terjeszkedő Auchan áruház megsemmisíteni készül egy csodálatos természeti értéket a Természetvédelmi Főhatóság aktív segítségével.


Ritka természeti kincs

A Dunakeszi-tőzegtavakat Pest északi határában találjuk, a Dunakeszi-alsó vasútállomással egyvonalban. Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amelyek sűrű vegetációját apró tavacskák tarkították. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen élő buja növényzet gazdag állatvilágot tartott el. Az ingoványos terület és a nyáron tömeges szúnyogfajok távol tartották az embereket, így a terület élővilága a '90-es évek előtt érintetlen maradt, csak az idelátogató horgászok és kirándulók élvezték a természet csendjét.

A tavak környéki változatos vegetáció kiemelt ökológiai jelentőségű a madárvilág számára, hiszen kis területen belül különféle fészkelőhelyeket és kellő mennyiségű táplálékot találnak maguknak a bokorlakó és erdőlakó fajok, sőt egyes ragadozó madárfajok is. Magyarország mintegy 265 fészkelő madárfajából ötven faj állandó vagy időszakos jelenléte bizonyított ezen a lápon. Színes állatvilágából a legjelentősebb természetvédelmi értékkel a mocsári teknős, hazánk egyetlen őshonos teknősfaja bír. Ennek a hüllőfajnak az előfordulása nemcsak a kielégítő táplálékbázishoz, hanem a megfelelő talajszerkezeti adottságokkal rendelkező szaporodási területhez is köthető A területet különben fás növényzet uralja: fehér és törékeny fűz, fekete nyár, a széleken szürke és fehér nyár, a cserjeszintben leggyakoribb a rekettyefűz, de van kutyabenge és veresgyűrűsom is. A ligetes-fás növényzet alatt gazdag lágyszárú növényzet él. A láp érintetlen tőzegrétegén telepedett meg a sokezernyi tőzegpáfrány, amely arról nevezetes, hogy tőzegjelző növény – olyan helyeken él csak, ahol tőzegképződés folyik, illetve tőzeges a talaj.

1998 első félévében az M0-ás út építése miatt a táj jelentős részén a gyepeket és lápréteket beszántották, a bokorfüzeseket, fűz-, nyárligeteket kivágták, a növényzetet az itt élő állatokkal együtt felégették. A vizes élőhelyek közül a gigantikus természetrombolás elől csupán a dunakeszi tőzegtavak menekültek meg, amelyektől néhány méternyire megálltak a buldózerek.


Pénz beszél

Sajnos az Auchan terjeszkedése kapcsán már a megmaradt kicsiny lápszemek is a halálos ítéletüket várják. A Dunakeszi-láp az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség szerint nem létezik, a hivatal bürokratái semmi akadályát nem látják annak, hogy a lápvilág helyén autóparkoló létesülhessen egy hipermarket terjeszkedése nyomán.

A főhatóság számára láthatatlan a Dunakeszi-láp annak ellenére, hogy természeti értékeit hangsúlyozták és fönnmaradása mellett érveltek nemzetközi hírű független szaktekintélyek mint pl. Dr. Kriska György, az ELTE TTK vizes élőhelyeket kutató adjunktusa, a Duna–Ipoly Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságai által kirendelt újabb és újabb szakértők. A főhatóság megfellebezhetetlen határozatának indoklásakor egy igazságügyi szakértő súlyos „tévedésén” alapuló véleményére hivatkozik, és teljesen jogszerűnek és helyénvalónak tartja szekértoló szerepét egy példátlan természetkárosítás előkészítésében. De vajon tehetnek-e egyáltalán valamit a természeti értékekért felelősséget érzők a perrel fenyegetőző „természetvédelmi” főhivatallal, és egy multinacionális céggel szemben? Az egyetlen esélyt az egyének és civil szervezetek összefogása adhatja egy örökbecsű érték, a Dunakeszi-láp megmentéséért.

forrás: IPM magazin


Az alábbi videót pedig feltétlenül érdemes megnézni, terjeszteni!


a videót készítették: http://tozegto.freeweb.hu/


2010-03-01 20:22
# 7
Legolas
Legolas

Teljesen igazad van. Amióta tudomást szereztem a szép kis húzásaikról, merthogy ez nem az első, azóta ha lehet -és lehet- nem vásárlok ott.

Én azt nem értem, hogy azt a kisfilmet megnézték 175.000-en, tényleg sok újságban, sok weboldalon megjelent a cikk, vagyis szerintem közel negyed millióan látták. Hogy nem lehet, hogy semmi változás nincs a forgalom terén? Konkurencia mint csillag az égen! Csak három kilóméterrel kéne odébb menni bevásárolni...

Mintha ez is csak egy show lenne amin meg lehet botránkozni, de eszükbe sem jut, hogy a kulcs az Ő kezükben van...

2010-03-01 14:01
# 6
mentsvar
mentsvar

Felháborító, hogy már a természetvédelmi területeket is tönkre akarják tenni hazánkban! És erre még a " természetvédelmi hivatalnokok" is aszisztálnak, gondolom némi zsebpénz reményében. Ha ezt megvalósítják, akkor ebben az országban kimondhatjuk, azt csinálnak velünk, amit akarnak.

Pedig nem több, 3 nap alatt tönkre lehetne ezeket az üzleteket tenni , még bűncselekményt sem kellene véghez vinni. Mindössze nem kellene bemenni senkinek sem vásárolni az üzleteikbe. Van épp elég hazai kiskereskedő, akinél az alapvető dolgokat meg lehet venni. Mehetne ki az összes gagyiárús center a francba! De sajnos a népünk kicsit sem összetartó, hogy ezt véghez vigye!

Pedig amíg nem tartunk össze, addig ki leszünk használva, ott rúgnak belénk, ahol csak tudnak.

2010-02-23 22:57
# 5

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ezt az egészet magunknak köszönhetjük, hiszen mindent megteszünk nap mint nap azért, hogy egy újabb bevásárló központ épüljön! Talán mostmár eljöhetne az az idő mikor rá kéne döbbennünk, hogy nem az igényeinket hanem a szükségleteinket kellene kielégíteni! Tudatosan kéne vásárolni és nem a fogyasztói társadalom "Vásárolj még többet" miatt módot adni arra, hogy idáig eljussunk! Nem kell messzire menni és sokáig várni arra, hogy nem lápunk, de még tiszta vizünk sem lesz! Sajnos az emberek olyanok, hogy  még nem történik velük egy hatalmas tragédia amely megváltoztatja gondolkodásukat, és napi cselekedeteiket, addig sajnos még sok ilyen esemény fog történni! Mostmár annak az időnek is el kéne jönni, hogy véget kéne vetni a természet védelmének! Ha valaki nem venné észre a természet meg fogja magát védeni! Mostmár természetet békén kellene hagyni! Már annyian védik, hogy már lassan az a gond! A természet az sokkal régebb óta van mint az ember! Nekünk csak választási lehetőségünk van! Az, hogy meddig akarunk ebben a természeti formában élni a természettel! De nagyon úgy tűnik, hogy már nem sokáig! Nem lápot kell védeni, hanem egy teljesen más gondolkodásra van szükség ami pedig már most késő, mert már szkeptikusnak sem érünk rá lenni. Naponta több hektárral kevesebb az erdő a Világon! Naponta 1,5 millió nylon zacskót dobunk ki csak kis hazánkban és marha gazdagok vagyunk mert a saját kakánk lehúzására 10 l ivóvizet használunk el!!! Jó lenne ha együtt tudnánk élni azzal az ökoszisztémával csak mi (sokan, az emberi faj) ezt nem akarja mert a gazdasági érdekek, a pénz ezekkel nem tud együtt élni! Láp? Auchan? Szemléletváltás? Pénz? Erkölcsi válság? stb...... Gondolkodj Globálisan cselekedj Lokálisan!

2010-02-23 15:04
# 4

igen, én úgy láttam, hogy ez nem teljesen így van. sőt.
http://www.alternativenergia.hu/sikeres-volt-az-auchan-megteveszto-akcioja/14375

 

madár  re: tandras #1
2010-02-23 14:41
# 3

háát, ez azért eléggé vitatható. sok dolog ezt megcáfolja
http://index.hu/belfold/2010/01/10/dunakeszi_lap/
bár nem tudom van-e újabb fejlemeény

2010-02-23 14:32
# 2
grabovszki
grabovszki

Kíváncsi lennék mi lenne a franciaországban kiderülne hogy egy magyar nagyvállalat megpróbálja ledózerolni az egyik fokozottan védett természeti kincsüket.

Pénz ide vagy oda, úgy vágnának ki mint macskát szarni.

2010-02-23 14:32
# 1

Lemaradtatok valamiről. Az Auchan már letett erről a szándékáról.

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Komárom

kutya gazdit keres
Püspökladány

Gazdit keres!
macska gazdit keres
Vác

kutya gazdit keres
Vecsés